Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] logi z opcoma

Featured Replies

Napisano

> dorwalem ostatnio op-coma i odrazu trzeba troche pogmerac czy jest wszystko ok dlatego prosze o

> interpretacje logow

> http://www38.zippyshare.com/v/70062130/file.html

> jak dla mnie ogolnie chyba jest ok ale nie pokoi mnie cisnienia ladowania turbfki dosc duze roznice

> wystepuja czy to narmalne ?

DZIEŃ DOBRY PANU.

BARDZO CIESZYMY SIĘ, ŻE KOLEGA RACZYŁ NAPISAĆ POST 001.gif

Napisano

> DZIEŃ DOBRY PANU.

> BARDZO CIESZYMY SIĘ, ŻE KOLEGA RACZYŁ NAPISAĆ POST

i co sie dżesz. biglaugh.gif Jeszcze wystraszysz nowego kolegę panic.gif

Napisano

> i co sie dżesz.

bo od 2008 jest na kąciku wiec chyba nie dotarły do niego zasady tutaj panujące wink.gif

Ani dzień dobry, ani pocałujcie mnie..

Napisano

> czy to narmalne ?

A komu będzie sie chciało czekać aż sie strona załaduje...

Napisano

>pocałujcie mnie..

8 rano a Tobie sie na miłość zbiera ? hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

ps.

Popieram szanownego kolegę, claps.gif ja też jestem za kulturom osobistom biglaugh.gif

Napisano

> 8 rano a Tobie sie na miłość zbiera ?

jak to mówią

miłość z rana jak śmietana grinser006.gif

Napisano

> bo od 2008 jest na kąciku wiec chyba nie dotarły do niego zasady tutaj panujące

> Ani dzień dobry, ani pocałujcie mnie..

również popieram, choć podstawowe zasady kultury i dobrego wychowania wszędzie obowiązują claps.gif

Napisano

Takie logi, jakie zrobiłeś do niczego się nie nadają.

Wbij 4 bieg, prędkość 40 km/h i z pedałem gazu w podłodze dociągnij do 4 tys obr/min, wtedy coś można ocenić.

Napisano
  • Autor

halo halo panowie, strasznie sie czepieacie...

moze rzeczywiscie powinienem sie przywitac ale niegdzie nie ma w zasadach forum waszych uwag... jest watek do ktorego sie tylko zaprasza do powitania.. bez musu..

pozatym to chyba sami przypomnijcie sobie regulamin :

Wiadomości umieszczane przez użytkowników w kącikach dotyczą tylko i wyłącznie tematów związanych z danym kącikiem tematycznym. Zalecane jest:

zapoznanie się z opisem tematów poruszanych w danym kąciku tematycznym przed wysłaniem swojej wiadomości (nie umieszczaj w kąciku wiadomości , które nie są związane tematycznie z jego treścią)

trzymanie się tematu, zarówno ogólnego dla określonego kącika tematycznego, jak i w stosunku do konkretnego wątku

wiec po co ten off topic ? nabijacie posty claps.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gifzlosnik2.gif

@rrostex

dzieki za odpowiedz dzisiaj wykonam taka probe

Napisano

Nikt nie nabija postów tylko chodzi o to że zadałeś pytanie bez przywitania się np. cześć, czołem, dzień dobry. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

rzeczywiscie dalem du.. lol

i az w 7 postach trzeba bylo drwic 20.GIF

Napisano

> halo halo panowie, strasznie sie czepieacie...

nie czepiamy się

> ale niegdzie nie ma w zasadach forum waszych uwag...

Zanim napiszesz

Quote:

Po pierwsze: prosimy Cię o uzupełnienie danych znajdujących się w profilu użytkownika. Możesz to zrobić w tym miejscu. Pamiętaj o podaniu (najlepiej w podpisie) typu posiadanego samochodu i silnika -- ułatwi to nam odpowiedź na zadawane przez Ciebie pytania. Silnik najlepiej określić przez podanie oznaczenia typu (np. C14NZ, C16SE, X16SZR itd...) - jest to początek numeru silnika. Jeżeli go nie znasz, podaj pojemność, ilość zaworów i rocznik. Jeżeli posiadasz LPG, wspomnij o tym -- to również jest istotna informacja.

Po drugie: przywitaj się. W tym celu istnieje specjalny wątek w tym miejscu.

Napisano

> dorwalem ostatnio op-coma i odrazu trzeba troche pogmerac czy jest wszystko ok dlatego prosze o

Kto to sczyta? naucz się obrabiać pliki exela i wrzuc kazdą wartośc, w kolejna kolumnę.

Napisano
  • Autor

> Kto to sczyta? naucz się obrabiać pliki exela i wrzuc kazdą wartośc, w kolejna kolumnę.

csview

Napisano
  • Autor

no nie no jaja sobie robicie chyba- tacy z Was diagnosci i nie macie csview ?

az dziwne ze nie karzesz mi tego w notatniku ukladac bo przeciez specjalnie ktos mialby exela instalowac ?!?! confused.gif

pozatym znowu off topic

nawet samemu wam sie nie chce w exelu poukladac.. ja to robilem pierwszy raz i zajelo mi 30 sek...

takze dla serdecznych w zalaczniku przesylam logi z jazdy tak jak kolega mowil rozpedzilem sie do 40km/h - 4 bieg i pedal do oporu

plik poszedl na hosting bo na forum sie nie miesci frown.gif

http://www66.zippyshare.com/v/29493466/file.html

Napisano

> no nie no jaja sobie robicie chyba- tacy z Was diagnosci i nie macie csview ?

> az dziwne ze nie karzesz mi tego w notatniku ukladac bo przeciez specjalnie ktos mialby exela

> instalowac ?!?!

> pozatym znowu off topic

> nawet samemu wam sie nie chce w exelu poukladac.. ja to robilem pierwszy raz i zajelo mi 30 sek...

> takze dla serdecznych w zalaczniku przesylam logi z jazdy tak jak kolega mowil rozpedzilem sie do

> 40km/h - 4 bieg i pedal do oporu

> plik poszedl na hosting bo na forum sie nie miesci

> http://www66.zippyshare.com/v/29493466/file.html

życzę powodzenia w uzyskaniu pomocy na kąciku

Napisano

>DZIEŃ DOBRY PANU.

Oj czepialski wink.gif

Zamiast dać koledze na początek love_4.gif, to tak od razu z grubej rury hehe.gif

Napisano

My jestesmy FACHOWCY pracujemy na profi narzędziach zlosnik.gif

A na serio, to wygląda wszystko ok. turbinka ładnie pompuje. Nie ma duzej zwłoki przy spuście cisnienia. wg mnie jest ok.

Napisano
  • Autor

a nie jest za duze ?

żądanie cisnienia ladowania pokazuje przy max bucie 224kPa a laduje 250kPa (przeladowanie?)

Napisano

> a nie jest za duze ?

> żądanie cisnienia ladowania pokazuje przy max bucie 224kPa a laduje 250kPa (przeladowanie?)

takie chilowe róznice są normalne. Turbina potrzebuje czasu na rozkręcenie i późniejsze zejscie z obrotów - ma swoją bezwładność. Stąd te róznice. Utrzymywanie takiej róznicy przez kilka sekund - spowoduje już niedoładowanie lub przeładowanie.

Spij spokojnie. jest ok.

Napisano
  • Autor

no w sumie tak, z tych 250 schodzi do zadanych 104 schodzi w 2-3 sekundy czyli nie jakos dlugo

zastanawiam sie jeszcze bo przed tym "pomiarem" zczytalem bledy i byly jakies smieci typu

z RECa

B2535 - Wadliwe działanie obwodu tylnego światła przeciwmgłowego

(00) - Nie występuje

U2139 - Brak komunikacji CAN z mod. ster. kol. kierown. (SCM)

(00) - Nie występuje

i CIMa

B3055 - Problem z kluczykiem z transponderem

(00) - Nie występuje

B3055 - Problem z kluczykiem z transponderem

(48) - Nie występuje

o ile z CIMa to problem z kluczykiem, co jakis czas mi sie to przytrafia

a przeciwmgielny to jakas bzdura to zastanawiam sie nad tym U2139 bo okolo 2 godz przed tym testem wlasnie jadac wlaczyl sie samochod z kluczykiem (odciol turbafke) ale po chwili samoczynnie znikl a odczytanie bledow nic nie pokazalo. moze to miec cos wsponego z tym U2139 ( - Brak komunikacji CAN z mod. ster. kol. kierown. (SCM) ) ?

Napisano

> takie chilowe róznice są normalne.

hmm.gif 0,2 bara przez 5 sekund, bez choćby krzty zmiany, przy malejącym współczynniku impulsu sterującego to IMO za długo. A zaczyna zmniejszać jeszcze 4 sekundy wcześniej.

Ale ja się na dieslach nie znam niewiem.gif.

Napisano

> 0,2 bara przez 5 sekund, bez choćby krzty zmiany, przy malejącym współczynniku impulsu

> sterującego to IMO za długo. A zaczyna zmniejszać jeszcze 4 sekundy wcześniej.

> Ale ja się na dieslach nie znam .

Czepiasz się. zlosnik.gif

Ja tak "głeboko" nie analizowałem. Turbina reaguje na położenie pedału gazu.

Auto ma jakis nalot, nowe nie jest, wiec nie bedzie wzorcowo. Jak wydłuzy się czas "zrzutu" to wywali błąd.

Ja nie przejmowałbym się. Jeździł do bólu.

Zwróc uwage ze podtrzymywał pedał gazu, nie schodził od razu do zera.

Napisano

> zastanawiam sie jeszcze bo przed tym "pomiarem" zczytalem bledy i byly jakies smieci typu

> z RECa

> B2535 - Wadliwe działanie obwodu tylnego światła przeciwmgłowego

> (00) - Nie występuje

> U2139 - Brak komunikacji CAN z mod. ster. kol. kierown. (SCM)

> (00) - Nie występuje

> i CIMa

> B3055 - Problem z kluczykiem z transponderem

> (00) - Nie występuje

> B3055 - Problem z kluczykiem z transponderem

> (48) - Nie występuje

> o ile z CIMa to problem z kluczykiem, co jakis czas mi sie to przytrafia

> a przeciwmgielny to jakas bzdura to zastanawiam sie nad tym U2139 bo okolo 2 godz przed tym testem

> wlasnie jadac wlaczyl sie samochod z kluczykiem (odciol turbafke) ale po chwili samoczynnie

> znikl a odczytanie bledow nic nie pokazalo. moze to miec cos wsponego z tym U2139 ( - Brak

> komunikacji CAN z mod. ster. kol. kierown. (SCM) ) ?

Jak nie występuje to znaczy, że błędu chyba nie ma.

Napisano

> zastanawiam sie nad tym U2139 bo okolo 2 godz przed tym testem

> wlasnie jadac wlaczyl sie samochod z kluczykiem (odciol turbafke) ale po chwili samoczynnie

> znikl a odczytanie bledow nic nie pokazalo. moze to miec cos wsponego z tym U2139 ( - Brak

> komunikacji CAN z mod. ster. kol. kierown. (SCM) ) ?

Błąd U2139 nie wpływa na turbo.

Miałeś przeładowanie albo niedoładowanie i dlatego wyskoczył autoklucz i odcieło turbo. Niestety błedy z tym związane sie nie zapisują i jak nie wyłapiesz ich w trakcie występowania to niestety po wyłączeniu zapłonu giną.

Z drugiej strony wyłączenie i ponowne włączenie silnika leczy usterkę. Już z miesiąc tak jeżdzę bo za zimno żeby nurkować do kanału i szukać przyczyny biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Błąd U2139 nie wpływa na turbo.

> Miałeś przeładowanie albo niedoładowanie i dlatego wyskoczył autoklucz i odcieło turbo. Niestety

> błedy z tym związane sie nie zapisują i jak nie wyłapiesz ich w trakcie występowania to

> niestety po wyłączeniu zapłonu giną.

> Z drugiej strony wyłączenie i ponowne włączenie silnika leczy usterkę. Już z miesiąc tak jeżdzę bo

> za zimno żeby nurkować do kanału i szukać przyczyny

no wlasnie, a ciezko za kazdym razem jezdzic z kompem podpietym i czekac tylko az sie pokaze "autoklucz" busted.gif

Napisano

> nawet samemu wam sie nie chce w exelu poukladac.. ja to robilem pierwszy raz i zajelo mi 30 sek...

to NAM ma się chcieć?

pewnie coś źle zrozumiałem ale odniosłem wrażenie, ze to Ty prosisz o pomoc i opinie oslabiony.gif

Napisano

> to NAM ma się chcieć?

> pewnie coś źle zrozumiałem ale odniosłem wrażenie, ze to Ty prosisz o pomoc i opinie

cóż, niektórzy mają tylko postawę roszczeniową - wszystko wg nich im się należy:

- uczą wszystkich dookoła jaki jest regulamin choć brakuje im podstawowych zasad kultury

- nakazują zainstalować jakąś aplikację, bo przecież naszym obowiązkiem jest jemu pomóc

- czy w końcu każą samemu sobie poukładać wyniki

świat schodzi na psy

facepalm%5B1%5D.gif

Panowie, kolega na pewno zrozumiał i poprawi się na przyszłość tuk.gif.

Koniec offtopowania.

[Orochimaru]

Napisano

> Czepiasz się.

Jaa? Gdzież bym śmiał swiety.gifwink.gif

Luknij co ja paczę:

287547073-turbo.gif

Zero reakcji ciśnienia na próby regulacji. Mnie to wygląda nawet na maks. wskazanie dla MAPa.

joozek, zdejmij wężyk podciśnienia z turbiny i zrób ponownie test z przyspieszaniem. Jeśli nadal będzie rosło to masz kierownice w turbinie do czyszczenia.

Acha. Skoro przygotowanie pliku excela zajmuje Ci 30s, to od dziś będziesz wklejał logi w formacie arkusza kalkulacyjnego.

Koledzy na pewno to docenią.

post-53490-14352523304216_thumb.gif

Napisano
  • Autor

> Jaa? Gdzież bym śmiał

> Luknij co ja paczę:

> Zero reakcji ciśnienia na próby regulacji. Mnie to wygląda nawet na maks. wskazanie dla MAPa.

> joozek, zdejmij wężyk podciśnienia z turbiny i zrób ponownie test z przyspieszaniem. Jeśli nadal

> będzie rosło to masz kierownice w turbinie do czyszczenia.

> Acha. Skoro przygotowanie pliku excela zajmuje Ci 30s, to od dziś będziesz wklejał logi w formacie

> arkusza kalkulacyjnego.

> Koledzy na pewno to docenią.

dzieki Orochimaru za ta czerwona wstawke do przemty - bo to juz sie nudne a nikt nie jest alfa i omega claps.gif

btw. mowisz o tym zakresie miedzy ok 42-45 sek ze jest brak reakcji?

a moze na poczatek rozruszac troche sztange?

edit1: rozumiem ze mam ten wezyk sciagnac co jest (dochodzi) na "sztange"?

edit2: jakby ktos mogl jeszcze okiem na wtryski popatrzec, z tego co czytalem to powinno byc miedzy +/-2.0 wiec niby sie miesci ale moze zle info czytalem. To test przelewowy ofc

zimny

msdf.png

cieply

l8ac.png

Napisano

> Panowie, kolega na pewno zrozumiał i poprawi się na przyszłość .

> Koniec offtopowania.

> [Orochimaru]

Z tego co napisał nic takiego nie wynika a nie mam aż tak wielkiej wiary w ludzi i w tym przypadku całkiem bezpodstawnej. Przepraszam za oftop, jak mam mieć bana to proszę maks 24 godziny bo chcę się pochwalić naprawą silniczka dzięki pomocy kolegom z kącika ok.gif

Napisano
  • Autor

logi ze sciagnietym wezykiem

http://www58.zippyshare.com/v/26318821/file.html

aha jeszcze bledy ktore po tym wylazly

P0234 - Obwód regulacji ciśnienia ładowania, odchylenie dodatnie

(5B) - Nie występuje

P1614 - Niewłaściwy kluczyk z transponderem

(50) - Nie występuje

P1616 - CIM (Moduł kolumny kierowniczej) - błędny identyfikator środowiska

(00) - Nie występuje

Napisano

Jest ok, ciśnienie praktycznie leży, więc kierownice nie są zacięte.

Ale i tak przeczyściłbym zaworek podciśnienia.

Napisano
  • Autor

ten zaworek od podcisnienia co jest z tylu na silniku? to jego sie da czyscic ? notabene w zeszym roku padlo na niego podejrzenie bo przy duzych mrozach silnik wpadal w tryb awaryjny i myslalem ze to wlasnie w nim cos "przymarza" albo jakies inne jaja sie z nim dzieja... a w tym roku nic takiego nie zaobserwowalem