Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podłoże pod płytki

Featured Replies

Napisano

jakie musi być podłoże pod płytki - dodam, że ściany zostały oskrobane z farby olejnej i jak się paluchem przejedzie to jeden gips na palcu icon_eek.gifsick.gif

Zastanawiamy się z kolegą (bo mu pomagam w tych pracach przy małej kawalerce) czy najpierw te ściany myć z tego pyłu, potem gruntować i od razu na to klej i płytki czy jeszcze jakiś krok/i pominęliśmy?

Napisano

Odkurzaczem przemysłowym zebrać pył ze sciany, pokryc potem przyzwoitym mocnym gruntem x 2. Styknie.

Napisano

> jakie musi być podłoże pod płytki - dodam, że ściany zostały oskrobane z farby olejnej i jak się

> paluchem przejedzie to jeden gips na palcu

Jeśli jest tam tylko cienka, wyrównująca warstwa gipsu to lepiej ją zeskrobać do gołego tynku. Istnieje możliwość, że po położeniu płytek się odparzy i wszystko będzie odpadać.

Później tak jak napisał poprzednik.

Napisano

Jest taki fajny grunt, tylko nazwy zapomniałem. Połączenie żywicy z piaskiem, kolor niebieski, nakładasz pędzlem. Jak wyschnie to jakby papier ścierny 80-tka był na ścianach.

Napisano

> Jest taki fajny grunt, tylko nazwy zapomniałem. Połączenie żywicy z piaskiem, kolor niebieski,

> nakładasz pędzlem. Jak wyschnie to jakby papier ścierny 80-tka był na ścianach.

Betokontakt?

A co polecacie na plyte GK pod plytki?

Napisano

> Betokontakt?

> A co polecacie na plyte GK pod plytki?

Oczywiście to co poleca producent stosowanego kleju do płytek. Nie kombinuj bo w razie problemów nie będziesz miał do kogo uderzyć.

Napisano

> Betokontakt?

> A co polecacie na plyte GK pod plytki?

WIM Warstwa kontaktowa, ale generalnie jak uzyjesz kleju S1 to gruntujesz płyte zwykłym gruntem.

Napisano

> WIM Warstwa kontaktowa, ale generalnie jak uzyjesz kleju S1 to gruntujesz płyte zwykłym gruntem.

Nic mi nie mowi ten S1. Mam adesilex p9 - to to?

Mam tego doslownie 100x80cm i nie usmiecha mi sie wywalac kasy na opakowanie na 100m2, zeby niecaly metr tylko zuzyc.

Napisano

> Nic mi nie mowi ten S1. Mam adesilex p9 - to to?

S1 to klasa kleju, jest to klej odkształcalny o wysokiej przyczepności, P9 nie jest klejem klasy S1.

> Mam tego doslownie 100x80cm i nie usmiecha mi sie wywalac kasy na opakowanie na 100m2, zeby niecaly

> metr tylko zuzyc.

Nie wiem o co Ci chodzi z tymi 100m2? Opakowania warstwy kontaktowej mają po 3kg i wystarczają na około 10m2 w zależności od chłonności podłoża. Zresztą się zdecyduj czy chcesz robić dobrze czy tanio, bo widzę że próbujesz mieszać te sposoby.

Napisano

> S1 to klasa kleju, jest to klej odkształcalny o wysokiej przyczepności, P9 nie jest klejem klasy

> S1.

> Nie wiem o co Ci chodzi z tymi 100m2? Opakowania warstwy kontaktowej mają po 3kg i wystarczają na

> około 10m2 w zależności od chłonności podłoża. Zresztą się zdecyduj czy chcesz robić dobrze

> czy tanio, bo widzę że próbujesz mieszać te sposoby.

Jak to kosztuje 30-40zl, to nie problem. Tylko czy ja to znajde w jakims markecie budowlanym?

Napisano

> Jak to kosztuje 30-40zl, to nie problem. Tylko czy ja to znajde w jakims markecie budowlanym?

U mnie taka warstwa kosztuje 35zł/3kg, ale w markecie raczej produktów WIM nie znajdziesz, szybciej w jakichś salonach z glazurą, bo tam głównie przedają swoje produkty. W markecie ewentualnie szukaj jakiegoś bliźniaczego produktu MAPEI. Jak chcesz to moge Ci wysłać ale miałbyś to dopiero na poniedziałek zlosnik.gif

Napisano

> U mnie taka warstwa kosztuje 35zł/3kg, ale w markecie raczej produktów WIM nie znajdziesz, szybciej

> w jakichś salonach z glazurą, bo tam głównie przedają swoje produkty. W markecie ewentualnie

> szukaj jakiegoś bliźniaczego produktu MAPEI. Jak chcesz to moge Ci wysłać ale miałbyś to

> dopiero na poniedziałek

Sprawdze w leroy - tam chyba maja chemie WIM, a jak nie, to pare sklepow z glazura jest na karmelkowej.

Napisano

> Sprawdze w leroy - tam chyba maja chemie WIM, a jak nie, to pare sklepow z glazura jest na

> karmelkowej.

kup Pan ten Mapegrunt, chociaż zwykły Uni-grunt z Atlasa też różnicy nie zrobi pewnie

Napisano

> kup Pan ten Mapegrunt, chociaż zwykły Uni-grunt z Atlasa też różnicy nie zrobi pewnie

wg Ciebie ta warstwa WIM nie bedzie lepsza?

Napisano

trochę z innej mańki, ale na obudowy pionów z KG, ekipa od CWU miała odtwarzać do zastanego, kładli kafle na jakimś gotowcu od Śmig'a. Z rozmów wynikało, że używali tego od dłuższego czasu bez wpadek. Na ścianach uzupełniali bez odkuwania starej zaprawy ect. Wszystko się trzymało wink.gif

Napisano

> wg Ciebie ta warstwa WIM nie bedzie lepsza?

Pojęcia nie mam, ale kiedy robiłem zabudowę w WC, to płyty gruntowałem gruntem (prawdopodobnie Atlas), a płytki kleiłem przy użyciu Atlas-a Plus. Nic nie odpadło, nie popękało, jest OK.

Napisano

A po co płyty G/K gruntować? Przecież nie są zapylone ani nie mają osłabionej powierzchni ani zwiększonej chłonności jak zwykłe tynki.

Co do atlas plus to rzeczywiście jeden z lepszych klejów, sam go używam na trudnych powierzchniach.

Napisano

> S1 to klasa kleju, jest to klej odkształcalny o wysokiej przyczepności, P9 nie jest klejem klasy

> S1.

okazalo sie, ze mam taki klej sopro do klinkieru, a calego nie zuzyje. Dawac pod to grunt, czy nie trzeba?

Napisano

> okazalo sie, ze mam taki klej sopro do klinkieru, a calego nie zuzyje. Dawac pod to grunt, czy nie

> trzeba?

Zagruntuj tylko najzwyklejszym gruntem ok.gif