Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,4 TSI 122 KM?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Nadszedł czas na zmianę samochodu i zastanawiam się nad VW GOLFEM VI z silnikiem 1,4 tsi 122 km rp 2009? W internecie można znaleźć sporo informacji na temat tego silnika, ale zazwyczaj są one negatywne. Czy rzeczywiście ten silnik to taka klapa? Czy na forum są jacyś użytkownicy, którzy mogą podzielić się Swoim doświadczeniem. Czy rozrząd wymieniony na gwarancji wyeliminuje problem? Czy temat powróci jak bumerang?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Napisano

Witam

Ojciec niedawno takiego sprzedał. W ciągu 5 lat przejechał prawie 100kkm bez problemów. Bardzo dobry silnik do tego samochodu. W zależności od potrzeb i chęci pozwala na dynamiczą jazdę bądź niedrogie przemieszczanie smile.gif Jedyny na co bym uważał to czas pomiędzy wymianą oleju, 30kkm to zdecydowanie za dużo !!! Skrócenie tego do 15kkm nie generuje dużych kosztów a silnik chodzi ciuchutko i bez klepania przy odpalaniu.

Były też jakieś akcje przywoławcze więc dobrze sprawdzić czy auto się łapało i poprzedni właściciel to zrobił.

> Witam,

> Nadszedł czas na zmianę samochodu i zastanawiam się nad VW GOLFEM VI z silnikiem 1,4 tsi 122 km rp

> 2009? W internecie można znaleźć sporo informacji na temat tego silnika, ale zazwyczaj są one

> negatywne. Czy rzeczywiście ten silnik to taka klapa? Czy na forum są jacyś użytkownicy,

> którzy mogą podzielić się Swoim doświadczeniem. Czy rozrząd wymieniony na gwarancji

> wyeliminuje problem? Czy temat powróci jak bumerang?

> Z góry dziękuję za odpowiedzi

Napisano

Nie kupuj tego bo jest na łańcuchu. Najnowszy model jest na pasku.

Napisano

> Nie kupuj tego bo jest na łańcuchu. Najnowszy model jest na pasku.

i co w zwiazku z tym? ojciec jedzi OIIfl z tym silnikiem i chwali sobie, tylko.... serwisuje auto jak ojciec kolegi wyzej

• 4 tygodnie później...
Napisano

Mialem Golfa mk6 1.4 TSI 122km i zdecydowanie polecam grinser006.gif

Fajnie cisnie, ale tez da sie jechac ekonomicznie grinser006.gif

Napisano

te silniki są wadliwe.jest problem z łańcuchem.strach się bać.

Napisano

> te silniki są wadliwe.jest problem z łańcuchem.strach się bać.

moze i sa/byly...

pokaz mi nowe auto ktore nie ma wiekszych czy mniejszych problemow z czym kolwiek? 1.6 w PSA/BMW tez ma problemy, 0.9 fiata tez ma... nie ma idealnych aut, tylko wkestia jak zadbasz to tak bedziesz miec

Napisano

> te silniki są wadliwe.jest problem z łańcuchem.strach się bać.

łańcuch nie pęka tylko się wyciąga i hałasuje, wymieniasz na nowy zestaw (cena nie jest powalająca) i śmigasz dalej. Jak od nowości ktoś dba i wymienia częściej olej niż 30kkm to łańcuch dłużej pożyje.

Napisano

> moze i sa/byly...

> pokaz mi nowe auto ktore nie ma wiekszych czy mniejszych problemow z czym kolwiek?

hmm.gif

Kia Venga 1.4 CRDi 90KM

nalot ponad 100tys km i poza przeglądami serwisu nie odwiedza i jeździ icon_eek.gif

więc chyba się da... hmm.gif

Napisano

> moze i sa/byly...

> pokaz mi nowe auto ktore nie ma wiekszych czy mniejszych problemow z czym kolwiek? 1.6 w PSA/BMW

> tez ma problemy, 0.9 fiata tez ma... nie ma idealnych aut, tylko wkestia jak zadbasz to tak

> bedziesz miec

przesadzasz i uogolniasz

Napisano

> łańcuch nie pęka tylko się wyciąga i hałasuje, wymieniasz na nowy zestaw (cena nie jest powalająca)

> i śmigasz dalej. Jak od nowości ktoś dba i wymienia częściej olej niż 30kkm to łańcuch dłużej

> pożyje.

claps.gif

Napisano

> przesadzasz i uogolniasz

moze, a moze i nie

Napisano

> łańcuch nie pęka tylko się wyciąga i hałasuje, wymieniasz na nowy zestaw (cena nie jest powalająca)

> i śmigasz dalej.

Czyli iledokładnie i co ile zabieg trzeba powtórzyć?

Napisano

> Kia Venga 1.4 CRDi 90KM

> nalot ponad 100tys km i poza przeglądami serwisu nie odwiedza i jeździ

> więc chyba się da...

podobnie 2,0CRDI hyundai'a[a wlasciwie VM].

Napisano

> Czyli iledokładnie i co ile zabieg trzeba powtórzyć?

jak sie wyciagnie

ojciec ma prawie 40kkm i nic nie stuka

Napisano

> jak sie wyciagnie

> ojciec ma prawie 40kkm i nic nie stuka

A ile ta przyjemność kosztuje?

Napisano

> jak sie wyciagnie

> ojciec ma prawie 40kkm i nic nie stuka

mój ma ok. 70kkm i też łańcuch fabryczny, nic nie wskazuje aby coś miało się posypać...

Nowy łańcuch wraz z napinaczem pewnie ok. 1kpln plus wymiana...

Napisano

> ... Najnowszy model jest na pasku.

Jesteś pewien ?

Chodzi mi o 1.4 tsi 122.KM na przykład w passacie czy tiguanie rok produkcji 2014.

Napisano

> Jesteś pewien ?

> Chodzi mi o 1.4 tsi 122.KM na przykład w passacie czy tiguanie rok produkcji 2014.

122KM? a nie 140?

Napisano

> 122KM? a nie 140?

Nadal w ofercie są passaty i tiguany 122.KM wink.gif

Mamy kilka passatów 122.KM we flocie i jeżdżą OK ale silniki są jeszcze na łańcuchach.

Jestem ciekawy, czy nowe mają zmienione na paski rozrządu bez telefonowania do dealera

bo skubany zna mój głos i Bóg wie co jeszcze pomyśli zlosnik.gif

Napisano

> Nadal w ofercie są passaty i tiguany 122.KM

> Mamy kilka passatów 122.KM we flocie i jeżdżą OK ale silniki są jeszcze na łańcuchach.

> Jestem ciekawy, czy nowe mają zmienione na paski rozrządu bez telefonowania do dealera

> bo skubany zna mój głos i Bóg wie co jeszcze pomyśli

to ze sa w ofercie to wiem grinser006.gif

na pasku sa tylko 140KM, 122KM zostaly na lancuchu.

Sasiad kupil wlasnie Leona ze 122KM silnikiem i jest na lancuchu

Napisano

> 122KM zostaly na lancuchu ...

Dokładnie tak jak napisałeś ok.gif

Dostałem info, że passaty pozostają z tymi silnikami do zmiany modelu.

Wg zaprzyjaźnionego ASO od zmiany napinaczy skończyły się problemy z łańcuchami.

Prywatnie mamy ścierkę z mocnym tsi ale model też po zmianach w silniku i jak na razie hula OK.