Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Podłączenie kamerki pod lampkę sufitową

Featured Replies

Napisano

Witam,

Po ponad miesiącu doszła do mnie kamerka od chińczyka. Uprzedzając pytania musiałem niestety dopłacić za VAT.

Najsensowniejszym miejscem podłączenia się z zasilaczem kamerki (tak mi się wydaje) będzie konsola z lampkami oświetlenia wnętrza.

Po zdjęciu plastików z lekka przerażają mnie cieniuteńkie przewody zasilające lamki - czy bez obawy będzie można podłączyć "zapalniczkowy" zasilacz kamerki?

Czy tak jest standardowo, że lampki boczne włączane przyciskiem (lewym bądź prawym) nie gasną po wyjściu z auta i zamknięciu? Czy można to zmienić?

A może jest inne prostsze rozwiązanie z podłączeniem takiej ładowarki - wymagane uruchomienie samoczynne pod otworzeniu/zapaleniu auta i zanik napięcia po zamknięciu samochodu...

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Napisano

A lusterko masz może fotochromatyczne? Bo podłączenie się pod niego byłoby całkiem fajnym rozwiązaniem.

Napisano
  • Autor

> A lusterko masz może fotochromatyczne? Bo podłączenie się pod niego byłoby całkiem fajnym

> rozwiązaniem.

Jest. Co masz konkretnie na myśli?

Napisano

Podłączenie kamery pod kabelki czerwono niebieski i brązowy idące do tylnej lampki. Zasilanie pojawia się tam po otwarciu samochodu i zanika jakieś 10 minut po jego zamknięciu. Mam na myśli zamknięcie z pilota lub kluczykiem. Ja u siebie nie podłączałem gniazda zapalniczki bo po co tam taki gabaryt. Rozebrałem zasilacz do kamerki, dolutowałem do elektroniki dłuższe wygodniejsze kabelki i za pomocą zacisków do montażu kabli dopiąłem się do wcześniej wskazanych przewodów.

Jak masz reca to będziesz tam miał kable do lusterka fotochromatycznego, wtedy tam się dopnij, jednak kolorów juz kabli nie znam, napewno jeden z nich to brązowy grinser006.gif

Napisano

> Czy tak jest standardowo, że lampki boczne włączane przyciskiem (lewym bądź prawym) nie gasną po

> wyjściu z auta i zamknięciu? Czy można to zmienić?

Można to zmienić, op comem ustawia się parametr który po ok 15 minutach gasi wszystkie światła wewnątrz nawet jak zapomnisz je wyłączyć. Która to opcja teraz nie pamięta, ale u mnie kolega to aktywował. Sprawdza się, testowane.

Napisano
  • Autor

> za pomocą zacisków do montażu kabli dopiąłem się do wcześniej

> wskazanych przewodów.

> Jak masz reca to będziesz tam miał kable do lusterka fotochromatycznego, wtedy tam się dopnij,

> jednak kolorów juz kabli nie znam, napewno jeden z nich to brązowy

>Można to zmienić, op comem ustawia się parametr który po ok 15 minutach gasi wszystkie światła wewnątrz nawet jak zapomnisz je wyłączyć. Która to opcja teraz nie pamięta, ale u mnie kolega to aktywował. Sprawdza się, testowane.

Pisząc o zasiskach, rozumiem, że masz na myśli coś takiego KLIK

Mam rec i wczoraj na szybko zerknąłem - spod podsufitki "wychodza" 4 przewody, z czego 2 "idą" do czujnika deszczu, a dwa - brązowy i czarny dochodza do kosztki przed lusterkiem. Następnie już z kostki idą 4 do lusterka. Miejsce jest aby wpiąć sie złaczkami pod te 2 przewody.

Patrzyłem ponadto po jakim czasie zgasną lampki oświetlenia wnętrza od momentu zamknięcia samochodu z pilota - niestety u mnie nie gasną...chyba, że popełniłem błąd i nie wolni mi było siedzieć w aucie... wink.gif

Gdzie szukć opcji zmiany wyłączenia oświetlenia wnętrza pojazdu posługując sie op-comem? Może ktoś podpowie...

Dziękuję Koledze jacknn za cenne wskazówki...

Napisano
  • Autor

> . Czarny przewód idący do lusterka fotochromatycznego to plus po stacyjce.

Pytam o różne kombinacje, bo sensowniejszym (na chwilę obecną)wydaje mi sie praca kamerki jeszcze kilka minut po opuszczeniu auta niż zaraz po zgaszeniu auta.

Napisałeś w wątku o zafirze, że ..."czerwono-niebieski przewód to +12V pojawiające się po otwarciu auta z pilota c.zamka a ginie 10 minut po zamknięciu auta. Brązowy to stała masa..."

Czy ta opcja występuje tylko w wersji bez reca czy z recem też - jak juz pisałem u mnie do lusterka idą 4 przewody ale czerwono-niebieskiego to tak raczej nie było...

Napisano

Czerwono-niebieski przewód idzie do lampki, nie ma znaczenia czy auto ma REC.

Napisano

> Gdzie szukć opcji zmiany wyłączenia oświetlenia wnętrza pojazdu posługując sie op-comem?

Szukaj w UEC i REC opcji o prądach spoczynkowych czy coś w tym stylu.

Napisano
  • Autor

Temat zakończony sukcesem. Po kilku próbach ostatecznie podpiąłem zasilanie kamerki pod czarny przewód (+12v po stacyjce) i brązowy idący do lusterka fotochromatycznego.

Testowałem 2 rodzaje szybkozłączek i obydwa są godne polecenia (produkty firmowe 3M a nie chińskie) 1 rodzaj i 2 rodzaj z żelem pasujący idealnie (przewód wchodzi bez luzu.

Wrzucam 2 filmiki (jeden z dnia drugi z nocy) na youtybe (konwersja pogorszyła obraz).

Trochę szyba brudna i musze jeszcze pokombinować z właściwą odległością kamery od szyby.

Czy może już ktoś doświadczenia w tym temacie i podzieliłby się wiedzą?

Dziękują kolegom jacknn i rostex za podpowiedzi.

Paweł

Napisano

@szpenio, a tą obudowę od lusterka można otworzyć bezinwazyjnie? Nic tam nie pęknie?

Napisano

> @szpenio, a tą obudowę od lusterka można otworzyć bezinwazyjnie? Nic tam nie pęknie?

Nie mam lusterka fotochromatycznego, ale przewody do niego idą w okolicy lampki, więc podejrzewam, że wystarczy rozebrać tylko górny panel (lampka, zaślepki).

Napisano
  • Autor

> @szpenio, a tą obudowę od lusterka można otworzyć bezinwazyjnie? Nic tam nie pęknie?

Bez problemu. Ja używałem tępego scyzoryka. Rozginasz delikatnie dwie połówki osłony lusterka i wówczas zaczepy w osi osłony puszczają. Następnie każdą z połówek delikatnie przyciskasz do szyby i pociągasz w stronę drzwi. I po temacie.

Nie trzeba nic więcej rozbierać aby włączyć się w zasilanie.

Napisano

> Bez problemu. Ja używałem tępego scyzoryka. Rozginasz delikatnie dwie połówki osłony lusterka i

> wówczas zaczepy w osi osłony puszczają. Następnie każdą z połówek delikatnie przyciskasz do

> szyby i pociągasz w stronę drzwi. I po temacie.

> Nie trzeba nic więcej rozbierać aby włączyć się w zasilanie.

Wszystko jasne. Dziękuję.