Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wewnątrzwspólnotowy zakup dostawczaka (?)

Featured Replies

Napisano

Podobno jest taka opcja, ze posiadając NIP wewnątrzwspólnotowy mogę zakupić np. w niemczech auto ciężarowe w cenie netto i w Polsce nie płacić vat-u, który i tak bym odliczył.

Prawda to?

Napisano

> Podobno jest taka opcja, ze posiadając NIP wewnątrzwspólnotowy mogę zakupić np. w niemczech auto

> ciężarowe w cenie netto i w Polsce nie płacić vat-u, który i tak bym odliczył.

> Prawda to?

Zakupić możesz, ale z VATem to chyba najpierw musisz opłacić, a potem odliczyć. Zapytaj w swoim US. Ja co prawda sprowadzałem z ue na WNT ale sprzedawałem dalej więc vat płaciłem.

Napisano

> Podobno jest taka opcja, ze posiadając NIP wewnątrzwspólnotowy mogę zakupić np. w niemczech auto

> ciężarowe w cenie netto i w Polsce nie płacić vat-u, który i tak bym odliczył.

> Prawda to?

Kupujesz netto ok.gif

Napisano

> Prawda to?

Kupujesz netto, płacisz VAT przy rejestracji, potem go odliczasz i dostajesz zwrot. Jeśli to pierwszy zwrot VATu, przygotuj się na kontrolę z US.

Napisano
  • Autor

> Kupujesz netto, płacisz VAT przy rejestracji, potem go odliczasz i dostajesz zwrot. Jeśli to

> pierwszy zwrot VATu, przygotuj się na kontrolę z US.

No właśnie chodzi mi o to, żebym się nie musiał prosić US o zwrot. Ponoć można nie zapłacić i już.

P.S.

Kiedyś w starej firmie US zawracał mi vat za auta i nigdy nie mieliśmy kontroli.

Napisano

> Kupujesz netto, płacisz VAT przy rejestracji, potem go odliczasz i dostajesz zwrot. Jeśli to

> pierwszy zwrot VATu, przygotuj się na kontrolę z US.

Jaki zwrot, jak naliczony i należny są sobie równe?

Gotówkowo faktycznie mniejsza płatność jest. Tylko jak kupisz w kraju, to potem mniejszy przelew z tytułu VAT-7 robisz o VAT, który zapłaciłeś sprzedawcy (rozliczasz sobie z należnym w deklaracji). Albo wnioskujesz o zwrot.

VATu, gdy można odliczyć 100%, nie robi różnicy, czy kupujesz w kraju, czy WNT. Tylko przy zakupie wewnątrzwspólnotowym większa papierkologia.

Napisano
  • Autor

Mam dużą nadpłatę vatu i trochę to potrwa zanim ją rozlicze. A o zwrot vatu występować póki co nie chce.

Więc możliwość zakupu netto za granicą i nie płacenia go do US byłaby dla mnie najlepsza.

Napisano

> Mam dużą nadpłatę vatu i trochę to potrwa zanim ją rozlicze. A o zwrot vatu występować póki co nie

> chce.

> Więc możliwość zakupu netto za granicą i nie płacenia go do US byłaby dla mnie najlepsza.

zależy jak duża nadpłata... nie zawsze jest kontrola (choć przy 25dniowym w 95% jest biglaugh.gif) -jak wyustawisz na standardowy termin zwrotu, to szanse na kontrolę spadają do około 50-60% (zależy od kwoty zwrotu przede wszystkim i od US - ile ma firm do sprawdzenia)

choć często to nie kontrola a czynności sprawdzające (kontrola wali wszystkie papiery jak chce i co chce i jak nie tak to mogą dowalić jeszcze karę, a czynności sprawdzają dany miesiąc za który jest zwrot i jeżeli coś ni tak to tylko korektę robisz - chyba zę naprawde ostro coś nafikałeś biglaugh.gif)

Napisano
  • Autor

> - chyba zę naprawde ostro coś nafikałeś

Nic nie nafikałem. Ale jak pójdziesz zdrowy do lekarza to na 80% wyjdziesz ze zdiagnozowaną "usterką" smile.gif

US tez Ci zawsze coś wynajdzie,.. że akurat wczoraj w nocy weszły nowe przepisy, a ja jeszcze się nie dostosowałem nono.gif

Napisano

> US tez Ci zawsze coś wynajdzie,.. że akurat wczoraj w nocy weszły nowe przepisy, a ja jeszcze się

> nie dostosowałem

To im szybciej to znajdą, tym mniej boli. Do tego szanująca się księgowa składając wniosek przejrzy jeszcze raz wszystko, czy nie ma się czego przyczepić.

A jak fiskus znajdzie Ci coś za 5 lat, to oprócz kary dowali odsetki. A jest jeszcze szansa, że prostować to będzie inna księgowa i jeszcze za to zapłacisz dodatkowo.

Napisano

> To im szybciej to znajdą, tym mniej boli. Do tego szanująca się księgowa składając wniosek przejrzy

> jeszcze raz wszystko, czy nie ma się czego przyczepić.

> A jak fiskus znajdzie Ci coś za 5 lat, to oprócz kary dowali odsetki. A jest jeszcze szansa, że

> prostować to będzie inna księgowa i jeszcze za to zapłacisz dodatkowo.

Jeden z nielicznych głosów rozsądku... ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jeden z nielicznych głosów rozsądku...

Pójdźmy dalej tą drogą. Jeszcze lepiej to raz w roku zaprosić do siebie na kontrole US. Wtedy zawsze będziemy mieli wszystko przetrzepane i sprawdzone na bieżąco smile.gif Jeśli mógłbym wybierać to wolałbym aby US do mnie w ogóle nie zaglądał.

A wracając do tematu liczę, że znajdzie się ktoś, kto ma wiedzę w tym temacie i w końcu napisze definitywnie czy jest opcja sprowadzenia auta ciężarowego i nie płacenia podatku VAT.

Napisano

> Jeśli mógłbym wybierać to

> wolałbym aby US do mnie w ogóle nie zaglądał.

Ja znam takich, co mają regularnie. I się cieszą. Bo kontrola oznacza dla nich zwrot pieniążków (dużo eksportują i mają VAT o zwrotu). A kontrola to formalność.

> A wracając do tematu liczę, że znajdzie się ktoś, kto ma wiedzę w tym temacie i w końcu napisze

> definitywnie czy jest opcja sprowadzenia auta ciężarowego i nie płacenia podatku VAT.

Przecież napisałem, że nie płacisz. Rozliczasz tylko w deklaracji naliczony i należny.

Napisano

> Przecież napisałem, że nie płacisz. Rozliczasz tylko w deklaracji naliczony i należny.

ok.gif ma to charakter neutralny do momentu sprzedaży takiego auta.

BTW Nick założyciela wątku brzmi z litewska a to w połączeniu z tematem WNT kojarzy mi się z machlojami. Nie będę wyjaśniał dlaczego. Ciekawscy pewno znajdą info w necie.

Oczywiście do Kolegi Radauskasa nic nie mam 20.GIF

Napisano
  • Autor

> BTW Nick założyciela wątku brzmi z litewska a to w połączeniu z tematem WNT kojarzy mi się z

> machlojami. Nie będę wyjaśniał dlaczego. Ciekawscy pewno znajdą info w necie.

> Oczywiście do Kolegi Radauskasa nic nie mam

hmm.gif Nie wiem o co kaman i nie będę wnikał. Mój nick brzmi z litweska bo taki mi się na szybko wymyślił,.. od mojego polskiego imienia smile.gif

P.S.

Kiedyś zapuścił mi się 2-u tygodniowy zarost i nabrałem cech lekko arabskich z wyglądu. Koledzy wymyślili mi nowy nick, również od mojego imienia - Ramadan

--------------------