Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mitsubishi Galant automat. Rocznik okoo 2001. Opinie

Featured Replies

Napisano

Celowo nie na skośnookich, bo skrzynia zdaje się być z jakiego innego (europejskiego?) auta.

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem Galanta Kombi ostatniej generacji. Auto będzie stare, bo rocznik pewnie 2001-2002. Chciałbym wersję z silnikiem benzynowym i KONIECZNIE z automatem.

Co to za skrzynia tam siedzie? Bo raz piszą, ze Multitronic innym razem że Tiptronic confused.gif

Który silnik wybrać? 2.0 czy 2.5 litra ? A może 2.4 ?

W grę wchodzi tylko wersja kombi smile.gif

Jakie są typowe bolączki tego samochodu? Na co uważać? Jak z rdzą ?

Tutaj przykładowa aukcja ALLEGRO

Ale nie musi być taki tani smile.gif

Napisano

2,4 to GDI - wtrysk bezpośredni... podobno ktoś to gazował, ale raczej trudny temat (o ile możliwy).

Brać 2,5 - pali troszeczkę więcej niż 2,0, a przyjemność z jazdy dużo większa.

Słyszałem, że automat jeżeli zadbany to bezproblemowy.

Sam chciałem kupić, ale nie znalazłem odpowiedniego egzemplarza frown.gif

Napisano

>

> Co to za skrzynia tam siedzie? Bo raz piszą, ze Multitronic innym razem że Tiptronic

wg viki 4g to klasyczny automat 5g to http://en.wikipedia.org/wiki/Tiptronic

> Który silnik wybrać? 2.0 czy 2.5 litra ? A może 2.4 ?

2.4 do niedawna byly niegazowalne (wtrysk bezposredni)

> W grę wchodzi tylko wersja kombi

> Jakie są typowe bolączki tego samochodu? Na co uważać? Jak z rdzą ?

jesli nie ma mulher.gif na nadkolach i czesci progu to juz mial robione, na mitsumaniakach twierdza ze lepiej brac z purchlami

> Tutaj przykładowa aukcja ALLEGRO

> Ale nie musi być taki tani

idealny sick.gifgrinser006.gif

imo auto ktore jeszcze dlugo bedzie przyciagac spojrzenia ok.gifserduszka.gif

Napisano

Ja chciałem kupić sedana 2,4 amerykańca. Zagazowanego oczywiście, ale jaki dokładnie tam był silnik, to nie powiem.

A nie kupiłem, bo żonie się nie podobał; wolała droższego lancera. sick.gif

Napisano

> w galant siedzial tylko 4biegowy automat z i bez funkcji triptonic (+/-)

tez mnie sie tak zdaje grinser006.gif ale viki twierdzi cos innego - byc moze w vr4 albo japoncach byla 5g

Napisano

> w galant siedzial tylko 4biegowy automat z i bez funkcji triptonic (+/-)

potwierdzam smile.gif

podobno jeden z lepszych automatów w tamtych czasach wink.gif

Napisano

> aha...

> moze warto sprawdzić najpierw informacje, a nie pisać głupoty?

moze najpiew sie kolega nauczy czytac ze zrozumieniem zamiast zacznie sie produkowac....

Napisano

> moze najpiew sie kolega nauczy czytac ze zrozumieniem zamiast zacznie sie produkowac....

tak, tak - nie doczytałem 20.GIF

Napisano

> Celowo nie na skośnookich, bo skrzynia zdaje się być z jakiego innego (europejskiego?) auta.

> Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem Galanta Kombi ostatniej generacji. Auto będzie

> stare, bo rocznik pewnie 2001-2002. Chciałbym wersję z silnikiem benzynowym i KONIECZNIE z

> automatem.

> Co to za skrzynia tam siedzie? Bo raz piszą, ze Multitronic innym razem że Tiptronic

> Który silnik wybrać? 2.0 czy 2.5 litra ? A może 2.4 ?

> W grę wchodzi tylko wersja kombi

> Jakie są typowe bolączki tego samochodu? Na co uważać? Jak z rdzą ?

> Tutaj przykładowa aukcja ALLEGRO

> Ale nie musi być taki tani

mam 2.4GDI i sobie chwalę smile.gif

ludzie sie boja tego silnika, ale gdy jest zadbany to warto z takim silnikiem kupić galanta...

wady tego silnika:

- brudzaca sie przepustnica (raz na jakis czas trzeba ja wyczyscic)

- stukajace szklanki (u mnie przy przebiegu rzeczywistymm 180tyś km - autko od nowosci w rodzinie, stukaja wylacznie na zimno)

- jest czułu na jakość paliwa i oleju (staram sie tankować na sprawdzonej stacji, a olej wymieniam co 10tyś, a nie co 15tyś jak w książce)

zalety tego silnika:

- niskie spalanie (minimalnie udało mi się zejsc na trasie do 5,3l, a znajomy który ma 2,5v6 nigdy nie zszedł poniżej 6,7l, ale w miescie potrafią spalić tak samo po 12-13l)

- niezła elastyczność

wady Galanta:

- rdzewiejace nadkola i kielichy zawieszenia przedniego

- w zużytych modelach podobno powyżej 130km/h staje sie głośny przez uszczelki drzwi - u mnie jest ok

zalety Galanta:

- niezawodność (naprawdę widać i czuć, że samochód jest made in japan)

- wielowahaczowe zawieszenie - komfortowe i jak na dziadkowóz samochód dobrze trzyma sie drogi

- bardzo dobre wyposażenie większości modeli (skóra, tempomat, podgrzewane fotele, spryskiwacze swiateł, klimatronik itp, 4 poduchy itp)

- jeden z bezpiecznejszych samochodów lat 97-02 smile.gif

Powiem szczerze, ze już od jakiegoś roku noszę się z zamiarem sprzedaży misia, ale nie daje mi on żadnego powodu. Jakiś czas temu wymieniłem kilka rzeczy i będę mieć pewnie na dłuuuugi czas spokój. Jakbys miał konkretne pytania to wal śmiało 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

a masz automat czy manual ?

Słyszałem, że w automacie lubi się ukręcić wieloklin w konwerterze frown.gif

Napisano

> mam 2.4GDI i sobie chwalę

> ludzie sie boja tego silnika, ale gdy jest zadbany to warto z takim silnikiem kupić galanta...

> wady tego silnika:

> - brudzaca sie przepustnica (raz na jakis czas trzeba ja wyczyscic)

> - stukajace szklanki (u mnie przy przebiegu rzeczywistymm 180tyś km - autko od nowosci w rodzinie,

> stukaja wylacznie na zimno)

> - jest czułu na jakość paliwa i oleju (staram sie tankować na sprawdzonej stacji, a olej wymieniam

> co 10tyś, a nie co 15tyś jak w książce)

> zalety tego silnika:

> - niskie spalanie (minimalnie udało mi się zejsc na trasie do 5,3l, a znajomy który ma 2,5v6 nigdy

> nie zszedł poniżej 6,7l, ale w miescie potrafią spalić tak samo po 12-13l)

> - niezła elastyczność

> wady Galanta:

> - rdzewiejace nadkola i kielichy zawieszenia przedniego

> - w zużytych modelach podobno powyżej 130km/h staje sie głośny przez uszczelki drzwi - u mnie jest

> ok

> zalety Galanta:

> - niezawodność (naprawdę widać i czuć, że samochód jest made in japan)

> - wielowahaczowe zawieszenie - komfortowe i jak na dziadkowóz samochód dobrze trzyma sie drogi

> - bardzo dobre wyposażenie większości modeli (skóra, tempomat, podgrzewane fotele, spryskiwacze

> swiateł, klimatronik itp, 4 poduchy itp)

> - jeden z bezpiecznejszych samochodów lat 97-02

> Powiem szczerze, ze już od jakiegoś roku noszę się z zamiarem sprzedaży misia, ale nie daje mi on

> żadnego powodu. Jakiś czas temu wymieniłem kilka rzeczy i będę mieć pewnie na dłuuuugi czas

> spokój. Jakbys miał konkretne pytania to wal śmiało

czyli malo zalet, duzo wad, a spalanie mniejsze moze wynikac tez z tego ze masz 4 cyl a nie 6 wink.gif

Napisano

Kumpel ma 2.5 zagazowany, smiga oki. Minus to blachy. Jak na dluzej to lepiej w audi wejsc

Napisano

> a masz automat czy manual ?

> Słyszałem, że w automacie lubi się ukręcić wieloklin w konwerterze

mam manuala, wiec o automacie za wiele z doswiadczenia nie powiem wink.gif

Napisano

> czyli malo zalet, duzo wad, a spalanie mniejsze moze wynikac tez z tego ze masz 4 cyl a nie 6

nie miałem Galanta z silnikiem 2.5v6 więc trudno mi wypowiedzieć się na temat jego wad smile.gif

zdecydowaną zaletą 2.4 jest niskie spalanie i zerowa awaryjność w moim przypadku zlosnik.gif

Napisano

Ojciec ma 2003 Lancer sprowadzony z USA.Silnik 2.0 wolnossący z 4 biegowym automatem.Samochód chodzi jak zegarek,nic sie nie psuje.Skrzynia pracuje przyjemnie i pracue sprawnie.Polecam.