Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ku przestrodze. ..

Featured Replies

Napisano

Jakby wklejać każdy wypadek to by były dziennie nowe tematy. Wypadki były są i będą. Niestety większość z nich to wina nas samych :/

Napisano

Wina leży zawsze po obu stronach...

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Żony i teściowej palacz.gif

Napisano

> Początek sezonu to największe żniwa kostuchy...

> słyszałem syreny... kilkaset metrów od garażu. ..tyle co zamknąłem moto...

oficjalnie postuluję o zakaz wklejania wątków ku przestrodze...

codziennie ginie na drogach 10 osób... ale jak coś jest z udziałem motocykla, to od razu dostaje osobną notkę i rozpętuje się dyskusja...

nie jesteśmy wyjątkowi, pozostałe 9 osób (puszkarzy i pieszych) też zasługuje na notkę, albo wszystkie 10 powinny być tylko statystyką i prywatną tragedią rodzin i bliskich...

każdy zdaje sobie sprawę z ryzyka jakie ponosi...

Napisano

> oficjalnie postuluję o zakaz wklejania wątków ku przestrodze...

> codziennie ginie na drogach 10 osób... ale jak coś jest z udziałem motocykla, to od razu dostaje

> osobną notkę i rozpętuje się dyskusja...

> nie jesteśmy wyjątkowi, pozostałe 9 osób (puszkarzy i pieszych) też zasługuje na notkę, albo

> wszystkie 10 powinny być tylko statystyką i prywatną tragedią rodzin i bliskich...

> każdy zdaje sobie sprawę z ryzyka jakie ponosi...

+1

Napisano

> oficjalnie postuluję o zakaz wklejania wątków ku przestrodze...

jestem za

Napisano

> nie jesteśmy wyjątkowi, pozostałe 9 osób (puszkarzy i pieszych) też zasługuje na notkę,

jako pilot, obowiązkowo raz do roku muszę jechać na konferencję nt. bezpieczeństwa i tam pół dnia się siedzi i analizuje poszczególne wypadki. Moim zdaniem, są dziedziny, gdzie człowiek musi się uczyć na cudzych błędach, motocykle moim zdaniem należą do tych dziedzin. Nie wiem w jakim celu miałbym tu dyskutować o wypadkach pieszych lub samochodów, natomiast motocykliści powinni wiedzieć, jak w 90% giną ich koledzy. Mi to bardzo pomogło w początkach motocyklowej kariery.

Napisano

> jako pilot, obowiązkowo raz do roku muszę jechać na konferencję nt. bezpieczeństwa i tam pół dnia

> się siedzi i analizuje poszczególne wypadki. Moim zdaniem, są dziedziny, gdzie człowiek musi

> się uczyć na cudzych błędach, motocykle moim zdaniem należą do tych dziedzin. Nie wiem w jakim

> celu miałbym tu dyskutować o wypadkach pieszych lub samochodów, natomiast motocykliści powinni

> wiedzieć, jak w 90% giną ich koledzy. Mi to bardzo pomogło w początkach motocyklowej kariery.

no jak ktoś wrzuca linka i piszę analizowałem i wydaje mi się że wypadł z drogi bo to i tamto to ok

ale jak ktoś rzuca link, ku przestrodze ola boga bójcie się to już to jest nudne... i nic nie wnosi do tematu prócz sensacji w stylu idzie wiosna będą warzywa

Napisano

> Początek sezonu to największe żniwa kostuchy...

> słyszałem syreny... kilkaset metrów od garażu. ..tyle co zamknąłem moto...

Hmmm...a to przy 50-60kmh mozna leciec w powietrzu z moto kilkadziesiat metrow???

Napisano

> jako pilot, obowiązkowo raz do roku muszę jechać na konferencję nt. bezpieczeństwa i tam pół dnia

> się siedzi i analizuje poszczególne wypadki. Moim zdaniem, są dziedziny, gdzie człowiek musi

> się uczyć na cudzych błędach, motocykle moim zdaniem należą do tych dziedzin. Nie wiem w jakim

> celu miałbym tu dyskutować o wypadkach pieszych lub samochodów, natomiast motocykliści powinni

> wiedzieć, jak w 90% giną ich koledzy. Mi to bardzo pomogło w początkach motocyklowej kariery.

a czym się różni skuteczność dyskutowania i nauka na cudzych błędach motocyklisty od kierowcy samochodu? yikes.gif

Napisano

A wierzysz w to co pisze prasa i postronni obserwatorzy hehe.gif

Mój kumpel też twierdzi, że przeszlifował z 50m.... gdzie tak naprawdę, nie wiem czy 10m by się znalazło rotfl.gif

Napisano

Mam podobne zdanie ok.gif

I mimo wszystko nawet w tonie "ku przestrodze" warto o wypadkach wiedzieć, choćby po to by do tej dziedziny jaką jest motocyklizm, trafiało jak najmniej przypadkowych ludzi. Im mocniejszy będzie mit "panie na motorze to się zabijesz" tym wbrew pozorom lepiej...

Napisano

> Im mocniejszy będzie mit "panie na motorze to się zabijesz" tym wbrew pozorom lepiej...

+1 Alleluja zlosnik.gif

Napisano

> każdy zdaje sobie sprawę z ryzyka jakie ponosi...

No właśnie nie każdy.... niestety.

Młodzi ludzie nie mają wyobraźni, a mają nadmiar wiary w swoją "zajefajność" i "nieśmiertelność" oslabiony.gif

Napisano

> No właśnie nie każdy.... niestety.

jego problem. nikt go siłą nie pakuje na 2oo.

> Młodzi ludzie nie mają wyobraźni, a mają nadmiar wiary w swoją "zajefajność" i "nieśmiertelność"

ano. widać to w każdej dziedzinie którą uprawiają... taka natura ludzka. i takie "ku przestrodze" to przeciez dotyczy "wszystkich innych - nie mnie".

Napisano
  • Autor

Bo motocykliści są wyjątkowi. ..

Bo to my ( chyba powoli mogę tak myśleć)

Bo choć wszyscy jeżdżą super przepisowo to morał z takich niusow każdy wyciąga dla siebie.

Ja takie wiadomości traktuje częściowo jak ruskie kompilacje.

Jako kolejne przykłady gdzie się spodziewać niespodziewanego.

Jeśli jeden na dziesięciu, chwilę się zastanowi/wspomni przed nadmiernym odkreceniem manetki w nieodpowiednim miejscu - to takie posty mają sens.

Ale bez obawy, nie będzie ich więcej.

LwG

Napisano

> Bo motocykliści są wyjątkowi. ..

każdy może to napisać.

> Bo to my ( chyba powoli mogę tak myśleć)

j.w.

> Bo choć wszyscy jeżdżą super przepisowo to morał z takich niusow każdy wyciąga dla siebie.

smile.gif no no...

> Ja takie wiadomości traktuje częściowo jak ruskie kompilacje.

> Jako kolejne przykłady gdzie się spodziewać niespodziewanego.

i tutaj też jest pewien problem. bo notka o wypadku często prowadzi do spekulacji niepopartych niczym... nie wiesz czego sie spodziewac, bo nie wiesz czesto z notki czy motocykl jechał 200 w zabudowanym, czy blondi skręciła i nie widziała...

> Jeśli jeden na dziesięciu, chwilę się zastanowi/wspomni przed nadmiernym odkreceniem manetki w

> nieodpowiednim miejscu - to takie posty mają sens.

jak widać, akcje społeczne o dużo większym zasięgu niewiele zmieniają, to co zmieni taki post?

> Ale bez obawy, nie będzie ich więcej.

> LwG

LwG

Napisano

> Nie trzeba jeździć, wystarczy iść... Śmierć czai się wszędzie...

A czasami wystarczy tylko być w danym miejscu...