Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VAT w pojazdach <3,5t

Featured Replies

Napisano

VAT w pojazdach <3,5t

osobowy teraz: 60%vat do 6kzl, czesci 100%, paliwo 0

Osobowy po 1kwietnia: 50%vat bez limitu, czesci 50%, paliwo za rok 50%? a narazie 0

lub 100% z kilometrowka

dostawczy(wg jakiego wzoru?) teraz: odliczenie 100% na wszystko

dostawczy (wg jakiego wzoru?) po 1kwietnia: bez zmian?

Napisano

> VAT w pojazdach

Naprawdę uwierzyłeś, że coś dadzą?

pad.gif

Klik

USTAWA z dnia 7 lutego 2014 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw.

Art. 12. 1. Obniżenia kwoty lub zwrotu różnicy podatku należnego nie stosuje się do nabywanych przez podatnika do dnia 30 czerwca 2015 r. paliw silnikowych, oleju napędowego oraz gazu, wykorzystywanych do napędu:

1) samochodów osobowych;

A do tego kasują zwolnienie przy sprzedaży używanego auta. Odliczyłeś 50/60% 5/6k zł, a naliczyć musisz 23%.

Rozporządzenie z dnia 19 marca 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień.

A jak nie mogłeś w ogóle odliczyć VATu przy zakupie, to już od 1 stycznia sprzedając naliczasz 23% VAT. Czyli jesteś o cały VAT w plecy.

Chyba, że jeszcze coś wykombinują. Zmienia się jak w kalejdoskopie a do prima aprilis jeszcze sporo czasu.

Zdefiniuj "dostawczy". Popatrz na definicję osobowego z Ustawy o VAT i popatrz na wyjątki, gdzie przy osobówce nie trzeba prowadzić ewidencji a można odliczać 100%.

Napisano
  • Autor

> Naprawdę uwierzyłeś, że coś dadzą?

> Klik

no dadza, z mojego punktu widzenia akurat bylbym do przodu o VAT od zakupu i od paliwa, bo auto osobowe 100%do DG.

"1) pojazdy samochodowe, inne niż samochody osobowe, mające jeden rząd siedzeń, który oddzielony jest od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianąlub trwaąprzegrodą: "

czyli rozumiem ze jak jest taki tam przykladowy trafic z 3miejscami z przodu i paka(blaszak) to jest po staremu bez ewidencji i 100%odliczen -

> USTAWA z dnia 7 lutego 2014 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych

> ustaw.

> Art. 12. 1. Obniżenia kwoty lub zwrotu różnicy podatku należnego nie stosuje się do nabywanych

> przez podatnika do dnia 30 czerwca 2015 r. paliw silnikowych, oleju napędowego oraz gazu,

> wykorzystywanych do napędu:

> 1) samochodów osobowych;

> A do tego kasują zwolnienie przy sprzedaży używanego auta. Odliczyłeś 50/60% 5/6k zł, a naliczyć

> musisz 23%.

> Rozporządzenie z dnia 19 marca 2014 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie zwolnień od podatku od

> towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień.

> A jak nie mogłeś w ogóle odliczyć VATu przy zakupie, to już od 1 stycznia sprzedając naliczasz 23%

> VAT. Czyli jesteś o cały VAT w plecy.

oczywiscie zakladajac ze wogole jestem VATowcem... bo jak nie jestem to nie mamjak owego VATu naliczyc?

> Chyba, że jeszcze coś wykombinują. Zmienia się jak w kalejdoskopie a do prima aprilis jeszcze sporo

> czasu.

> Zdefiniuj "dostawczy". Popatrz na definicję osobowego z Ustawy o VAT i popatrz na wyjątki, gdzie

> przy osobówce nie trzeba prowadzić ewidencji a można odliczać 100%.

j.w.

Napisano

> no dadza, z mojego punktu widzenia akurat bylbym do przodu o VAT od zakupu i od paliwa, bo auto

> osobowe 100%do DG.

Tylko z automatu uwazaja, ze nie da sie osobowki w 100 do DG uzywac i bedziesz udowadnial Ty zes nie wielblad, a nie oni.

Napisano
  • Autor

> Tylko z automatu uwazaja, ze nie da sie osobowki w 100 do DG uzywac i bedziesz udowadnial Ty zes

> nie wielblad, a nie oni.

nie widze problemu - przewoz osob i osobowka to 9 czy 8 osobowy BUS, a mam jeszcze inne prywatne.

Napisano

> Art. 12. 1. Obniżenia kwoty lub zwrotu różnicy podatku należnego nie stosuje się do nabywanych

> przez podatnika do dnia 30 czerwca 2015 r. paliw silnikowych, oleju napędowego oraz gazu,

A potem się przedłuży do 30 czerwca 2017 ... 19 ... i tak dalej, ze względu na "przejściowe trudności budżetowe"

> A do tego kasują zwolnienie przy sprzedaży używanego auta. Odliczyłeś 50/60% 5/6k zł, a naliczyć

> musisz 23%.

To już jest jawne 270747800-sex.gif podatnika bez wazeliny.

Napisano

> A jak nie mogłeś w ogóle odliczyć VATu przy zakupie, to już od 1 stycznia sprzedając naliczasz 23%

> VAT. Czyli jesteś o cały VAT w plecy.

Czyli jeżeli kupiłem auto nie będąc VATowcem to sprzedając muszę je sprzedać na FV 23%?

Napisano

> Podejrzewam, że do wygrania przed ETS.

A pójdziesz przez wszystkie instancje w tym WSA, NSA po ten VAT ?

Jeśli tak, chętnie udzielę Ci pełnomocnictwa, bo mi się nie będzie chciało.

Na tym polega uprawiany przez polski rząd 270747800-sex.gif na podatniku - podatnik jest za mały i za biedny, żeby do ETS pójść.

Napisano

> A pójdziesz przez wszystkie instancje w tym WSA, NSA po ten VAT ?

> Jeśli tak, chętnie udzielę Ci pełnomocnictwa, bo mi się nie będzie chciało.

> Na tym polega uprawiany przez polski rząd na podatniku - podatnik jest za mały i za biedny, żeby

> do ETS pójść.

Fantazjuję tylko.

Nic dodać nic ująć niestety.

Napisano

> Czyli jeżeli kupiłem auto nie będąc VATowcem to sprzedając muszę je sprzedać na FV 23%?

Jeżeli będziesz sprzedawał jako VATowiec, to w tej chwili nie widzę podstaw do innej stawki, niż podstawowa.

Napisano

> Jeżeli będziesz sprzedawał jako VATowiec, to w tej chwili nie widzę podstaw do innej stawki, niż

> podstawowa.

Kupiłem będąc bezVATowcem. Wykupiłem po 2 latach. Zamknąłem działalność i teraz będę sprzedawał. Normalnie na umowę KS sprzedam? (pomijam kwestię dochodowego)

Napisano

> Kupiłem będąc bezVATowcem. Wykupiłem po 2 latach.

Co się kryje pod terminem "wykupiłem"?

> Zamknąłem działalność i teraz będę sprzedawał.

Byłeś wtedy VATowcem?

> Normalnie na umowę KS sprzedam? (pomijam kwestię dochodowego)

Sprzedasz. Art. 10 ust. 2 pkt 3 ustawy o pdof znasz?

Napisano

> Co się kryje pod terminem "wykupiłem"?

> Byłeś wtedy VATowcem?

> Sprzedasz. Art. 10 ust. 2 pkt 3 ustawy o pdof znasz?

Wykupiłem czyli zapłaciłem 12 rat i przerejestrowałem pojazd na siebie.

Nie byłem nigdy VATowcem. Kupiłem będąc bezVATowcem, wykupiłem będąc bezVATowcem.

Napisano

> Wykupiłem czyli zapłaciłem 12 rat i przerejestrowałem pojazd na siebie.

Leasing? Czy raty kredytu zabezpieczonego przewłaszczeniem? Nie myl usługi leasingu z kupnem towaru (samochodu).

> Nie byłem nigdy VATowcem. Kupiłem będąc bezVATowcem, wykupiłem będąc bezVATowcem.

No to VAT Cię nie dotyczy (no, poza tym, że kosztem jest dla Ciebie zawsze brutto).

Napisano

Kaizen - to był leasing, zapłaciłem normalnie 24 raty, a potem na raz kolejne 12 i wykupiłem auto.

mp79 - ale teraz, po zmianach, nadal chyba auta z jednym rzędem siedzeń i trwałą przegrodą będę zezwalały na PEŁNE odliczenie? (np. Sej VAN). Tylko dojdzie prowadzenie ewidencji przebiegu, tak?

Napisano
  • Autor

> Kaizen - to był leasing, zapłaciłem normalnie 24 raty, a potem na raz kolejne 12 i wykupiłem auto.

> mp79 - ale teraz, po zmianach, nadal chyba auta z jednym rzędem siedzeń i trwałą przegrodą będę

> zezwalały na PEŁNE odliczenie? (np. Sej VAN). Tylko dojdzie prowadzenie ewidencji przebiegu,

> tak?

ze w ducato z jednym rzedem siedzeni czy trucku ewidencje mam prowadzic?

Napisano

> ze w ducato z jednym rzedem siedzeni czy trucku ewidencje mam prowadzic?

właśnie na to wygląda

Napisano

> ze w ducato z jednym rzedem siedzeni czy trucku ewidencje mam prowadzic?

Nie.

4. Pojazdy samochodowe są uznawane za wykorzystywane wyłącznie do działalności gospodarczej podatnika,

jeżeli:

1) sposób wykorzystywania tych pojazdów przez podatnika, zwłaszcza określony w ustalonych przez niego zasadach ich używania, dodatkowo potwierdzony prowadzoną przez podatnika dla tych pojazdów ewidencją przebiegu pojazdu, wyklucza ich użycie do celów niezwiązanych z działalnością gospodarczą lub

2) konstrukcja tych pojazdów wyklucza ich użycie do celów niezwiązanych z działalnością gospodarczą lub powoduje, że ich użycie do celów niezwiązanych z działalnością gospodarczą jest nieistotne.

[...]

9. Do pojazdów samochodowych, o których mowa w ust. 4 pkt 2, należą:

1) pojazdy samochodowe, inne niż samochody osobowe, mające jeden rząd siedzeń, który oddzielony jest od części

przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą:

a) klasyfikowane na podstawie przepisów o ruchu drogowym do podrodzaju: wielozadaniowy, van lub

b) z otwartą częścią przeznaczoną do przewozu ładunków;

Napisano

> Wykupiłem czyli zapłaciłem 12 rat i przerejestrowałem pojazd na siebie.

Oddziel dwie rzeczy - raty za usługę leasingu inabycie auta. Skoro leasingu się skończył, to raty Cię nie interesują.

Jeżeli będziesz VATowcem, to tylko będziesz miał problem z VATem przy sprzedaży. Bo jak nie zmienią się przepisy, to nie mogłeś odliczyć nic, a będziesz musiał doliczyć 23% VATu.

Napisano

> Oddziel dwie rzeczy - raty za usługę leasingu inabycie auta. Skoro leasingu się skończył, to raty

> Cię nie interesują.

> Jeżeli będziesz VATowcem, to tylko będziesz miał problem z VATem przy sprzedaży. Bo jak nie zmienią

> się przepisy, to nie mogłeś odliczyć nic, a będziesz musiał doliczyć 23% VATu.

Leasing miał trwać 3 lata.

Płaciłem przez 2, a potem za jednym zamachem zapłaciłem 12 rat i zakończyłem leasing.

Biorąc leasing byłem bezVATowcem, wykupując byłem bezVATowcem. Teraz nie mam już działalności. Auto sprzedam na KS i VATy mnie nie interesują?

Napisano

> mp79 - ale teraz, po zmianach, nadal chyba auta z jednym rzędem siedzeń i trwałą przegrodą będę

> zezwalały na PEŁNE odliczenie? (np. Sej VAN). Tylko dojdzie prowadzenie ewidencji przebiegu,

> tak?

Z tego, co piszą w zmianach w ustawie (odnośnik, który wcześniej wkleiłem), jeśli auto jest z trwałą przegrodą , można odliczać pełny VAT bez prowadzenia kilometrówki. Przeczytaj sobie art. 86a ust. 9 (kopiowanie mi nie działa). Nie wiem tylko, jak zinterpretują fakt, że seicento van ma kratkę (bo chyba ma).

Furgon albo skrzyniowy z pojedynczą kabiną może odliczać tak, jak do tej pory odliczał.

Napisano

> Teraz nie mam już działalności. Auto

> sprzedam na KS i VATy mnie nie interesują?

VATy nie. Tylko dochodowy. Który pewnie spory będzie, bo kupiłeś za grosze a sprzedałeś zapewne za sensowne pieniądze (a jak nie, to i tak podatek jak od ceny rynkowej).

Napisano

> VATy nie. Tylko dochodowy. Który pewnie spory będzie, bo kupiłeś za grosze a sprzedałeś zapewne za

> sensowne pieniądze (a jak nie, to i tak podatek jak od ceny rynkowej).

Spory to nie, bo wykupiłem auto za wartość 12 rat. Więc dochodowego aż tak dużo nie będzie.

A co do SC, to ma TRWAŁĄ przegrodę i chyba nikt tego nie będzie podważał.

Napisano

> Nie.

> 4. Pojazdy samochodowe są uznawane za wykorzystywane wyłącznie do działalności gospodarczej

> podatnika,

> jeżeli:

> 1) sposób wykorzystywania tych pojazdów przez podatnika, zwłaszcza określony w ustalonych przez

> niego zasadach ich używania, dodatkowo potwierdzony prowadzoną przez podatnika dla tych

> pojazdów ewidencją przebiegu pojazdu, wyklucza ich użycie do celów niezwiązanych z

> działalnością gospodarczą lub

> 2) konstrukcja tych pojazdów wyklucza ich użycie do celów niezwiązanych z działalnością

> gospodarczą lub powoduje, że ich użycie do celów niezwiązanych z działalnością gospodarczą

> jest nieistotne.

> [...]

> 9. Do pojazdów samochodowych, o których mowa w ust. 4 pkt 2, należą:

> 1) pojazdy samochodowe, inne niż samochody osobowe, mające jeden rząd siedzeń, który oddzielony

> jest od części

> przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą:

> a) klasyfikowane na podstawie przepisów o ruchu drogowym do podrodzaju: wielozadaniowy , van lub

> b) z otwartą częścią przeznaczoną do przewozu ładunków;

fiat doblo osobowy ma tak wpisane w homologacji (nie w dowodzie) to można odliczać vat?

nie trezba prowadzić ewidencji?

Napisano

> Z tego, co piszą w zmianach w ustawie (odnośnik, który wcześniej wkleiłem), jeśli auto jest z

> trwałą przegrodą , można odliczać pełny VAT bez prowadzenia kilometrówki. Przeczytaj sobie

> art. 86a ust. 9 (kopiowanie mi nie działa). Nie wiem tylko, jak zinterpretują fakt, że

> seicento van ma kratkę (bo chyba ma).

> Furgon albo skrzyniowy z pojedynczą kabiną może odliczać tak, jak do tej pory odliczał.

trzeba zgłaszać taki pojazd do skarbówki?

bo osobowe 100% chyba trzeba?

Napisano

Ja jestem świeżo po badaniu skrzyniowego lublina. Byłem jeszcze w marcu, to powiedzieli, że robią jeszcze wg starych zasad, więc poczekałem do kwietnia, żeby mieć już wszystko jak należy.

Pojechałem dzisiaj, to powiedzieli, że najpierw muszę do urzędu, żeby wykreślili VAT-3 z dowodu. Dopiero teraz przyszło mi do głowy, że przecież dziś pierwszy kwietnia. biglaugh.gif

Pojechałem na inną SKP i zrobili badanie. Na świstku mam VAT-2. Nie wiem, czemu nie VAT-1, ale mniejsza o to. Grunt, że spełnia. ok.gif

Co do skarbówki, to nie podpowiem. Księgowych musiałbym zapytać.