Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Scenic III vs C4 Picasso

Featured Replies

Napisano

Witam

Zastanawiam się nad zakupem auta z lat 2009-2010 oba auta podobają mi sie podobnie, może z lekko przewagą w stronę Scenica III. Jestem ukierunkowany raczej na benzynę, w Scenicu wchodzi w grę 1.6 (dobry do LPG) lub 1.4 Tce (w tym już gorzej z LPG, gdyż nie ma regulacji hydraulicznej zaworów), w C4P w sumie w grę wchodzi w tych latach chyba tylko 1.6 VTi(nie znam za bardzo tego silnika, jak on współpracuje z LPG? ), niestety 90% ofert tych aut jest w ON i teraz biorę już i takie pod uwagę, diesle są chyba jednak te mniejsze 1.5 DCI vs 1.6 HDi lepsze w C4P, natomiast 2.0 chyba jednak w Scenicu ?.

I tak jeszcze ogólnie które auto będzie prostsze w obsłudze, trwalsze - chodzi głównie o elektronikę, mechanikę

Napisano

W scenicu z 1.4 Tce nie wiem czy jest problem z brakiem hydraulicznej regulacji luzów zaworowych tylko raczej z wtryskiem bespośrednim, gdzie przy chęci montażu gazu jest to bardzo dużym problemem. Sprawdź, nie wiem czy w tych Scenicach nie montowali jeszcze 2.0 benzyny

Napisano
  • Autor

> W scenicu z 1.4 Tce nie wiem czy jest problem z brakiem hydraulicznej regulacji luzów zaworowych

> tylko raczej z wtryskiem bespośrednim, gdzie przy chęci montażu gazu jest to bardzo dużym

> problemem. Sprawdź, nie wiem czy w tych Scenicach nie montowali jeszcze 2.0 benzyny

1.4 TCE jest tak jak pisałem, 2.0 benzyna była, ale silnik Nissana również nie do LPG, dodatkowo tylko z automatem bezstopniowym.

Napisano

> Witam

> Zastanawiam się nad zakupem auta z lat 2009-2010 oba auta podobają mi sie podobnie, może z lekko

> przewagą w stronę Scenica III. Jestem ukierunkowany raczej na benzynę, w Scenicu wchodzi w grę

> 1.6 (dobry do LPG) lub 1.4 Tce (w tym już gorzej z LPG, gdyż nie ma regulacji hydraulicznej

> zaworów), w C4P w sumie w grę wchodzi w tych latach chyba tylko 1.6 VTi(nie znam za bardzo

> tego silnika, jak on współpracuje z LPG? ), niestety 90% ofert tych aut jest w ON i teraz

> biorę już i takie pod uwagę, diesle są chyba jednak te mniejsze 1.5 DCI vs 1.6 HDi lepsze w

> C4P, natomiast 2.0 chyba jednak w Scenicu ?.

> I tak jeszcze ogólnie które auto będzie prostsze w obsłudze, trwalsze - chodzi głównie o

> elektronikę, mechanikę

Citroenowskie te 1,6 nie nadaje się do gazu.

szukaj diesla wink.gif nawet 1,6hdi w tej wielkiej budzie będzie się dobrze sprawowało, w porównaniu z tą benzyną. a jak znajdziesz godny egzemplarz z 2.0hdi to będziesz max zadowolony wink.gif

Napisano
  • Autor

> Citroenowskie te 1,6 nie nadaje się do gazu.

> szukaj diesla nawet 1,6hdi w tej wielkiej budzie będzie się dobrze sprawowało, w porównaniu z tą

> benzyną. a jak znajdziesz godny egzemplarz z 2.0hdi to będziesz max zadowolony

Czyli jak beznzyna to tylko Scenic, a jak w pozostałych kwestiach, ma ktoś porównanie, lub miał podobny dylemat przy zakupie?

Napisano

> Czyli jak beznzyna to tylko Scenic, a jak w pozostałych kwestiach, ma ktoś porównanie, lub miał

> podobny dylemat przy zakupie?

1,6 VTI można gazować, Peugeot nawet nowe auta z gazem sprzedaje. W cytrynach ludzie montują po gwarancji /jak kupowałem swojego to salonowiec tak mi zachwalał, chociaż gazem nie byłem zainteresowany/. Jedno ale z dynamiką w przypadku 1,6 beznyny i w Sceniku i w C4 to raczej będzie problem. Poszukaj HDI z wiarygodną historią to najlepszy wybór dla aut o tych gabarytach.

Napisano
  • Autor

> 1,6 VTI można gazować, Peugeot nawet nowe auta z gazem sprzedaje. W cytrynach ludzie montują po

> gwarancji /jak kupowałem swojego to salonowiec tak mi zachwalał, chociaż gazem nie byłem

> zainteresowany/. Jedno ale z dynamiką w przypadku 1,6 beznyny i w Sceniku i w C4 to raczej

> będzie problem. Poszukaj HDI z wiarygodną historią to najlepszy wybór dla aut o tych

> gabarytach.

A jak z FAP w HDI, bo przebiegi robie raczej małe, do pracy 7 KM w jedną stronę, nie będzie problemu ?, w SIII w 1.5 DCI jest podobno 5-ty wtryskiwacz właśnie w celu wypalania FAP i nawet w mieście FAP się tam nie zapycha i nie ma problemu z rozrzedzaniem oleju

Napisano

> A jak z FAP w HDI, bo przebiegi robie raczej małe, do pracy 7 KM w jedną stronę, nie będzie

> problemu ?, w SIII w 1.5 DCI jest podobno 5-ty wtryskiwacz właśnie w celu wypalania FAP i

> nawet w mieście FAP się tam nie zapycha i nie ma problemu z rozrzedzaniem oleju

W HDI Fap wypala się praktycznie niezauważalnie. Nie słyszałem żeby ktoś miał z tym problemy. 7 km to krótki dystans jak na diesla ale gaz z sekwencją z normalnie ustawioną temparaturą przełączania też zbyt ekonomiczny na takich odcinkach nie będzie.

Napisano

> Czyli jak beznzyna to tylko Scenic, a jak w pozostałych kwestiach, ma ktoś porównanie, lub miał

> podobny dylemat przy zakupie?

Mniej więcej, kupiłem 5008, przynajmniej wygląda zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> W HDI Fap wypala się praktycznie niezauważalnie. Nie słyszałem żeby ktoś miał z tym problemy. 7 km

> to krótki dystans jak na diesla ale gaz z sekwencją z normalnie ustawioną temparaturą

> przełączania też zbyt ekonomiczny na takich odcinkach nie będzie.

U siebie mam w Stagu ustawioną tem. przełączenia 17 stopni ( w lato zmieniam na 22), chodzi bez problemów (zrobione już jakieś 120 tys. km, zmieniane tylko filtry, no i regulacja- robię sam), przełącza sie po 200 metrach, benzyny prawie nie ubywa - podstawa to silnik który toleruje dobrze lpg, w SIII takim byłby tylko 1.6, jeździłem takim jak dla mnie osiągi wystarczające, tylko, na auto z takim silnikiem które było by w miarę to jeszcze nie trafiłem frown.gif, i dlatego zaczynam myśleć o dieslu, jednak 90% procent aut w ON to 1.5 DCI (wolałbym 1.9 a najlepiej chwalony 2.0 DCI) o którym różnie piszą, i dlatego zacząłem myśleć o C4 Picasso, ale jak się wgłębiam to benzyna dużo bardziej problematyczna, choć silniki 1.6 HDI wyglądają na lepsze, tylko jeszcze kwestia kosztów serwisu - tu chyba jednak Scenic III będzie tańszy...

Napisano

> Mniej więcej, kupiłem 5008, przynajmniej wygląda ...

.... no jak kupa smile.gif a nie samochód smile.gif w porównaniu do C4GP smile.gif

ŻADNEJ finezji smile.gif

Napisano

> .... no jak kupa a nie samochód w porównaniu do C4GP

> ŻADNEJ finezji

Ta finezja jest fajna przez pierwszy rok, a później wszyscy się śmieją z bohomaza na kołach.

Scenic - masakra stylistyczna, moze jako zabawaka Matchbox jest fajna dla dziecka, C4 jakoś ujdzie, ale proporcje szerokości i wysokości z lekka porażają , wygląda jak jeżdżące drzwi Ludwik XiV, postawione na sztorc . hahaha.gif

Napisano

> Ta finezja jest fajna przez pierwszy rok, a później wszyscy się śmieją z bohomaza na kołach.

> Scenic - masakra stylistyczna, moze jako zabawaka Matchbox jest fajna dla dziecka, C4 jakoś

> ujdzie, ale proporcje szerokości i wysokości z lekka porażają , wygląda jak jeżdżące drzwi

> Ludwik XiV, postawione na sztorc .

O czym Ty piszesz ?

C4GP jest najzgrabniejszym miniVanem oststnich lat.

Wygląd przodu z ogromna szybą, tył z wyjątkowymi światłami o prostu powala.

citroen-c4-picasso-cit_c4_06_picasso_1.jpg

citroen-c4-picasso-cit_c4_06_picasso_3.jpg

Popatrz na P5008 - atrapa chłodnicy jak fiszbiny u głodnego wieloryba lub klown, a lampki tylne jak nie od tego auta, malutkie smile.gif

287619556-PEUGEOT_5008_Compact_MPV-1.jpg

6b01c6381fe21834e79b1c09490bc860.jpg

287619556-PEUGEOT_5008_Compact_MPV-r1.jpg

Napisano

> O czym Ty piszesz ?

> C4GP jest najzgrabniejszym miniVanem oststnich lat.

> Wygląd przodu z ogromna szybą, tył z wyjątkowymi światłami o prostu powala.

> Popatrz na P5008 - atrapa chłodnicy jak fiszbiny u głodnego wieloryba lub klown, a lampki tylne jak

> nie od tego auta, malutkie

Musimy mieć różne gusta. C4 z przodu wygląda nieproporcjonalnie, jest wąski i wysoki, tył jest brzydki.

Nie twierdzę że 5008 jest piękny, ale jest ładny i proporcjonalny, wygląda bardziej jak kombi a nie jak van. Zgodzę się z jednym, że Scenic przebija brzydotą wszystkie vana, szczególnie Grand w tej i poprzedniej wersji. To jest masakra.

Ale każdy wybiera co mu bardziej odpowiada. Ja tylko wyraziłem swoje odczucia.

Napisano
  • Autor

koledzy wy tu o gustach a mnie interesują bardzie walory praktyczne (nie szukam dużego, biorę po uwage jedynie krótkie wersje) i ekonomiczne cool.gif

Napisano

> koledzy wy tu o gustach a mnie interesują bardzie walory praktyczne (nie szukam dużego, biorę po

> uwage jedynie krótkie wersje) i ekonomiczne

mi tam się bardzo podoba Scenic tylko nie wiem jaki bym wybrał silnik zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To zdecydowanie Scenic

No mi po lekturze tez wychodzi na to, że Scenik III będzie w sumie autem tańszym w utrzymaniu i serwisie, tylko dalej się waham , nad tym dieslem 1.5 DCI - ale pewnie na nim się skończy bo auto z benzyna 1.6 bardzo ciężko znaleźć mad.gif

ps. Panowie co sądzicie o tym aucie, jest juz z fabrycznym gazem, tu upatruję trochę problemu, bo nie wiadomo gdzie to serwisować, ktoś ma jakieś doświadczenie jak to wygląda ?

Link

Napisano
tu masz ładnego granda dci, i jest sporo tańszy - za zaoszczędzona kasę akurat możesz serwisować dci, jakby okazało się awaryjne
Napisano

ten Scenci myślę, ze wygląda ok. Jeśli chodzi o instalacje to jest to PRINS, dość popularna instalacja montowana w niemczech. Myśle, ze polscy gazownicy nie bedą mieli z nią problemu. Myśle, że auto warte uwagi.

Napisano

Tam nie ma chyba wtrysku bezpośredniego.

> W scenicu z 1.4 Tce nie wiem czy jest problem z brakiem hydraulicznej regulacji luzów zaworowych

> tylko raczej z wtryskiem bespośrednim, gdzie przy chęci montażu gazu jest to bardzo dużym

> problemem. Sprawdź, nie wiem czy w tych Scenicach nie montowali jeszcze 2.0 benzyny

Napisano

> Tam nie ma chyba wtrysku bezpośredniego.

> > problemem. Sprawdź, nie wiem czy w tych Scenicach nie montowali jeszcze 2.0 benzyny

w takim razie to cudowna wiadomość zlosnik.gif

Napisano

> w takim razie to cudowna wiadomość

Z tego co się orientuje, te silniki są problematyczne do gazu, ale nie drążyłem tematu.

Napisano

> tu masz ładnego granda dci, i jest sporo tańszy - za zaoszczędzona kasę akurat możesz serwisować

> dci, jakby okazało się awaryjne

a 100 koni to trochę nie mało do takiego auta? niewiem.gif

Napisano

> a 100 koni to trochę nie mało do takiego auta?

pewnie mało ale chyba i tak lepiej niż 110 w 1.6 16v z LPG

Napisano

> pewnie mało ale chyba i tak lepiej niż 110 w 1.6 16v z LPG

mam teraz 2.0 i powiem Ci że to chyba tak na styk zlosnik.gif

Napisano

> mam teraz 2.0 i powiem Ci że to chyba tak na styk

mocy to zawsze jest za mało oslabiony.gif jak jeżdziłem sejakiem to marzyłam o kompakcie +100KM a teraz to widzę, że ledwo się takie odpychają wink.gif