Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kwiecień - plecień , czyli wiosna w pełni - wątek spamerski

Featured Replies

Napisano

Jak

> obszyłem kierownice to od razu wypadało obszyć gałkę i mieszek

Fakt, lepiej z performacja to wyglada niz na gladko.

Napisano

> A i jeszcze jedno, po aktualizacji do Black musiałem pobrać komponenty dla mowy w języku polskim.

rozumiem że w telefonie?

a czy wogóle w ciągu użytklowania samochodu aktualizowałeś BMe?

Napisano

> Fakt - z tyłu po wymianie samych gumowych tulei na stabilizatorze znowu nastała cisza

Jakie gumy zastosowałeś?

Napisano
  • Autor

> Jakie gumy zastosowałeś?

Febi-Bilstein - były szybko dostępne i w dobrej cenie ok.gif

Napisano

> Febi-Bilstein - były szybko dostępne i w dobrej cenie

Bardziej niż producent interesowała mnie średnica smile.gif

Napisano
  • Autor

> Bardziej niż producent interesowała mnie średnica

Nie sprecyzowałeś pytania smirk.gif

Średnica była , jak i jest ponownie 18mm ok.gif

Napisano

> rozumiem że w telefonie?

Aktualizacja do wersji Black na telefonie.

> a czy wogóle w ciągu użytklowania samochodu aktualizowałeś BMe?

B&M aktualizowałem zaraz po zakupie samochodu (dwa lata temu) - takie spaczenie zawodowe smile.gif

Napisano

> Właśnie włączyłem TV i co ja widzę

> W nowym zakupie kontrolowanym w TVN Turbo Croma po lifcie z silnikiem 1,9 MJTD 150 KM za 19 tyś zł

> przegrała z znacznie starszą Hondą Jazz podobno rozsądek wygrał ... nie oglądałem całego

> odcinka to nie wiem co to rozsądek

Jakby ktoś chciał obejrzeć to jest na tvn player.

Zakup kontrolowany

Napisano

> Jakby ktoś chciał obejrzeć to jest na tvn player.

> Zakup kontrolowany

ok.gif

Najczestesze usterki,ktore wymienili zadna nie sprawdza sie w Cromie hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Zakup kontrolowany

ozesz ale autka leca...

a za moich mlodych czasow rok na uzywke malca musialem tyrac z rdza na podszybiu:))

Obejrze w domu z ciekawosci bo mimo paru lat na karku moze nie wiec co to rozsadek:)))

Napisano

> Zakup kontrolowany

A to więc honda JAZZ z 2002 roku wygrała... lekko bita z wahaczem i poduszkami do wymiany za jakieś 12,5 tys + 2,5-3 tys za części i robociznę z Croma z 2008 roku za 19,5 tyś zł z stukami w zawieszeniu .... pewnikiem łączniki i gumy za 200 zł zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Ja za stary już jestem bo jak przesiadłem się z Mercedesa C-klas do Cromy po 2 tygodniach to tak mi się przyjemnie zrobiło i tyle miejsca i tak cicho i na liczniku o 20 k/h szybciej jadę mimo, ze odczucia prędkości takie same... tylko to audio takie kiepskie sick.gifsick.gif

Napisano

> A to więc honda JAZZ z 2002 roku wygrała... lekko bita z wahaczem i poduszkami do wymiany za jakieś

> 12,5 tys + 2,5-3 tys za części i robociznę

Plus korozja w gratisie hehe.gifhehe.gif

I chcial tanie auto w eksploatacji, a Hondy i Toyota nie ma tanich czesci.

Napisano

> Plus korozja w gratisie

> I chcial tanie auto w eksploatacji, a Hondy i Toyota nie ma tanich czesci.

Troche wiekowe auto z 2002.

Ale fakt, pali pewnie w miescie z 7 litrow

Napisano

> Troche wiekowe auto z 2002.

> Ale fakt, pali pewnie w miescie z 7 litrow

5 ... w trybie mieszanym przynajmniej tak podają zlosnik.gif ...

Ale ten silniczek lubi wysokie obroty a wtedy to i 10 będzie mało zlosnik.gif

Napisano

Kwiecień plecień... 4 dni jazdy bez wspomagania, człowiek czuje się jak w poprzednim wieku, trochę siłka nadrobiona wink.gif Wczoraj naprawiłem usterkę czyszcząc styki kości podłączonych do pompy wspomagania, w związku z tym pytanko bo odkryłem obcięte przewody w okolicach pompy, czy może ktoś z Was wie co tam mogło być albo czy te przewody kiedyś były przewodami zasilającymi pompę? Teraz te zasilanie mam osobnymi kablami także przy czyszczeniu zasilania mogłem wyjąć całą wiązkę ponad silnik.

287662728-DSC00676.JPG

post-159789-14352523929133_thumb.jpg

Napisano

> pompę? Teraz te zasilanie mam osobnymi kablami także przy czyszczeniu zasilania mogłem wyjąć

> całą wiązkę ponad silnik.

Raczej tak...ktoś naprawiał bo oryginalne przewody sa w czarnym peszlu

Napisano

No elegancko zabezpieczone przed jakims zwarciem lub nie daj boze pozarem:))

Napisano

jako,że dzisiaj Wielka Sobota croma po umyciu i odświeżeniu skór a także wymyciu wszystkich szyb odwdzięczyła się awarią klamki pasażera angryfire.gif

oczywiście winna była sławetna ośka - zastąpiona gwoździem stolarskim , naprawy dokonałem dzięki opisowi kolegi Swiko yay.gifwaytogo.gif

po półtorej godziny klameczka działa jak z fabryki

Napisano

Manuala jest kolegi cacus, a Swiko go tylko podwiesil wink.gif

Napisano

> Zakup kontrolowany

Bardzo dobrze się wypowiedzieli na temat Cromy, widać było że młodemu ślinka ciekła, ale przestraszył się, że nie będzie go stać na takie auto. Croma go przerosła zlosnik.gif

Co do typowych usterek to może minęli się z prawdą, ale mogli bardziej wystraszyć jakby powiedzieli o ogrze i klapach wirowych zlosnik.gif

Napisano

> Co do typowych usterek to może minęli się z prawdą, ale mogli bardziej wystraszyć jakby powiedzieli

> o ogrze i klapach wirowych

Jeszcze jakby dodali m32 to banana-wave.gifbanana-wave.gif

Napisano

> Zakup kontrolowany

Chętnie bym kupił taką cromę zlosnik.gif Skąd ta cena?

Napisano

> Chętnie bym kupił taką cromę Skąd ta cena?

Pewnie przebieg i jakis upust dla tvn turbo zlosnik.gif

Napisano

> Jeszcze jakby dodali m32 to

Panowie, to jak to jest w końcu z tą cromą. Tutaj na kąciku czytam, że och i ach, croma się nie psuje, jest super wyciszona i mega wygodna. Dylemat mam czy w ogóle brać pod uwagę cromę przy zmianie auta. Pomijam fakt, że kupienie wersji po FL Emotion w miarę zadbanej z Polski graniczy z cudem. Porównując do stilo to miejsca jest tyle samo jeśli nie mniej (bagażnik). Do stilo zapakuje dwa rowery 28" bez odkręcania kół, do cromy już wątpię. Teraz na stilo jakoś narzekać nie mogę, fakt minusem jest wiadomy problem ze sprężynami. Lata lecą i coś młodszego by się przydało i jak nie klapy wirowe w 150 to dpf w 120, jak nie mułowaty paliwożerny automat to badziewiasty manual od opla m32. Jak wymieniam opinie z ludźmi to ach i ech niemieckie samochody alles gutes a w takim oplu m32 z "niespodzianką". Audi/VW/Seat/Skoda i słynne 2.0 TDI, cytryna C5 i problem z tylnym zawieszeniem i trakcją. Fiat nic poza cromą nie ma, bravo niestety za małe jak na moje warunki. I powstaje dylemat na co zmienić stilo hmm.gif

Napisano

Zrobilem m32 w Cromie 50 tys km i nic sie nie dzialo z nia, mechanik ktory zajmuje sie tylko skrzyniami, mowi ze m32 trafiaja do niego tylko z Opla, a z Fiata nic, i gdy wymienia łozyska kupuje w serwisie Fiata, i auta juz potem na ponowna naprawe nie wracaja.

Napisano

To jest powszedni dylemat przy zamiarze zmiany auta. Zwłaszcza przy Cromie, kiedy się już nią trochę pojeździło. Zużywa się jak inne auta, ale wady rekompensuje szereg zalet, których w innych autach nie uświadczysz. Miałem taki sam dylemat i chętnych na swoje auto, ale po długich rozmyślaniach auto ostatecznie zostało z nami. Nie znalazłem alternatywy, a perspektywa dopłacania raz tyle co cena za Cromę, do nowszego auta, spowodowała, że od tego pomysłu odstąpiłem. Jakkolwiek by na to spojrzec, jest to samochód produkowany w czasach przed światowym kryzysem gospodarczym. Na dodatek próba wejścia fiata w klasę wyższą. I to się czuje, mimo upływu lat. Porównanie jakości wykonania Cromy z autami młodszymi, z nowszymi rozwiązaniami technologicznymi pozwala nadal utrzymać się temu modelowi na dobrym poziomie. Pewnie, nie jest to szczytowe rozwiązanie techniki ani przejaw luksusu, ale po prostu solidnie zrobione auto ze swoimi mniejszymi, czy większymi mankamentami. Porównanie co można kupić na obecnym rynku po sprzedaniu Cromy i spojrzenie na pieniądze w garści jakie dostajesz za to auto powodują, że zostajesz z Cromą. Nie przesadzałbym ani z tym paliwożernym automatem, ani z wadliwą m32 etc. Możesz po prostu zajeździć Stilo, z którego jesteś zadowolony. Niestety, najgorsze to przyzwyczaić się do określonego poziomu auta. Później w kolejnych propozycjach zawsze czegoś brakuje... Z drugiej strony, jak mawia moja żona, to tylko auto. Chętnie pojeździłbym czymś innym. Tyle wszak aut na świecie... Muszę być jednak na 100% przekonany, że nie zamieniam siekierki na kijek. A z tym, póki co, jest problem. Powodzenia!

Napisano

> Zrobilem m32 w Cromie 50 tys km i nic sie nie dzialo z nia, mechanik ktory zajmuje sie tylko

> skrzyniami, mowi ze m32 trafiaja do niego tylko z Opla, a z Fiata nic, i gdy wymienia łozyska

> kupuje w serwisie Fiata, i auta juz potem na ponowna naprawe nie wracaja.

Bo chyba skrzynie m32 montowane w Fiatach są trochę inne niż montowane w Oplach. Fiat zastosował inne łożyska oraz zmienił przełożenia co też sprawiło że łożyska są mniej obciążone.

Co do klap, EGRu i DPFu można to wszystko bezproblemowo usunąć niezbyt wielkim nakładem finansowym i mamy problem z głowy.

Napisano

> Bo chyba skrzynie m32 montowane w Fiatach są trochę inne niż montowane w Oplach. Fiat zastosował

> inne łożyska oraz zmienił przełożenia co też sprawiło że łożyska są mniej obciążone.

ok.gifok.gifok.gifok.gif dokladnie

Napisano

> Jeszcze jakby dodali m32 to

Wystarczyło że nazwali Crome fiatem i banana-wave.gif Gdyby w tym programie było BMW za 15 tyś. to reszta tych pseudo aut byłaby bez szans palacz.gif

Napisano

> Panowie, to jak to jest w końcu z tą cromą.

Croma nie jest i nie była idealnym autem. Ma swoje wady. W twoim przypadku jesli masz Stilo MW i do tego przesuwalną tylną kanapę to masz bardziej praktyczne auto niż jest Croma. Nawet w Vectrze podłoga jest lepiej zaaranżowana - nie ma tej belki z tyłu między nadkolami, która powoduje, że nie ma i nie będzie nigdy płaskiej podłogi.. usztywnia nadwozie... no dobrze z podwójnym schowkiem jest ale ja mając koło dojazdowe mam tyle miejsca pod swoją podłogą że szkoda że fiat nie zagospodarował jej lepiej.... Co do skrzyni to to nie jest taki problem jak w Bravo.. wymieniać olej co 60 tyś km, i nic się nie stanie... Co do silnika EGR znany problem z Stilo,,,klapy a i owszem ale dbanie o EGR-a powoduje mniejsze problemy z klapami a po 2007 roku sa zmodyfikowane co nie znaczy, że nie bezawaryjne.

W mojej ocenie bolączki Cromy:

- Słaby skraplacz- odpadające lamele ( po 5 latach odpadły - do wymiany 700 zł)

- słabe drążki ( 120 tys km u mnie wytrzymały - 240 zł )

- Sprężyny ( praktycznie obecnie pękają w każdym aucie po 10 latach w Mercedesie tez miałem popękane )

-Brak schowków ( stilo z swoimi szufladami bije Cromę )

Natomiast tak jak się przesiadłem z Stilo do Cromy czy obecnie z Mercedesa w203 po lifcie to Croma zapewnia dużo dużo większy komfort podróżowania (rozstaw osi większy i wielowahaczowe tylne zawieszenie ) i jest dla mnie milsza w siadaniu i wysiadaniu oraz w podróżowaniu na bardzo dużych dystansach. Odczucia prędkości w tym aucie są takie jak w Stilo jadąc o 20 km/h mniej,

Zawsze możesz kupić Insygnię w kombi z silnikiem Fiata zlosnik.gif to to samo co Croma która jest Sabo-Oplem z silnikiem Fiata zlosnik.gif

wymiary-fiat-stilo-kombi.jpg

wymiary-fiat-croma-ii-kombi.jpg

fiat%20tekst.jpg

Napisano

> Panowie, to jak to jest w końcu z tą cromą. Tutaj na kąciku czytam, że och i ach, croma się nie

> psuje, jest super wyciszona i mega wygodna. Dylemat mam czy w ogóle brać pod uwagę cromę przy

> zmianie auta. Pomijam fakt, że kupienie wersji po FL Emotion w miarę zadbanej z Polski

> graniczy z cudem. Porównując do stilo to miejsca jest tyle samo jeśli nie mniej (bagażnik). Do

> stilo zapakuje dwa rowery 28" bez odkręcania kół, do cromy już wątpię. Teraz na stilo jakoś

> narzekać nie mogę, fakt minusem jest wiadomy problem ze sprężynami. Lata lecą i coś młodszego

> by się przydało i jak nie klapy wirowe w 150 to dpf w 120, jak nie mułowaty paliwożerny

> automat to badziewiasty manual od opla m32. Jak wymieniam opinie z ludźmi to ach i ech

> niemieckie samochody alles gutes a w takim oplu m32 z "niespodzianką". Audi/VW/Seat/Skoda i

> słynne 2.0 TDI, cytryna C5 i problem z tylnym zawieszeniem i trakcją. Fiat nic poza cromą nie

> ma, bravo niestety za małe jak na moje warunki. I powstaje dylemat na co zmienić stilo

Jak nie musisz to nie zmieniaj bo po co?

Dla samej budy i wieku mlodszego?

Fakt, croma nowoczesniej niz stilon wyglada .

Co do problemow to Mam i 120KM i dpf i manual i...narazie swiety spokoj.

DPF-a trzeba troche pilnowac , skrzynia jeszcze kreci, silnik daje rade.

167tkm najechane

Napisano

> Jak nie musisz to nie zmieniaj bo po co?

> Dla samej budy i wieku mlodszego?

Teraz styliści wracają do ostrych kształtów/krawędzi i kwadratowych lamp więc Stilo może być nadal młode - stylistycznie zlosnik.gif

Ja osobiście bym nie zmieniał Stilona MW na Crome .... jak Już to na Alfę 159 zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ja osobiście bym nie zmieniał Stilona MW na Crome .... jak Już to na Alfę 159

która jest o wiele ciaśniejsza od Cromy grinser006.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> która jest o wiele ciaśniejsza od Cromy

Dlatego jej nie kupiłem w końcu sick.gif poza tym była o 20 tys zł droższa od Cromy z tego samego rocznika.. ale jest taka ładna zlosnik.gif teraz już się zatarły różnice cenowe i jak parkuje Crome obok 159 SW pod przedszkolem syna to mi tak serce.gif bije mocniej... food.gif ale tak w ogóle to może Maserati sobie stare ... bardzo stare ... kupie hehe.gif i sobie będę naprawiał mlot.gif

Czasami trzeba kierować się sercem a nie rozsądkiem i wybierać to coś..... hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Dlatego jej nie kupiłem w końcu poza tym była o 20 tys zł droższa od Cromy z tego samego

> rocznika.. ale jest taka ładna teraz już się zatarły różnice cenowe i jak parkuje Crome

> obok 159 SW pod przedszkolem syna to mi tak bije mocniej... ale tak w ogóle to może

> Maserati sobie stare ... bardzo stare ... kupie i sobie będę naprawiał

> Czasami trzeba kierować się sercem a nie rozsądkiem i wybierać to coś.....

Te różnice dalej występują, są mniejsze ale jednak są... A taką 159 SW TI przytuliłbym slinka.gifslinka.gif

Napisano

> Te różnice dalej występują, są mniejsze ale jednak są... A taką 159 SW TI przytuliłbym

Mnie sie zajepodoba tala 159 kombiaczek w jakims 1750 TBI 200 koniuf:)

Ale ciasne toto w srodku wyrazniej od cromy.

Ale moze kiedys BRERE zanabede smile.gif

Napisano

Widzę, że koledzy cierpią na alfoholizm... wink.gif Alfa 159 to jedyne auto, na które gotów byłbym zamienić Crome. Przymierzałem się do Giulietty ale tutaj jeszcze wyraźniej czuć różnicę na korzyść Cromy. Choć nie zaprzeczam, prowadzi się bardzo dobrze. Co do 1750 TBi to słyszę i czytam, że jest paliwożerny. Ale organoleptycznie nie sprawdzałem.

Napisano

> Widzę, że koledzy cierpią na alfoholizm... Alfa 159 to jedyne auto, na które gotów byłbym zamienić

> Crome. Przymierzałem się do Giulietty ale tutaj jeszcze wyraźniej czuć różnicę na korzyść

> Cromy. Choć nie zaprzeczam, prowadzi się bardzo dobrze. Co do 1750 TBi to słyszę i czytam, że

> jest paliwożerny. Ale organoleptycznie nie sprawdzałem.

BRERA jako zabawka a nie jako zamiana cromy:)

a paliwozernosc...hmm..jak depczesz tak wciaga:)

w miescie sadze ze 10-12 trzeba liczyc za radosc z zabawki

Croma zostaje u mnie na dluzej wg obecnych zalozen:) spelnia wymagania z nawiazka

Napisano

> Ja osobiście bym nie zmieniał Stilona MW na Crome .... jak Już to na Alfę 159

Dzięki wszystkim za sugestie i spostrzeżenia odnośnie cromy. Alfa 159 - fakt piękne auto, ale niestety nie ma w nim zupełnie miejsca, a dla mnie to akurat ważny argument ze względu na wzrost.

Napisano

kto wie gdzie znajdę przewód od świateł pozycyjnych w skrzynce bezpieczników pod maską ? niewiem.gif

Napisano

> kto wie gdzie znajdę przewód od świateł pozycyjnych w skrzynce bezpieczników pod maską ?

Obawiam się że w skrzynce bezpieczników nie znajdziesz przewodu od pozycyjnych. DRL chcesz podłączyć? wink.gif

Napisano

Croma dzisiaj została zważona na pobliskim złomowisku.

Waga: 1680kg - bez kierowcy, wskazówka baku w połowie, w środku poza standardowym wyposażeniem: rama wózka + baza fotelika + gaśnica i jakaś apteczka, łącznie ok 15-20kg.

W dowodzie 1605kg smile.gif

Napisano

> Croma dzisiaj została zważona na pobliskim złomowisku.

> Waga: 1680kg

Czyli po cenie złomu ile by dali? wink.gif

Napisano

> Croma dzisiaj została zważona na pobliskim złomowisku.

> Waga: 1680kg - bez kierowcy, wskazówka baku w połowie, w środku poza standardowym wyposażeniem:

> rama wózka + baza fotelika + gaśnica i jakaś apteczka, łącznie ok 15-20kg.

> W dowodzie 1605kg

Paliwo trzeba było spuścić a nalać wody, siedzenia też trochę wody pochłoną i do wydechu nasypać piachu. Jakbyś się dobrze postarał do byś doszedł do 2 ton. Jakieś 300zł więcej byś dostał. grinser006.gif

Napisano

> kto wie gdzie znajdę przewód od świateł pozycyjnych w skrzynce bezpieczników pod maską ?

sprawdzone - w tej skrzynce nie ma przewodu dla świateł pozycyjnych. Ja przeciągałem od lewej lampy frown.gif

są natomiast do świateł drogowych, przeciwmgielnych i jak dobrze pamiętam do mijania smile.gif

Napisano

> Paliwo trzeba było spuścić a nalać wody, siedzenia też trochę wody pochłoną i do wydechu nasypać

> piachu. Jakbyś się dobrze postarał do byś doszedł do 2 ton. Jakieś 300zł więcej byś dostał.

Przez te wasze awatary, człowiek nie wie z kim gada spineyes.gif

Napisano

> sprawdzone - w tej skrzynce nie ma przewodu dla świateł pozycyjnych. Ja przeciągałem od lewej lampy

> są natomiast do świateł drogowych, przeciwmgielnych i jak dobrze pamiętam do mijania

Też pociągnąłem ten jeden kabelek i tylko on zdradza druciarstwo pod maską zlosnik.gif

Napisano

> Przez te wasze awatary, człowiek nie wie z kim gada

Co to wyżej miało byś do mnie? grinser006.gif

Mojej na razie nie planuje sprzedawać na złom hehe.gif

Napisano

> Co to wyżej miało byś do mnie?

> Mojej na razie nie planuje sprzedawać na złom

Nie opłaca się. Crom jest tak mało, że lepiej wyrejestrować, zakonserwować, wstawić do garażu i poczekać ze 40 lat. Potem sprzedać ten unikat za ogromne pieniądze zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Nigdzie - bo tam go nie ma zlosnik.gif

Jest przy BC pod kierownicą , ale najprościej wykorzystać ten idący do lewej lampy .

Rozpiska pinów jest w temacie o podłączaniu reflektorów Xenon ok.gif

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.