Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy da się ograniczyć promień skrętu ?

Featured Replies

Napisano

Da się jakoś ograniczyć promień skrętu ? wiem że pytanie dość dziwne ale zastanawiam się ponieważ jest śruba regulacyjna na maglownicy jakaś i może by coś to dało ?

Problem tkwi w tym, że po montażu przekładni kierowniczej i ustawieniu zbieżności zorientowałem się że prawdopodobnie jej nie wyzerowałem. confused.gif

Jeśli udało by mi się ograniczyć aby kierownica nie kręciła się tak tak bardzo w lewo - nie obcierało by mi koło o karoserję ok.gif

Napisano

Poważnie na drążkach jest taki zakres regulacji że da się wstawić przekładnię przekręconą o cały obrót kiery (kolumnę da się założyć tylko w jednej pozycji) i ustawić koła prosto? yikes.gif

Napisano
  • Autor

> Poważnie na drążkach jest taki zakres regulacji że da się wstawić przekładnię przekręconą o cały

> obrót kiery (kolumnę da się założyć tylko w jednej pozycji) i ustawić koła prosto?

niee u mnie jest po prostu minimalnie więcej obrotu w lewo więcej a za to minimalnie mniej obrotów w prawo frown.gif

Napisano

> niee u mnie jest po prostu minimalnie więcej obrotu w lewo więcej a za to minimalnie mniej obrotów

> w prawo

No dobra, ale jak to możliwe, jeżeli kierownicy ani kolumny nie można przestawić? Musiałbyś mieć przestawiony cały obrót w przekładni, a wtedy prawdopodobnie nie starczyłoby gwintu na drążkach. Masz dwie możliwości: zdejmujesz koła i wydłużasz lewy drążek, a skracasz prawy. Zaznaczasz sobie kreski markerem na końcówkach i drążkach i z obu stron robisz tą samą liczbę obrotów, żeby zbieżności nie przestawić. Wyrównasz skręty, ale kierownica ucieknie przy jeździe na wprost. Druga możliwość to dorobienie z jakiejś tulejki zderzaka. Zderzakiem w Stilo jest główka drążka kierowniczego, przykręcona do listwy. Musiałbyś odkręcić lewy drążek i podłożyć coś, co nachodziłoby na listwę celem wydłużenia zderzaka.

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki za odpowiedź ok.gifok.gifok.gif

masz pomysł na dorobienie owego zderzaka z tulejki ?

Z kupnem nie będzie problemu myślę, mam obok firmę FABORY która ma różne śruby nakrętki itd. to i tulejkę może by mieli.

Teraz pytanie jak duże to musiało by być aby zdawało egzamin

opcja 1 jest dość prosta ale bez ponownego ustawienia zbieżności pewnie by się nie obyło , a szkoda bo byłem na porządnej komputerowej frown.gif

Napisano

> bo byłem na porządnej komputerowej

Wg mnie za bardzo kombinujesz. Ustaw zbieżność z kierą na wprost i po kłopocie. A co do tej "porządnej" to jak by było porządnie to byś nie musiał poprawiać.

Napisano
  • Autor

To Cię muszę kolego zdziwić bo przekładnie montowałem z rok temu i w między czasie ustawiałem 2 razy zbieżność u 2 różnych osób (po wymianie przekładni i po wymianie wahaczy w różnych odstępach czasowych)

I prosto jedzie - koła też są prosto.

Problem tylko w tym, ze tak jak koledzy mówią pewnie nie wyzerowana przekładnia przy montażu i przez to kręcąc w lewo jest trochę więcej obrotu niż w prawo - przez to obciera

Jest to na tyle minimalna różnica, że przy zimowych nie trze a przy letnich trze... i myślę jak zniwelować to idea.gif

Napisano

> Wielkie dzięki za odpowiedź

> masz pomysł na dorobienie owego zderzaka z tulejki ?

> Z kupnem nie będzie problemu myślę, mam obok firmę FABORY która ma różne śruby nakrętki itd. to i

> tulejkę może by mieli.

> Teraz pytanie jak duże to musiało by być aby zdawało egzamin

Musiałbyś najpierw odkręcić drążek od listwy i pomierzyć dobrze średnicę listwy. Myślę, że zderzak 5-8 mm grubości będzie wystarczający. Najważniejsze, aby był zabezpieczony i nie przesuwał się po listwie. Tu trzeba będzie jakiś patent wykombinować, bo jak podłożysz między drążek i listwę, to zbieżność ucieknie (wydłużysz cały drążek). Samo odkręcenie drążka od listwy i przykręcenie go z powrotem nie zmieni zbieżności.

Na rysunku Ci to zobrazowałem. W miejscu zderzaka musisz mieć tulejkę/pierścień dystansowy grubości 5-8mm i będzie git.

287650997-listwa.JPG

> opcja 1 jest dość prosta ale bez ponownego ustawienia zbieżności pewnie by się nie obyło , a szkoda

> bo byłem na porządnej komputerowej

Ja nie widzę problemu. Malujesz białym korektorem kreskę wzdłuż drążka zarówno na drążku, jak i na końcówce, popuszczasz kontrę wykręcasz lewy drążek i wkręcasz prawy o cały obrót tak, aby kreski się pokryły. Nie ma takiej opcji, żeby się zbieżność przestawiła.

post-111001-14352523858853_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

A rozumiem , czyli w opcji nr 2 chodziło by o jeden obrót drążka lewego i prawego i załatwi to sprawę ?

jutro wkleję zdjęcie kierownicy o ile jest przesunięte

pzdr. busted.gif

Napisano

> I prosto jedzie - koła też są prosto.

>

a czy przy kołach ustawionych na wprost kierownica też jest ustawiona jak do jazdy na wprost czy lekko skręcona?

Napisano

> A rozumiem , czyli w opcji nr 2 chodziło by o jeden obrót drążka lewego i prawego i załatwi to

> sprawę ?

Załatwi, ale kierownica przy prostych kołach będzie kilka stopni przestawiona. Samej kierownicy nie przestawisz, a na kolumnie podobno też nie można (tego nie wiem na 100%, ale ktoś tak tu pisał)

> jutro wkleję zdjęcie kierownicy o ile jest przesunięte

> pzdr.

Napisano
  • Autor

Tak to wygląda:

Koła prosto-kierownica też prosto -> w końcu po zbieżności

Na filmiku widać że więcej obrotów w lewo.

Przypomniało mi się jeszcze coś....

Końcówki drążków takie same... ale DRĄŻKI WEWNĘTRZNE są 2 różne nowe- ponieważ w sklepie na daną chwile mieli z 2 różnych firm, a że śpieszyło się samochód na kanale to kupiłem.

Napisano

> Tak to wygląda:

> Koła prosto-kierownica też prosto -

> Na filmiku widać że więcej obrotów w lewo.

> Przypomniało mi się jeszcze coś....

> Końcówki drążków takie same... ale DRĄŻKI WEWNĘTRZNE są 2 różne nowe- ponieważ w sklepie na daną

> chwile mieli z 2 różnych firm, a że śpieszyło się samochód na kanale to kupiłem.

Różne drążki nie mają wpływu, nawet gdyby jeden był dłuższy. Widzę, że różnica w skręcie jest bardzo mała. Zerknąłem przed chwilą na połączenie przekładni z kolumną i faktycznie tam jest wcięcie na śrubę od krzyżaka. Myślę, że mimo to jest możliwość przestawienia przy tym połączeniu i jeden wielowypust i śruba krzyżaka też będzie pasować, a wtedy wystarczy zastosować opcję z wykręceniem jednej i wkręceniem drugiej końcówki o ten sam obrót.

Napisano
  • Autor

Rozumiem, czyli najpierw rozłączyć przekładnie od kolumny kierowniczej lekko przestawić, zamontować ponownie i wykonac po równomiernym obrocie już regulacją. Tylko pytanie o ile obrotu przestawić każdy z drążków confused.gif

Napisano

> Rozumiem, czyli najpierw rozłączyć przekładnie od kolumny kierowniczej lekko przestawić, zamontować

> ponownie i wykonac po równomiernym obrocie już regulacją. Tylko pytanie o ile obrotu

> przestawić każdy z drążków

Jeżeli masz za mocny skręt w lewo, to musisz próbować po odłączeniu kolumny od przekładni przestawić koło kierownicy w prawo względem przekładni. W zależności od tego, ile uda Ci się przestawić na wieloklinie, abyś mógł skręcić to później śrubą na krzyżaku, w następnej kolejności wydłużasz lewy, skracasz prawy drążek i sprawdzasz na drodze, czy kierownica jest prosto przy jeździe na wprost. Zbieżność cały czas pozostanie dobra, jeżeli będziesz pilnował ilości obrotu na obu drążkach.

Obstawiam, że na wieloklinie kolumny uda się przestawić max jeden może dwa wypusty, a drążki będziesz musiał skorygować o około jeden obrót.

Roboty trochę jest, bo pewnie ze trzy razy będziesz podnosił oba koła do góry, chyba, że masz kanał. Najważniejsze, to zacząć od kolumny, żeby się upewnić, że jest możliwość przestawienia o kilka stopni.

Napisano
  • Autor

Roboty trochę jest a myślałem , że obyło by się bez demontażu przekładni ale innego sposobu chyba niema.

Dzięki za dokładny opis - zrobię tak grinser006.gif

Napisano

> Roboty trochę jest a myślałem , że obyło by się bez demontażu przekładni ale innego sposobu chyba

> niema.

> Dzięki za dokładny opis - zrobię tak

Nie można odłączyć kolumny bez wyciągania przekładni?

Napisano
  • Autor

> Nie można odłączyć kolumny bez wyciągania przekładni?

tzn. zluzować na śrubach i próbować regulować, ale jest tak mało tam miejsca że nie wiem czy się uda