Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

lampa lampie nierówna czy coś nie tak z instalacją elektr.

Featured Replies

Napisano

Witka

Dwa identyczne auta - w jednym lampy kupowałem w 2010 roku ale od tamtego czasu za dużo nie jeździłem więc można powiedzieć, że prawie jak nowe. W tamtym roku kupiłem auto, w którym reflektory miały już kiepskie odbłyśniki. Kupiłem nowe reflektory Valeo - w końcu jasno ale jakiś niedosyt, wymiana żarówek - może trochę lepiej ale to nie to. Przyzwyczaiłem się ale dzisiaj przejechałem się drugim - Panie jakiś ultra-xenon czy co? zlosnik.gif niebo a ziemia. Aha w jednym aucie widać tzw. plamę świetlną w drugim też ale jest ona po prostu słaba. Co ciekawe w pierwszym aucie są tańsze reflektory djauto - a może valeo to lipa a djauto są dobre? Chociaż wszystkie powinny z założenia świecić podobnie. Wykluczam ustawienie świateł - sprawdzane jest ok więc co może być nie tak? co i jak mogę sprawdzić?

Napisano

> Witka

> Dwa identyczne auta ....

> ok więc co może być nie tak? co i jak mogę sprawdzić?

Moim skromnym zdaniem sprawdź jakie są założone żarówki i jakie jest napięcie na wtyczce od żarówek.

Napisano

Na pierwszy ogień napięcie na akumulatorze podczas pracy alternatora i napięcie na kostkach przy lampach

Napisano
  • Autor

> Moim skromnym zdaniem sprawdź jakie są założone żarówki i jakie jest napięcie na wtyczce od

> żarówek.

żarówki takie same, przypomniało mi się - na aku napięcie jest ok a jaka norma powinna być na kostce?

Napisano
  • Autor

> Na pierwszy ogień napięcie na akumulatorze podczas pracy alternatora i napięcie na kostkach przy

> lampach

ok jutro sprawdzę a jak to się ma to p/mgłowych bo one akurat świecą mocno, tutaj jest tak jak powinno być

Napisano

> ok jutro sprawdzę a jak to się ma to p/mgłowych bo one akurat świecą mocno, tutaj jest tak jak

> powinno być

Przeciwmgłowe idą po przekaźniku a światła mijania niekoniecznie

Napisano

Czytałem gdzieś że zamienniki Valeo lamp słabe są. Ale jeśli to dwa różne auto to się nie dziw, różnice między samochodami są duże.

Napisano

> żarówki takie same, przypomniało mi się - na aku napięcie jest ok a jaka norma powinna być na

> kostce?

Na kostce najlepiej, żeby było tyle, co na aku, ale w praktyce jest to nie do uzyskania - każdy przewód i styk wtrąca jakiś tam opór...

Jak już kolega wspomniał - do mijania niekoniecznie masz przekaźnik(i) - ja np. w dziele japońskiej myśli technicznej nie mam (jeszcze grinser006.gif), zaś żarówka ma stały plus z jednym bezpiecznikiem na oba włókna... spineyes.gifbiglaugh.gif

Byś może u Ciebie przełącznik zespolony powoli umiera. Zmierz, co tam masz ciekawego na kostkach i wtedy można eksperymentalnie poprawić umasienie lub inne połączenie, w zależności od układu zasilania podać np. bezpośredni plus z aku i zobaczysz, czy to rozjaśni cokolwiek. grinser006.gif

Napisano

> żarówki takie same, przypomniało mi się - na aku napięcie jest ok a jaka norma powinna być na

> kostce?

Minimum 13.2V.

Napisano
  • Autor

> Czytałem gdzieś że zamienniki Valeo lamp słabe są. Ale jeśli to dwa różne auto to się nie dziw,

> różnice między samochodami są duże.

Koligen - napisałem w pierwszym poście - auta identyczne, lampy oryginał Valeo w jednym aucie, w drugim innej firmy, te powiedzmy zamienniki świecą lepiej od Valeo i tu pojawia się zagadka dlaczego tak jest zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

dzięki ok.gif

Napisano
  • Autor

z napięciem wszystko jest w jak najlepszym porządku zarówno bez obciążenia jak i pod obciążeniem, wygląda na to, że djauto robi lepsze lampy od valeo sick.gif

Napisano

> z napięciem wszystko jest w jak najlepszym porządku zarówno bez obciążenia jak i pod obciążeniem,

> wygląda na to, że djauto robi lepsze lampy od valeo

Ale porównałeś obydwa auta ??

Napisano
  • Autor

> A te Valeo to nie są czasem angielskie?

wydaję mi się, że nie - jak to sprawdzić? jakieś oznaczenia na lampie?

Napisano
  • Autor

> A Valeo to w ogóle producent jest, czy pakowacz?

hehe, producent

Napisano
  • Autor

> Ale porównałeś obydwa auta ??

niet ale wnioskujesz, że w tym drugim może być wyższe napięcie? niewiem.gif później to sprawdzę

Napisano

> wydaję mi się, że nie - jak to sprawdzić? jakieś oznaczenia na lampie?

Tak.

Na reflektorze powinny by strzałki:

1. strzałka w prawo - reflektor przeznaczony do ruchu lewostronnego (np. z auta z rynku UK)

2. brak strzałki - reflektor do ruchu prawostronnego

3. strzałka z lewym i prawym grotem - reflektor symetryczny lub z możliwością przestawienia wiązki (nadaje się i do UK, i do Polski.)

Napisano

> czasami nie wierze co tu czytam...

A co jest dziwnego w tym pytaniu? Taki np. Textar to nie producent.

Napisano
  • Autor

> Tak.

> Na reflektorze powinny by strzałki:

> 1. strzałka w prawo - reflektor przeznaczony do ruchu lewostronnego (np. z auta z rynku UK)

> 2. brak strzałki - reflektor do ruchu prawostronnego

> 3. strzałka z lewym i prawym grotem - reflektor symetryczny lub z możliwością przestawienia wiązki

> (nadaje się i do UK, i do Polski.)

na jednym jest strzałka w prawo a na drugim w lewo ale w starych reflektorach jest tak samo - a obstawiam, że stare są to te, na których auto X lat temu wyjechało z salonu

Napisano

> na jednym jest strzałka w prawo a na drugim w lewo ale w starych reflektorach jest tak samo - a

> obstawiam, że stare są to te, na których auto X lat temu wyjechało z salonu

To jest ta co pokazuje gdzie ma być lampa zamontowana. W angliku miałbyś jeszcze jedne z kierunkiem świecenia. To nie wiem co jest tym lampom.

Napisano

> niet ale wnioskujesz, że w tym drugim może być wyższe napięcie? później to sprawdzę

Jeżeli nie porównałeś obydwu aut to czego oczekujesz ??

Jak porównasz napięcia na aku i na kostkach w obydwu autach to wtedy będzie można coś powiedzieć