Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

vtec i branie oleju ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Jak to jest z olejem w hondach. Mam silnik 3,5 v6 w odyssey'u i ostatnio zauważyłem, że trochę ubywa oleju. Wprawdzie ostatnio pogoniłem go trochę po autostradach ok 2,5 kkm i ubyło z max poziomu do połowy. Co o tym sądzić ? Olej 5w30 mobil. Silnik ma przebieg trochę ponad 100 kkm przebiegu.

Napisano

Kiedy jeździłem CR-V z R4 iVTEC to było tak, że przy jeździe spokojnej, do 3-4krpm nie brał oleju w ogóle. Między wymianami nic nie ubywało na bagnecie.

Jeśli jeździłem ostro, często do odcinki, na obrotach blisko czerwonego pola, między wymianami potrafiło ubyć cały zakres miarki na bagnecie a nawet poniżej aż smok nie załapywał na zakrętach i ciśnienie spadało.

Napisano

> Kiedy jeździłem CR-V z R4 iVTEC to było tak, że przy jeździe spokojnej, do 3-4krpm nie brał oleju w

> ogóle.

Potwierdzam, miałem R18A2, przy oszczędnej jeździe nie ubywało nic, natomiast wystarczyła jedna trasa z prędkościami jak po niemieckim autobahnie, i po powrocie trzeba było uzupełnić stan bo opitoliło pół bagnetu.

1.8 ma małą pojemność olejową. Chyba 3.8 litra z tego co pamiętam, więc trzeba pilnować.

Znajomemu 3.5 V6 w Murano pochłania regularnie pół litra na 1500-2000 km, lekkiej nogi to on raczej nie ma, więc chyba trzeba z tym żyć.

BTW silnik 3.5 ma Vteca ???

Napisano
  • Autor

> Potwierdzam, miałem R18A2, przy oszczędnej jeździe nie ubywało nic, natomiast wystarczyła jedna

> trasa z prędkościami jak po niemieckim autobahnie, i po powrocie trzeba było uzupełnić stan bo

> opitoliło pół bagnetu.

> 1.8 ma małą pojemność olejową. Chyba 3.8 litra z tego co pamiętam, więc trzeba pilnować.

> Znajomemu 3.5 V6 w Murano pochłania regularnie pół litra na 1500-2000 km, lekkiej nogi to on raczej

> nie ma, więc chyba trzeba z tym żyć.

> BTW silnik 3.5 ma Vteca ???

Ma, czyli jest ok. Przed wyjazdem na wakacje trzeba dolac do pełna oleju zlosnik.gif Ostatnio tak miałem w polonezie 20 lat temu hehe.gif

Napisano

u mnie tez bez vitka nic nie spada. Vitek sie wpina i tylko chmura za mna i z bagnetu znika grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie tez bez vitka nic nie spada. Vitek sie wpina i tylko chmura za mna i z bagnetu znika

Chmury jeszcze nie mam zlosnik.gif Czyli vtec to zło i trzeba to wyrwać z korzeniami mlotek.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> ale zeby zmienne fazy rozrzadu powodowaly branie oleju?

Oleju trochę ubyło jak przegoniłem autobus autostradami do Austrii i spowrotem z prędkością 150 z 8 osobami na pokładzie i boksem 600 l. na dachu zlosnik.gif

Napisano

> Oleju trochę ubyło jak przegoniłem autobus autostradami do Austrii i spowrotem z prędkością 150 z 8

> osobami na pokładzie i boksem 600 l. na dachu

poki nie bedzie lykal litra oleju na tys. km nie przejmowabym sie

Napisano

> ale zeby zmienne fazy rozrzadu powodowaly branie oleju?

To jest bezposrednio zwiazane z wyzszymi obrotami silinka wink.gif

Napisano

> Domyślam się

> Moje zmienne fazy nie biorą oleju nawet na wyższych obrotach ... jeszcze nie biorą

a kreca sie do 8 tysiecy te Twoje zmienne fazy? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a omawiana tu v6 kreci sie tak wysoko?

tylko do 6,5 zlosnik.gif ale to autobus a nie wyścigówka zlosnik.gif Przy automacie i szybkim wyprzedzaniu zdarza się to często.

Napisano

> a omawiana tu v6 kreci sie tak wysoko?

chyba nie tylko o v6 tu mowa ok.gif

Napisano

> chodzi w tym watku glownie o to ze to nie zmienne fazy biora olej ale wysoko krecacy sie silnik

ok.gif

co jest ze soba powiazane

zaczniesz krecic ten swoj oplowski wytwor co masz pod maska to tez zacznie chlac olej

> spocznij!

ssij

Napisano

> no way

> na szczescie jest wyprodukowany w Korei

ale to ten sam co w vc i pochodnych???

Napisano

> ale to ten sam co w vc i pochodnych???

podobny, ozn. 2H0

w lacetti krecilem silnik wysoko i nigdy nie bral oleju

mam nadzieje ze tego tez porzadnie wyprodukowali

nadal nie wiem do czego zmierzasz

wroc wyzej od czego wyszlismy

bo zaczyna sie bezsensowna przepychanka stereotypami zlosnik.gif

Napisano

Jak bedziesz ciskal na maxa to kazdy silnik wezmie olej

i nie pisze tu o dokreceniu raz do czerwonego pola - co pewnie miales na mysli piszac, ze Twoj nie bierze oleju - tylko o dlugotrwalej jezdzie z duzym obciazeniem

Nie ma znaczenia czy to vtec, opel czy ford

Do tego dochodzi kwestia zle dobranego oleju.

Napisano

Ja lubię czasem pocisnąć. Czasem jeździłem w górach, czasem z przyczepą.

Co symptomatyczne, oplowskie silniki brały trochę oleju, a w Chevroletach z Korei nie.

A wszystko to ten sam koncern GM. zlosnik.gif

Napisano

> ...zauważyłem, że trochę

> ubywa oleju.

Ty lepiej jeszcze sprawdź poziom płynu chłodniczego. U mnie , przebieg 22k km, już drugi raz będę dolewał bo mam już 2cm nad poziom MIN. W ASO mowia ze 0.5L dolewaja na przegladach u mnie chyba wychodzi z 0.7 i sam nie wiem... Wycieków ponoć nie widać, masła pod korkiem też nie...

Chyba oleje to i drive.gif pod czerwone smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ty lepiej jeszcze sprawdź poziom płynu chłodniczego. U mnie , przebieg 22k km, już drugi raz będę

> dolewał bo mam już 2cm nad poziom MIN. W ASO mowia ze 0.5L dolewaja na przegladach u mnie

> chyba wychodzi z 0.7 i sam nie wiem... Wycieków ponoć nie widać, masła pod korkiem też nie...

> Chyba oleje to i pod czerwone

Płyn na szczęście nie ubywa, mam gaz to czasami kontroluję zlosnik.gif