Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Współwłaścicielstwo auta-jak zakończyć?

Featured Replies

Napisano

Jak pozbyć się współwłaściciela auta z dowodu rejestracyjnego? Chodzi o sytuację gdy auto było kupione na mego ojca i po kilku miesiącach darowizną zostałem dopisany do dowodu rejestracyjnego (było to ponad 5 lat temu-luty 2009).

Teraz chciałbym żeby moje dane były jedynymi w dowodzie, czyli "wypisać" ojca. Jak to najłatwiej zrobić?

Napisano

> Jak pozbyć się współwłaściciela auta z dowodu rejestracyjnego? Chodzi o sytuację gdy auto było

> kupione na mego ojca i po kilku miesiącach darowizną zostałem dopisany do dowodu

> rejestracyjnego (było to ponad 5 lat temu-luty 2009).

> Teraz chciałbym żeby moje dane były jedynymi w dowodzie, czyli "wypisać" ojca. Jak to najłatwiej

> zrobić?

Tak samo jak z wpisaniem Ciebie, darowizna ojca na Ciebie, WK i gotowe.

Napisano
  • Autor

> Tak samo jak z wpisaniem Ciebie, darowizna ojca na Ciebie, WK i gotowe.

gdy ja dostawałem udział w aucie w umowie darowizny było przekazanie 5% - czyli teraz w nowej umowie mam wpisać 95%? spineyes.gif

Napisano

Dokładnie tak - przydałoby się mieć oryginalną umowę darowizny przy rejestracji, żeby udokumentować, że od teraz jesteś jedynym właścicielem. Lub w nowej umowie darowizny napisać, że 95% czyli calość swojego udziału we samochodzie.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie tak - przydałoby się mieć oryginalną umowę darowizny przy rejestracji, żeby

> udokumentować, że od teraz jesteś jedynym właścicielem. Lub w nowej umowie darowizny napisać,

> że 95% czyli calość swojego udziału we samochodzie.

pomyślałem tez ze skoro jestem współwłaścicielem to nie musi być to auto mi darowane bo "już je mam" zlosnik.gif - nie ma jakiegoś wniosku "zrzeczenia się własności" który może mi ojciec podpisać? Czy może jako jeden z właścicieli nie mogę wykreślić tego drugiego? hmm.gif

Pytam bo mam kolejne auto które musi mi być darowane zlosnik.gif i w przyadku tego drugiego darowizna to jedyna opcja.

Napisano

> pomyślałem tez ze skoro jestem współwłaścicielem to nie musi być to auto mi darowane bo "już je

> mam" - nie ma jakiegoś wniosku "zrzeczenia się własności" który może mi ojciec podpisać? Czy

> może jako jeden z właścicieli nie mogę wykreślić tego drugiego?

> Pytam bo mam kolejne auto które musi mi być darowane i w przyadku tego drugiego darowizna to

> jedyna opcja.

To nie tak, że "już je masz" - masz 5% auta. Reszta w żaden sposób nie należy do Ciebie i nie możesz wykreślić ojca z dowodu, bo byłoby to rozporządzanie cudzym mieniem. A umowa darowizny, to nic więcej jak właśnie taki wniosek zrzeczenia się własności przecież? No chyba że ojciec napisze Ci pełnomocnictwo, Ty sam w jego imieniu darujesz sobie resztę auta i z tym do WK (lub po prostu jeździć) - ale to tylko zbędne wydłużanie tego samego procesu.

Nie za bardzo szczerze mówiąc rozumiem w czym problem. Chyba że obawiasz się przekroczenia ustawowego limitu darowizny od rodziny i nie chce Ci się do US latać z deklaracją...

Napisano
  • Autor

> To nie tak, że "już je masz" - masz 5% auta. Reszta w żaden sposób nie należy do Ciebie i nie

> możesz wykreślić ojca z dowodu, bo byłoby to rozporządzanie cudzym mieniem. A umowa darowizny,

> to nic więcej jak właśnie taki wniosek zrzeczenia się własności przecież? No chyba że ojciec

> napisze Ci pełnomocnictwo, Ty sam w jego imieniu darujesz sobie resztę auta i z tym do WK (lub

> po prostu jeździć) - ale to tylko zbędne wydłużanie tego samego procesu.

czyli jak teraz ojciec daruje mi 95% auta do obecnych 5% to urząd sobie poskłada wszystkie umowy i wyjdzie im że ojciec się "wypisał"?

Czy moze lepiej uniknąć tekstu o procentach w umowie dla uniknięcia ewentualnych komplikacji?

Quote:

UMOWA ZNIESIENIA WSPÓŁWŁASNOŚCI

Zawarta w dniu

Pomiędzy:

1)xxx zamieszkaływ xxx;

Nr dowodu osobistego xxx;nr PESELxxx;

A

2)yyy;zamieszkały w yyy;

Nr dowodu osobistego yyy;nr PESEL yyy;

O następującej treści:

Strony zgodnie oświadczają, że są współwłaścicielami pojazdu marki xxx;..nr. rej xxx; nr nadwozia xxx;

nr silnika xxx; rok produkcji xxx;

Współwłaściciel xxx;

zamieszkały xxx; Nr dowodu osobistego xxx

zrzeka się swojego udziału w całości na rzecz

drugiego współwłaściciela yyy; zamieszkały yyy;..Nr dowodu osobistego yyy; nr PESEL yyy,

który z dniem zawarcia niniejszej umowy staje się jedynym prawnym właścicielem pojazdu.

> Nie za bardzo szczerze mówiąc rozumiem w czym problem. Chyba że obawiasz się przekroczenia

> ustawowego limitu darowizny od rodziny i nie chce Ci się do US latać z deklaracją...

chodzi o to żeby jak najmniej latac za tym zlosnik.gif

Napisano

Hmm .. przyznam szczerze, że nie znałem takiej formy załatwienia sprawy smile.gif I tak jednak musi to podpisać Twój ojciec. Także i tak musicie się spotkać co i byście musieli zrobić przy podpisaniu dwustronnej (nie chodzi o kartki papieru 270751858-jezyk.gif) umowy darowizny. Poszperałem teraz i teoretycznie umowa darowizny powinna być notarialna, ponieważ przy rzeczy ruchomej cieżko udowodnić wydanie przedmiotu umowy (tylko wtedy nienotarialna jest ważna). Najlepiej jakbyś zadzwonił (albo lepiej - skrobnął maila) do WK z zapytaniem czy nie będzie problemu z przerejestrowaniem tylko na podstawie zwykłej umowy darowizny, a nie aktu notarialnego).

Ja przerabiałem temat z moim ojcem i Seicento - chodziło o darowiznę 50% auta. Nie było najmniejszego problemu przy przerejestrowaniu samochodu w 100% na mnie na podstawie zwykłej darowizny.

Napisano

> Poszperałem teraz i

> teoretycznie umowa darowizny powinna być notarialna, ponieważ przy rzeczy ruchomej cieżko

> udowodnić wydanie przedmiotu umowy (tylko wtedy nienotarialna jest ważna). [...]

> Ja przerabiałem temat z moim ojcem i Seicento - chodziło o darowiznę 50% auta. Nie było

> najmniejszego problemu przy przerejestrowaniu samochodu w 100% na mnie na podstawie zwykłej

> darowizny.

Potwierdzam, również znosiłem współwłasność auta. Na fakturze byłem ja z ojcem, bez określenia procentażu, więc oboje mieliśmy domyślnie po 50%. Zwykła umowa darowizny o przekazanie 50% własności, potem WK, odpowiedni wpis w dowodzie i książce pojazdu i finito. Nie trzeba się bawić w notariusza i inne takie. Jeżeli w ciągu ostatnich 5 lat nie było innych darowizn ze strony ojca, a wartość 50% auta nie przekracza 9k PLN z małym hakiem, to nawet nie trzeba tego zgłaszać w US.

Napisano

Ku ścisłości - tu będzie 95% wartości, które nie powinno przekroczyć 9k pln ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ku ścisłości - tu będzie 95% wartości, które nie powinno przekroczyć 9k pln

te moje 5% to było 150zł więc pozostałe 95% to 3tys.

Napisano

> te moje 5% to było 150zł więc pozostałe 95% to 3tys.

Nr silnika już nie trzeba podawać. Wystarczy VIN i rej.

Napisano

Dołącze się..

A jak pozbyć się współwłasności po zmarłym współwłascicielu?

Był ojciec i matka. Ojciec umarł frown.gif. Mamy wyrok sądu o nabycie spadku: ja, siostra i matka. Co dalej?

Napisano

> Dołącze się..

> A jak pozbyć się współwłasności po zmarłym współwłascicielu?

> Był ojciec i matka. Ojciec umarł . Mamy wyrok sądu o nabycie spadku: ja, siostra i matka. Co dalej?

pad.gif

Darowizny w odpowiednich czesciach na odpowiednia osobe.

Napisano

> Jak pozbyć się współwłaściciela auta z dowodu rejestracyjnego? Chodzi o sytuację gdy auto było

> kupione na mego ojca i po kilku miesiącach darowizną zostałem dopisany do dowodu

> rejestracyjnego (było to ponad 5 lat temu-luty 2009).

> Teraz chciałbym żeby moje dane były jedynymi w dowodzie, czyli "wypisać" ojca. Jak to najłatwiej

> zrobić?

ziomek

lepiej sprzedać

ołacaasz pcc i masz problem z głowy.

z tego co sie orientuje to darowizna moze byc jedna na 5 lat?

Napisano
  • Autor

> ziomek

> lepiej sprzedać

> ołacaasz pcc i masz problem z głowy.

ale kosztów sobie narobie- pcc i koszty rejestracji

poza tym jak sprzedać? w rubryce sprzedający ojciec i syn a kupujący syn? spineyes.gif

Napisano

> ale kosztów sobie narobie- pcc i koszty rejestracji

> poza tym jak sprzedać? w rubryce sprzedający ojciec i syn a kupujący syn?

Tak samo jak udzial mozna darowac, tak i udzial sprzedac.

Napisano

> ale kosztów sobie narobie- pcc i koszty rejestracji

Koszty rejestracji takie same jak przy darowiźnie.

PCC może być wyższy.

> poza tym jak sprzedać? w rubryce sprzedający ojciec i syn a kupujący syn?

No inaczej się nie da.

Napisano

> Koszty rejestracji takie same jak przy darowiźnie.

> PCC może być wyższy.

> No inaczej się nie da.

Umowa K/S, której przedmiotem jest 95% udziału w pojeździe... Sprzedaje ojciec, kupuje syn.

Napisano

> z tego co sie orientuje to darowizna moze byc jedna na 5 lat?

Może być ich więcej, tyle że jeżeli w ciągu 5 lat przekroczą 9k PLN z hakiem to trzeba je rejestrować w US, co jest absolutnie niekłopotliwe i nie wiąże się z żadnymi kosztami, a pozwala się uchronić od późniejszych kłopotów.

Rodzice i dzieci należą do tzw. zerowej grupy podatkowej jeżeli chodzi o podatek od darowizn, czyli niezależnie od kwoty darowizny podatek nie jest pobierany, przy spełnieniu kilku warunków, typu spisana umowa darowizny, a jeżeli w grę wchodzą pieniądze - udokumentowanie ich przekazania przelewem bankowym.