Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Działka rolna a budowa?

Featured Replies

Napisano

witam

Mam takie pytanko.

Mam zamiar kupić działke (w sumie to dwie po dwóch stronach drogi asfaltowej).

Działka wg zaświadczenia z gminy o przeznaczeniu w Miejscowym Planie jest jako RP-teren upraw polowych.

W odległości 150m od tej działki jest inna działka na której stoi dom już kilkadziesiąt lat (oraz na następnych działkach są zabudowania, w sumie jest tam 5 gospodarstw już dawno stojacych).

Działka którą chce kupić dzieli jedna działka do tej co są zabudowania jesli to wazne.

Działka ma powierzchnie 0,28ha.

Czy jest szansa żeby postawić tam domek??

Działki i tak kupie a własciwie to koszt to opłaty notariusza

Oraz czy to wogole opłacalne?

pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi.

Napisano

Ja kupowałem rolną, ale w miejscowym planie było zapisane o możliwości zabudowy jednorodzinnej.

Jeśli tego nie ma u Ciebie, to popytaj w gminie i powiecie o możliwość uzyskania pozwolenia na budowę.

Napisano

> witam

> Mam takie pytanko.

> Mam zamiar kupić działke (w sumie to dwie po dwóch stronach drogi asfaltowej).

> Działka wg zaświadczenia z gminy o przeznaczeniu w Miejscowym Planie jest jako RP-teren upraw

> polowych.

> W odległości 150m od tej działki jest inna działka na której stoi dom już kilkadziesiąt lat (oraz

> na następnych działkach są zabudowania, w sumie jest tam 5 gospodarstw już dawno stojacych).

> Działka którą chce kupić dzieli jedna działka do tej co są zabudowania jesli to wazne.

> Działka ma powierzchnie 0,28ha.

> Czy jest szansa żeby postawić tam domek??

Najprawdopodobniej nie. zlosnik.gif

> Działki i tak kupie a własciwie to koszt to opłaty notariusza

> Oraz czy to wogole opłacalne?

> pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi.

cool.gif

Napisano

Jezeli obowiazuje MPZP i w nim ma przeznaczenie upraw polowych bez jednoczesnego dopuszczenia zabudowy jednorodzinnej to sie nie pobudujesz.

Moze cos bys pokombinowal, majac odpowiednia ilosc ha, z zabudowa siedliskowa, ale to tez powinno byc w planie wpisane.

Jezeli obowiazuje MPZP nie pozwalajacy na zabudowe jaka planujesz, pobudowac mozesz sie tylko doprowadzajac do zmiany MPZP, to dluga i kosztowna, biurokratyczna procedura i musi byc do tego chec nie tylko Twoja.

Napisano

Budowa siedliska.

Musisz dowiedzieć się w gminie od jakiego areału (ha) jest sie już "rolnikiem". Nigdzie nie jest napisane że zmusisz mieć wszystką ziemię na własność - wystarczy wydzierżawić brakującą część od okolicznego rolnika.

Niestety ta opcja jest bardzo zależna od widzimisie danego urzędnika....

Ewentualnie może osoba od której chcesz nabyć ziemię jest rolnikiem. Wtedy to on mogła załatwić by formalności (tj pozwolenie na budowę) a Ty byś dopiero odkupił działkę z papierkiem.

Pozostaje jeszcze MPZP do sprawdzenia - i to na samym początku radze zrobić.

edyta

Jeżeli działki to koszt notariusza to jak najbardziej się opłaca, najwyżej posadzisz sobie pomidorki:)

Napisano

> witam

> Mam takie pytanko.

> Mam zamiar kupić działke (w sumie to dwie po dwóch stronach drogi asfaltowej).

> Działka wg zaświadczenia z gminy o przeznaczeniu w Miejscowym Planie jest jako RP-teren upraw

> polowych.

> W odległości 150m od tej działki jest inna działka na której stoi dom już kilkadziesiąt lat (oraz

> na następnych działkach są zabudowania, w sumie jest tam 5 gospodarstw już dawno stojacych).

> Działka którą chce kupić dzieli jedna działka do tej co są zabudowania jesli to wazne.

> Działka ma powierzchnie 0,28ha.

> Czy jest szansa żeby postawić tam domek??

> Działki i tak kupie a własciwie to koszt to opłaty notariusza

> Oraz czy to wogole opłacalne?

> pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi.

..ja kupowałem rolną. W miejscowym planie było, że pod uprawy, ale... plan już stracił ważność, więc warto sprawdzić czy ten jest aktualny. Mój nie był, więc wystarczyło, że: ziemia była klasy IVb, była przy drodze asfaltowej, była możliwość podciągnięcia mediów i soąsiadowała przez ulicę z działką już zabudowaną.