Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prośba o instrukcję obsługi.

Featured Replies

Napisano

Dzwonił do mnie wczoraj starszy znajomy z prośbą o odszukanie instrukcji obsługi samochodu Alfa Romeo 156 1.8 TS.

Przekopałam internet i nie znalazłam.

Czy ma ktoś może taką instrukcję w wersji pdf i mógłby wysłać mi na maila lub po prostu wkleić tu link?

Dziękuję.

Alka.

Napisano

> Dzwonił do mnie wczoraj starszy znajomy z prośbą o odszukanie instrukcji obsługi samochodu Alfa

> Romeo 156 1.8 TS.

> Przekopałam internet i nie znalazłam.

> Czy ma ktoś może taką instrukcję w wersji pdf i mógłby wysłać mi na maila lub po prostu wkleić tu

> link?

> Dziękuję.

> Alka.

PDF skan

część pierwsza,

część druga

A to jest do przedlifta, jak ma auto po roku 2002-2003 to jest inna instrukcja grinser006.gif

Napisano

> Można pobrać prosto od producenta

> KLIK

nie ma tam do 156 przed liftem grinser006.gif

Napisano

> nie ma tam do 156 przed liftem

Wiem ale nie było powiedziane o jaką chodzi clown.gif

Napisano
  • Autor

> Wiem ale nie było powiedziane o jaką chodzi

Dzięki śliczne smile.gif

Żeby nie tworzyć kolejnego tematu zapytam tutaj:

Bo chodzi o to, że jest sobie taka Alfa.

Akurat jakiś szwagra znajomy sprzedaje.

Do zrobienia jest w tym cudzie intercooler.

I ja mam parę pytań:

Jaki jest koszt naprawy tego intercoolera?

Czy ogólnie części itd do tego auta pogrążają użytkownika czy raczej są znośne?

Jak z awaryjnością?

Na co zwrócić uwagę jeśli chcielibyśmy to coś kupić?

Dziękuję.

Napisano

Jest to chłodnica powietrza doładowanego,więc raczej zostaje wymiana na nowy lub używany

KLIK 1

KLIK 2

Nie wymieniałem w Alfie ale powinien wyjść bez większych problemów,ale nie wiem czy nie trzeba ściągać zderzaka.

Co do części to też niech się wypowiedzą właściciele Alf ale jak Alfe to tylko z klekotem (JTD) bo nie trzeba aż tak go pilnować.

Fajna wersja,tzw pół-lift czyli ładny-nowy środek i tanie elementy zewnętrzne.

Brat ma taką tylko sedan i po full lifcie i powiem że na przykład audio u niego leży i kwiczy,jakaś porażka normalnie ale reszta OK.

Napisano

> Czy ogólnie części itd do tego auta pogrążają użytkownika czy raczej są znośne?

jeśli chodzi o silnik JTD i skrzynię , to są bardzo trwałe , wystarczy przed zakupem dobrze posprawdzać stan turbiny , dwumasu , podłączenie kompa , itp , najlepiej z fachowcem od alf lub diesli ;

> Jak z awaryjnością?

generalnie największy problem sprawia tekturowe zawieszenie w tych alfach , jest nietrwałe , a jako że to wielowahacz to trochę elementów do wymiany jest , kupując alfę licz się że masz do roboty zawiechę , to standard

> Na co zwrócić uwagę jeśli chcielibyśmy to coś kupić?

przede wszystkim na rdzę , w 156 strasznie gnije podłoga i progi

Napisano

> Dzięki śliczne

> Żeby nie tworzyć kolejnego tematu zapytam tutaj:

> Bo chodzi o to, że jest sobie taka Alfa.

> Akurat jakiś szwagra znajomy sprzedaje.

> Do zrobienia jest w tym cudzie intercooler.

> I ja mam parę pytań:

> Jaki jest koszt naprawy tego intercoolera?

> Czy ogólnie części itd do tego auta pogrążają użytkownika czy raczej są znośne?

> Jak z awaryjnością?

> Na co zwrócić uwagę jeśli chcielibyśmy to coś kupić?

> Dziękuję.

Wymieniałem u siebie w 147 rozrząd ok 430zł komplet z płynem plus ew. robocizna, teraz u siebie wymieniam sprzęgło koszt ok. 750 zł. plus robocizna a jest co robić więc tu wymiana jest nieco droższa zlosnik.gif (w 16v koszt podobny)

Jak wspomniano wcześniej zawieszenie jest delikatne, ale bardzo wygodne.

Ja mam 8v, mam kilku znajomych ze 156 w wersji 16v tyle, że po pełnym lifcie. koszt napraw i utrzymania podobny.

Napisano

> Jest to chłodnica powietrza doładowanego,więc raczej zostaje wymiana na nowy lub używany

> KLIK 1

> KLIK 2

> Nie wymieniałem w Alfie ale powinien wyjść bez większych problemów,ale nie wiem czy nie trzeba

> ściągać zderzaka.

> Co do części to też niech się wypowiedzą właściciele Alf ale jak Alfe to tylko z klekotem (JTD) bo

> nie trzeba aż tak go pilnować.

> Fajna wersja,tzw pół-lift czyli ładny-nowy środek i tanie elementy zewnętrzne.

> Brat ma taką tylko sedan i po full lifcie i powiem że na przykład audio u niego leży i kwiczy,jakaś

> porażka normalnie ale reszta OK.

Po pełnym lifcie jest nieco "świeższa" choć mnie podoba się i przedlift ale masz rację audio dość słabe i części blacharskie do przedlifta dostępne niemal wszędzie i sporo tańsze.

Napisano
  • Autor

> jeśli chodzi o silnik JTD i skrzynię , to są bardzo trwałe , wystarczy przed zakupem dobrze

> posprawdzać stan turbiny , dwumasu , podłączenie kompa , itp , najlepiej z fachowcem od alf

> lub diesli ;

> generalnie największy problem sprawia tekturowe zawieszenie w tych alfach , jest nietrwałe , a

> jako że to wielowahacz to trochę elementów do wymiany jest , kupując alfę licz się że masz do

> roboty zawiechę , to standard

> przede wszystkim na rdzę , w 156 strasznie gnije podłoga i progi

No gadałam z ojcem i bratem mamy o Alfie i się dowiedziałam,że

"Zgnije szybciej niż Twój Fiat,a za naprawy dasz jak za zboże"

Napisano

> No gadałam z ojcem i bratem mamy o Alfie i się dowiedziałam,że

> "Zgnije szybciej niż Twój Fiat,a za naprawy dasz jak za zboże"

Jak już zaczął gnić to faktycznie poleci szybko. Jeżeli jednak trafi się egzemplarz z dobrej zmiany to rdza mu nie straszna.

Napisano

> No gadałam z ojcem i bratem mamy o Alfie i się dowiedziałam,że

> "Zgnije szybciej niż Twój Fiat,a za naprawy dasz jak za zboże"

i bardzo dobrze i mają rację*

I dzięki takim ludziom mogę jeździć fajnym autkiem dobrze wyposażonym kupionym za nie dużą kasę grinser006.gif

*- żartowałem, nie mają racji 270751858-jezyk.gif Najbardziej wkurzające są opinie ludzi którzy nawet w takim aucie nie siedzieli a wiedzą o nim wszytko 270751858-jezyk.gif

Napisano

> i bardzo dobrze i mają rację*

> I dzięki takim ludziom mogę jeździć fajnym autkiem dobrze wyposażonym kupionym za nie dużą kasę

> *- żartowałem, nie mają racji Najbardziej wkurzające są opinie ludzi którzy nawet w takim aucie

> nie siedzieli a wiedzą o nim wszytko

Napisałem jej podobną wypowiedź na priva smile.gifgrinser006.gif tylko trochę dłuższą zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Napisałem jej podobną wypowiedź na priva tylko trochę dłuższą

Potwierdzam.

Jednak cały czas szukamy i rozglądamy się na różne marki i modele.

Stilo ponownie wpadło w oko.

I koniec końców to kupno auta to jest najgorsza rzecz... sick.gif

Napisano

> *- żartowałem, nie mają racji Najbardziej wkurzające są opinie ludzi którzy nawet w takim aucie

> nie siedzieli a wiedzą o nim wszytko

z tym rdzewieniem mają rację , podłoga i progi w 156 to dramat

Napisano

> Stilo ponownie wpadło w oko.

i słusznie , jest nowocześniejsze , bezpieczniejsze od 156 , i nie gnije , ma proste i trwałe zawieszenie

Napisano

> i słusznie , jest nowocześniejsze , bezpieczniejsze od 156 , i nie gnije , ma proste i trwałe

> zawieszenie

I opinie Jesse bardziej awaryjnej elektryki niż 156 i 147 razem grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Może skusisz się na 159tke?

Nie wiem smile.gif

Ja chce Fiata. Mąż coś z Vagów.

Jeździmy, szukamy auta i prawdę mówiąc to nie ma nic.

Dostaliśmy cynk o tej Alfie, była propozycja Audi A6, wcześniej Multipla, ja mam na oku Stilo (kombi, 1.9 JTD za 8700), mąż widział fajna Zafirę i Golfa4.

Aut od groma jest w komisach i na portalach, ale znaleźć coś konkretnego to graniczy z cudem.

Napisano
  • Autor

Jak sie zapytasz kogoś kto w Twoim rozumieniu sie zna na autach to słyszysz:

-Alfa gnije i dużo kosztują naprawy

-Fiat gnije i często sie psuje

-Opel to taki gorszy vag

-Francuza nie bierz, bo bity

-Sprowadzony? Na bank ma kręcony licznik.

-Diesel? Silnik sie sypnie i co zrobisz?

-Benzyniak? Od razu montuj gaz.

I tak w kółko. Ja nie jestem znawcą aut. Mój mąż też nie bardzo. Więc problem sie dla nas piętrzy...

Edit. A jak sie zapytałam ludzi którzy konkretne modele mają to oni chwalą i mówią żeby brać bez zastanowienia.

Napisano

Więc Ci proponuję konkretną alfę 159, wątek masz o wycenie, są fotki i opis autka zlosnik.gif

Napisano

Więc nie słuchaj kogoś, tylko zdecydujcie się jakie auto chcecie, i skupić się naszukaniu zadbanego egzemplarza smile.gif

Napisano

kupuję to co mi się podoba- oceniam stan techniczny, ewentualne deficyty i przewidywane koszty ich usunięcia i jak jest więcej na plus niż minus to kupuję ok.gif

Obiegowe opinie w buty wkładam ok.gif