Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dodatkowa WLZ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Planuję postawić altanę w rogu działki zaraz obok skrzynki, i tak się zastanawiam czy mogę sobie z niej doprowadzić bezpośrednio zasilanie (taka dodatkowa WLZ) czy jednak muszę ciągnąć z domu do altany?

Jak to wygląda ze strony przepisów czy też samej "sztuki"?

Napisano

> Witam

> Planuję postawić altanę w rogu działki zaraz obok skrzynki, i tak się zastanawiam czy mogę sobie z

> niej doprowadzić bezpośrednio zasilanie (taka dodatkowa WLZ) czy jednak muszę ciągnąć z domu

> do altany?

> Jak to wygląda ze strony przepisów czy też samej "sztuki"?

Za licznikiem IMO możesz robić co chcesz. Tylko daj jakiś bezpiecznik i uziom zrób zlosnik.gif

Napisano

Od miejsca podzialu wlasnosci stron robisz co chcesz.

Podzial przewaznie jest na zaciskach rozlacznika lub listwie zaciskowej.

Napisano

> Witam

> Planuję postawić altanę w rogu działki zaraz obok skrzynki, i tak się zastanawiam czy mogę sobie z

> niej doprowadzić bezpośrednio zasilanie (taka dodatkowa WLZ) czy jednak muszę ciągnąć z domu

> do altany?

> Jak to wygląda ze strony przepisów czy też samej "sztuki"?

jak chcesz przed licznikiem to wypadalo by sie spytac ZE grinser006.gif. Jak po to robisz co chcesz w obrebie swojej dzialki.

Napisano

> Za licznikiem IMO możesz robić co chcesz. Tylko daj jakiś bezpiecznik i uziom zrób

I różnicówkę.

Napisano
  • Autor

> Po prostu niech dołoży w tej altanie małą tablicę przyłączeniową jak na budowie się daje.

> Obok wbije uziom i też doprowadzi do tej tablicy.

Dzięki za rady. Cieszę się, że nie trzeba będzie latać do tego państwa w państwie czyli energetyki zlosnik.gif

Napisano

> Dzięki za rady. Cieszę się, że nie trzeba będzie latać do tego państwa w państwie czyli energetyki

NIe tak do końca. Żeby pociągnąć drugi WLZ musisz rozplombować złącze a co za tym idzie powiadomić u siebie ich że będziesz tam grzebał ale po swojej stronie ok.gif Dojdzie koszt zaplombowania złącza a reszta jak wyżej napisali ok.gif

Napisano

> NIe tak do końca. Żeby pociągnąć drugi WLZ musisz rozplombować złącze a co za tym idzie powiadomić

> u siebie ich że będziesz tam grzebał ale po swojej stronie Dojdzie koszt zaplombowania złącza

> a reszta jak wyżej napisali

Różnie bywa.

Mnie kiedyś pozwolili samodzielnie poprzepinać kable, gdy wkopałem kabel od słupa do domu. Nic nie tzreba było plombować hmm.gif

A najlepiej wziąć miejscowego elektryka - pracownika zakładu energetycznego - zrobi co trzeba i załatwi co trzeba zlosnik.gif

Napisano

> Różnie bywa.

> Mnie kiedyś pozwolili samodzielnie poprzepinać kable, gdy wkopałem kabel od słupa do domu. Nic nie

> tzreba było plombować

> A najlepiej wziąć miejscowego elektryka - pracownika zakładu energetycznego - zrobi co trzeba i

> załatwi co trzeba

Ale tu nie trzeba filozofi. Dzwonisz/idziesz do nich i mówisz że robisz remont/przebudowę/co kolwiek co potrzebuje odcięcia zasilania ewentualnej wymiany WLZ. Dostajesz zgodę i robisz. Później informujesz że już po pracach i Ci plombują. Rachunek przychodzi pocztą. Koszt 30-50zł

ok.gif

Napisano

> Ale tu nie trzeba filozofi. Dzwonisz/idziesz do nich i mówisz że robisz remont/przebudowę/co

> kolwiek co potrzebuje odcięcia zasilania ewentualnej wymiany WLZ. Dostajesz zgodę i robisz.

> Później informujesz że już po pracach i Ci plombują. Rachunek przychodzi pocztą. Koszt 30-50zł

U mnie chcieli bodaj 26 zł, ale być może netto.

Napisano

> U mnie chcieli bodaj 26 zł, ale być może netto.

Nie koniecznie. Coś koło tego może być ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie koniecznie. Coś koło tego może być

No dobra mam namiary na elektryka z energetyki więc mam nadzieję, że połapie wszystko jak trzeba.

Napisano

> No dobra mam namiary na elektryka z energetyki więc mam nadzieję, że połapie wszystko jak trzeba.

Ale jak się troszkę znasz to powinieneś temat sam ogarnąć ok.gif

Zadzwoń do energetyki i powiedz że masz remont i prosisz o możliwość rozplombowania złącza ok.gif a reszta to jak książka nakazuje zlosnik.gifok.gif