Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,9 MJ 120 dziwny odgłos spod maski

Featured Replies

Napisano

Czesc.

Mam problem z mocą w aucie. Byłem w Masters tuning gdzie wirusowałem klekota i po diagnozie i teście na rolkach wyszło że turbo przeładowuje i łopatki zapieczone. Nawet panowie postawili diagnozę na temat przyczyny, że muszę jeździć na tych samych obrotach długo, a potem w palnik, zbiera się nagar na łopatkach, a potem zapieka.

No ale za czyszczenie kierownic krzyknęli więcej niż pół ceny nowego turbo więc podziękowałem.

W domu zainteresował mnie dziwny odgłos spod maski, który pojawia się zaraz po przekręceniu stacyjki, nawet nie zapaleniu silnika. Zacząłem szykać co to tak brzęczy i zdjąłem wężyk z gruszki na turbinie. Sztanga automatycznie opadła jakieś 10mm, i brzęczenie ustało. Po zmontowaniu wszystko zachowuje się tak samo, dalej brzęczy nawet po zapaleniu silnika.

Wg mnie geometria nie jest zapieczona, chyba że może chodzi w zbyt małym zakresie. Może ktoś mi powiedzieć, sprawdzić czy w innych jtd 8v też taki odgłos jest?

Ps.

Drugi odgłos coś jak by któryś z elementów osprzętu (chyba sprężarka klimy) też wydaje taki dziwny odgłos jak by łożysko padnięte, nie piszczy ale bardziej jest to taki jakby szum, jak by coś luźne było i ocierało o coś.

No i ostatnie pytanie, gdzie w okolicach warszawy mogę z tym pojechać. Chcę odrazu wyczyścić cały ten egr, zaworki podcisnienia i inne które mogą powodować problem. W ostateczności wybiorę się do Cinka, ale to duży wyjazd.....

Napisano

> W domu zainteresował mnie dziwny odgłos spod maski, który pojawia się zaraz po przekręceniu

> stacyjki, nawet nie zapaleniu silnika. Zacząłem szykać co to tak brzęczy i zdjąłem wężyk z

> gruszki na turbinie. Sztanga automatycznie opadła jakieś 10mm, i brzęczenie ustało. Po

> zmontowaniu wszystko zachowuje się tak samo, dalej brzęczy nawet po zapaleniu silnika.

> Wg mnie geometria nie jest zapieczona, chyba że może chodzi w zbyt małym zakresie. Może ktoś mi

> powiedzieć, sprawdzić czy w innych jtd 8v też taki odgłos jest?

Czyli geometria chodzi, grucha wyglada na sprawna, skoro jest w stanie ciagac lopatkami. Czasem szlak w niej trafia membrame, ale wtedy nie chodzi. Obstawiam, ze problem jest po stronie zaworu, odpowiedzialnego za podawanie podcisnienia do gruchy. Mialem kiedys taki problem w GP, jak turbo przeladowywalo. Dobrze byloby zlogowac auto i ewentualnie logi wyslac Marcinowi (Cinkowi).

U ojca w Bravo nie slychac takiego dzwieku.

> Ps.

> Drugi odgłos coś jak by któryś z elementów osprzętu (chyba sprężarka klimy) też wydaje taki dziwny

> odgłos jak by łożysko padnięte, nie piszczy ale bardziej jest to taki jakby szum, jak by coś

> luźne było i ocierało o coś.

> No i ostatnie pytanie, gdzie w okolicach warszawy mogę z tym pojechać. Chcę odrazu wyczyścić cały

> ten egr, zaworki podcisnienia i inne które mogą powodować problem. W ostateczności wybiorę się

> do Cinka, ale to duży wyjazd.....

EGR wyczyscic, a pozniej zaslepic i out w softu, lepiej i zdrowiej dla silnika, a kolektor nie zarosnie nagarem.

Napisano
  • Autor

> Czyli geometria chodzi, grucha wyglada na sprawna, skoro jest w stanie ciagac lopatkami. Czasem

> szlak w niej trafia membrame, ale wtedy nie chodzi. Obstawiam, ze problem jest po stronie

> zaworu, odpowiedzialnego za podawanie podcisnienia do gruchy. Mialem kiedys taki problem w GP,

> jak turbo przeladowywalo. Dobrze byloby zlogowac auto i ewentualnie logi wyslac Marcinowi

> (Cinkowi).

Tak jestem z Cinkiem umówiony tylko muszę dopaść kogoś z ECUScan'em lub zakupić (chyba zakupię)

> U ojca w Bravo nie slychac takiego dzwieku.

> EGR wyczyscic, a pozniej zaslepic i out w softu, lepiej i zdrowiej dla silnika, a kolektor nie

> zarosnie nagarem.

I taki też jest plan.

Edit.

Widzę że ty masz ecuscan. Jest szansa żeby zlogować go u ciebie?

Napisano

> Tak jestem z Cinkiem umówiony tylko muszę dopaść kogoś z ECUScan'em lub zakupić (chyba zakupię)

Zakupic mozna, w sumie nie jest drogi jak sie porowna z programami diagnostycznymi dla innych marek/koncernow np: VAG.

> I taki też jest plan.

> Edit.

> Widzę że ty masz ecuscan. Jest szansa żeby zlogować go u ciebie?

Nie ma problemu ok.gif

Napisano
  • Autor

No więc auto po wizycie u znajomego mechanika.

Wymieniłem świece (co nie było przyczyną braku mocy, ale jedna już padła i kontrolka świeciła więc zmieniłem).

Wyczyszczony EGR (co ciekawe był tylko zabrudzony sadzą, ale lekko, wszystko działało), wystarczyło zmyć go zmywaczem i czysty jak nowy.

Za to czujnik (chyba map sensor) ten na kolektorze dolotowym zaraz obok egr to była jedna załojona asfaltowa kulka. To napewno nic nie było w stanie zmierzyć.

Elektrozawór podciśnienia tylko przedmuchany.

Auto zaczęło jechać wmiarę OK, rozwija moc równomiernie. Dupohamownia mi mówi że nie jest tak jak było wcześniej zanim pojawiły się problemy ale może to subiektywne odczucie.

Za to ten dźwięk po przekręceniu stacyjki na zapłon, o którym pisałem wcześniej pozostał. I będę szukał czy tak ma być czy to też jakiś problem.

Napisano

> Za to ten dźwięk po przekręceniu stacyjki na zapłon, o którym pisałem wcześniej pozostał. I będę

> szukał czy tak ma być czy to też jakiś problem.

Możesz go jakoś dokładniej opisać?

Napisano

Czy szum zmienia się jak wciepasz sprzęgło ? U kolegi w 1.4t tak szumiały łożyska skrzyni u innego w 1.9cdti ogólnie ,ale po zmianie sprzęgło+dwumas+wysprzęglik cisza wink.gif Często jak wozy mają duży przelot i zrobi się chipsa to sprzęgło wysiada.

Napisano

> Czy szum zmienia się jak wciepasz sprzęgło ? U kolegi w 1.4t tak szumiały łożyska skrzyni u innego

> w 1.9cdti ogólnie ,ale po zmianie sprzęgło+dwumas+wysprzęglik cisza Często jak wozy mają

> duży przelot i zrobi się chipsa to sprzęgło wysiada.

Ale tam byly skrzynie M32, a u niego jest fiatowska wink.gif

Napisano

> Czy szum zmienia się jak wciepasz sprzęgło ?

kolega napisał, że szumi po przekręceniu kluczyka bez odpalania silnika, więc teoria obalona smile.gif

Napisano
  • Autor

Zrobiłem filmik na szybko.

Chodzi o dźwięk który pojawia się zaraz po przekręceniu zapłonu, i ustaje po odpięciu wężyka od gruszki na turbinie.

Napisano
  • Autor

> Czy szum zmienia się jak wciepasz sprzęgło ? U kolegi w 1.4t tak szumiały łożyska skrzyni u innego

> w 1.9cdti ogólnie ,ale po zmianie sprzęgło+dwumas+wysprzęglik cisza Często jak wozy mają

> duży przelot i zrobi się chipsa to sprzęgło wysiada.

W skrzyni tez jakieś szmery znalazłem jeszcze jak go kupiłem na początku. Pojechałem do ASO, kazali jeździć aż coś się zepsuje. I nic się nie zepsuło, skrzynia chodzi bardzo dobrze, sprzęgło też żyje.

Napisano

wyglada mi na overboost buczy bo ma cisnienie na elektromagnesie, zlokalizuj go i jak bedziesz slyszec buczenie to go po prostu dotknij czy drga, skolei uszkodzony moze powodowac lekki spadek mocy, autko po prostu nie tak bedzie sie zbierac jakbys dal konkretnie w palnik

Napisano
  • Autor

> wyglada mi na overboost buczy bo ma cisnienie na elektromagnesie, zlokalizuj go i jak bedziesz

> slyszec buczenie to go po prostu dotknij czy drga, skolei uszkodzony moze powodowac lekki

> spadek mocy, autko po prostu nie tak bedzie sie zbierac jakbys dal konkretnie w palnik

Ale czy overboost ma tak buczeć? Drga aż cały pas przedni jak się rękę przyłoży.

Napisano

jezeli jest przytkany od syfu to wszystko mozliwe, kumpel mial zablokowany i autko nie doladowane tzn 3/4mocy i buczal bo sie zablokowal, czyszczenie pomoglo ZTS jest na overboosta rozbieralnego

Napisano

> jezeli jest przytkany od syfu to wszystko mozliwe, kumpel mial zablokowany i autko nie doladowane

> tzn 3/4mocy i buczal bo sie zablokowal, czyszczenie pomoglo ZTS jest na overboosta

> rozbieralnego

tu sa klejone ovb juz, zreszta szkoda tego czyscic lepiej z miejsca dac new

Napisano

> nie wiedzialem ze juz klejone, wiec zostaje zakup nowego i spokoj na dlugi czas

da sie to rozebrac i sklecic ale szkoda roboty, w nb fabrycznie ovb jest na przednim pasie, zeby to wyjac trzeba wyciagnac puche filtra - mowa o 8v i 16v..

Napisano
  • Autor

> da sie to rozebrac i sklecic ale szkoda roboty, w nb fabrycznie ovb jest na przednim pasie, zeby to

> wyjac trzeba wyciagnac puche filtra - mowa o 8v i 16v..

oooooopti napewno masz taki jak mi trzeba gdzieś na półce wink.gif Czy do ASO jechać jutro?

Napisano

> oooooopti napewno masz taki jak mi trzeba gdzieś na półce Czy do ASO jechać jutro?

mam, po przebiegu 90tys km i jest juz sciorany zlosnik.gif

a tak na powaznie to nie musisz brac w aso, nr oe 55203202, w aso zaplacisz kolo 300zl, kupujac w opakowaniu PIERBURG nr 7.00607.02 kupisz to samo co w aso, a numery fiata beda zalepione nr PIERBURGa zlosnik.gif zaplacisz za to kolo 200zl w detalu