Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Epica - OT115

Featured Replies

Napisano

Epica trafiła na przegląd/OT. No i zamiast szybkiego serwisu - wymiany filtrów, olejów i tylnego wahacza (o tym wiedziałem) muszę jeszcze zrobić uszczelniacz półosi i ... amorki przednie panic.gif

Chyba będzie miała u mnie dożywocie jak to wszystko zrobię hehe.gif

Ps. Nie muszę mówić chyba, że z amorów dostępne są tylko oryginały GM po 450/szt. buu.gif

Napisano

> Epica trafiła na przegląd/OT. No i zamiast szybkiego serwisu - wymiany filtrów, olejów i tylnego

> wahacza (o tym wiedziałem) muszę jeszcze zrobić uszczelniacz półosi i ... amorki przednie

> Chyba będzie miała u mnie dożywocie jak to wszystko zrobię

> Ps. Nie muszę mówić chyba, że z amorów dostępne są tylko oryginały GM po 450/szt.

hehe.gif to tak ad. postu nizej??

Napisano
  • Autor

> to tak ad. postu nizej??

...no, ale wszystkie części jednak SĄ dostępne. Do Lacetti jest poza tym dużo zamienników. Epica jest jednak autem niszowym.

W 'promocji' mam jeszcze cewkę zapłonową do wymiany, bo zleciłem wymianę świec i przy próbie zdjęcia pierwszej cewki ta się rozpadła (została jakaś gumka uszczelniająca na świecy). Cewki są takie jak w megane - jedna na świecę, więc panowie w warsztacie stwierdzili, że 5 następnych też może się rozpaść przy zdejmowaniu oslabiony.gif

Tak więc, wymianę świec zostawię sobie na później... bo nie mam ochoty jeszcze 6x 150zł za cewki płacić. Poza tym jedna jest dostępna w hurtowni od ręki, ale 6 już nie koniecznie crazy.gif

Napisano

> Epica trafiła na przegląd/OT. No i zamiast szybkiego serwisu - wymiany filtrów, olejów i tylnego

> wahacza (o tym wiedziałem) muszę jeszcze zrobić uszczelniacz półosi i ... amorki przednie

> Chyba będzie miała u mnie dożywocie jak to wszystko zrobię

> Ps. Nie muszę mówić chyba, że z amorów dostępne są tylko oryginały GM po 450/szt.

A to?

http://allegro.pl/amortyzator-przod-prawy-epica-06-nowy-oryginalny-i4226506452.html

Napisano
  • Autor

a na co mię jeden? alien.gif

Poza tym niech warsztat kupi i założy, bo jak coś wyjdzie to nie wyegzekwuję gwarancji.

Napisano

> a na co mię jeden?

Trzeba zadzwonić, zwykle taki co ma jeden ma dojście do większej ilości. Możesz spróbować też tu:

http://www.jadar-auto.pl/

Bez problemu wysyłają części w dowolne miejsce.

> Poza tym niech warsztat kupi i założy, bo jak coś wyjdzie to nie wyegzekwuję gwarancji.

Ja zwykle wolę sobie części kupić sam. smile.gif

Napisano

> Trzeba zadzwonić, zwykle taki co ma jeden ma dojście do większej ilości. Możesz spróbować też tu:

> http://www.jadar-auto.pl/

> Bez problemu wysyłają części w dowolne miejsce.

> Ja zwykle wolę sobie części kupić sam.

Akwimat zawsze miał graty do daewoo/chevi.

Napisano

Ale że jest wyciek smaru z uszczelniacza i amory ciekną?

Napisano
  • Autor

> Ale że jest wyciek smaru z uszczelniacza i amory ciekną?

Wyciek był z uszczelniacza przy półosi, więc oleju przekładniowego bardziej niż smaru. Zresztą był już jak ją kupowałem w 2010r. - nie ciekło (plam na parkingu nie było), po prostu było zapocenie. Wymieniałem teraz olej w skrzyni więc należało to zrobić.

Amory wytrzymały 114kkm na warszawskich i łódzkich dziurach (głównie po mieście), więc i tak nie najgorzej. Jeśli dobrze pamiętam Ty wymieniałeś swoje po 30kkm 270751858-jezyk.gif

Wyrok przy kasie brzmiał 1800PLN za całość plus moje oleje i filtry, no i wahacz tylny, który wcześniej zakupiłem ("słynne" pływające tuleje...)

Zostało mi do wymiany 5 świec - jedna wymieniona razem z cewką uszkodzoną przy zdejmowaniu. Pozostałe 5 świec zmienię chyba już przed zimą dopiero, bo jakoś teraz przed wakacjami nie mam ochoty wymieniać jeszcze 5 cewek po 150/szt. crazy.gif

Napisano

> Wyciek był z uszczelniacza przy półosi, więc oleju przekładniowego bardziej niż smaru. Zresztą był

> już jak ją kupowałem w 2010r. - nie ciekło (plam na parkingu nie było), po prostu było

> zapocenie. Wymieniałem teraz olej w skrzyni więc należało to zrobić.

> Amory wytrzymały 114kkm na warszawskich i łódzkich dziurach (głównie po mieście), więc i tak nie

> najgorzej. Jeśli dobrze pamiętam Ty wymieniałeś swoje po 30kkm

Mój ciekł od nowości. Najpierw ASO wytarło olej i stwierdziło, że dalej nie cieknie, więc uznali że jest sprawny. Ale wybierał nierówno w stosunku do drugiego, więc wymusiłem wymianę w trakcie gwarancji.

Pytam z ciekawości, bo mechanicy potrafią naciągać na wymianę amorów, mimo, że są jeszcze w miarę sprawne. Miałem taki przypadek w Yarisie. Dociągnąłem na oryginalnych amorach do 200 kkm biglaugh.gif

Ale Yarek szedł na handel, a jeśli chcesz jeździć, to lepiej zmienić SOBIE na nowe ok.gif

Napisano
  • Autor

> Pytam z ciekawości, bo mechanicy potrafią naciągać na wymianę amorów, mimo, że są jeszcze w miarę

> sprawne.

Nie, prawy tłukł już tak, że myślałem że jakiś luz na wahaczu jest.

Poza tym czuć było przy przejeżdżaniu przez "śpiących policjantów" że buja. Na ścieżce 20% tłumienia pokazało z prawej strony, więc z zasadzie zero skuteczności.

Napisano

> Nie, prawy tłukł już tak, że myślałem że jakiś luz na wahaczu jest.

> Poza tym czuć było przy przejeżdżaniu przez "śpiących policjantów" że buja. Na ścieżce 20%

> tłumienia pokazało z prawej strony, więc z zasadzie zero skuteczności.

No to już mogiła.

U mnie w Lacetti oba wykazywały sprawność 80% a też nie wybierały dobrze.

Stąd nie było łatwo o wymianę.

Za to w Yarisie miałem 40-60% i auto jeszcze przyzwoicie trzymało się drogi.