Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alanka ma remont...

Featured Replies

Napisano

> nic albo membrane wysokoparoprzepuszczalna

a jak bedą chodzić po strychu?

Napisano

> a jak bedą chodzić po strychu?

no to musza sobie zrobic kontrlegary i legary - miedzy nimi welne, a na nie osb, tylko zrobic szczeliny wentylacyjne

Napisano
  • Autor

> no to musza sobie zrobic kontrlegary i legary - miedzy nimi welne, a na nie osb, tylko zrobic

> szczeliny wentylacyjne

Stop. To się nie da wylać betonu/wylewki na wełnę i fajrant?

Pytam bo ja się nie znam.

Napisano

> Stop. To się nie da wylać betonu/wylewki na wełnę i fajrant?

Dać się da, ale nie ma to sensu smile.gif

Jakby chciał dać wełnę to trzeba zrobić podłogę z legarami i np na wierzch płyta osb. Ma to sens wtedy jak nie chcemy za bardzo obciążyć stropu.

Swoją drogą IMHO 2 cm wylewki to mało. Słyszałem opinie, że powinno się wylać tyle betonu ile się dało styropianu.

Napisano

> Stop. To się nie da wylać betonu/wylewki na wełnę i fajrant?

> Pytam bo ja się nie znam.

jest welna twarda podlogowa, ale droga

Napisano

> Dać się da, ale nie ma to sensu

> Jakby chciał dać wełnę to trzeba zrobić podłogę z legarami i np na wierzch płyta osb. Ma to sens

> wtedy jak nie chcemy za bardzo obciążyć stropu.

> Swoją drogą IMHO 2 cm wylewki to mało. Słyszałem opinie, że powinno się wylać tyle betonu ile się

> dało styropianu.

jak 2cm? minimum 5, jesli styro jest nieduzo - opinia przytoczona powyzej jest uproszczeniem, ale ok

Napisano

> jak 2cm? minimum 5, jesli styro jest nieduzo - opinia przytoczona powyzej jest uproszczeniem, ale

> ok

Właśnie zdziwiło mnie to Alankowe 2 cm. 5 to absolutne minimum.

Napisano
  • Autor

> jest welna twarda podlogowa, ale droga

No takiej wełny mamy trochę. Leży na strychu. 4cm ma.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Pytanie z serii kolejnych.

Panele zamówione, ale czy w miejscu gdzie jest ogrzewanie podłogowe dawać folie? Jaką tam położyć piankę?

W pokojach będzie folia i pianka izolująca termicznie i akustycznie, ale na korytarzu mamy ogrzewanie podłogowe i zdania na necie co do folii i pianki są odmienne.

Napisano

> Pytanie z serii kolejnych.

> Panele zamówione, ale czy w miejscu gdzie jest ogrzewanie podłogowe dawać folie? Jaką tam położyć

> piankę?

> W pokojach będzie folia i pianka izolująca termicznie i akustycznie, ale na korytarzu mamy

> ogrzewanie podłogowe i zdania na necie co do folii i pianki są odmienne.

niejeden majster mówił mi że folię daje się w przypadku kiedy panele mają być kładzione na parterze budynku podpiwniczonego, w całej reszcie przypadków folia jest zbędna.

Ja daję zawsze folię, nie zaszkodzi.

Co do pianki - zadaniem jej jest wytłumienie oraz końcowe wyrównanie małych nierówności podłoża. W miejscu gdzie jest ogrzewanie podłogowe, folia powinna być wg powyższego, do tego powinna być zwykła pianka, albo korek....nic to podłogówce nie będzie przeszkadzać

Napisano

Taka jedna uwaga - jeśli chcesz zachować gwarancję na panele - to folię musisz dać. Przeczytaj również, czy zezwalają Ci w niej na montaż na ogrzewaniu.

Napisano

> Taka jedna uwaga - jeśli chcesz zachować gwarancję na panele - to folię musisz dać. Przeczytaj

> również, czy zezwalają Ci w niej na montaż na ogrzewaniu.

jedna uwaga do jednej uwagi

raz miałem przypadek że panele poszły na reklamację, przyjechał Pan rzeczoznawca z firmy Kronopol i stwierdził iż panele szlag trafił bo była dana folia pod panele na I piętrze....wypytałem co i jak, zatem folia tylko w przypadku parteru

Napisano
  • Autor

> Taka jedna uwaga - jeśli chcesz zachować gwarancję na panele - to folię musisz dać. Przeczytaj

> również, czy zezwalają Ci w niej na montaż na ogrzewaniu.

Mąż pytał to powiedzieli, że na ogrzewaniu Ok, ale inna pianka musi być.

Napisano
  • Autor

> jedna uwaga do jednej uwagi

> raz miałem przypadek że panele poszły na reklamację, przyjechał Pan rzeczoznawca z firmy Kronopol i

> stwierdził iż panele szlag trafił bo była dana folia pod panele na I piętrze....wypytałem co i

> jak, zatem folia tylko w przypadku parteru

Czyli u nas folia odpada, bo wszystko na piętrze będzie.

Napisano

> raz miałem przypadek że panele poszły na reklamację, przyjechał Pan rzeczoznawca z firmy Kronopol i

> stwierdził iż panele szlag trafił bo była dana folia pod panele na I piętrze....wypytałem co i

> jak, zatem folia tylko w przypadku parteru

Dziwne, u mnie w gwarancji Classena wyraźnie pisali, że folia musi być i wydaje mi się, że wiele innych firm ma takie obostrzenia.

I nie bardzo rozumiem jak folia pod panele może im zaszkodzić?

Żeby nie bylo- wcale nie jestem zwolennikiem folii wszędzie i uważam to za niepotrzebny wymysł.