Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mazda 626 i przednie poduszki........

Featured Replies

Napisano

Pacjent to 626 GF po FL rocznik po 2000.Jako ,że z przodu będzie jeździło 3 letnie dziecko w foteliku trzeba odłączyć przednią poduszkę i boczną.Pytanie jak?Nie ma wyłącznika poprzez kluczyk ,ponoć jest jakaś mata która reaguje na nacisk(nie chciałbym sprawdzać czy mata działa prawidłowo po po 14 latach może nie być sprawna).Co pozostaje ?Druciarstwo typu rozłączenie ,pinów pochodzących do poduszek czy może da się to ogarnąć programowo?

Napisano

> Pacjent to 626 GF po FL rocznik po 2000.Jako ,że z przodu będzie jeździło 3 letnie dziecko w

> foteliku trzeba odłączyć przednią poduszkę i boczną.Pytanie jak?Nie ma wyłącznika poprzez

> kluczyk ,ponoć jest jakaś mata która reaguje na nacisk(nie chciałbym sprawdzać czy mata działa

> prawidłowo po po 14 latach może nie być sprawna).Co pozostaje ?Druciarstwo typu rozłączenie

> ,pinów pochodzących do poduszek czy może da się to ogarnąć programowo?

A nie bezpieczniej wozić dziecko na foteliku zamontowanym na tylnej kanapie hmm.gif

Napisano

w takim starym wozie watpie aby byla jakas mata co reaguje na nacisk

poduszki sa laczone szeregowo i jak nie ma wyslacznika to jej nie wylaczysz, odlaczenie jednej powoduje "awarie" calego systemu i żadna nie odpali

Napisano

w mondeo mk3 w 2001 juz byla

reaguje na nacisk ponizej 20ilus kg i zapiete pasy

Napisano

> w mondeo mk3 w 2001 juz byla

> reaguje na nacisk ponizej 20ilus kg i zapiete pasy

może i...., ale nie zmienia to faktu, ze wylaczyc jednej od tak się nie da ok.gif

Napisano
  • Autor

> może i...., ale nie zmienia to faktu, ze wylaczyc jednej od tak się nie da

Czyli co ..pozostaje druciarstwo w postaci wyciągnięcia np przekaźnika i nic więcej się w tym temacie nie zrobi?

Napisano

> Pacjent to 626 GF po FL rocznik po 2000.Jako ,że z przodu będzie jeździło 3 letnie dziecko w

> foteliku trzeba odłączyć przednią poduszkę i boczną.

Pytanie PO CO?A nie jak...3 letnie dziecko jeździ w foteliku przodem do kierunku jazdy (chyba że masz jakiś wynalazek), gdy dziecko jeździ przodem do kierunku jazdy NIE ODŁĄCZA SIĘ PODUSZEK! Poduszkę się wyłącza jak dziecko podróżuje na przednim fotelu ale tyłem do kierunku jazdy, po to by w razie ich wystrzału siły jakie powstają nie złamały mu kręgosłupa, przy przednim kierunku jazdy w razie stłuczki poduszka ratuje dziecku życie tak samo jak dorosłemu. Jedyne co można zrobić, to fotel deko do tyłu przesunąć, a i to niekoniecznie.

Napisano

> w 9-18 nogi bedzie mialo na wyoskosci strzalu

Dlatego napisałem że można delikatnie fotel odsunąć do tyłu, niemniej jednak nie wyłącza się poduszek przy jeździe przodem. Co z tego że będzie miał nogi na wysokości wystrzału?Będzie miał również twarz, nóg poduszka mu nie połamie, z resztą 3 latek to nie noworodek, a może mu uratować życie/osłonić twarz przed tłukącą się szybą czy innymi twardymi elementami, nie wspominając już o pochłonięciu dużej części energii powstałej przy zderzeniu. Tylko idioci wyłączają poduszki z przodu, bo to nie ma żadnego uzasadnienia dla bezpieczeństwa dziecka, a wyłączniki są po to by np matka mogła mieć noworodka "pod ręką", ale te podróżują tyłem do kierunku jazdy. Wyłączenie poduszek gdy dzieciak jeździ przodem ma się tak samo do bezpieczeństwa jak fakt, gdy zwróciłem uwagę znajomej dlaczego nie zapina 2,5 rocznej córki w pasy w foteliku, powiedziała, że nie zapina, żeby nie krępować dziecka screwy.gif

Napisano

> Czyli co ..pozostaje druciarstwo w postaci wyciągnięcia np przekaźnika i nic więcej się w tym

> temacie nie zrobi?

Druciarstwo nie zwalnia z odpowiedzialności w świetle przepisów.

Napisano
  • Autor

> Pytanie PO CO?A nie jak...3 letnie dziecko jeździ w foteliku przodem do kierunku jazdy (chyba że

> masz jakiś wynalazek), gdy dziecko jeździ przodem do kierunku jazdy NIE ODŁĄCZA SIĘ PODUSZEK!

> Poduszkę się wyłącza jak dziecko podróżuje na przednim fotelu ale tyłem do kierunku jazdy, po

> to by w razie ich wystrzału siły jakie powstają nie złamały mu kręgosłupa, przy przednim

> kierunku jazdy w razie stłuczki poduszka ratuje dziecku życie tak samo jak dorosłemu. Jedyne

> co można zrobić, to fotel deko do tyłu przesunąć, a i to niekoniecznie.

Spotkałem się z opinią ,że dziecko nie powinno być przewożone nawet jeśli PL przepisy na to zezwalają ,bo jest to dla niego niebezpieczne(jak znajdę link wkleje).A co z bocznymi poduszkami?

Żeby nie zakładać 2 razy wpisu,odpowiem wcześniejszemu pytającemu dlaczego dziecko będzie jeździć z przodu.Z tyłu noworodek w ,,kołysce'' ,cieżko by tam było zmieścić jeszcze fotelik 9-18 i żonę do tego.

Edyta -znalazłem

jakiś tekst

jakiś tekst

,,Dzieciom w większości fotelików 9-18 grozi połamaniem nóżek''

Nie mówię już o poważnym wypadku ale o sytuacji gdy ktoś na mnie najedzie z tyłu i poduszki np się otworzą.....

Napisano

> Spotkałem się z opinią ,że dziecko nie powinno być przewożone nawet jeśli PL przepisy na to

> zezwalają ,bo jest to dla niego niebezpieczne(jak znajdę link wkleje).A co z bocznymi

> poduszkami?

> Żeby nie zakładać 2 razy wpisu,odpowiem wcześniejszemu pytającemu dlaczego dziecko będzie jeździć z

> przodu.Z tyłu noworodek w ,,kołysce'' ,cieżko by tam było zmieścić jeszcze fotelik 9-18 i żonę

> do tego.

Nie odłączasz żadnej poduszki, bocznych też.

A teraz do rzeczy-a dlaczego żona ma nie siedzieć z przodu a dzieciaki z tyłu?Nie martwcie się, bobasowi najmniejszemu nic się nie stanie i mamusia nie musi go niańczyć i patrzeć na niego cały czas jak słodko śpi w samochodzie. Mam dwójkę 4 i 2 lata i żona zawsze z przodu podróżowała, a często podróżujemy-200km to taki standardzik w odwiedziny do rodzin, bo słoiki jesteśmy, a kilka razy były robione z małymi szkrabami wycieczki po 1200km w jedną stronę i za każdym razem dzieciaki jechały z tyłu. Pamiętajcie, że do czego przyzwyczaicie te małe robale to potem będą skrzętnie egzekwowały od Was, jak przyzwyczaicie że jeżdżą z tyłu, to przyjmą to za coś normalnego. W dalekie trasy ponad 1000km jechałem z 4, 6,8, 10 miesięczniakiem -nigdy problemów nie było.

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to najbezpieczniej nie ruszać się z domu...ale wiadomo, ze to nierealne. Kolejnym najbardziej bezpiecznym miejscem w samochodzie jest miejsce na środkowym miejscu na tylnej kanapie (chodzi o zgniecenie pojazdu)-ja nigdy tak nie woziłem, chyba że ktoś musiał z tyłu jeszcze jechać bo te środkowe miejsca zazwyczaj są kiepsko wyprofilowane. Pozostałe miejsca są jednakowo bezpieczne/niebezpieczne. Niby to za kierowcą jest o tyle, że odruch bezwarunkowy kierowcy jeszcze wchodzi w grę.

Jak mocno się boicie co się dzieje z dzieciakiem w nosidełku z tyłu to kup takie lusterko naklejane do tylnej szyby wtedy patrząc we wsteczne masz podgląd na pociechę (ja osobiście nigdy nie korzystałem). Jak jeździłem z maluchem sam, to wkładałem go na miejsce na tylnej kanapie za miejscem pasażera, żeby w razie syreny (płaczu) móc podać smoczek.

Naprawdę nie ma co poprawiać producentów i należy kierować się rozsądkiem.

Napisano

> A teraz do rzeczy-a dlaczego żona ma nie siedzieć z przodu a dzieciaki z tyłu?Nie martwcie się,

> bobasowi najmniejszemu nic się nie stanie i mamusia nie musi go niańczyć i patrzeć na niego

> cały czas jak słodko śpi w samochodzie.

Sek w tym, ze dzieciak nie zawsze spi, moze mu sie ulac, zgubic smoczka i zaczac wrzeszczec, nasunac czapka na oczy i zaczac wrzeszczec, zaswiecic slonce w oczy i zaczac wrzeszczec, byc glodne i zaczac wrzeszczec, wszystko to jest o wiele latwiejsze do opanowania gdy niemowle i opiekun siedzi z tylu.

Napisano

> Sek w tym, ze dzieciak nie zawsze spi, moze mu sie ulac, zgubic smoczka i zaczac wrzeszczec,

> nasunac czapka na oczy i zaczac wrzeszczec, zaswiecic slonce w oczy i zaczac wrzeszczec, byc

> glodne i zaczac wrzeszczec, wszystko to jest o wiele latwiejsze do opanowania gdy niemowle i

> opiekun siedzi z tylu.

Eter

Napisano

> Sek w tym, ze dzieciak nie zawsze spi, moze mu sie ulac, zgubic smoczka i zaczac wrzeszczec,

> nasunac czapka na oczy i zaczac wrzeszczec, zaswiecic slonce w oczy i zaczac wrzeszczec, byc

> glodne i zaczac wrzeszczec, wszystko to jest o wiele latwiejsze do opanowania gdy niemowle i

> opiekun siedzi z tylu.

Każdy robi jak uważa. Moje obydwoje w wieku 6 miesięcy wywędrowały z łóżeczkiem z sypialni mojej i żony do swojego pokoju, i też żonie wygodniej było jak były w sypialni karmić piersią, nie musiała gonić do innego pokoju, tylko ani ona ani ja nie zrobilibyśmy inaczej teraz. U znajomych 4 latek śpi u nich w sypialni, bo "jak się zakrztusi w nocy śliną" screwy.gif U nas po tym jak dzieciaki wyemigrowały do siebie zaczęły przesypiać całe noce, a wcześniej co 2 godz pobudka, oczywiście drzwi otwarte i lekki sen, żeby słyszeć jak coś jest niepokojącego, ale przesadnie chuchając przyzwyczajamy dzieciaki i potem ono swoim wrzaskiem skutecznie potrafi wyegzekwować swoje racje a rodzic załamany/skruszony/zakochany nie odmówi i idzie na ustępstwa. Nie ma co popadać w skrajności, dziecku z tyłu nic się nie stanie, w końcu rodzice jadą tym samym autem...

Napisano

> Nie ma co popadać w skrajności, dziecku z tyłu nic się nie stanie, w końcu rodzice

> jadą tym samym autem...

Czlowieku, rozmawiamy o wygodzie jazdy autem z maluchem, a Ty wyskakujesz z lozeczkami w innym pokoju.

Juz widze mine zadowolonej zony, siedzacej z przodu, karmiacej butelczyna bobasa na tylnym siedzeniu. Musi byc super wygodnie siedziec tak z przodu w pasach, z reka wyciagnieta do tylu.

Napisano

> Czlowieku, rozmawiamy o wygodzie jazdy autem z maluchem, a Ty wyskakujesz z lozeczkami w innym

> pokoju.

> Juz widze mine zadowolonej zony, siedzacej z przodu, karmiacej butelczyna bobasa na tylnym

> siedzeniu. Musi byc super wygodnie siedziec tak z przodu w pasach, z reka wyciagnieta do tylu.

hehe.gif Jeszcze raz napiszę, każdy robi jak uważa...Powiedz mi co ile matka karmi dziecko?Bo z mojego doświadczenia wyglądało to tak, że dzieciak dostawał jeść przed podróżą i zazwyczaj 200km (czyli 2.5-3.5 godz) wytrzymywał, przy czym i tak nie obywało się bez zatrzymania na stacji, bo się posrało, więc bez znaczenia gdzie rodzic siedział bo i tak trzeba było się trochę pogimnastykować, po zmianie pieluchy można było dokarmić jeśli zachodziła potrzeba i kontynuować podróż. Poza tym takiego malucha karmi się piersią więc i tak trzeba go wywlec z nosidełka, inna sprawa, że to o czym piszesz czyli karmienie butlą w czasie jazdy jest mało bezpieczne smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Nie odłączasz żadnej poduszki, bocznych też.

> A teraz do rzeczy-a dlaczego żona ma nie siedzieć z przodu a dzieciaki z tyłu?Nie martwcie się,

> bobasowi najmniejszemu nic się nie stanie i mamusia nie musi go niańczyć i patrzeć na niego

> cały czas jak słodko śpi w samochodzie. Mam dwójkę 4 i 2 lata

Widzisz ja będę miał 3lata i 0+ więc różnica jest spora.Problem polega na tym ,że taki 3-latek może zrobić przypadkiem ,niespecjalnie krzywdę młodszemu rodzeństwu.Np poprzez chęć podzielenia się jedzeniem czy też zabawką etc.

Napisano

> Widzisz ja będę miał 3lata i 0+ więc różnica jest spora.Problem polega na tym ,że taki 3-latek może

> zrobić przypadkiem ,niespecjalnie krzywdę młodszemu rodzeństwu.Np poprzez chęć podzielenia się

> jedzeniem czy też zabawką etc.

W 626 nie sięgnie jedno do drugiego ok.gif Zrób test, żona niech ma baczniejszą uwagę przez jakiś czas jak będą siedzieć oboje z tyłu i będziesz wiedział czy ma to sens czy nie. Jeśli koniecznie chcesz babę na tył wywalić (jest to czasami zrozumiałe) to weź sobie starsze do przodu, ale nie wyłączaj poduch bo dopiero krzywdę możesz mu zrobić w razie (tfu) dzwona.