Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z układem chłodzenia,po wymianie turbiny w benzynie.

Featured Replies

Napisano

Po wymianie turbiny, układ zachowuje się jakby był zapowietrzony. Układ w silniku Z20LEL jest samoodpowietrzający się. Po przejechaniu kilku kilometrów, płyn jest poniżej minimum w zbiorniczku, po odkręceniu korka poziom wraca do normy. Zakręcam jadę i znowu to samo.

Temperatura cieczy jest stabilna (~85-87 stopni) i nie skacze powyżej 90 stopni. Wentylator się uruchamia, auto odpala bez problemu, nie kopci na biało, w oleju nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów.

Co może być przyczyną ?

Przed wymianą turbiny było wszytko idealnie.

EDIT: Dodam, że turbiny nie wymieniałem ja, wymieniał to zakład, w którym reklamowałem regenerację turbiny.

Napisano

> Po wymianie turbiny, układ zachowuje się jakby był zapowietrzony. Układ w silniku Z20LEL jest

> samoodpowietrzający się. Po przejechaniu kilku kilometrów, płyn jest poniżej minimum w

> zbiorniczku, po odkręceniu korka poziom wraca do normy. Zakręcam jadę i znowu to samo.

> Co może być przyczyną ?

Zakład ruszał układ chłodzenia? Tam jest turbo z płaszczem wodnym?

Może nie odpowietrzyli go należycie. To, że jest samoodpowietrzający się, nie znaczy wcale, że wystarczy nalać płynu, zakręcić i wio.

Napisano
  • Autor

> Zakład ruszał układ chłodzenia? Tam jest turbo z płaszczem wodnym?

> Może nie odpowietrzyli go należycie. To, że jest samoodpowietrzający się, nie znaczy wcale, że

> wystarczy nalać płynu, zakręcić i wio.

Nie byłem przy tym. Oni mieli wykręcić turbinę, ponownie zregenerować i zamontować. Nie mam pojęcia czy z jakimś płaszczem jest turbina.

Napisano

> Nie byłem przy tym. Oni mieli wykręcić turbinę, ponownie zregenerować i zamontować. Nie mam

> pojęcia czy z jakimś płaszczem jest turbina.

Zdaje się że jest z płaszczem wodnym.

Napisano
  • Autor

> Zdaje się że jest z płaszczem wodnym.

Co mogę w tej sytuacji zrobić ?

Napisano

> Co mogę w tej sytuacji zrobić ?

Jeśli się nie mylę i uważasz że coś jest nie tak, jechać do nich i niech poprawiają.

Napisano
  • Autor

> Jeśli się nie mylę i uważasz że coś jest nie tak, jechać do nich i niech poprawiają.

Muszę poradzić sobie z tym sam. Czym jest płaszcz wodny, jak go odpowietrzyć?

Napisano

Płaszcz odpowietrzy się bez problemu.

Włącz ogrzewanie na maksa, odkręć korek zbiorniczka i przytrzymaj silnik na 2tyś rpm przez jakąś minutkę.

Napisano
  • Autor

> Płaszcz odpowietrzy się bez problemu.

> Włącz ogrzewanie na maksa, odkręć korek zbiorniczka i przytrzymaj silnik na 2tyś rpm przez jakąś

> minutkę.

A czy objawy które opisuję, świadczą o zapowietrzeniu układu ?

Dodam, że jak silnik pracuje, bądź zaraz po zgaszeniu jest cholernie duże ciśnienie w układzie.

Dzisiaj kupię płyn do chłodnicy i go po prostu wymienię ok.gif

Napisano

> Muszę poradzić sobie z tym sam. Czym jest płaszcz wodny, jak go odpowietrzyć?

Odpowietrzyć. Odpal zimne auto z odkręconym korkiem i daj mu się zagrzać (niech sobie na wolnych obrotach chodzi, możesz ew. przytrzymać na okolicach 2krpm). W trakcie tego grzania płyn zostanie wciągnięty ze zbiorniczka wyrównawczego dalej. Wtedy go zgaś i dolej płynu po max, a następnie daj mu znów pochodzić (do włączenia wentylatora, najlepiej drugiego). Możliwe, że wciągnie jeszcze płynu, więc zgaś, uzupełnij i znów daj mu chwilę pochodzić. Po kolejnym włączeniu i wyłączeniu wentylatora zgaś, skontroluj poziom płynu i jeśli jest OK, to zakręć zbiorniczek.

Aaa, przed całą operacją załącz ogrzewanie na full, by mieć pewność otwarcia układu nagrzewnicy (nie wiem jak masz to sterowane - zaworem na nagrzewnicy czy klapkami powietrza).

Napisano
  • Autor

W układzie miałem płyn, wczoraj wlałem 1l wody. Wymieniać na płyn, czy nic się nie stanie ?

Mam pokrętło, w którym ustawiam temperaturę ok.gif

Jeszcze zastanawiam się nad uszkodzeniem korka w zbiorniczku, że on gdy jest ogromne ciśnienie nie przepuszcza. Ale ten bolczyk w korku chodzi delikatnie i lekko, więc pracuje na pewno.

Napisano

> W układzie miałem płyn, wczoraj wlałem 1l wody. Wymieniać na płyn, czy nic się nie stanie ?

> Mam pokrętło, w którym ustawiam temperaturę

> Jeszcze zastanawiam się nad uszkodzeniem korka w zbiorniczku, że on gdy jest ogromne ciśnienie nie

> przepuszcza. Ale ten bolczyk w korku chodzi delikatnie i lekko, więc pracuje na pewno.

Sęk w tym, że jeśli wyciąga Ci płyn ze zbiorniczka, to ewidentnie jest go za mało - w układzie chłodzenia nie ma miejsca, w którym płyn mógłby się z Tobą w chowanego bawić.

A skoro dolałeś wody... to ja bym jednak wymienił na nowy.

Napisano

> Sęk w tym, że jeśli wyciąga Ci płyn ze zbiorniczka, to ewidentnie jest go za mało - w układzie

> chłodzenia nie ma miejsca, w którym płyn mógłby się z Tobą w chowanego bawić.

> A skoro dolałeś wody... to ja bym jednak wymienił na nowy.

nie byłbym tego pewny- u siebie przy odpowietrzaniu wlałem jeszcze 2 litry chłodziwa 270751858-jezyk.gif Też się zastanawiałem gdzie to się "schowało" zlosnik.gif

Napisano

> A czy objawy które opisuję, świadczą o zapowietrzeniu układu ?

Świadczą o występowaniu nadciśnienia w układzie. Niekoniecznie może to być zapowietrzenie. Może np: któryś z grubych węży nie trzyma wymiarów i "rozdyma" się pod wpływem ciśnienia. Ale chwilowo możemy to odrzucić, skoro przed wymianą turbiny było ok.

Zaworek w korku puszcza dopiero przy takim ciśnieniu, że grube węże od chłodnicy będą twarde jak koło od roweru.

Skłaniałbym się raczej ku powietrzu w nagrzewnicy.

Napisano
  • Autor

Jak oddawalem samochód, było 3/4 płynu w zbiorniku. Jak odbieralem, było minimalnie poniżej dolnej kreski na zbiorniku ;-)

Zbieram się i jadę po płyn,by to zrobić. W układ wchodzi 7,4l, zobaczymy ile spłynie.

Napisano

> Jak oddawalem samochód, było 3/4 płynu w zbiorniku. Jak odbieralem, było minimalnie poniżej dolnej

> kreski na zbiorniku ;-)

> Zbieram się i jadę po płyn,by to zrobić. W układ wchodzi 7,4l, zobaczymy ile spłynie.

jeżeli układ jest dobrze zaprojektowany to odpowietrza się sam pod warunkiem posiadania zapasu płynu w zbiorniczku.

Zalewa się zazwyczaj ponad max i kontroluje po każdej jeździe. Po kilku cyklach płynu przestanie ubywać, czyli nie będzie już bąbli powietrza.

Co do zaworka w korku warto by wiedzieć jakie jest graniczne ciśnienie, to że trzyma ciśnienie pomaga w odpowietrzeniu.

Napisano
  • Autor

Wymieniłem płyn, i wydaje się być Ok. Rozmawiałem ze znajomym, że lubią korki zbiorniczka się psuć i w najbliższym czasie kupie korek smile.gif on Przez 2 lata wymienił 3 sztuki :-)

Dziękuję za wszystkie pomocne posty ;-)

Napisano

> nie byłbym tego pewny- u siebie przy odpowietrzaniu wlałem jeszcze 2 litry chłodziwa Też się

> zastanawiałem gdzie to się "schowało"

Ale to przy odpowietrzaniu. Ja piszę o sytuacji wątkotwórcy, któremu oddali auto z niby należytym stanem (a co za tym idzie, niby odpowiednią ilością płynu). To, że przy odpowietrzaniu się dolewa takie ilości, to wiadome - nagrzewnica swoją pojemność ma.