Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziura w blaszce - pytanie

Featured Replies

Napisano

Kącikowicze, czym najlepiej wywiercić dziurę w metalowej blaszce. Musze wywiercić dziurę w podłużnicy do nadmuchu na filtr powietrza. Są wiertła koronkowe aczkolwiek dodrewna i betonu. wiercenie naokoło może mi trochę nie wyjść a chciałbym żeby było estetycznie. Co polecacie?

Napisano

Dziurę zrobisz czymkolwiek, otwór już nie. 270751858-jezyk.gif

dranio

Napisano

Nawiercasz w koło małym wiertłem wyjmujesz środek i później frezem jedziesz w koło smile.gif Ja bym tak zrobił.

Napisano

> Musze wywiercić dziurę w podłużnicy

icon_eek.gif

> Są wiertła koronkowe aczkolwiek dodrewna i betonu.

prosze: [LiNK]

Napisano

> Nawiercasz w koło małym wiertłem wyjmujesz środek i później frezem jedziesz w koło Ja bym tak

> zrobił.

Frez w wiertarce trzymanej w łapie - jakoś nie wierzę w proste niepostrzępione krawędzie otworu. 270751858-jezyk.gif

dranio

Napisano
  • Autor

nie lękaj sie grinser006.giftakie dziury ma kazda 5 generacja i niektóre 6, moja jak widać niestety nie ma ... dzięki nie znalazłem takich jak pokazałes.

Napisano

> Kącikowicze, czym najlepiej wywiercić dziurę w metalowej blaszce.

wogóle jakie fi ma ta "dziura" ?

Napisano

> Kącikowicze, czym najlepiej wywiercić dziurę w metalowej blaszce. Musze wywiercić dziurę w

> podłużnicy do nadmuchu na filtr powietrza. Są wiertła koronkowe aczkolwiek dodrewna i betonu.

> wiercenie naokoło może mi trochę nie wyjść a chciałbym żeby było estetycznie. Co polecacie?

Nawiercenie kilku otworków, tak aby przeszedł brzeszczot do wyrzynarki, a potem wyrzynarką.

Napisano
  • Autor

80mm. wyrzynarki nie mam niestety

Napisano

> 80mm. wyrzynarki nie mam niestety

Wywierć cienkim wiertłem po obwodzie z lekkim naddatkiem, a później usuń ten naddatek półokrągłym pilnikiem.

dranio

Napisano
  • Autor

szczerze to tego wolałbym uniknąć. Patrze że sa takie otwornice na allegro chyba się pokuszę.

Napisano

> szczerze to tego wolałbym uniknąć. Patrze że sa takie otwornice na allegro chyba się pokuszę.

Wiercenie otwornicą umieszoną w wiertarce trzymanej w ręce spowoduje bardzo fikuśny, a niekoniecznie ładny i równy otwór,

dranio

Napisano

> Kącikowicze, czym najlepiej wywiercić dziurę w metalowej blaszce. Musze wywiercić dziurę w

> podłużnicy do nadmuchu na filtr powietrza. Są wiertła koronkowe aczkolwiek dodrewna i betonu.

> wiercenie naokoło może mi trochę nie wyjść a chciałbym żeby było estetycznie. Co polecacie?

Może wiertło stożkowe?

Allegro

ale zakres średnic chyba trochę za mały

Napisano

> 80mm. wyrzynarki nie mam niestety

Jeśli blacha nie jest gruba to nibbler będzie jak znalazł.

Napisano

> Wiercenie otwornicą umieszoną w wiertarce trzymanej w ręce spowoduje bardzo fikuśny, a

> niekoniecznie ładny i równy otwór,

> dranio

trzeba wiercić wiertarką z regulacją obrotów (czytaj : na wolnych obrotach) i wyjdzie dobrze.

czymś takim wywierciłem wiele otworów

różne średnice i grubości blachy. ok.gif

Napisano

Poszukaj kogoś z ręczną przecinarką plazmową ok.gif

Napisano

> 80mm.

Skoro tak zależy Ci na estetyce, to może jakaś rozeta? To tylko przykład, możesz dobrać cokolwiek, co zaspokoi Twój zmysł estetyki: chromowane, nierdzewne, co kto lubi. Pod taką rozetą otwór nie musi być idealnie wycięty.

Napisano

Otwornica jak pokazal Sajkik bedzie najlepsza. Idealny otwor, zadnych zadziorow itp. Jak 80mm to wiertarka na minimalne obroty i powoli do przodu. Pewnie szybko sie zagrzeje wiec daj jej czasem ostygnac.

Napisano

> Otwornica jak pokazal Sajkik bedzie najlepsza. Idealny otwor, zadnych zadziorow itp. Jak 80mm to

> wiertarka na minimalne obroty i powoli do przodu. Pewnie szybko sie zagrzeje wiec daj jej

> czasem ostygnac.

Dodatkowo jakies smarowidlo w spreju i bedzie ok, ja wiercilem otwor w blaszcze 20mm i dalo rade powoli i do celu smile.gif

Napisano

> Wywierć cienkim wiertłem po obwodzie z lekkim naddatkiem, a później usuń ten naddatek półokrągłym

> pilnikiem.

> dranio

Lub wywal kilka otworów wiertłem fi 13, kup kamień na wiertarkę i usuń nierówności grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Dokładnie też tak zrobie. Smar pożycze z roboty bo mamy taki przeznaczony do tego. Jeszcze jedno pytanko, do tych otwornic są potrzebne jakieś specjalne mocowania na samą otwornicę i wiertło, może ktoś pokazać jak to wygląda bo nie mam pojęcia o co chodzi.

Napisano

A może narzędziem do wycinania otworów w zlewozmywakach?

Napisano
  • Autor

pierwsze słyszę. Możesz pokazać o czym mówisz?

Napisano

do takiej otwornicy potrzebny jest pilot-wiertło np takie

są piloty do różnych średnic otwornic, oczywiście są też do zwykłych wiertarek (nie sds).

jak chcesz wywiercić otwór większy niż 30mm to pilot musi być inny, większy..

edit: to wiertło trochę wystaje z zestawu więc sprawdź czy to nie będzie problem...