Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bravo 1,9 120KM - zapieczona kierownica turbo

Featured Replies

Napisano

W moim Bravo jest zapieczona kierownica turbo - ani drgnie. Samochód nie ma wogóle dołu frown.gif Da się to naprawić w domowych warunkach?? Robił to ktoś?

Napisano

> W moim Bravo jest zapieczona kierownica turbo - ani drgnie. Samochód nie ma wogóle dołu Da się to

> naprawić w domowych warunkach?? Robił to ktoś?

Skąd wiesz, że to wina kierownicy, a nie VGT, wężyków podciśnienia lub paru innych "drobiazgów"?

Napisano

> W moim Bravo jest zapieczona kierownica turbo - ani drgnie. Samochód nie ma wogóle dołu Da się to

> naprawić w domowych warunkach?? Robił to ktoś?

Ja reka ruszasz za dzwignie geometrii to stoi i nie chce drgnac ??

Napisano
  • Autor

Ponieważ dźwignia stoi na amen. Jak odkręciłem "gruszkę" to nawet nie drgnie... (oczywiście dźwignia wychodząca z turbo bo gruszka chodzi i nawet próbuje wciągać ale nie daje rady ruszyć dźwigienki)

Napisano

> Ponieważ dźwignia stoi na amen. Jak odkręciłem "gruszkę" to nawet nie drgnie... (oczywiście

> dźwignia wychodząca z turbo bo gruszka chodzi i nawet próbuje wciągać ale nie daje rady ruszyć

> dźwigienki)

Tak stojacej geometrii nie rozruszasz IMO domowymi metodami.

Napisano

> Ponieważ dźwignia stoi na amen. Jak odkręciłem "gruszkę" to nawet nie drgnie... (oczywiście

> dźwignia wychodząca z turbo bo gruszka chodzi i nawet próbuje wciągać ale nie daje rady ruszyć

> dźwigienki)

Turbo do wymontowania i rozebrania, ale i tak nie ma pewnosci, ze uda sie rozruszac geometrie. Moze powodem jest jakies uszkodzenie, a nie zapieczenie kierownic.

Napisano

> Turbo do wymontowania i rozebrania, ale i tak nie ma pewnosci, ze uda sie rozruszac geometrie. Moze

> powodem jest jakies uszkodzenie, a nie zapieczenie kierownic.

nie znam sie , to sie nie wypowiem ... bralbym regenerowana ...

edit : czekam na chaja.gif

Napisano

> nie znam sie , to sie nie wypowiem ... bralbym regenerowana ...

> edit : czekam na

A ja bym wyjal ta co jest i ja rozebral. Jesli nie puszcza oleju to jest szansa na naprawienie jej we wlasnym garazu wink.gif

Napisano
  • Autor

Turbo wyjęte (urwały się "tylko" 2 szpilki).

Znam już przyczynę - zapiekło się, zatarło albo przyrdzewiało miejsce gdzie łączy się dźwigienka od gruszki i ta wychodząca z turbiny... już mi się udało to oczyścić i rozruszać. Chyba turbo nie będę rozbierał bo wszystko wygląda OK - luzów brak oleju też nie puszcza.

Jutro jak ogarne te 2 urwane szpilki włożę turbo i dam znać jaki efekt.

Napisano

> Turbo wyjęte (urwały się "tylko" 2 szpilki).

> Znam już przyczynę - zapiekło się, zatarło albo przyrdzewiało miejsce gdzie łączy się dźwigienka od

> gruszki i ta wychodząca z turbiny... już mi się udało to oczyścić i rozruszać. Chyba turbo nie

> będę rozbierał bo wszystko wygląda OK - luzów brak oleju też nie puszcza.

> Jutro jak ogarne te 2 urwane szpilki włożę turbo i dam znać jaki efekt.

I bardzo dobrze. Mi mechanicy ze znanej firmy tuningowej gdzie jak kupiłem bravo (5 lat temu) robiłem chipsa (circa 1700zł zostawiłem wtedy) dwa miesiące temu nawijali makaron na uszy że kierownice zapieczone, rozebranie turbo wyczyszczenie, nowa gruszka.... 1200zł. Skończyło się na przedmuchaniu zaworu podciśnienia, wyczyszczeniu map sensora i egr'a. Zawór podciśnienia na początku coś dziwne dźwięki z siebie wydawał (o czym pisałem kiedyś) ale wszystko wróciło do normy. Auto chodzi wyśmienicie.

Napisano
  • Autor

Wszystko złożone i działa jak należy. Wyraźnie lepiej zbiera się na początkowych biegach.

Przy okazji znalazłem przyczynę błędu sondy lambda (opisywany w innym wątku) - urwany kabel przy kostce.