Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podwieszenie łóżka.

Featured Replies

Napisano

Witam,

W związku z ograniczeniami powierzchni w mieszkaniu zamierzam zrobić córce łóżko wiszące podwieszone do sufitu i do tego obok łóżka małą platformę z siatki też podiweszoną, ale tym razem do ścian. Niby w miarę prosta rzecz, ale nasuwa mi się kilka pytań:

1. Czy zwykłe łóżko stojące nie będzie wykazywało jakiś problemów po podwieszeniu. Mam na myśli, czy się nie załamie, nie rozejdzie itp...

2. Jakie haki i kołki/kotwy dobrać, żeby to było bezpieczne? Myślałem o kotwach tulejowych hakowych 12x80mm.

3. Jaką linę dobrać do powieszenia łóżka (masa łóżka ok. 50kg + np. dwoje dzieci po max. 30kg)?

4. Skąd wziąć siatkę taką jak do hamaka? Mam ofertę z firmy Huck, ale za siatkę z linki 5mm o oczku 45mm z liną krawędziową 12mm chcą ponad 100zł + wysyłka.

5. W jaki sposób przymocować linę do łóżka? Myślałem o tym, żeby każdą nogę okręcić kilka razy liną i zabezpieczyć opaskami zaciskowymi (metalowymi lub palstikowymi).

6. Czy rozstaw kotew w suficie powinien być dokładnie taki sam jak punktów mocowania łóżka, czy trochę mniejszy?? Widziałem w sieci kilka rozwiązań i połowa miała liny skośne... Po co??

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

drive.gif

JK

Napisano

> Witam,

> W związku z ograniczeniami powierzchni w mieszkaniu zamierzam zrobić córce łóżko wiszące

> podwieszone do sufitu i do tego obok łóżka małą platformę z siatki też podiweszoną, ale tym

> razem do ścian. Niby w miarę prosta rzecz, ale nasuwa mi się kilka pytań:

> 1. Czy zwykłe łóżko stojące nie będzie wykazywało jakiś problemów po podwieszeniu. Mam na myśli,

> czy się nie załamie, nie rozejdzie itp...

> 2. Jakie haki i kołki/kotwy dobrać, żeby to było bezpieczne? Myślałem o kotwach tulejowych hakowych

> 12x80mm.

> 3. Jaką linę dobrać do powieszenia łóżka (masa łóżka ok. 50kg + np. dwoje dzieci po max. 30kg)?

> 4. Skąd wziąć siatkę taką jak do hamaka? Mam ofertę z firmy Huck, ale za siatkę z linki 5mm o oczku

> 45mm z liną krawędziową 12mm chcą ponad 100zł + wysyłka.

> 5. W jaki sposób przymocować linę do łóżka? Myślałem o tym, żeby każdą nogę okręcić kilka razy liną

> i zabezpieczyć opaskami zaciskowymi (metalowymi lub palstikowymi).

> 6. Czy rozstaw kotew w suficie powinien być dokładnie taki sam jak punktów mocowania łóżka, czy

> trochę mniejszy?? Widziałem w sieci kilka rozwiązań i połowa miała liny skośne... Po co??

> Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

> Pozdrawiam

> JK

najwygodniej chyba zrobic jaka azurowa antresole albo pietrowe lozko. Zamiast (oprocz) drabinki mozesz dac siec.

Skrosne linki sa zeby sie lozko nie bujalo jak sie bedzie po nim lazic. Poza tym pomysl czy lozko bedzie stabilne, czy nie bedzie sie obijac o sciane jak mlodziez bedzie fikac na nim. Ogolnie pomysl co ty robiles jak byles maly a potem pomysl jakie mozliwosci zrobienia sobie krzywdy daje wiszace lozko wink.gif - czyli gdzie mozna sobie przyciac reke itp wink.gif

Ja kiedys dumalem jak zrobic swojemu jakis maly malpi gaj w pokoju (czy cos w ten desen) i skonczylo sie jednak na pietrowym lozku wink.gif Z pomyslow ktore mi wtedy przyszly do glowy to ze 'sprzet' wisialby na tasmach/pasach transportowych zamocowanych na ucha przykreconego do sufitu ( takiego typu )

Napisano

> 1. Czy zwykłe łóżko stojące nie będzie wykazywało jakiś problemów po podwieszeniu. Mam na myśli,

> czy się nie załamie, nie rozejdzie itp...

Generalnie nie powinno to łóżku robić różnicy, przecież noga nie wie, czy stoi na podłożu, czy też jakaś siła ciągnie ją ku górze, lecz było by dobrze, żeby siła ciągnąca była (najlepiej) w osi pionowej nogi.

> 2. Jakie haki i kołki/kotwy dobrać, żeby to było bezpieczne? Myślałem o kotwach tulejowych hakowych

> 12x80mm.

287804906-r_rbl_e_1_1.jpg

Tu znaczenie może mieć rodzaj materiału i konstrukcja stropu: drewniany, lany beton, Ackerman, płyta betonowa "kanałowa/rurowa"...

> 3. Jaką linę dobrać do powieszenia łóżka (masa łóżka ok. 50kg + np. dwoje dzieci po max. 30kg)?

Linka stalowa? jakiś tekst 5mm spełni z zapasem Twoje wymagania. Lina z tworzyw sztucznych - trochę grubsza - 8-10mm bym dał.

> 5. W jaki sposób przymocować linę do łóżka? Myślałem o tym, żeby każdą nogę okręcić kilka razy liną

> i zabezpieczyć opaskami zaciskowymi (metalowymi lub palstikowymi).

To też zależy od rodzaju nogi, jej konstrukcji. Idealnie było by wkręcić do nogi od góry hak, jaki proponowałem do sufitu, tyle że z gwintem do drewna. Inna opcja - przewiercić poziomo nogę, przez otwór przetknąć linę i wisi grinser006.gif

> 6. Czy rozstaw kotew w suficie powinien być dokładnie taki sam jak punktów mocowania łóżka, czy

> trochę mniejszy?? Widziałem w sieci kilka rozwiązań i połowa miała liny skośne... Po co??

> Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Nie wiem, po co, ale jeśli masz na tyle małe mieszkanie, że podejmujesz się podwieszenia łóżka, to sugeruję, jeśli tylko ono będzie umiejscowione w narożniku ścian i będzie Ci to odpowiadało - "punkty mocowania" od ścian zrobić na stałe - do ściany właśnie (najlepiej tak, by łóżko zakryło mocowanie), a podwiesić jedynie czwarty róg łóżka.

Sam użył bym linki nierdzewnej, tak jak i pozostałe części, czyli kausze do linki, zaciski i śruba napinająca grinser006.gif

> Pozdrawiam

> JK

post-109606-1435252473381_thumb.jpg

Napisano

> Generalnie nie powinno to łóżku robić różnicy, przecież noga nie wie, czy stoi na podłożu,

ale bełkot yikes.gif co najmniej trzeba wzmocnić narożniki i dać dodatkowe porzeczki wzdłuż i wszerz łóżka,

wieszając łóżko zaprojektowane do stania dodajesz konstrukcji co najmniej jeden dodatkowy stopień swobody i bez poważnych zmian nie może cała akcja być bezpieczna

ja bym poszedł w wysokie łóżko piętrowe z "biurem" pod łóżkiem ok.gif

Napisano

A może łóżko owszem wiszące ale opuszczane na czas spania na podłogę a w ciągu dnia korbka i pod sufit?

Napisano
  • Autor

> najwygodniej chyba zrobic jaka azurowa antresole albo pietrowe lozko. Zamiast (oprocz) drabinki

> mozesz dac siec.

Niestety ze względu na rozmieszczenie innych "mebli" łóżko stojące na podłodze nie wchodzi w rachubę.

> Skrosne linki sa zeby sie lozko nie bujalo jak sie bedzie po nim lazic. Poza tym pomysl czy lozko

> bedzie stabilne, czy nie bedzie sie obijac o sciane jak mlodziez bedzie fikac na nim.

OK. Czyli warto zamocować poprzecznie np. do sciany i zabezpieczyć szczeliny.

> Ogolnie

> pomysl co ty robiles jak byles maly a potem pomysl jakie mozliwosci zrobienia sobie krzywdy

> daje wiszace lozko - czyli gdzie mozna sobie przyciac reke itp

> Ja kiedys dumalem jak zrobic swojemu jakis maly malpi gaj w pokoju (czy cos w ten desen) i

> skonczylo sie jednak na pietrowym lozku Z pomyslow ktore mi wtedy przyszly do glowy to ze

> 'sprzet' wisialby na tasmach/pasach transportowych zamocowanych na ucha przykreconego do

> sufitu ( takiego typu )

Ja cały czas planuje kotwy do betonu. Takie 12x80 mają wytrzymałość ok. 12kN.

Napisano
  • Autor

> Generalnie nie powinno to łóżku robić różnicy, przecież noga nie wie, czy stoi na podłożu, czy też

> jakaś siła ciągnie ją ku górze, lecz było by dobrze, żeby siła ciągnąca była (najlepiej) w osi

> pionowej nogi.

Planuje zrobić właśnie liny pionowe albo lekko skośne, ale z mojej widzy z mechaniki wychodzi, że na łóżko będą tez działały siły skręcające nogi i chyba dam dodatkowe ciasne opasanie łóżka linką.

> Tu znaczenie może mieć rodzaj materiału i konstrukcja stropu: drewniany, lany beton, Ackerman,

> płyta betonowa "kanałowa/rurowa"...

Z tego co wiem, to strop jest lany.

> Linka stalowa? jakiś tekst 5mm spełni z zapasem Twoje wymagania. Lina z tworzyw sztucznych -

> trochę grubsza - 8-10mm bym dał.

Planuje linkę chyba PP 6mm lub 8mm.

> To też zależy od rodzaju nogi, jej konstrukcji. Idealnie było by wkręcić do nogi od góry hak, jaki

> proponowałem do sufitu, tyle że z gwintem do drewna. Inna opcja - przewiercić poziomo nogę,

> przez otwór przetknąć linę i wisi

Noga jest taka zwykła kwadratowa ok. 12-15mm bok.

> Nie wiem, po co, ale jeśli masz na tyle małe mieszkanie, że podejmujesz się podwieszenia łóżka, to

> sugeruję, jeśli tylko ono będzie umiejscowione w narożniku ścian i będzie Ci to odpowiadało -

> "punkty mocowania" od ścian zrobić na stałe - do ściany właśnie (najlepiej tak, by łóżko

> zakryło mocowanie), a podwiesić jedynie czwarty róg łóżka.

Też o tym myślałem, ale chyba zrobię wszystkie cztery nogi na linach, żeby jeszcze u góry powiesić jakąś siatkę, ale coś innego.

> Sam użył bym linki nierdzewnej, tak jak i pozostałe części, czyli kausze do linki, zaciski i śruba

> napinająca

ok.gif

Pozdrawiam

JK

Napisano
  • Autor

> Proponuje uzyć kotwy chemiczne. Nie ma pewniejszego mocowania.

Też to rozważam, ale znajomy majsterkowicz/budowlaniec mówił, że na takie obciążenia nie ma sensu... Zwykłe kotwy wystarczą i będą tańsze ew. można wkleić na klej do płytek z tuby.

Napisano
  • Autor

> ja bym poszedł w wysokie łóżko piętrowe z "biurem" pod łóżkiem

Nie da rady.

Napisano
  • Autor

> A może łóżko owszem wiszące ale opuszczane na czas spania na podłogę a w ciągu dnia korbka i pod

> sufit?

Niestety jak już będzie wiszące , to na stałe.

Tak jak pisałem wyżej chyba podeprę w kilku mniejscach tak gdzie będzie kontakt ze ścianą.

Napisano

> ale bełkot co najmniej trzeba wzmocnić narożniki i dać dodatkowe porzeczki wzdłuż i wszerz łóżka,

Tak, najlepiej z dwucalowych desek dębowych... ale bredzisz facepalm%5B1%5D.gif

> wieszając łóżko zaprojektowane do stania dodajesz konstrukcji co najmniej jeden dodatkowy stopień

> swobody i bez poważnych zmian nie może cała akcja być bezpieczna

Weź mi narysuj, jak zmieni się obciążenie statyczne nogi poniższego łóżka w pionie, kiedy będzie stało, a jak będzie, kiedy zawiśnie.

Jak dla mnie - bez różnicy. Siła będzie działać w pionie.

A co do swobody w poziomie - zostało już wyjaśnione, że łóżko będzie raczej zakotwiczone do ściany, więc spoko.

287807143-images.1.jpg

post-109606-14352524787786_thumb.jpg

Napisano

A łózko regałoscianka - podnoszone do pionu? nie lepsze i prostsze w obsłudze?

cos podobnego

Napisano

>

> Weź mi narysuj, jak zmieni się obciążenie statyczne nogi poniższego łóżka w pionie, kiedy będzie

> stało, a jak będzie, kiedy zawiśnie.

> Jak dla mnie - bez różnicy. Siła będzie działać w pionie.

>

to tylko w momencie zawieszenia "stojącego" łóżka bez pasażera

tutaj od razu trzeba rozpatrywać przypadek dynamiczny z szalejącym dzieckiem na konstrukcji... 270751858-jezyk.gif i w związku z tym trzeba przewymiarować, zakładając np. cały możliwy cięzar skupiony w jednym narożniku itp... smirk.gif

Napisano

> związku z tym trzeba przewymiarować, zakładając np. cały możliwy cięzar skupiony w jednym

> narożniku itp...

Tak samo przy stojącym jak i wiszącym łóżku.

Siły poziome wyeliminuje rama, bo jak rozumiem, będzie przymocowana do ściany. Więc nawet wiszące łóżko będzie miało mniejsze szanse, na rozlecenie się przez siły poziome.

Byle kołek stalowy ma w betonie C20/25 prawie 400Kg udźwigu.

Napisano
  • Autor

> A łózko regałoscianka - podnoszone do pionu? nie lepsze i prostsze w obsłudze?

> cos podobnego

Nie ma miejsca na ziemi i za mało funu. devil.gif

Pozdrawiam

drive.gif