Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś stuka na zakrętach

Featured Replies

Napisano

Coś mi od soboty stuka w przednim zawieszeniu i nie mam pomysłu co to może być - krótkie ale dość głośne stuki przy najechaniu na nierówności na zakręcie. Na nierównościach na prostej - cisza. Jeżeli nawierzchnia na zakręcie jest jak równa jak stół - cisza. Jak na zakręcie są jakiekolwiek nierówności, coś stuka i nie ważne czy gaz mam wciśnięty, czy nie. Przegub chyba można wykluczyć, bo jak zakręt jest równy to nie ma tego hałasu, amortyzatory chyba też, bo stukałyby też na nierównościach na prostej drodze. Co to może być? Pacjent - Fiesta mk7.

Napisano

Obstawiam przekładnie kierowniczą.

Ściąga czy jedzie idealnie prosto?

Napisano
  • Autor

> Obstawiam przekładnie kierowniczą.

> Ściąga czy jedzie idealnie prosto?

To teraz żem sie przestraszył yikes.gif

Jedzie prosto. Poza stukaniem zadnych innych objawów nie ma.

Napisano

> To teraz żem sie przestraszył

> Jedzie prosto. Poza stukaniem zadnych innych objawów nie ma.

Zerknij na amortyzator czy oby nie stracił szczelności (objaw to m.in. głuche pukanie)...Trochę wróżenie z fusów

Aaaa i w fordach lubi się poluzować mocowanie amortyzatora, szczególnie w Focusach zlosnik.gif

Napisano

w fordach lubi sie rozstukać przekładnia.

Napisano

> Coś mi od soboty stuka w przednim zawieszeniu i nie mam pomysłu co to może być - krótkie ale dość

> głośne stuki przy najechaniu na nierówności na zakręcie. Na nierównościach na prostej - cisza.

> Jeżeli nawierzchnia na zakręcie jest jak równa jak stół - cisza. Jak na zakręcie

> są jakiekolwiek nierówności, coś stuka i nie ważne czy gaz mam wciśnięty, czy nie. Przegub

> chyba można wykluczyć, bo jak zakręt jest równy to nie ma tego hałasu, amortyzatory chyba też,

> bo stukałyby też na nierównościach na prostej drodze. Co to może być? Pacjent - Fiesta mk7.

są tam łączniki stabilizatora z przodu ? często zapomniane...

Napisano

> To teraz żem sie przestraszył

> Jedzie prosto. Poza stukaniem zadnych innych objawów nie ma.

luz, auto się nie zapali zlosnik.gif

Pojedź sobie na szarpaki i będziesz wiedział czy zawias czy margiel czy amorki ok.gif

Napisano
  • Autor

> luz, auto się nie zapali

No nie zapali hehe.gif Raczej strach wynikł z tego, że urlop miał być, a przekładnia to już dość poważna sprawa.

> Pojedź sobie na szarpaki i będziesz wiedział czy zawias czy margiel czy amorki

Chyba takowoż zrobię. Jeśli amorki to jeszcze do przyszłego tygodnia dojeżdżę, a jeśli co innego to do majstra w tym tygodniu.

Napisano

ja bym stawiał na łącznik stabilizatora cool.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Pora na rozwiązanie zagadki - stukało bo.. się wyrobił sworzeń wahacza. Sworzeń wymieniony i znów jest cisza bananaevil.gif Uff jaka ulga, że to nie wina przekładni.