Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś mi klekocze w okolicy klimy

Featured Replies

Napisano

jak w temacie dziś zauważyłem gdy mulher.gif oddalała sie w kierunku sklepu, dźwięk jest dziwny, jakby coś sie odkręciło i zaczyna dzwonić, klekotać jak obroty skoczą wyżej 1000 (klima odłączona) i okolicy 1200 obr/min gdy klima załączona.

jako podejżanych mam łożysko klimy (ale łożyska z reguły szumia, buczą) ewentualnie napinacz paska napędów.

może Koledzy bardziej doświadczeni w przebiegu mają jeszcze jakieś typy do oblukania ?, jutro zamierzam zdjąć prawe koło i skontrolować napinacz, dziś "macałem" klimatyzator i na stojacym silniku daje sie przesunąć sprzęgło klimy tak z 2 cm na obwodzie.

Napisano

U mnie podobny ciężki do opisania dzwięk i nie pasujący zabardzo do łożyska wydawało sprzęgiełko alternatora. Tak długo tego szukałem (ponad rok) że w końcu się rozpadło w trakcie jazdy hahaha.gif przynajmniej miałem 100% pewności że to właśnie ono wink.gif Oczywiście przez ten rok wymieniłem wszystko, rolkę, napinacz, pasek, została klima i altek, więc zeby nie rozszczelniać klimy udało mi się nawet kupić krótszy pasek by ominąć klimę, niestety nie zdązyłem go już założyć jak sprzęgło alternatora odpadło screwy.gif

Ale spoko, jest twarde, nie dość że rok czasu jeździło hałasując to jeszcze rozpadło się w Jaworznie, dojechałem bez ładowania do Częstochowy do mulher.gif potem do kina, znów do mulher.gif i do domu, co prawda miałem choinkę na zegarach a światła tylko się żażyły to dojechał do domu yay.gif

Napisano

Jak już tam wleziesz i zdejmiesz nadkole to skontroluj koło pasowe wału, może się rozwulkanizowało. Na

sa filmiki - trochę grzechocze, trochę dzwoni.
Napisano
  • Autor

> Jak już tam wleziesz i zdejmiesz nadkole to skontroluj koło pasowe wału, może się rozwulkanizowało.

> Na youtubie sa filmiki - trochę grzechocze, trochę dzwoni.

nie osłabiaj mnie, dopiero co wymieniałem (półtora roku temu, to juz taki szajs mogą produkować ? włąśnie z tej okolicy najbardziej jarmoli) confused.gif

a moje stare (12 letnie) pomyka jeszcze u jednej z naszych Koleżanek kącikowych

Napisano
  • Autor

na zimno (odpalenie i wyjazd z garażu) jest cisza

Napisano

> na zimno (odpalenie i wyjazd z garażu) jest cisza

na początek zrzucić pasek wielorowkowy, wyjdzie wtedy czy to koło pasowe czy tez sprężarka/altek

Napisano

> na zimno (odpalenie i wyjazd z garażu) jest cisza

Bo wyższe obroty i brak wibracji ?

Napisano

Mnie w stilo jak tak brzęczało (dźwięk zależny od wciśnięcia guzika klimy) to łożysko klimy było do wymiany. Zdjęcie paska potwierdza diagnozę.

Napisano
  • Autor

Dziękuje WSZYSTKIM za pomoc !!!

20.GIF naelży sie Koledze Yury, szkag trafił dwumas koła pasowego mimo, że miało dopiero 1 i 1/2 roku, (zdjęcie wieczorem). kolega u którego kupowałem chodził i drapał sie po "glacy" ze zdziwienia jak tak szybko mogło polecieć, dał mi typ do sprawdzenia, sprzęgiełko na altku, ponoć jak padnięte to niszczy gume w dwumasie pasowym.

koło kupione nowe (240 zeta wcięło sciana.gifsciana.gif) już założone, przy okazji zlikwidowana ruda na miejscu gdzie wchodzi podnośnik, uszczelnione kolanko przy kolektorze ssącym (coś ciurkało ostatnio tam olejem z odmy, muszę jeszcze pomyśleć jak obejść to durne rozwiązanie gdzie opary ze skrzyni korbowej dymają do powietrza w kolektorze ssącym screwy.gif) i wyczyszczony "Ogr"

Jeszcze raz Dziękuję IThankYou.gif

Napisano

Jakiej firmy było to co padło ?

Jako ,że to 2 strony wału miałem kiedyś przypadek ,że po zmianie dwumas/sprzęgło zaraz padło koło pasowe grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Jakiej firmy było to co padło ?

nie pamiętam, miało być solidne, zapłaciłem prawie 4 stówy,

i obiecane obrazki

1.

287816517-IMGP3733.JPG

2.

287816517-IMGP3734.JPG

zdechło z dnia na dzień, widać że rozwarstwienie jest świeże a i z opisu żony wynika iż zdechło jak wracała z wyjazdu na większe zakupy do domu, myślała, że do dmuchawy coś wpadło.

post-7259-14352524849885_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> To jest koło pasowe do 1,9jtd ?

aha (dobierane po katalogu i Eper, na pierwszy montaż było cieniej gumy, teraz mam zupełnie inaczej zbudowane, guma jest po obwodzie tak gdzieś cirka centymetr od brzegu zewnętrznego i mocowanie jest zdecydowanie cieńsze

Napisano

Takie rzeczy to tylko ori. Z tego co pamiętam w kole była zmiana w którymś roku. Możliwe, że zamienniki tej zmiany nie uwzględniają.

Napisano

Pytałem , bo to koło nie wygląda jak to co mi katalogi pokazują dayco,corteco itp. Inaczej rozmieszczona guma , pewnie kupiłeś jakiegos top chinola toteż padło. beksa.gif