Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaki moto na Wawę?

Featured Replies

Napisano

Od 3 lat jeżdżę cb500 i czas zamienić ten sprzęt na jakiś większy (żebym nie wyglądał jak na psie zlosnik.gif 190/100) i nowocześniejszy ok.gif

Tylko co tu wybrać? Sporo tego na rynku...

Na początku myślałem, że trochę km nakręcę ale w praktyce okazało się, że poza Wawą byłem 2x na działce (50km za miastem) a tak to tylko po Wawie jeżdżę i to w zasadzie tylko do pracy i z powrotem. Tylko z początku wychodziłem kilka razy żeby pojeździć bez specjalnego celu, ot dla samej jazdy ok.gif teraz tylko praca dom... w sumie przejechałem może ze 7 tys km. icon_rolleyes.gif

Zawsze podobał mi się vstrom ale szansa że gdzieś dalej się przejadę jest nie wielka wręcz minimalna (acz nie wykluczona). Pytanie czy taki sprzet na Wawe to dobry pomysł.

W sumie zależy mi żeby było jak najwygodniej i najbardziej ekonomicznie (czyli moto spalające 8l po mieście odpada)

Bardzo widzi mi się nowa honda nc750x z przekładnią DCT (btw jeździł ktoś taką maszyną? Jak wrażenia? Jakieś info o awaryjności?) generalnie motocykl spełnia wszystkie moje wymagania, duży, wygodny, ekonomiczny tylko nówka kosztuje 32tys a to sporo jak na maszynę tak mało wykorzystywaną frown.gif a używek brak

Coś innego? Czy jakaś armatura byłaby odpowiednia? Pewnie większy moment sprawia, że po mieście jeździ się przyjemnie hmm.gif a jak ze spalaniem (mówię oczywiście o mniejszych pojemnościach a nie mastodontach, którymi ciężko będzie się w korku przepchnąć)? Harley ma wypuścić jakiegoś budżetowego sprzęta ale to znowu 30-kilka tysi frown.gif

A może tylko skuter będzie odpowiedni? hmm.gif

Jaki sprzęt będzie najbardziej odpowiedni dla powyższych założeń?

Napisano

skuter 250-400 będzie super, tylko musisz się przymierzyć co Ci pasuje na ten wzrost

no i do miasta wszelkie supermoto, np. honda fmx albo jakiś KTM

armatury nie bierz, niskie to i gorsza widoczność, i wszelkie dziury lądują Ci na tyłku bo go nie podniesiesz za bardzo, a nogi słabo będą tłumić

Napisano

Dla purysty: KTM Duke 390!

Dla otwartej głowy: Honda NC z automatem

Dla klasyka miejskiego: Maksiskuter

Napisano

> Dla purysty: KTM Duke 390!

na 190cm to będzie jeszcze gorzej wyglądał niż teraz na Hondzie

> Dla otwartej głowy: Honda NC z automatem

sporo osób narzeka na zmianę biegów podczas zakrętów...

Napisano

> na 190cm to będzie jeszcze gorzej wyglądał niż teraz na Hondzie

w sumie tak, ale małe, lekkie, zwinne. prowadzenie bajka. i w sumie to sam siebie nie ogląda przeciez wink.gif mam praktycznie taki sam gabaryt i mi było wygodnie smile.gif

> sporo osób narzeka na zmianę biegów podczas zakrętów...

ale to tapczan, mało pali i nie jezdzi się tym na granicy przyczepności przeciez. kwestia przyzwyczajenia i nauki obsługi.

Napisano

> Dla purysty: KTM Duke 390!

> Dla otwartej głowy: Honda NC z automatem

> Dla klasyka miejskiego: Maksiskuter

Dla lansera: ścigacz wink.gif

Napisano

> Dla lansera: ścigacz

ja do lansu wziąłbym honde CTX - jestem zachwycony smile.gif

Napisano

Jeździłem testowo na NC z DCT i całkiem fajnie się lata. Typowo miejski motocykl na zasadzie jazdy od świateł do świateł.

niestety dla mnie za słaby.

Napisano

Jako, że mamy zbliżone parametry 194/110-130kg grinser006.gif dodam coś od siebie

Również poluje na coś z dokładnie takim samym przeznaczeniem jak Twoje, z tym że u mnie to będzie pierwsze moto.

Z tego co się przymierzałem najlepiej pasował mi Versys 650, Tiger 800 i wspomniana NC750, ale jak sam zauważyeś o używkę tutaj ciężko.

A jak jesteś już oblatany to może jakieś supermoto/enduro? hmm.gif

Podobno na miasto jest idealne.

Patrzyłeś XTX660 lub BMW G650 XMOTO albo Aprilie?

Napisano

> Od 3 lat jeżdżę cb500 i czas zamienić ten sprzęt na jakiś większy (żebym nie wyglądał jak na psie

> 190/100) i nowocześniejszy

> Tylko co tu wybrać? Sporo tego na rynku...

> Na początku myślałem, że trochę km nakręcę ale w praktyce okazało się, że poza Wawą byłem 2x na

> działce (50km za miastem) a tak to tylko po Wawie jeżdżę i to w zasadzie tylko do pracy i z

> powrotem. Tylko z początku wychodziłem kilka razy żeby pojeździć bez specjalnego celu, ot dla

> samej jazdy teraz tylko praca dom... w sumie przejechałem może ze 7 tys km.

> Zawsze podobał mi się vstrom ale szansa że gdzieś dalej się przejadę jest nie wielka wręcz

> minimalna (acz nie wykluczona). Pytanie czy taki sprzet na Wawe to dobry pomysł.

> W sumie zależy mi żeby było jak najwygodniej i najbardziej ekonomicznie (czyli moto spalające 8l po

> mieście odpada)

> Bardzo widzi mi się nowa honda nc750x z przekładnią DCT (btw jeździł ktoś taką maszyną? Jak

> wrażenia? Jakieś info o awaryjności?) generalnie motocykl spełnia wszystkie moje wymagania,

> duży, wygodny, ekonomiczny tylko nówka kosztuje 32tys a to sporo jak na maszynę tak mało

> wykorzystywaną a używek brak

> Coś innego? Czy jakaś armatura byłaby odpowiednia? Pewnie większy moment sprawia, że po mieście

> jeździ się przyjemnie a jak ze spalaniem (mówię oczywiście o mniejszych pojemnościach a nie

> mastodontach, którymi ciężko będzie się w korku przepchnąć)? Harley ma wypuścić jakiegoś

> budżetowego sprzęta ale to znowu 30-kilka tysi

> A może tylko skuter będzie odpowiedni?

> Jaki sprzęt będzie najbardziej odpowiedni dla powyższych założeń?

NC700X ABS bez DCT - mija rok i nakulane 18tyskm. Co chcesz wiedzieć?

Napisano

Jakoś na forum hoonda.pl nie zauważyłem by narzekali... Zawsze może włączyć sobie tryb "M" i będzie miał biegi pod kciukiem i wskazującym.

Napisano

> na 190cm to będzie jeszcze gorzej wyglądał niż teraz na Hondzie

A co te osoby robią z manetą ???

Jadą z zamkniętym gazem czy nieruchomo czy łagodnie otwierają ???

Z czystej ciekawości pytam.

Napisano

> A co te osoby robią z manetą ???

> Jadą z zamkniętym gazem czy nieruchomo czy łagodnie otwierają ???

> Z czystej ciekawości pytam.

to samo co i my, jak za szybko to zamyka gaz, jak za wolno to dodaje, proste 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Od 3 lat jeżdżę cb500 i czas zamienić ten sprzęt na jakiś większy (żebym nie wyglądał jak na psie

> 190/100) i nowocześniejszy

> Tylko co tu wybrać? Sporo tego na rynku...

> Na początku myślałem, że trochę km nakręcę ale w praktyce okazało się, że poza Wawą byłem 2x na

> działce (50km za miastem) a tak to tylko po Wawie jeżdżę i to w zasadzie tylko do pracy i z

> powrotem. Tylko z początku wychodziłem kilka razy żeby pojeździć bez specjalnego celu, ot dla

> samej jazdy teraz tylko praca dom... w sumie przejechałem może ze 7 tys km.

> Zawsze podobał mi się vstrom ale szansa że gdzieś dalej się przejadę jest nie wielka wręcz

> minimalna (acz nie wykluczona). Pytanie czy taki sprzet na Wawe to dobry pomysł.

> W sumie zależy mi żeby było jak najwygodniej i najbardziej ekonomicznie (czyli moto spalające 8l po

> mieście odpada)

> Bardzo widzi mi się nowa honda nc750x z przekładnią DCT (btw jeździł ktoś taką maszyną? Jak

> wrażenia? Jakieś info o awaryjności?) generalnie motocykl spełnia wszystkie moje wymagania,

> duży, wygodny, ekonomiczny tylko nówka kosztuje 32tys a to sporo jak na maszynę tak mało

> wykorzystywaną a używek brak

> Coś innego? Czy jakaś armatura byłaby odpowiednia? Pewnie większy moment sprawia, że po mieście

> jeździ się przyjemnie a jak ze spalaniem (mówię oczywiście o mniejszych pojemnościach a nie

> mastodontach, którymi ciężko będzie się w korku przepchnąć)? Harley ma wypuścić jakiegoś

> budżetowego sprzęta ale to znowu 30-kilka tysi

> A może tylko skuter będzie odpowiedni?

> Jaki sprzęt będzie najbardziej odpowiedni dla powyższych założeń?

NC700 chyba można poszukać ostatnie sztuki w dobrych promocjach..

Napisano

> NC700X ABS bez DCT - mija rok i nakulane 18tyskm. Co chcesz wiedzieć?

Na papierze moto nie rozpieszcza mocą - jedyne 48KM smirk.gif

Jak to się zbiera w rzeczywistości? Jedzie od dołu czy trzeba kręcić?

W jakim zakresie prędkości to jedzie a kiedy już zaczyna puchnąć?

Napisano

> Na papierze moto nie rozpieszcza mocą - jedyne 48KM

> Jak to się zbiera w rzeczywistości? Jedzie od dołu czy trzeba kręcić?

to ma max 6,5 tys obrotów, musi jechać od dołu zlosnik.gif

Napisano

> Na papierze moto nie rozpieszcza mocą - jedyne 48KM

> Jak to się zbiera w rzeczywistości? Jedzie od dołu czy trzeba kręcić?

> W jakim zakresie prędkości to jedzie a kiedy już zaczyna puchnąć?

48KM fakt ale też 60 niutków z czego wiekszość dostępne od dołu.

Mam 190cm i ok 110kg. Do 140km/h nie ma problemu, potem im szybciej tym słabiej. Latam tym do roboty i najczęściej wychodzę z chaty na ost chwilę więc go cisnę na trasie ok 60km do pracy + przeciskanie się na wjeździe do Wrocławia od strony Poznania. Średnie spalanie 3,8L. Jak jadę np krajoznawczo w trasie to potrafi zejść do 3,03L.

Przydałoby się więcej KM ale to nie jest moto do ścigania i lansowania. To uniwersalny motorek do normalnej jazdy. Koledzy na ścigach i innych maszynach zazdraszczają:

- spalania

- schowka zamiast baku - genialna sprawa.

Napisano

> to ma max 6,5 tys obrotów, musi jechać od dołu

Jedzie jak taki TDI ale w benzynie ;-)

Napisano

> 48KM fakt ale też 60 niutków z czego wiekszość dostępne od dołu.

> Mam 190cm i ok 110kg. Do 140km/h nie ma problemu, potem im szybciej tym słabiej.

Nie mam zapędów do ścigania się, więc powinno być ok.

Szukam zatem NC 7x0 albo Versysa

Napisano
  • Autor

> NC700X ABS bez DCT - mija rok i nakulane 18tyskm. Co chcesz wiedzieć?

najbardziej mnie ta skrzynia interesowała ok.gif

spalanie rewelacyjne, o coś takiego się rozchodzi smile.gif

Napisano

> najbardziej mnie ta skrzynia interesowała

> spalanie rewelacyjne, o coś takiego się rozchodzi

skrzynia podobno rewelacja - ja chcialem manuala bo to moje pierwsze moto

Napisano
  • Autor

> Jako, że mamy zbliżone parametry 194/110-130kg dodam coś od siebie

> Również poluje na coś z dokładnie takim samym przeznaczeniem jak Twoje, z tym że u mnie to będzie

> pierwsze moto.

> Z tego co się przymierzałem najlepiej pasował mi Versys 650, Tiger 800 i wspomniana NC750, ale jak

> sam zauważyeś o używkę tutaj ciężko.

> A jak jesteś już oblatany to może jakieś supermoto/enduro?

> Podobno na miasto jest idealne.

> Patrzyłeś XTX660 lub BMW G650 XMOTO albo Aprilie?

kiedyś oglądałem małą tenere i nawet przypadła mi du gustu, natomiast wersja uboższa XT660R wygląda zacnie, tylko potrzebuje mieć kufer, przyzwyczaiłem się wozić bagaż w kufrze a nie na plecach a nie wiem czy tu dałoby się zamontować kufer i jakby to wyglądało hmm.gif

aprilli nie znam w ogóle natomiast tego małego G (bez eS) od BMW oglądałem (kolega jeździ) i to małe jest jednak frown.gif

Napisano
  • Autor

> Jeździłem testowo na NC z DCT i całkiem fajnie się lata. Typowo miejski motocykl na zasadzie jazdy

> od świateł do świateł.

> niestety dla mnie za słaby.

obecnie ma to zdaje sie ~55KM i pod 70 niutków - za mało do miasta czy krótkiej trasy? hmm.gif

a miałeś okazje sprawdzić spalanie?

Napisano
  • Autor

> skuter 250-400 będzie super, tylko musisz się przymierzyć co Ci pasuje na ten wzrost

> no i do miasta wszelkie supermoto, np. honda fmx albo jakiś KTM

> armatury nie bierz, niskie to i gorsza widoczność, i wszelkie dziury lądują Ci na tyłku bo go nie

> podniesiesz za bardzo, a nogi słabo będą tłumić

zerkałem na nowe skutery i te większe bardziej markowe za drogie są ale zainteresował mnie kymco downtown 300 z abs albo ewentualnie xciting 400 ale na żywo nie wiedziałem/siedziałem/jechałem i w sumie nic o nich nie wiem niewiem.gif

Napisano

> obecnie ma to zdaje sie ~55KM i pod 70 niutków - za mało do miasta czy krótkiej trasy?

> a miałeś okazje sprawdzić spalanie?

Podobno ma palić jeszcze mniej od 700. Do miasta mocy Ci starczy, z DCT w trybie S ze świateł pójdziesz jak z procy...

Napisano
  • Autor

> skrzynia podobno rewelacja - ja chcialem manuala bo to moje pierwsze moto

a ja już sie nazmieniałem, nie podoba mi się i chciałbym żeby zmieniał automat zlosnik.gif