Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przykręcanie czegoś do plastikowych elementów

Featured Replies

Napisano

tytuł bez sensu ale jakiś musi być

a problem jest taki

mamy w samochodzie/przyczepie/łódce różne elementy plastikowe/laminatowe czy inne

i chcę przykręcić do nich coś - materiał w całości wytrzyma obciążenie , ale samego wkręta czy śruby nie ma jak w miarę mocno dokręcić bo materiał miękki, kruchy

i nie ma dostępu dla np podkładki z nakrętką czy nagwintowanej blaszki z drugiej strony

przyklejanie nie wchodzi w grę, tylko przykręcenie

nitonakrętka też nie da rady bo mp plastik się połamie, wygnie , wypaczy, a nie da rady zacisnąć nitonakrętki

macie jakieś pomysły ???

dla przykładu - zderzak w samochodzie i chcę do niego przykręcić uchwyt do kamery (powiedzmy na dwie śruby)

Napisano

> tytuł bez sensu ale jakiś musi być

> a problem jest taki

> mamy w samochodzie/przyczepie/łódce różne elementy plastikowe/laminatowe czy inne

> i chcę przykręcić do nich coś - materiał w całości wytrzyma obciążenie , ale samego wkręta czy

> śruby nie ma jak w miarę mocno dokręcić bo materiał miękki, kruchy

> i nie ma dostępu dla np podkładki z nakrętką czy nagwintowanej blaszki z drugiej strony

> przyklejanie nie wchodzi w grę, tylko przykręcenie

> nitonakrętka też nie da rady bo mp plastik się połamie, wygnie , wypaczy, a nie da rady zacisnąć

> nitonakrętki

> macie jakieś pomysły ???

> dla przykładu - zderzak w samochodzie i chcę do niego przykręcić uchwyt do kamery (powiedzmy na

> dwie śruby)

kolki do gk - te, co sie po drugiej stronie skrecaja, albo nawet takie parasolki do wieszania zyrandoli na gk

Napisano

> tytuł bez sensu ale jakiś musi być

> a problem jest taki

> mamy w samochodzie/przyczepie/łódce różne elementy plastikowe/laminatowe czy inne

> i chcę przykręcić do nich coś - materiał w całości wytrzyma obciążenie , ale samego wkręta czy

> śruby nie ma jak w miarę mocno dokręcić bo materiał miękki, kruchy

> i nie ma dostępu dla np podkładki z nakrętką czy nagwintowanej blaszki z drugiej strony

> przyklejanie nie wchodzi w grę, tylko przykręcenie

> nitonakrętka też nie da rady bo mp plastik się połamie, wygnie , wypaczy, a nie da rady zacisnąć

> nitonakrętki

> dla przykładu - zderzak w samochodzie i chcę do niego przykręcić uchwyt do kamery (powiedzmy na

> dwie śruby)

Może kołki do płyt gipsowych się nadadzą? Te, które się rozłażą po skręceniu. Są plastikowe i metalowe wersje.

kolki-do-plyt-gipsowych.jpg

Napisano

> kolki do gk - te, co sie po drugiej stronie skrecaja, albo nawet takie parasolki do wieszania

> zyrandoli na gk

Remontując w ub. roku swoją padakę widziałem nawet podobne samochodowe...

Napisano
  • Autor

> Może kołki do płyt gipsowych się nadadzą? Te, które się rozłażą po skręceniu. Są plastikowe i

> metalowe wersje.

też myślałem o kołkach , ale zazwyczaj nie ma miejsca na takiego kołasa

jakiegoś "cośka" max 5 mm niewiem.gif

Napisano

Wiercisz otwory właściwe na śruby. Pod nimi cieńszym wiertłem robisz szczeliny na powiedzmy 2mm. Teraz potrzebujesz "wymajsterkować" dwie blaszki z gwintem, wyginasz w kształt literki "Z", wsuwasz w szczeliny, podginasz tak żeby gwint zgrał się z otworami w plastiku i kręcisz zlosnik.gif. Mam nadzieję, że nie będę musiał tego rozrysowywać grinser006.gif.

Napisano
  • Autor

> Wiercisz otwory właściwe na śruby. Pod nimi cieńszym wiertłem robisz szczeliny na powiedzmy 2mm.

> Teraz potrzebujesz "wymajsterkować" dwie blaszki z gwintem, wyginasz w kształt literki "Z",

> wsuwasz w szczeliny, podginasz tak żeby gwint zgrał się z otworami w plastiku i kręcisz . Mam

> nadzieję, że nie będę musiał tego rozrysowywać .

znaczy blaszkę z gwintem wsuwam pomocniczą szczeliną obok właściwego otworu ??

myśl jakaś jest , nie zawsze da radę dowiercać coś z boku

ale pomysł niegłupi

Napisano
  • Autor

> Jeśli mocowany ciężar nie jest wielki, to może Spinki rozporowe .

> A jeśli wiercony otwór nie musi być malutki, to może Gumowe kołki rozporowe .

spinki też niegłupie ok.gif

kołki to trochę za duże rozwiązanie

Napisano

Popatrz na śruby do przykręcania szyb w motocyklach, tam jest nakrętka w gumowej tulejce która się rozszerza przy skręcaniu.