Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z sprzęgłęm?

Featured Replies

Napisano

Witam mam pewien problem i nie wiem jak go ugryźć. Problem dotyczy golfa 5 tdi z dwumasą. Po trasie (ok 500 km w dużym deszczu) po dojechaniu pod dom zauważyłem jakieś problemy z sprzęgłem (sprzęgło dziwnie odbijało i raz nawet pedał został w podłodze, ale wrócił po naciśnięciu). Następnego dnia wszystko było ok pedał działał normalnie i tak przejechałem ok 600 km do dziś i nic się nie dzieje. Sprzęgło cały czas wysprzęglało i biegi wchodziły dobrze (jedynie problem był po tej ulewnej jeździe), po wyłączeniu auta nic się nie telepie. Czytałem gdzieś, że może być problem z płynem hamulcowym (wilgoć) a u mechanik chce zobaczyć pompkę od sprzęgła, spotkał się Ktoś z czymś taki w VW lub innych autach? A może macie jakieś sugestie co sprawdzić?

Napisano
  • Autor

> Ulewa i problemy ze sprzęgłem kiedyś w Lacetti skończyły się wymianą sprzęgła ze względu na zatarty

> wysprzęglik.

No tak, tylko czy wtedy zrobiłbym te 600 km bez żadnych już objawów (biegi i sprzęgło wchodzą i wychodzą, zero zgrzytania), cały czas zastanawiam się nad tym płynem hamulcowym, który pewnie już jest stary a czytałem gdzieś, że jak jest stary to może "chłonąć wodę" i wtedy mogło by się coś tam dziać, natomiast po odparowaniu (temp ok 30 stopni na zew.) wszystko wróciło do normy, głupia ta moja hipoteza?

Napisano

> jak jest stary to może "chłonąć wodę" i wtedy mogło by

> się coś tam dziać, natomiast po odparowaniu (temp ok 30 stopni na zew.) wszystko wróciło do

> normy, głupia ta moja hipoteza?

Każdy płyn chłonie wodę. Im starszy tym ma jej więcej. Woda w nim zostaje, nie odparowuje w 30 stopniach grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Każdy płyn chłonie wodę. Im starszy tym ma jej więcej. Woda w nim zostaje, nie odparowuje w 30

> stopniach

To znaczy chodziło mi o to, że problem pojawił się kilkakrotnie (może z 5 razy) tylko podczas trasy i dużej ulewy, natomiast przy bezdeszczowej problem całk. zniknął. I w tej sytuacji czy mógł na tyle pochłonąć tej wilgoci, żeby stwarzać problemy działania sprzęgła a jak zrobiło się ciepło i sucho odparować i z powrotem wszystko wróciło do normy?

Napisano

> To znaczy chodziło mi o to, że problem pojawił się kilkakrotnie (może z 5 razy) tylko podczas trasy

> i dużej ulewy, natomiast przy bezdeszczowej problem całk. zniknął. I w tej sytuacji czy mógł

> na tyle pochłonąć tej wilgoci, żeby stwarzać problemy działania sprzęgła a jak zrobiło się

> ciepło i sucho odparować i z powrotem wszystko wróciło do normy?

poczatek konca wysprzeglika ( albo jak koledzy pisza zapowietrzenie - ale ja raczej obstawiam koniec). Mialem kiedyś to samo. Pare razy I pare dni spokoju ... ostatecznie polecial wysprzeglik. A jak juz wymiana to I sprzeglo, dkz ....

Napisano

> I w tej sytuacji czy mógł

> na tyle pochłonąć tej wilgoci, żeby stwarzać problemy działania sprzęgła a jak zrobiło się

> ciepło i sucho odparować i z powrotem wszystko wróciło do normy?

Nie

Napisano

Wymien plyn w ukladzie. Wszyscy wiedza, ze nalezy ale nikt nie wymienia. Plyn powinno sie wymieniac co 2 lata ze wzgledu na jego higroskopijnosc. Wymien, przy okazji odpowietrzysz i wtedy zobqczysz co dalej.

Napisano
  • Autor

> Wymien plyn w ukladzie. Wszyscy wiedza, ze nalezy ale nikt nie wymienia. Plyn powinno sie wymieniac

> co 2 lata ze wzgledu na jego higroskopijnosc. Wymien, przy okazji odpowietrzysz i wtedy

> zobqczysz co dalej.

Dzięki, taki mam plan, płyn prawdopodobnie był wymieniany 4-5 lat temu, a na wymianę dwumasy mam nadzieję, że jeszcze poczekam. smile.gif

Napisano

> Dzięki, taki mam plan, płyn prawdopodobnie był wymieniany 4-5 lat temu, a na wymianę dwumasy mam

> nadzieję, że jeszcze poczekam.

A ile ten golf ma na liczniku , że tak się delikatnie zapytam?

Napisano
  • Autor

> A ile ten golf ma na liczniku , że tak się delikatnie zapytam?

151 tys w 9 lat

Napisano

Początek końca wysprzęglika. wilgoć tylko potęguje problem. wymiana płynu nic nie zmieni.