Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki włącznik do oświetlenia szafek kuchennych?

Featured Replies

Napisano

Jaki zamontować włącznik 12V by nie demolować/dziurawić/wiercić podwieszanych szafek?

Napisano

> Takowego szukam:

> http://www.tco.com.pl/wlacznik-ukryty/2094

> Znacie jakąś konkretnie wyposażoną hurtownię w okolicach Katowic?

Ja brałęm wszystko z Meskonu (Szopienice) i trochę z Edisona (Słoneczna). Nie wiem czy handlują Elektrą.

Btw - dzięki na natchnienie w temacie wyłącznika smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja brałęm wszystko z Meskonu (Szopienice) i trochę z Edisona (Słoneczna). Nie wiem czy handlują

> Elektrą.

> Btw - dzięki na natchnienie w temacie wyłącznika

Jak już wszystko masz to wpadniemy jutro na jajecznicę zlosnik.gif

Napisano

> Polecam te na machnięcie grabą - bardzo praktyczne.

W rachunkach za energię też? zlosnik.gif

Napisano

> Tzn.?

To znaczy, że cały czas są w stanie czuwania i cały czas pobierają prąd. grinser006.gif

Napisano

> To znaczy, że cały czas są w stanie czuwania i cały czas pobierają prąd.

Jak dziesiątki innych urządzeń w domu. grinser006.gif

Nie róbmy scen. grinser006.gif

Napisano

> Jak dziesiątki innych urządzeń w domu.

> Nie róbmy scen.

W pewnym momencie te dziesiątki Ci się złożą po kilka watów na 200 zł miesięcznie i wtedy zaczniesz się zastanawiać zlosnik.gif

Napisano

> W pewnym momencie te dziesiątki Ci się złożą po kilka watów na 200 zł miesięcznie i wtedy zaczniesz

> się zastanawiać

Aż sprawdziłem rachunki - 110-120 zł miesięcznie. blush.gif

Ile z tego zabierze ten czuwający włącznik? cfaniaczek.gif

Napisano

> Aż sprawdziłem rachunki - 110-120 zł miesięcznie.

> Ile z tego zabierze ten czuwający włącznik?

tyle ile zasilacz 12V do którego jest podpięty wink.gif

E:

ze spec. wynika, że zasilacz ma dwa obwody, zerknij na opis i będziesz wiedział.

Napisano

> tyle ile zasilacz 12V do którego jest podpięty

A fizyki nie jestem najmocniejszy - chodziło mi o PLNy. grinser006.gif

Napisano

> A fizyki nie jestem najmocniejszy - chodziło mi o PLNy.

chętnie być Ci to wprost napisał, ale mimo usilnych prób nie znalazłem info ile toto w stanie czuwania zjada.

Zwykłe czujki PIR zjadają ok 1-2W/h, w skali miesiąca koszt <1PLN

Napisano
  • Autor

> W pewnym momencie te dziesiątki Ci się złożą po kilka watów na 200 zł miesięcznie i wtedy zaczniesz

> się zastanawiać

pierdu, pierdu ... ekologiczne

Napisano

> pierdu, pierdu ... ekologiczne

Nie ekologicznie (chociaż to też tongue.gif) ale przede wszystkim finansowo dla użytkownika. Miałem kiedyś dekoder satelitarny Samsunga, któty w stand-by pobierał ok. 20 W screwy.gif.

Napisano

> Jak już wszystko masz to wpadniemy jutro na jajecznicę

Zapraszamy. Jest wszystko co potrzebne do życia grinser006.gif

Nawet parasol ogrodowy grinser006.gif by było pod czym piwo wypić smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zapraszamy. Jest wszystko co potrzebne do życia

> Nawet parasol ogrodowy by było pod czym piwo wypić

To może sponton z połową kącikowej społeczności? zlosnik.gif

Napisano

> Jaki zamontować włącznik 12V by nie demolować/dziurawić/wiercić podwieszanych szafek?

a może ściemniacz z pilotem ? pilot przyklejasz sobie gdzieś z boku szafki/obojętnie gdzie; poza funkcją on/off możesz też sobie ściemnić ledy gdy okażą się za jasne (co przy diodach 5730 jest oczywiste); ja używam takiego: KLIK ; działa wyśmienicie ok.gif

Napisano
  • Autor

> a może ściemniacz z pilotem ? pilot przyklejasz sobie gdzieś z boku szafki/obojętnie gdzie; poza

> funkcją on/off możesz też sobie ściemnić ledy gdy okażą się za jasne (co przy diodach 5730

> jest oczywiste); ja używam takiego: KLIK ; działa wyśmienicie

Wszystko pięknie, ładnie ... potrzebuję tylko większego amperarzu (trzy halogeny).

Napisano

> Wszystko pięknie, ładnie ... potrzebuję tylko większego amperarzu (trzy halogeny).

hmm, sądziłem że masz LED'y wink.gif

musisz zatem szukać dalej ok.gif

Napisano

> się zastanawiać

200zł. miesięcznie w rachunkach to 344 kWh*

Miesiąc (31 dni) ma 744 godziny.

Oznacza to że urządzenia na stand-by w Twoim domu zużywały łącznie 460W grinser006.gif

Zazdraszczam ilości urządzeń w domu. No i gniazdek. grinser006.gif

*w dużym uproszczeniu, przy stawce 0,58PLN / 1kWh

Napisano

> Jaki zamontować włącznik 12V by nie demolować/dziurawić/wiercić podwieszanych szafek?

Ja się pod okap podłączyłem zlosnik.gif

Napisano

> 200zł. miesięcznie w rachunkach to 344 kWh*

> Miesiąc (31 dni) ma 744 godziny.

> Oznacza to że urządzenia na stand-by w Twoim domu zużywały łącznie 460W

> Zazdraszczam ilości urządzeń w domu. No i gniazdek.

> *w dużym uproszczeniu, przy stawce 0,58PLN / 1kWh

Gniazdek jest kilkadziesiat zlosnik.gif

Nie zapominaj że w domu, w odróżnieniu od mieszkania, płacisz sam za prąd ciągnięty przez automatykę pieca co i domofon, oraz za pobór przez urządzenia, których w mieszkaniach nie masz, jak automatyka bram, PIRy, alarm z nadajnikiem radiowym, oświetlenie nocne zewnętrzne, itd. Nie mam teraz dostępu do excela ze statystykami, ale "pobór tla" w domu waha mi się między 200 a 350 W. Dwóch znajomych, którzy sobie zafundowali "inteligentne" budynki ma pobór w tle od 800 do 1000 W.

Napisano

> automatykę pieca co i domofon, oraz za pobór przez urządzenia, których w mieszkaniach nie

> masz, jak automatyka bram, PIRy, alarm z nadajnikiem radiowym, oświetlenie nocne zewnętrzne,

> itd. Nie mam teraz dostępu do excela ze statystykami, ale "pobór tla"

Ciachnę.

Tyle że powyższe urządzenia nie pobierają tej energii w trybie stand-by, one normalnie pracują - są włączone wink.gif

Napisano

> Nie zapominaj że w domu, w odróżnieniu od mieszkania, płacisz sam za prąd ciągnięty (...)

Lucek, ja mieszkam w domu, a płacę jw. pisałem. Nie przesadzasz z tymi kosztami? cfaniaczek.gif

Napisano

> Ciachnę.

> Tyle że powyższe urządzenia nie pobierają tej energii w trybie stand-by, one normalnie pracują - są

> włączone

Za wyjątkiem PIRów, które pracuja analogicznie do włącznika, o którym rozmawiamy.

Napisano

> Lucek, ja mieszkam w domu, a płacę jw. pisałem. Nie przesadzasz z tymi kosztami?

Niestety nie przesadzam.

Napisano

> Niestety nie przesadzam.

Pisałem już - 110/120 zł miesięcznie i mam trochę urządzeń pracujących w stanie "czuwania": czujki od alarmu, sprzęt audio/tv, mikrofala, piecyk, dzwonek wejściowy, te nieszczęsne włączniki, do tego oczywiście sterownik pieca nonstop, od czasu do czasu piekarnik elektryczny, kosiarka, jakieś narzędzia w garażu, etc.

Ile % z tej kwoty do zużycie czujek, żeby dzielić włos na czworo? cfaniaczek.gif

Sam pisałeś kiedyś, że coś "kradnie" Ci prąd - może tu szukaj problemu 200złotowych rachunków. niewiem.gif

Napisano

> Pisałem już - 110/120 zł miesięcznie i mam trochę urządzeń pracujących w stanie "czuwania": czujki

> od alarmu, sprzęt audio/tv, mikrofala, piecyk, dzwonek wejściowy, te nieszczęsne włączniki, do

> tego oczywiście sterownik pieca nonstop, od czasu do czasu piekarnik elektryczny, kosiarka,

> jakieś narzędzia w garażu, etc.

> Ile % z tej kwoty do zużycie czujek, żeby dzielić włos na czworo?

> Sam pisałeś kiedyś, że coś "kradnie" Ci prąd - może tu szukaj problemu 200złotowych rachunków.

Nie 200, a 500 które już zmniejszylem do okolicy 300 zlosnik.gif