Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektryk - podłączenie silnika

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie.

Mam ja taki silnik (nówka sztuka). Chcę go podłączyć wg schematu pod wiekiem, na którym jest zaznaczone, że podpinamy zasilanie przez FR (topik, bezpiecznik - to czarne w lewym górnym rogu), który później daje zasilanie na U2 (biały przewód). Druga strona układu to zasilanie na U1.

Oznaczenia są następujące

V2 Z1

U2 V1

Z2 U1

Wg schematu i wg tego co jest w skrzynce U2 i Z2 mają mostek i tak samo V1 i U1.

Przy podłączeniu wg schematu wywala korki zlosnik.gif

Kto pomoże ogarnąć podłączenie tego to stawiam 4paka zlosnik.gif

Silnik pod 230V.

20140723_112735.jpg

Napisano

> Witam serdecznie.

> Mam ja taki silnik (nówka sztuka). Chcę go podłączyć wg schematu pod wiekiem, na którym jest

> zaznaczone, że podpinamy zasilanie przez FR (topik, bezpiecznik - to czarne w lewym górnym

> rogu), który później daje zasilanie na U2 (biały przewód). Druga strona układu to zasilanie na

> U1.

> Oznaczenia są następujące

> V2 Z1

> U2 V1

> Z2 U1

> Wg schematu i wg tego co jest w skrzynce U2 i Z2 mają mostek i tak samo V1 i U1.

> Przy podłączeniu wg schematu wywala korki

> Kto pomoże ogarnąć podłączenie tego to stawiam 4paka

> Silnik pod 230V.

Wygooglaj sobie "podłączenie silnika 3 fazowego do 1 fazy" bo tak jest u ciebie, tylko te zworki jakoś dziwnie pozakłądane

Napisano
  • Autor

> Wygooglaj sobie "podłączenie silnika 3 fazowego do 1 fazy" bo tak jest u ciebie, tylko te zworki

> jakoś dziwnie pozakłądane

OK, sprawdze twoj trop i zobaczymy co znajde i wykombinuje grinser006.gif

Napisano

> Witam serdecznie.

> Mam ja taki silnik (nówka sztuka). Chcę go podłączyć wg schematu pod wiekiem, na którym jest

> zaznaczone, że podpinamy zasilanie przez FR (topik, bezpiecznik - to czarne w lewym górnym

> rogu), który później daje zasilanie na U2 (biały przewód). Druga strona układu to zasilanie na

> U1.

> Oznaczenia są następujące

> V2 Z1

> U2 V1

> Z2 U1

> Wg schematu i wg tego co jest w skrzynce U2 i Z2 mają mostek i tak samo V1 i U1.

> Kto pomoże ogarnąć podłączenie tego to stawiam 4paka

> Silnik pod 230V.

Tak się podłącza zworki i zasilanie gdy silnik 3 fazowy zasilamy jedną fazą ale zastanawiam się czy to nie jest silnik jednofazowy?? Masz fotkę tabliczki znamionowej?

287874095-dobor-napedu-003.jpg

post-35550-14352525398538_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Na tabliczce znamionowej jest 230V jesli o to ci chodzi grinser006.gif

Umialbys moje oznaczenia naniesc na twoj schemat bo troche zielony jestem smile.gif

Napisano

> Na tabliczce znamionowej jest 230V jesli o to ci chodzi

> Umialbys moje oznaczenia naniesc na twoj schemat bo troche zielony jestem

Tylko te schematy są dla silnika 3 fazowego. Zrób fotkę tabliczki znamionowej i zapodaj. Będzie łatwiej.

Ja myślę że mostki są dobrze umieszczone. Ale to dopiero wyjdzie po obejrzeniu tabliczki znamionowej. ok.gif

Bo może być takie połączenie hmm.gif

7396334400_1368030414.gif

Napisano
  • Autor

Tabliczka:) przepraszam za wielkosc zdjecia ale musialem foto wrzucic przez tel:/

MIkUo8.jpg

Napisano

> Tabliczka:) przepraszam za wielkosc zdjecia ale musialem foto wrzucic przez tel:/

Napisane że 1-phase

Napisano

> Silnik pod 230V.

Jakie mosz te Sicherungi? grinser006.gifhehe.gif Bi? 16A ?

Napisano

> Tabliczka:) przepraszam za wielkosc zdjecia ale musialem foto wrzucic przez tel:/

Witam,

Dlaczego nie zadzwonisz lub nie napiszesz do serwisu producenta ???

Moll Motor Polska

tel: 61 6604880

email.: [email protected]

Jedna minuta rozmowy i wszystko jasne, a tu "walczysz" od dwóch dni i zero efekktow zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Witam,

> Dlaczego nie zadzwonisz lub nie napiszesz do serwisu producenta ???

> Moll Motor Polska

> tel: 61 6604880

> email.: [email protected]

> Jedna minuta rozmowy i wszystko jasne, a tu "walczysz" od dwóch dni i zero efekktow

A daj spokoj. pisalem do sprzedawcy (silnik kupiony na allegro i po 10 mailach nie raczyl nawet odpisac, zebym spadal na drzewo) confused.gif

Napisano

> to ja wiem i co dalej

No to już obrazek dostałeś.

7396334400_1368030414.gif

Jeśli nadal wywala bezpiecznik to może uszkodzony jest, zwarcie ma i tyle.

edit

jeśli niebieski kondensator podpiąleś do Z1 i V1 to chyba tu jest problem. Ale głowy nie daje.

Napisano
  • Autor

> No to już obrazek dostałeś.

> Jeśli nadal wywala bezpiecznik to może uszkodzony jest, zwarcie ma i tyle.

> edit

> jeśli niebieski kondensator podpiąleś do Z1 i V1 to chyba tu jest problem. Ale głowy nie daje.

Kondensatory tak byly od poczatku podpiete oslabiony.gif

czyli wg schematu musze u mnie podlaczyc 230v do u1 i z1?

Napisano

> A daj spokoj. pisalem do sprzedawcy (silnik kupiony na allegro i po 10 mailach nie raczyl nawet

> odpisac, zebym spadal na drzewo)

Zadzwoń, to jest producent, nie może sobie pozwolić na lekceważenie klienta.

Napisano

> A daj spokoj. pisalem do sprzedawcy (silnik kupiony na allegro i po 10 mailach nie raczyl nawet

> odpisac, zebym spadal na drzewo)

Producent a sprzedawca z allegro, o ile nie jest to ten sam podmiot, to 2 rozne bajki.

Napisano

Mógłbyś napisać w końcu jakie zabezpieczenie wyłącza się przy próbie uruchomienia silnika? 2,2 kW

na jednej fazie to wcale nie jest taki mały silnik - tak na szybko, to jest 2200/0,85/230*5=56 A prądu

rozruchowego, więc na samodzielnym obwodzie poniżej zabezpieczenia B20, albo C16 nie

uruchomisz silnika.

Kolejna sprawa - jak nie jesteś pewny oznaczeń uzwojeń, a może coś jest błędnie oznaczone, to

miernik w rękę (zwykły ohmomierz) i upewniasz się, czy rezystancje uzwojeń są podobne

i czy nie ma gdzieś podejrzanie niskiej rezystancji. Jak masz induktor to można sprawdzić,

czy nie ma przebicia na obudowę, albo pomiędzy uzwojeniami. Po połączeniu wszystkiego jeszcze

raz można sprawdzić silnik induktorem.

Te dwie czynności to jest podstawa, bo możesz próbować uruchamiać ten silnik na

zabezpieczeniu np. B6 wink.gif, a poza tym może być połączony "na zwarcie". Dopiero potem

można myśleć coś dalej zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Temat do zamkniecia. Silnik uruchomiony. Dla zainteresowanych U2 i Z1 zlosnik.gif

Napisano

> Mógłbyś napisać w końcu jakie zabezpieczenie wyłącza się przy próbie uruchomienia silnika? 2,2 kW

> na jednej fazie to wcale nie jest taki mały silnik - tak na szybko, to jest 2200/0,85/230*5=56 A

> prądu

> rozruchowego, więc na samodzielnym obwodzie poniżej zabezpieczenia B20, albo C16 nie

> uruchomisz silnika.

Ten silnik ma dwa kondensatory rozruchowe właśnie po to, żeby ten prąd był znacznie mniejszy.