Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Kilka lat temu zakładałem już taki wątek, ale wtedy skończyło się na zakupie czegoś co i tak określiłbym dziś mianem "zabawki". Teraz chciałbym kupić coś, czemu będzie można w miarę zaufać. Czy możecie polecić sprzęty, których używacie? Zabawki z allegro za 100 zł odpadają. Stacjonarne sprzęty za 1kpln również zlosnik.gif

Napisano

> Kilka lat temu zakładałem już taki wątek, ale wtedy skończyło się na zakupie czegoś co i tak

> określiłbym dziś mianem "zabawki". Teraz chciałbym kupić coś, czemu będzie można w miarę

> zaufać. Czy możecie polecić sprzęty, których używacie? Zabawki z allegro za 100 zł odpadają.

> Stacjonarne sprzęty za 1kpln również

Ja kiedyś dostałem w prezencie CA 2000 (jeśli dobrze kojarzę symbol) smile.gif

Sprawdza się. Tylko nie wolno dmuchać tuż po wypiciu, bo potem wskazuje głupoty.

Do porannej weryfikacji, czy jeszcze coś mamy w wydychanym powietrzu nadaje się.

Napisano

> Ja kiedyś dostałem w prezencie CA 2000 (jeśli dobrze kojarzę symbol)

> Sprawdza się. Tylko nie wolno dmuchać tuż po wypiciu, bo potem wskazuje głupoty.

> Do porannej weryfikacji, czy jeszcze coś mamy w wydychanym powietrzu nadaje się.

Sprawdzales z policyjnym?

Napisano

> Sprawdzales z policyjnym?

W tych alkomatach raczej nie ma co oczekiwac dokladnosci pomiaru.

Raczej traktowac na zasadzie 0-1. Jak cokolwiek pokazuje, to nie wsiadac i juz.

Bo moze sie okazac, ze zamiast 0,2 bylo jednak 0,4.

Ja uzywam Alcosafe X5 i wg mnie dziala poprawnie ok.gif

Napisano

Nie.

Używam, gdy rano czuję się niepewnie - zawsze potwierdza, że moja niepewność była uzasadniona zlosnik.gif

A czy wskazuje poprawnie ilość promili, to już mniej istotne

Napisano

> Kilka lat temu zakładałem już taki wątek, ale wtedy skończyło się na zakupie czegoś co i tak

> określiłbym dziś mianem "zabawki". Teraz chciałbym kupić coś, czemu będzie można w miarę

> zaufać. Czy możecie polecić sprzęty, których używacie? Zabawki z allegro za 100 zł odpadają.

najlepszym bedzie mniej pic wink.gif

Napisano

> Ja kiedyś dostałem w prezencie CA 2000 (jeśli dobrze kojarzę symbol)

> Sprawdza się. Tylko nie wolno dmuchać tuż po wypiciu, bo potem wskazuje głupoty.

> Do porannej weryfikacji, czy jeszcze coś mamy w wydychanym powietrzu nadaje się.

mam ten sam zawiesil sie kiedys przy 4,3

od tej pory nigdy nic nie wskazuje clown.gif

Napisano

Tylko i wyłącznie z czujnikiem elektrochemicznym a nie półprzewodnikowym, ceny zaczynają się od ok 300 zł.

Ja akurat używam DA 7100 od ponad roku bez problemów

Napisano
  • Autor

> Tylko i wyłącznie z czujnikiem elektrochemicznym a nie półprzewodnikowym, ceny zaczynają się od ok

> 300 zł.

A czemu? O co w tym chodzi?

> Ja akurat używam DA 7100 od ponad roku bez problemów

ok.gif

Napisano

Mam i polecam CA2000, test klikamy

Napisano

> Nie.

> Używam, gdy rano czuję się niepewnie - zawsze potwierdza, że moja niepewność była uzasadniona

To taniej po prostu nie wsiadać jak się czujesz niepewnie. hehe.gif

> A czy wskazuje poprawnie ilość promili, to już mniej istotne

Ano właśnie istotne - w zakresie 0.00 - 0,20%%. ok.gif

Napisano

> To taniej po prostu nie wsiadać jak się czujesz niepewnie.

Ja np prawie zawsze czuje się pewnie i to jest problem.

Napisano

> Ja np prawie zawsze czuje się pewnie i to jest problem.

Ano właśnie - stąd b. ważna jest dokładność wskazania, właśnie w tym najniższym zakresie. ok.gif

Napisano

> Ano właśnie - stąd b. ważna jest dokładność wskazania, właśnie w tym najniższym zakresie.

jak duzo wypiles i rano czujesz sie pewnei to na bank jechac nie mozna wink.gif

Napisano

> W tych alkomatach raczej nie ma co oczekiwac dokladnosci pomiaru.

> Raczej traktowac na zasadzie 0-1. Jak cokolwiek pokazuje, to nie wsiadac i juz.

> Bo moze sie okazac, ze zamiast 0,2 bylo jednak 0,4.

> Ja uzywam Alcosafe X5 i wg mnie dziala poprawnie

Popieram. Testowałem ze skalibrowanym identycznym jak policyjnym i alkomaty w przedziale 300-650 zł wykazywały różnicę 0,18 ...

Wnioskuje, że :

- kupić za min 200 zł i dbać o kalibracje (jeśli leży pół roku nieużywany to też musi byc skalibrowany)

- traktować wskazania orientacyjnie i przyjąć 90% gwarancji, że jak będzie 0.00 to można jechać.

Niestety znam przykłady gorzkich pomyłek, które skończyły się utratą pracy .....

Można tutaj długo polenizować, jeden wypije 0,4 wódki o rano ma 0,00 a drugi do 23 wypije 4 piwa a o 7:00 ma 0,4 !! (mierzone "policyjnym" sprzętem w domowym zapleczu).

Poza tym jak to powiedziała koleżanka zajmująca się psychologią zakup alkomatu do domu to kolejny stopień alkoholizmu ;-)

Pozdrawiam

Napisano

> Mam i polecam CA2000, test klikamy

Tani, dobry jednak trzeba uważać na obsługę. Ktoś dmuchnie po wypiciu bezpośrednio i na 80% mamy sprzęt do kalibracji. Trzeba przestrzegać ich zaleceń.

Napisano

0,12 różnicy czasami wychodziło...nie tak tragicznie.

Napisano

> Ano właśnie - stąd b. ważna jest dokładność wskazania, właśnie w tym najniższym zakresie.

Ja nawet jak wyjdzie 0,00 to czekam min godzine i dmucham ponownie ok.gif

Napisano

> Teraz chciałbym kupić coś, czemu będzie można w miarę

Są również przenośne sprzęty powyżej 1k pln, tego typu "pałki" policyjne co tylko stwierdzają obecność alkoholu właśnie tyle pewnie będą kosztować.

Po moich doświadczeniach z alkotesterem opartym na sensorze półprzewodnikowym, powiem tylko tyle, jeżeli chcesz coś pewnego to tylko i wyłącznie z sensorem elektrochemicznym, niestety cena zdecydowanie rośnie, a te najtańsze pewnie pokażą wbrew pozorom mniejszą dokładność niż dobre, a tańsze oparte na sensorze połprzewonikowym ale no właśnie ale, wynik jest pewniejszy i powtarzalny.

Nie pamiętam jaki miałem model ale coś z serii DA, który w testach stał wysoko, kalibracja co 200pomiarów i/lub co pół roku.

Dbałem, dmuchałem zgodnie z zaleceniami, nie bezpośrednio po spożyciu (min. 30min) nie po jedzeniu, absolutnie nie po paleniu tytoniu i co? i wg. mnie z każdym pomiarem "tracił parametry", wierzyć należało w pierwsze 5-10 pomiarów.

Niestety taki alkotest nie informuje Cię, że jest coś nie halo, a utrata parametrów polegała niestety na zaniżaniu pomiarów.

Tak, że jeżeli ktoś chce coś w miarę pewnego to niestety trzeba się sporo wykosztować.

pzdr.

Napisano
  • Autor

> Po przeczytaniu opinii na forach kupiłem AL-8000.

Jak długo go używasz? Kalibrowałeś go już?

Napisano

W pracy mamy taki i jest dobry o czym przekonało się już kilku (byłych) pracowników firmy grinser006.gif

Napisano

> W pracy mamy taki i jest dobry o czym przekonało się już kilku (byłych) pracowników firmy

I swoje kosztuje grinser006.gif

P. S. Jesteś złym człowiekiem zlosnik.gif

Napisano

> I swoje kosztuje

> P. S. Jesteś złym człowiekiem

Ja tylko wykonywałem polecenia przełożonego swiety.gif

A tak na poważnie to byli to pracownicy mający wpływ na bezpieczeństwo uchu kolejowego i w takim przypadku nie ma zmiłuj.

Napisano
  • Autor

> Mam od miesiąca.

I jak wrażenia?

Co się przekonało (może być hasłowo) do tego a nie innego modelu?