Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łożysko czy opona?

Featured Replies

Napisano

Wczoraj zrobiłem trasę 450km i coś zaczęło mi słychać z tyłu. Jakbym jechał na terenowych oponach. Dźwięk jest zależny od prędkości, przy wyższych prędkościach trzeba się wsłuchiwać, bo zagłusza go pęd powietrza. Jednak przy niższych słychać go wyraźnie. Prędkość obrotowa i bieg nie ma wpływu na ten dźwięk.

Nie wiem czy to łożysko może być tak słychać czy opony się wyząbkowały. Opony jeżdżą pierwszy sezon i ich przebieg to około 5000km. Opony to Pirelli P7 Cinturato Blue. Czy łożysko może tak być słychać, czy to raczej opony?

Napisano

> Wczoraj zrobiłem trasę 450km i coś zaczęło mi słychać z tyłu. Jakbym jechał na terenowych oponach.

> Dźwięk jest zależny od prędkości, przy wyższych prędkościach trzeba się wsłuchiwać, bo

> zagłusza go pęd powietrza. Jednak przy niższych słychać go wyraźnie. Prędkość obrotowa i bieg

> nie ma wpływu na ten dźwięk.

> Nie wiem czy to łożysko może być tak słychać czy opony się wyząbkowały. Opony jeżdżą pierwszy sezon

> i ich przebieg to około 5000km. Opony to Pirelli P7 Cinturato Blue. Czy łożysko może tak być

> słychać, czy to raczej opony?

Nie wiem, czy ten wątek traktować jako żart niewiem.gif

Zastanowiłeś się, zanim to spłodziłeś ?

Napisano

> Nie wiem, czy ten wątek traktować jako żart

> Zastanowiłeś się, zanim to spłodziłeś ?

No ale co chcesz od kolegi?

Napisano

> Wczoraj zrobiłem trasę 450km i coś zaczęło mi słychać z tyłu. Jakbym jechał na terenowych oponach.

> Dźwięk jest zależny od prędkości, przy wyższych prędkościach trzeba się wsłuchiwać, bo

> zagłusza go pęd powietrza. Jednak przy niższych słychać go wyraźnie. Prędkość obrotowa i bieg

> Nie wiem czy to łożysko może być tak słychać czy opony się wyząbkowały. Opony jeżdżą pierwszy sezon

> i ich przebieg to około 5000km. Opony to Pirelli P7 Cinturato Blue. Czy łożysko może tak być

A czujesz jakieś bicia?

Napisano

> No ale co chcesz od kolegi?

Zdaje mi się, że szuka wróżki

Napisano

Na podnośnik, zakręć kołami i będziesz wiedział, wróżenie troche..

Tak wg mnie to skoro im szybciej tym zanika bo pęd powietrza zagłusza a jak wolniej to lepiej słychać to bym obstawiał łożyska zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A czujesz jakieś bicia?

Zaraz po wymianie na nowe, letnie opony miałem lekkie bicie, ale okazało się, że mam krzywą felgę. Dałem felgę do prostowania, ale po ponownym wyważeniu bicie nadal występowało.

Dopiero po wizycie u mojego zaufanego wulkanizatora, doprowadziłem koła do porządku. Co prawda wulkanizator jedną oponę obracał kilka razy na feldze i po znalezieniu odpowiedniej pozycji powiedział, że powinno być lepiej, ale opona jest źle nalana i w zasadzie nadawałaby się do reklamacji. Dał ją na tył a ja niestety nie miałem czasu na reklamację i ponieważ bicia nie było, to tak to zostawiłem.

Teraz zauważalnego bicia nie ma. Jest tylko ten charakterystyczny hałas i zastanawiam się czy to możliwe, że opony po tak krótkim czasie się zużyły (np. wyząbkowały).

Oczywiście nie oczekuję diagnozy, ale może coś podpowiecie z własnego doświadczenia.

Napisano

> Oczywiście nie oczekuję diagnozy, ale może coś podpowiecie z własnego doświadczenia.

Opony masz chyba niekierunkowe - zamień tylne koła stronami i będziesz wiedział więcej. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, czy ten wątek traktować jako żart

Nie.

> Zastanowiłeś się, zanim to spłodziłeś ?

Ktoś inny mógłby odpisać, że na pewno dlużej niż ktoś przed twoim poczęciem. Ale ja odpowiem Ci po prostu: tak, zastanawiałem sie nad tym.

Napisano

> Zaraz po wymianie na nowe, letnie opony miałem lekkie bicie, ale okazało się, że mam krzywą felgę.

> Dałem felgę do prostowania, ale po ponownym wyważeniu bicie nadal występowało.

> Dopiero po wizycie u mojego zaufanego wulkanizatora, doprowadziłem koła do porządku. Co prawda

> wulkanizator jedną oponę obracał kilka razy na feldze i po znalezieniu odpowiedniej pozycji

> powiedział, że powinno być lepiej, ale opona jest źle nalana i w zasadzie nadawałaby się do

> reklamacji. Dał ją na tył a ja niestety nie miałem czasu na reklamację i ponieważ bicia nie

> było, to tak to zostawiłem.

> Teraz zauważalnego bicia nie ma. Jest tylko ten charakterystyczny hałas i zastanawiam się czy to

> możliwe, że opony po tak krótkim czasie się zużyły (np. wyząbkowały).

> Oczywiście nie oczekuję diagnozy, ale może coś podpowiecie z własnego doświadczenia.

Krzywa felga wybiła łożysko. Także słyszysz łożysko

Napisano
  • Autor

> Krzywa felga wybiła łożysko. Także słyszysz łożysko

Dzięki. Jutro może będę miał okazję wjechać na podnośnik u kuzyna, to poproszę go o szybki przegląd.

Napisano

zmień koła z przodu na tył, a jak nie masz warunków to jedz na SKP i niech Ci pan podniesie auto i maszynką rozpędzi koła z tyłu i zobaczysz czy coś słychać czy nie ok.gif

Napisano
  • Autor

> zmień koła z przodu na tył, a jak nie masz warunków to jedz na SKP i niech Ci pan podniesie auto i

> maszynką rozpędzi koła z tyłu i zobaczysz czy coś słychać czy nie

Lewe łożysko (a w zasadzie piasta) do wwymiany. Dzięki wszystkim.

Napisano

> Lewe łożysko (a w zasadzie piasta) do wwymiany. Dzięki wszystkim.

ale dlaczego cała piasta, łożysko jest niewymienne? Jakie to auto?

Napisano

> Lewe łożysko (a w zasadzie piasta) do wwymiany. Dzięki wszystkim.

Jak chcesz wymienić przy okazji przyszłego piątku, to wal na priv. Będą zdjęte zaciski, to już przy okazji się piastę wymieni.

Napisano

> Krzywa felga wybiła łożysko. Także słyszysz łożysko

Też się ku temu skłaniałbym. To, że wyważona niekoniecznie równa się prosta i tak mogło być. Miałem podobny przypadek kiedyś w X-Trail-u. Wyważona, ale krzywa, źle nalana opona załatwiła łożysko w 40 tys. km.

Napisano
  • Autor

> Jak chcesz wymienić przy okazji przyszłego piątku, to wal na priv. Będą zdjęte zaciski, to już przy

> okazji się piastę wymieni.

Niestety dotyczy to innego auta. Priv poszedł.