Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mocy przybywaj - czyli pierdoła do sześcianu

Featured Replies

Napisano

Pierdoła numer 1: ja , bo jeździłem po wszystkich możliwych mechanikach/monterach, płaciłem za ich beznadziejne rady i wymieniałem dobre części

Pierdoła numer 2: mechanicy , banda patałachów niepotafiąca zdiagnozować najprostrzego problemu, wymyslająca cuda niewidy (sonda, komputer, panewki, wałek, rozrząd, dźwigienki itp)

Pierdoła numer 3: przyczyna utraty mocy w moim samochodzie

Zadzwonił dzisiaj mechanik do którego wstawiłem wczoraj auto z nakazem znalezienia i usunięcia problemu niewyjaśnialnej utraty mocy. Kazałem przede wszystkim sprawdzić wałek i dźwigienki a jeżeli okazało by się to niewystarczalne, zrobić wszystko aby samochód działał jak należy, Ten sam człowiek, miesiąc temu nie chciał "na ślepo" gdzebać w aucie i odesłał mnie na examiner.

Sprawdził wszystko: wałek, panewki, dźwigienki -idealne. Sprężanie wszędzie- cudo. Rozrząd przesunięty w lewo i prawo -nic. Nowe świece i przewody- zero poprawy. Kolejna wizyta na examinerze- zero błędów. Jednym słowem- igła nie maszyna.

W ramach ostatniej deski ratunku- odłączył układ wydechowy przy katalizatorze - i stał się cud zlosnik.gif ...ale przecież ja nie mam katalizatora (tzn: jest pusta puszka). Zamontował więc puszkę, bez tłumików - nadal działa. Nowy tłumik- 150km/h bez pytania shocked.gif Wersje są dwie: mało pradwopodobna to ta, że resztki katalizatora zapchały tłumik. Bardziej- pourywały się ścianki działowe wewnątrz tłumika uniemożliwiając normalny przepływ spalin.

W szoku był sam mechanik- bo nigdy się z czymś takim nie spotkał, w jeszcze większym szoku byłem ja, kiedy powiedział co było przyczyną, kiedy podliczył mnie na 500zł (200zł-tłumik, 300zł-walka z samochodem) i kiedy chwilę później zbliżałem się do zakrętu z przędkością 160km/h smirk.gif

Nawet nie napiszę w jakim stopniu zszokowany byłem odbierając dzisiaj Stilo z ASO z nową centralką wrtysku za 2300zł pad.gif ...bo poprzednia "ot tak" zakończyła swój żywot oslabiony.gif ... patre cicho wpysk.gif

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

najważniejsze, że w końcu oba autka stoją w 100% sprawne w garażu boozing.gif

Napisano

> Stilo z ASO z nową centralką wrtysku za 2300zł ...bo

> poprzednia "ot tak" zakończyła swój żywot ... patre cicho

tutiturumtutu hehe.gif

pamparampampam hahaha.gif

2300? masz już karte rabatową? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> tutiturumtutu

> pamparampampam

> 2300? masz już karte rabatową?

jeszcze trochę i zdobędę platynową... smirk.gif

...nie ma? frown.gif

dla mnie zrobią hehe.gif

Napisano

wychodzi na to , że uszkodzony katalizator jest szkodliwy nie tylko dla środowiska wink.gif

w dieslach takie rzeczy się dzieją , ale w benzynach dość rzadko hmm.gif

Napisano
  • Autor

> wychodzi na to , że uszkodzony katalizator jest szkodliwy nie tylko

> dla środowiska

> w dieslach takie rzeczy się dzieją , ale w benzynach dość rzadko

bardziej prawdopodobne że odpowiedzialny był wątpliwej jakości tumik a nie katalizator.

Jedną z przyczyn wytłuczenia katalizatora był brak mocy. Tak więc "z" czy "bez" - to nie o katalizator chodziło

Napisano

w sumie najważniejsze , że w końcu ta nietypowa usterka zlaleziona i usunięta , na pewno diagnoza przyda się innym ok.gif

Napisano

> jeszcze trochę i zdobędę platynową...

> ...nie ma?

> dla mnie zrobią

nie mogłeś kupić używanego sterownika?

jedną trzecią tej kwoty byś zapłacił...

Napisano

> 300zł-walka z samochodem) i kiedy chwilę później zbliżałem się do zakrętu z przędkością 160km/h

swoja padaka 1.4 rozpedziles sie do 160 ?? ile to trwalo 270751858-jezyk.gif

bo mi sie wydaje ze moj sie rozpedza wiecznosc wink.gif

Napisano
  • Autor

> swoja padaka 1.4 rozpedziles sie do 160 ?? ile to trwalo

> bo mi sie wydaje ze moj sie rozpedza wiecznosc

idzie jak burza zlosnik.gif 160km/h bez zająknięcia drive.gif tylko trochę rzuca na koleinach

>nie mogłeś kupić używanego sterownika?

sprawę załatwiałem w ASO więc niekoniecznie. Poza tym nowy komputer sam dostraja się do reszty elektroniki. Przy zakupie używanego trzeba mieć w komplecie stacyjkę, immobilaizer, i coś tam jeszcze

Zauważyłem jeszcze kilka szczegółów:

z silnika nie dobiegają już żadne niepokojące odgłosy tykania (po zdjęciu nogi za sprzęgła) które wszyscy okreslali jako koniec skrzyni biegów.

wszystko pracuje równo, bez problemów. Dobrze schodzi i wchodzi na obroty.

wcześniej myslałem że opinie o głosniejszej pracy wydechu po wywaleniu katalizatora, to bujda. U mnie było minimalnie głośniej, ale nie w stopniu utrudniającym jazdę. Okazało się że po wymianie zatknego tłumika sytuacja nieco się zmieniła zlosnik.gif osobiście mi to nie przeszkadza, ale wiem że niektórych może irytować. Najfajniejsze są strzały rodem z rajdówki WRC przy zdjęciu nogi z gazu na 6tyś obrotów uzbroj_zlo.gif

Napisano

No to chyba za chwilkę wywale tego czaskanego kata, bo mam identyczne objawy jak ty ale tyłumik był wymieniany jakiś rok temu, więc stawiam na kata.

Napisano
  • Autor

> No to chyba za chwilkę wywale tego czaskanego kata, bo mam identyczne

> objawy jak ty ale tyłumik był wymieniany jakiś rok temu, więc

> stawiam na kata.

nie wiem czy będziesz to robił samemu, czy zlecisz mechanikowi, ale najpierw odłącz ukad przy katalizatorze. Jeżeli się poprawi, to możesz, zamontować katalizator bez tłumików (choć nie wiem czy się da) i sprawdzić czy nadal działa jak należy. Jeżeli działa to wina leży po stronie tłumików. Ale u mnie było najpierw sprawdzane wszystko inne więc przyczyna w Twoim aucie może być zupełnie inna bo zatkany tłumik to raczej rzadkość. Mechanik który ma zakład od 20-lat spotkał się z tym po raz pierwszy.

Najpierw sprawdzałem: katalizator(wywalony), kolektor (sprawdzony), sonda Lambda(wymieniona), rozrząd(sprawdzany, przesuwany w lewo i prawo), wałek, popychacze, dźwigienki, panewki (wszystko sprawdzane), świece, przewody WN (czyszczone, podmieniane na inne), ciśnienie/sprężanie (sprawdzone wszędzie gdzie to tylko możliwe), wizyty na examinerze (łącznie trzy, wszystkie zbędne), i coś tam by się jeszcze znalazło, ale nie pamiętam... wink.gif

Napisano

Wiem na pewno że nie jest to wina:

- ciśnienie/sprężanie w cylindrach - wymieniany jeden tłok i wszystkie pierścienie około 2 lat temu, a ja za dużo tego auta nie uzywam,

- świece, przewody WN - jakiś czas temu wymieniłem świece a jak je czyściłem to wyglądały idealnie tak jak jest to pokazane na śmietniku (w tutku o świecach), a przewody też wykluczam bo iskierka wszędzie piękna jest,

Jeśli to nie będzie wina kolektora to podejrzewam wałek rozrządu, sam rozrząd bądź sąda lambda.

Mam takie pytanie, chce sprawdzić ten katalizator więc go wykręce i teraz nie mam czym go zastąpić i tutaj moje pytanie. Czy mogę odpalić auto bez niego i spr czy wkręca się na obroty czy nie bardzo bo sondzie będzie coś nie grało ??

Napisano
  • Autor

> Wiem na pewno że nie jest to wina:

> - ciśnienie/sprężanie w cylindrach - wymieniany jeden tłok i

> wszystkie pierścienie około 2 lat temu, a ja za dużo tego auta

> nie uzywam,

> - świece, przewody WN - jakiś czas temu wymieniłem świece a jak je

> czyściłem to wyglądały idealnie tak jak jest to pokazane na

> śmietniku (w tutku o świecach), a przewody też wykluczam bo

> iskierka wszędzie piękna jest,

> Jeśli to nie będzie wina kolektora to podejrzewam wałek rozrządu, sam

> rozrząd bądź sąda lambda.

> Mam takie pytanie, chce sprawdzić ten katalizator więc go wykręce i

> teraz nie mam czym go zastąpić i tutaj moje pytanie. Czy mogę

> odpalić auto bez niego i spr czy wkręca się na obroty czy nie

> bardzo bo sondzie będzie coś nie grało ??

nie wiem jak jest w 1.6 ale generalnie zasada jest taka, że jeżeli nie masz sondy za katalizatorem to możesz śmiało go wywalić mlotek.gif

przejedź się bez tłumików... zobaczysz jak to fajnie 893goodvibes.gif

Napisano

Mam taki zamiar, ale jeszcze godzinkę poczekam tak aby sąsiadów pobudzić 270751858-jezyk.gif:P:P A w 1.6 jest przed katem ta sąda.

PS ma jakiś sens próba przeczyszczenia sądy , np benzynką ??

Mam jeszcze jedno pytanie, rozmawiałem dzisiaj z gościem z serwisu gdzie było te autko robione za poprzedniego właściciela i się mocno zdziwiłem. W książeczce napraw nie było o tym słowa, ale gościu spr w kompie i powiedział mi że ma wpis: Auto było tam naprawiane - zagrzana głowica. Czy to oznacza że tak silniczek spóchł, czyli się zatarł i oni go odratowali :>

Napisano
  • Autor

> Mam taki zamiar, ale jeszcze godzinkę poczekam tak aby sąsiadów

> pobudzić 270751858-jezyk.gif:P A w 1.6 jest przed katem ta sąda.

powiem tak: jechałem kiedyś Nubirą 2.0 i 150km od domu oderwał mi się tłumik... powyżej 100km/h mózg wypływał uszami 893goodvibes.gif

> PS ma jakiś sens próba przeczyszczenia sądy , np benzynką ??

ma. słyszałem że czasami pomaga. Ja czyściłem swoją w rozpuszczalniku i zasyfiona była niemiłosiernie. Koniec końców kupiłem następną bo czyszczenie nie pomogło. Jak się później okazało wina nie leżała po jej stronie clown.gif Słyszałem opinię że powinno się wymieniać sondę co 80/100tyś km. Moja przejechała 146tyś więc i tak należała jej się emerytura

> Mam jeszcze jedno pytanie, rozmawiałem dzisiaj z gościem z serwisu

> gdzie było te autko robione za poprzedniego właściciela i się

> mocno zdziwiłem. W książeczce napraw nie było o tym słowa, ale

> gościu spr w kompie i powiedział mi że ma wpis: Auto było tam

> naprawiane - zagrzana głowica. Czy to oznacza że tak silniczek

> spóchł, czyli się zatarł i oni go odratowali :

tu Ci nie pomogę bo się na tym nie znam niewiem.gif

Napisano

> gościu spr w kompie i powiedział mi że ma wpis: Auto było tam

> naprawiane - zagrzana głowica. Czy to oznacza że tak silniczek

> spóchł, czyli się zatarł i oni go odratowali :

przegrzany silnik i wywalona uszczelka...

Napisano

> przegrzany silnik i wywalona uszczelka...

A co to w praktyce oznacza, tan jakie sa tego następstwa ??

Napisano

> A co to w praktyce oznacza, tan jakie sa tego następstwa ??

zapytaj kraiczka zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> swoja padaka 1.4 rozpedziles sie do 160 ?? ile to trwalo

> bo mi sie wydaje ze moj sie rozpedza wiecznosc

moj licznikowo 180 sie buja z czterema osobami na pokladzie i pelnym bagaznikiem

160 jest w momencie powiedzmy od 100 do 160 okolo 30 sekund na oko nie dluzej wink.gif

Napisano

He he he, gościu ma po prostu talent 270751858-jezyk.gif:P

Takiego "speca" to ze świecą szukać wink.gif

Co prawda w moim aucie tez się przegrzał silnik ale poprzednim właścicielem była kobieta i wydaje mi się że miała nieco większe pojęcia o tym czym jeździ. Więc wykluczam że spadek mocy to następstwa tamtej awarii, bo ta kobieta musiała dojerzdzać około 100 km dziennie do pracy więc fuszery by nie pozwoliła odwalić. A po 2 znam ludzi z tego serwisu, a oni znają się na rzeczy.

Napisano
  • Autor

> Mam taki zamiar, ale jeszcze godzinkę poczekam tak aby sąsiadów pobudzić

daj znać jak skończysz... aż ciekawy jestem czy coś Ci to pomoże hmm.gif

i opisz wrażenia z jazdy bez tłumika... jump.gif

Napisano

> daj znać jak skończysz... aż ciekawy jestem czy coś Ci to pomoże

> i opisz wrażenia z jazdy bez tłumika...

He he wiesz nie miałem sumienia tego zrobić. Za dobrych sąsiadów mam 270751858-jezyk.gif

Spróbuje jutro w południe.

Napisano

> daj znać jak skończysz... aż ciekawy jestem czy coś Ci to pomoże

> i opisz wrażenia z jazdy bez tłumika...

Jednak lipa, rozłączenie tłumików i kata nic nie dało. Jak mu przydusiłem do i tak i tak zatrzymał się na 5000 obr/min. Ale odgłos był piękny, jak bym miał 400 konny piecyk pod maską, a tak pięknie strzelał 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.