Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wahacze (tuleje)

Featured Replies

Napisano

sciągało mi zdeczka na lewą strone i pojechałem na diagnoze pzredniego zawieszenia.okazało się że są luz na tulejach.zaproponowali wymianę samych tulejek.naczytałem się na forum za i przeciw wymiany samych tulejek no i oczywista mętlik w głowie.Robić tulejki czy całe wahacze???

tulejki proponowwali w zabujczej cenie (jak dla mnie) 90 za stronę (zapewne można taniej wyrwać)

wahacze widziałem na allegro za coś koło 100 (pewnie nie warte polecenia), TRW na 200 i ocap 130 (w miarę normalna cena).

co radzicie??

tulejek zapewne nie polecacie??

wie ktoś coś o ocapie??godny polecenia czy raczej badziew??

może "pyry" macie namiary na coś ciekawego w poznaniu??

pozdrawiam i dzięki

Napisano

trw godny polecenia podobno

ocap to syf

tulejki to chyba tez syf

ja bym kupil trw albo orginal albo tofas(sam mam tofas)

tofasy mozna kupic u kolegi z kacika chrisa za 150 zlotych

Napisano

kto Ci gdzie Ci proponował 90 zika za tuleje?

z robocizną ( za tanio ) czy za samą część ( za drogo ) przynajmniej jak na ASO.

tower: zajefajny podpis smile.gif:)

Napisano
  • Autor

> kto Ci gdzie Ci proponował 90 zika za tuleje?

> z robocizną ( za tanio ) czy za samą część ( za drogo ) przynajmniej

> jak na ASO.

> tower: zajefajny podpis smile.gif

za wymianę tulejek w dwóch przednich wahaczach (po dwie tuleje) z robocizną chcą ok 350 zeta.

Napisano

> za wymianę tulejek w dwóch przednich wahaczach (po dwie tuleje) z

> robocizną chcą ok 350 zeta.

to by sie zgodziło

mi aso chciało chyba 150 za wymiane jednej tulejki z częścią.

tylko ze za wymontowanie wahacza liczą sobie jedną kwotę bez względu na to ile tulejek zmieniają. Na razie się wstrzymałem bo na szarpakach wychodzi że mam zawieszenie igła. Mechanior sie ręcznie gdzieś dopatrzył luzów. Wrocławskie drogi wkrótce skutecznie pogłębią ten stan angryfire.gif

Napisano

Mój fiacior od nowosci miał wymieniane tylko dwa przednie amory, nic pozatym....................i jeździ biglaugh.gif ....aczkolwiek w tym roku nie obędzie się bez generalnego remontu zawieszenia .

Jełśi już jednak mam wymieniać, to całe wahacze, nie tylko tuleje oslabiony.gif .

Ps. Tak se patrze i wychodzi na to że ukulałem równo 3000 postów na dzień dzisiejszy banana-wave.gif

Napisano

> a tak a'propos to ile zrobiłeś na oryginalnym zawieszeniu ?

W tej chwili mam 130 tysiecy i jak wspominałem, wymieniałem tylko przednie amorki.

Napisano

ja mam dopiero 86k i chyba dość dużo przodu do wymiany ale w końcu te 86k to tylko po dziurawym mieście smile.gif a już tył był wymieniany frown.gif

ale to nie ma chyba co porównywać smile.gif SC ma 125 k i zawieszenie igła bo dziennie robi 80 kilometrów po nowej drodze smile.gif

jak się dużo trzaska kilosów po dobrej nawierzchni to nie sypie się zwieszenie smile.gif

Napisano

> W tej chwili mam 130 tysiecy i jak wspominałem, wymieniałem tylko przednie amorki.

Taki przebieg nawet na oryginałach to rzadko się zdarza , zwłaszcza jak się jeździ nie tylko po trasach ok.gif

Napisano

> Taki przebieg nawet na oryginałach to rzadko się zdarza , zwłaszcza

> jak się jeździ nie tylko po trasach

ja zrobilem 110 glownie po miescie

Napisano

> jak się dużo trzaska kilosów po dobrej nawierzchni to nie sypie

A co to takiego ta dobra nawierzchnia ?

zlosnik2.gif

Napisano

> sciągało mi zdeczka na lewą strone i pojechałem na diagnoze

Poszukaj wątku z tego tygodnia o tulejach poliuretanowych.

200 PLN kosztuje komplet 4 niezniszczalnych silentbloków.

Napisano

> ja zrobilem 110 glownie po miescie

macie widać znacznie lepsze drogi , kilka razy osobiście mogłem się o tym przekonać , bo u nas to szkoda gadać

Napisano

> Mój fiacior od nowosci miał wymieniane tylko dwa przednie amory, nic

> pozatym....................i jeździ ....aczkolwiek w tym roku

> nie obędzie się bez generalnego remontu zawieszenia .

> Jełśi już jednak mam wymieniać, to całe wahacze, nie tylko tuleje

> .

to chyba nie jeździmy tymi samymi drogami smile.gif

pierwszy raz po ok 70 kkm wymieniałem wahacze

widocznie kupuje jakieś badziewie bo od tamtego czasu co ok 15-20 kkm muszę wymieniać

teraz na jednym tuleje wymieniłem jestem ciekaw jak długo wytrzymają

Napisano
  • Autor

podzwoniłem i koleś mi znalazł wahacze magneti mareli za 123 złote.Zapiera się że to są oryginalne montowane we fiaciorach.Czy to prawda?? orientuje się ktoś?? jeśli tak to wydaje mi się że cena rewelacja. Oczywiście wyniknął probelm z rozmiarem czy 15 czy 17 bo mówi że montowali jak popadnie nie zależnie od rocznika.Jak to można szybko sprawdzić i czy wogóle można bez demontażu??

pozdrawiam

Napisano

> ja mam dopiero 86k i chyba dość dużo przodu do wymiany ale w końcu te

> 86k to tylko po dziurawym mieście a już tył był wymieniany

> ale to nie ma chyba co porównywać SC ma 125 k i zawieszenie igła bo

> dziennie robi 80 kilometrów po nowej drodze

> jak się dużo trzaska kilosów po dobrej nawierzchni to nie sypie się

> zwieszenie

Ja mam 114 tyś km a wahacze wymieniałem jakiś 5 tyś temu - wcześniej tylko łączniki stabilizatora (kilka razy). Amortyzatory od nowości (i póki co jeszcze trochę wytrzymają)

No ale maryśka ma trochę inne amory niż BB, a wahacz choć podobny to jednak też inny (dłuższy)...

Napisano
  • Autor

> oryginalnie to dawali TRW na pierwszy montaż , rozmiar ma być 17 mm

Przeglądałem forum odnośnie wahaczy i jedni piszą coś w stylu "najlepsze oryginały na potem TRW".Teraz wychodzi na to że TRW to oryginały.Co jest wkońcu prawdą??

Kurcze z jednej strony fajnie że forum a z drugiej człowiek się naczyta i potem rodzą się dylematy 270751858-jezyk.gif.

Napisano

> Co jest wkońcu prawdą??

Prawdą jest, że tanie zamienniki to badziew...

Oryginały z ASO, potem TRW, czyli teoretycznie oryginały, potem TOFAS, czyli tureckie oryginały, potem już badziew...

Czy wątek o poduszkach z PU znalazłeś?

Napisano
  • Autor

znalazłem ale boje sie o ten sworzeń troszke.tymbardziej że wahacze od nowości nie były ruszane (teraz jest 143 k).ale zastanawiam się czy na tył jakby co (o ile też wchodzi w grę) nie warto by było sie skusić. ale tu znów przeraża mnie własnie okres oczekiwania.wysyłasz wahacze a bryka stoi.nie wiadomo czy zrobią odrazu czy poczta nie nawali.

chyba zdecyduje się na te TRW na razie znalazłem za 189 najtaniej i to jeszcze do domciu mi w razie czego dowiozą bo z poznania.no i jak się okaże że ze średnicą nie trafie nie będzie za długo zwłoki z wymianą (dzwoniłem do aso i mówili że srednica 15 czy 17 montowali jak leciało i nie ma reguły, kwestia tego czy czasem nie chcą zachęcić do kupna u nich bo wiadomo my zdemontujemy będziemy widzieć to odpowiednie damy).

Napisano

> zastanawiam

> się czy na tył jakby co

Z tyłu nie ma tego typu silentbloków, tylko zestaw łożysko-tuleja+śruba-łożysko.

A wracając do przodu, to nie musisz wysyłać mu wahaczy, lecz możesz zamówić tuleje i wcisnąć u swojego mechanika.

Napisano

> chyba zdecyduje się na te TRW na razie znalazłem za 189 najtaniej i

> to jeszcze do domciu mi w razie czego dowiozą bo z poznania

sprzedaż wysyłkową też prowadzą , bo czeka mnie prawy do wymiany ?

Napisano
  • Autor

> sprzedaż wysyłkową też prowadzą , bo czeka mnie prawy do wymiany ?

raczej tak bo ja ich kiedyś wyhaczyłem jak amorki z tyłu zmienialem.proponowali bilstainy ale wkońcu zdecydowałem sie na KYB.wogóle oni chyba w bilstainie siedzą bo na początku jak o wahacz zagadałem to febi proponowali a z tego co czytałem wcześniej oni (febi) ma coś wspólnego z bilstainem.febi mają za 120 czy 130 i koleś niby je polecał ale wiadomo każda sroka ogon swój chwali

Napisano

Febi na allegro mają po 130 , ale TRW nikt tam nie ma , podaj na nich jakieś namiary , może być na priv

Napisano

> (febi) ma coś wspólnego z bilstainem

Nie rusz febi - pic na wodę - łączniki miałem z febi i poleciały po 5 tysiącach.

Napisano
  • Autor

> Nie rusz febi - pic na wodę - łączniki miałem z febi i poleciały po 5

> tysiącach.

spoko decyzja już raczej zapadła biore TRW.mam tylko nadzieje że 17 będą ok najwyżej wymiana ale wtedy bryka na 2-3 dni obowiązkowy postój niestety.do tego przednie klamki dojdą i ogranicznik drzwi kierowcy bo się rozsypał a jak boczek będzie zdjęty to już sie zamontuje.

Napisano

ja dzis jestem po wymianie tulejek na wahaczu!! zobaczymy ile pociagnie narazie jestem zadowolony 893goodvibes.gif

Napisano

> ja dzis jestem po wymianie tulejek na wahaczu!! zobaczymy ile

> pociagnie narazie jestem zadowolony

Na jakie wymieniałeś i ile kosztowały?

Napisano

> spoko decyzja już raczej zapadła biore TRW.mam tylko nadzieje że 17

dzięki za namiary na firmę , chyba nie masz obaw że dla ciebie braknie ? smile.gif

Napisano

> Na jakie wymieniałeś i ile kosztowały?

nie wiem na jakie bo mi wymienial mechanik ale wiem ze jedna sztuka kosztowala 35 zl

Napisano
  • Autor

> dzięki za namiary na firmę , chyba nie masz obaw że dla ciebie

> braknie ?

spoko nie denerwuj się zagadaj na gg 959702 siedzibę mają w nowej soli (to okolice zielonej albo gorzowa).

Napisano

> spoko nie denerwuj się zagadaj na gg 959702 siedzibę mają w nowej

> soli (to okolice zielonej albo gorzowa).

dzięki , w moich stronach chcą 260 za TRW icon_eek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.