Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rezonans wydechu.

Featured Replies

Napisano

Pacjent to Renault Megane II 1.6

Przy ruszaniu cos stukało pod autem, z czasem coraz bardziej, stwierdziłem, ze wydech luźno lata, wiec wymieniłem zawieszkę wydechu, środkową bo tylnej w serwisie nie mieli... i zaczeło sie. Stuki zniknęły, tu ewidentnie poprawiło sie. Jednak pojawił sie inny objaw. Przy predkosci obrotowej ok. 2400 zaczyna sie basowe buczenie z wydechu, maksimum ma przy 2500 i konczy sie przy 2600. Tak samo przy rozpedzaniu jak i przy hamowaniu silnikiem. Przy hamowaniu jakby bardziej. Wymiana srodkowej zawieszki to spowodowała.

Spotkaliscie sie z czyms takim ? Wina zawieszki, a jest ona dosyć fikuśna.

DSC07996.JPG

Napisano

> Pacjent to Renault Megane II 1.6

> Przy ruszaniu cos stukało pod autem, z czasem coraz bardziej, stwierdziłem, ze wydech luźno lata,

> wiec wymieniłem zawieszkę wydechu, środkową bo tylnej w serwisie nie mieli... i zaczeło sie.

> Stuki zniknęły, tu ewidentnie poprawiło sie. Jednak pojawił sie inny objaw. Przy predkosci

> obrotowej ok. 2400 zaczyna sie basowe buczenie z wydechu, maksimum ma przy 2500 i konczy sie

> przy 2600. Tak samo przy rozpedzaniu jak i przy hamowaniu silnikiem. Przy hamowaniu jakby

> bardziej. Wymiana srodkowej zawieszki to spowodowała.

> Spotkaliscie sie z czyms takim ? Wina zawieszki, a jest ona dosyć fikuśna.

Czy wydech ma połączenia z uszczelkami (skręcane śrubami na sprężynach)?

Napisano

Wydech się rozszczelnił ok.gif

Napisano

Kiedyś wymieniałem plecionkę w swoim aucie i połapałem się, że nie mam odpowiednio grubych śrub.

Skręciłem lekko wydech do flanszy, klej na gwinty, pasta na łączenie, jeździłem 3 dni i zabrałem się za porządne skręcenie.

Dałem właściwe śruby, nową grubszą uszczelkę i .... zonk.

Bo mam rezonans przy 1800 zlosnik.gif

Wniosek - ja i Ty coś mamy za sztywno wydech złożony / założony.

Napisano
  • Autor

> Czy wydech ma połączenia z uszczelkami (skręcane śrubami na sprężynach)?

A tego nie wiem. Nie sprawdzałem.

@Gregs0N

Poza podanym zakresem obrotów jest cicho, to znaczy normalnie i nic innego nie wskazuje na rozszczelnienie.

@lessero

Mozliwe, ze za sztywno wydech złożony, to dobry trop. Moze muszę poczekać az zawieszka sie troche rozciągnie/naderwie ?

Moze trzeba by ja przykręcić do podwozia przez jakąś gumę ?

Napisano

> Mozliwe, ze za sztywno wydech złożony, to dobry trop. Moze muszę poczekać az zawieszka sie troche

> rozciągnie/naderwie ?

> Moze trzeba by ja przykręcić do podwozia przez jakąś gumę ?

dobrze byłoby wymienić tylną zawieszką, bo drgania mogą się przenosić po układzie stąd zmiana ''specyfiki''

Napisano

> A tego nie wiem. Nie sprawdzałem.

> @Gregs0N

> Poza podanym zakresem obrotów jest cicho, to znaczy normalnie i nic innego nie wskazuje na

> rozszczelnienie.

> @lessero

> Mozliwe, ze za sztywno wydech złożony, to dobry trop. Moze muszę poczekać az zawieszka sie troche

> rozciągnie/naderwie ?

> Moze trzeba by ja przykręcić do podwozia przez jakąś gumę ?

Nie.

Jeśli wydech jest składany a w na złączce jest taka stożkowa podkładka to ona mogła się zwyczajnie wyrobić i tamtędy dmucha. Będzie właśnie rezonować w pewnych zakresach obrotów.

Wymiana zawieszki spowodowała jedynie rezonans w innych zakresach obrotów.

Napisano

> Nie.

> Jeśli wydech jest składany a w na złączce jest taka stożkowa podkładka to ona mogła się zwyczajnie

> wyrobić i tamtędy dmucha. Będzie właśnie rezonować w pewnych zakresach obrotów.

też tak mi się wydaje ok.gif

Napisano
  • Autor

> dobrze byłoby wymienić tylną zawieszką, bo drgania mogą się przenosić po układzie stąd zmiana

> ''specyfiki''

Wymiana (pozniej) tylnej zawieszki wydechu na nową nic nie zmieniła.

Wymieniona została rownież (pozniej) tylna, srodkowa poduszka pod silnikiem, zeby zmniejszyc przemieszczanie sie silnika - tez bez zmian dla rezonansu.

@Toost

Przed wymianą zawieszki nie było żadnego rezonansu. Były tylko stuki przy ruszaniu. W czasie jazdy potem, nic nie było. Rezonans pojawił sie po wymianie srodkowej zawieszki wydechu na nową.

Napisano

> Wymiana (pozniej) tylnej zawieszki wydechu na nową nic nie zmieniła.

> Wymieniona została rownież (pozniej) tylna, srodkowa poduszka pod silnikiem, zeby zmniejszyc

> przemieszczanie sie silnika - tez bez zmian dla rezonansu.

> @Toost

> Przed wymianą zawieszki nie było żadnego rezonansu. Były tylko stuki przy ruszaniu. W czasie jazdy

> potem, nic nie było. Rezonans pojawił sie po wymianie srodkowej zawieszki wydechu na nową.

Przy wymianie zawieszki poruszali rurą. Jak uszczelka wydechu się kończyła to się zwyczajnie wysypała.

Ale oczywiście nie upieram się, ze mam rację. Po prostu w kilku przypadkach z jakimi się spotkałem, rezonans powodowała właśnie ta uszczelka. Obecnie mam właśnie taki przypadek w toyocie.