Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do rozpowszechnienia wsrod kierowcow !!!

Featured Replies

Napisano

Takie oto zdjecia

276575351-moto1.jpg

276575355-moto2.jpg

POZDRAWIAM

Na IKN juz jest link.

post-18385-14352468848157_thumb.jpg

Napisano

> Takie oto zdjecia

> POZDRAWIAM

> Na IKN juz jest link.

Jak oni będą tak bezmyślnie i niezgodnie z przepisami jeździć jak na drugim zdjęciu, to się nie dziwię że wszystko co robią na drodze, mogą robić ostatni raz. Oby głupoty; tak powszechnej w wykonaniu właścicieli jednośladów; było na drogach jak najmniej i oby nie pokazywali jej zwłaszcza w ulotkach propagandowych, bo tylko się ośmieszają.

Napisano

> Jak oni będą tak bezmyślnie i niezgodnie z przepisami jeździć jak na

> drugim zdjęciu, to się nie dziwię że wszystko co robią na

> drodze, mogą robić ostatni raz. Oby głupoty; tak powszechnej w

> wykonaniu właścicieli jednośladów; było na drogach jak najmniej

> i oby nie pokazywali jej zwłaszcza w ulotkach propagandowych, bo

> tylko się ośmieszają.

Popieram a dla podparcia poparcia realistyczny humorek:

Egzamin na prawo jazdy. Egzaminator zadaje kursantowi pytanie:

- Ma pan skrzyżowanie równorzędne. Tu jest pan w samochodzie osobowym, tutaj tramwaj, a tu karetka na sygnale. Kto przejedzie pierwszy?

- Motocyklista - odpowiada pytany.

- Panie, co pan wygadujesz! - warczy zły egzaminator - Toż przecież mówię, jest pan, tramwaj i karetka. Skąd wziął się motocyklista?

- A ch.. ich wie skąd oni nagle się biorą!

Napisano
  • Autor

> tylko się ośmieszają.

Czy Bonusik, mnie tez masz na mysli, ja jestem motocyklista i nie uwazam ze jezdze bezmyslnie a lamac przepisy samochodem sie tez da. Juz raz mialem smiwrc w oczach przez buraka w puszce ktory nie popatrzyl w lusterko, to ze sa rzeczywiscie dawcy ktorzy nie mysla jak jezdza nie oznacza zeby oceniac wszystkich taka sama miara, na drugi raz radze sie zastanowic nad tym co sie napisze .

A co do osmieszania to nie bede podawal linka do kilku tematow na IKN w ktorych ty sie osmieszyles na maxa ok.gif (sprawa wadliwych paskow).

POZDRAWIAM

Napisano

> A co do osmieszania to nie bede podawal linka do kilku tematow na IKN

> w ktorych ty sie osmieszyles na maxa (sprawa wadliwych paskow).

> POZDRAWIAM

i po co Ci to BONUS było wink.gifwink.gifwink.gif

Napisano

> drugim zdjęciu,

Możesz wyjaśnić co takiego jest pokazane na 2 zdjęciu co jest niezgodne z przepisami ??

Napisano

> tylko się ośmieszają.

zgadzam sie..

ja zerkam zawsze do lusterka aczkolwiek sa takie sytauacje gdy taki bezmózg na motorku przecina kilka cm od lusterka auta na pełnej predkosci i niech ktos mi powie ze to nie jest proszenie sie motocyklisty o bum (sam miałem taka akcje na autostradzie gdy taki bezmozg przeciął mi koło lusterka dosłownie kilka cm),wtedy naprawde jestem za rozsypaniem gwozdzi na asfalcie przed nim ...

nie twierdze ze nie łamie przepisów bo jak kazdy zdaza sie, aczkolwiek smiałbym tutaj powiedziec ze w 80/100 przypadkach winna jest predkosc motocyklistów i czasem nie zdązy sie zauwazyc nadlatujacego motocyklisty w lusterku..

a juz w korkach to juz jest szczyt szczytów, wyprzedzanie na 3, przeciskanie sie pomiedzy autami,odkrecanie od swiateł do swiateł..

Panowie sam smigałem na motorku, ale najpierw popatrzmy na siebie jak jezdzimy a pozniej ganmy innych.

rozumiem prosta droga, niema zagrozenia dla innych a odkrec sobie robisz to na własne ryzyko,ale jazda w ruchu miejskim w taki sposób to juz jak dla mnie przekręt.

pzdr i jak najmniej spotkan z asfaltem grinser006.gif

Napisano

> i po co Ci to BONUS było

Dokopał mi, co? stara i sprawdzona metoda obrony - atak 893goodvibes.gif

Napisano

> Możesz wyjaśnić co takiego jest pokazane na 2 zdjęciu co jest

> niezgodne z przepisami ??

Przeciez oni jadą OBOK siebie...

Napisano

> Juz raz mialem smiwrc w oczach przez buraka w puszce ktory

> nie popatrzyl w lusterko

1. Głównym miejscem gdzie ma się patrzeć kierowca jest droga przed samochodem.

2. Przy wyprzedzaniu czy zmianie pasa kierowca musi się upewnić, czy może dokonać tego manewru. Upewnić nie znaczy wbijać wzrok w lusterko, bo o wiele ważniejsze jest co się dzieje na przeciwnym pasie ruchu.

3. Lusterka mają zwykle "martwe pole" i musisz sobie zdawać z tego sprawę, że motocykl łatwiej się w niej mieści niż samochód.

4. Kierowca samochodu dokonuje zwykle oceny na podstawie "typowych zachowań", czyli nie wlepia wzroku w lusterko szukając w nim potencjalnych zagrożeń, tylko krótko kontroluje tyły zanim zacznie wyprzedzać. Jak ktoś leci 200km/h to nawet ja mogę go przeoczyć, a jestem raczej uważnym i przewidującym kierowcą.

5. Motocyklista lecą blisko środka jezdni jest o wiele mniej rzucającym się w oczy obiektem we wstecznym lusterku, niż samochód jadący środkiem pasa.

6. Kierujący będący z tyłu musi brać pod uwagę, co będzie robił pojazd przed nim. Na podstawie tego jakie prędkości mają sakochodzy przed Tobą, ich odległości między sobą, czy zygzakowania, jesteś w stanie ocenić, czy ktoś Ci zajedzie drogę czy nie. Wiele razy mi zajeżdżano drogę i chyba zawsze wiedziałem, kto mi taki numer wytnie i byłem na to przygotowany. Można to jednak dobrze ocenić, powiedzmy przy różnicy prędkości 0-30km/h i czasie obserwacji >5s. Jak ktoś leci 200km/h i dopada kolumnę jadącą 100km/h to nie jest w stanie tego zrobić.

Napisano

Jasne że można łamać przepisy w samochodzie albo na rowerze, ale ja nie chcę zaczynać kolejnej zbędnej dyskusji, chciałem zwrócić uwagę na głupotę tej ulotki propagandowej. Ona przedstawia TYPOWĄ głupotę sporej części motocyklistów, głupotę pod tytułem "przecież ja mam motor, wszystko mi wolno: jazda slalomem, obok siebie itd. co tam przepisy. Daję głowę ze powstała ta ulotka w środowisku motocyklistów, którzy widzą (a raczej nie widzą) ten problem problem w sposób właściwy sobie.

Napisano

> Przeciez oni jadą OBOK siebie...

Przyjrzyj się - oni nie jadą obok siebie, tylko "w szachownicę". To jest najbezpiecznieszy sposób jazdy motocyklem w grupie.

Pozdr. P.

Napisano

> Przyjrzyj się - oni nie jadą obok siebie, tylko "w szachownicę". To

> jest najbezpiecznieszy sposób jazdy motocyklem w grupie.

> Pozdr. P.

a co na to KD? Czy nie ma w nim zapisu o jeździe możliwie najbliżej krawędzi jezdni?

Napisano

od razu widac jaki jest stosunek samochodziarzy do motocyklistow... motocylisci sa w mniejszosci a idiotow wsrod kierowcow samochodow nie brakuje. moge podac duzo przykladow jade sobie motorem (750) po miescie, jade wolno centrum miasta idiota w beemce 3 mnie wyprzedza lat 18 nie wiecej, podpuszcza mnie, mam go w dupie ale to co robi chcac mnie sprowokowac w pale sie nie miesci... drugi idiota facet po 30 zonaty dziecko, jedzie omega b ta sama sytuacja. nie daje sie sprowowkowac chociaz moto osiagami bije na glowe samochody.

na codzien jezdze oplem kadettem gsi takich sytuacji jak wyzej moglbym wypisywac mnostwo.

kiedys bylem kierowca kultura polskich kierowcow jest zalosna. mysle ze jakby kazdy pojezdzil po tym kraju jako kierowca zawodowy to by zmienil swoj stosunek do innych uzytkownikow drogi.

wiecej szacunku dla innych wspoluzytkownikow drog. pozdro

Napisano

> a co na to KD? Czy nie ma w nim zapisu o jeździe możliwie najbliżej

> krawędzi jezdni?

Ważniejszy jest KD, czy bezpieczeństwo...? cfaniaczek.gif

Pozdr. P.

Napisano
  • Autor

> Ważniejszy jest KD, czy bezpieczeństwo...?

> Pozdr. P.

Dla Bonusa KD.

Napisano
  • Autor

No to ja ci napisze jaka byla moja sytuacja: NIE LECIALEM 200km/h, nie dochodzilem kolumny kierowcow jadacych 100km/h. jechaly trzy samochody przede mna, prosty odcinek drogi okolo 1,5 kilometra, predkosc cos kolo 60 km/h teren niezabudowany, zabieram sie za wyprzedzanie, wyprzedzam 1 samochod, predkosc moze 80km/h, drugi i co widze ?????? gosc co jechal pierwszy wlacza kierunek jak jestem na wysokosci drugiego samochodu i daje w lewo, widzialem ze burak popatrzyl tylko przed siebie czy cos nie jedzie z naprzeciwka i skrecil. Uratowalo mnie to ze nie jechalem szybko i cos juz mi w tym kierowcy nie pasowalo od samego poczatku. I jak tu takiego barana nie zaje.............., co ja mu zlego zrobilem ze chcial mnie zabic ??? A moze to kolega Bonusa ???? bo widze ze Bonus jest strasznie ograniczony i widzi tylko tych zlych motocyklistow, no ale jak on ma takie podejscie do ludzi to ja sie nie dziwie ze tak zalatwia sprawy ze swoimi klientami.

POZDRAWIAM

Napisano

> Ważniejszy jest KD, czy bezpieczeństwo...?

> Pozdr. P.

Oczywiście ze KD, trzymajmy się jego zasad i będzie OK.

Napisano

> Oczywiście ze KD, trzymajmy się jego zasad i będzie OK.

pozabijajmy się, ale trzymajmy się KD... waytogo.gifsick.gif

Napisano

Pomijając to że nie jadą obok siebie tylko w szachownicę (jak już zauważyli inni koledzy), to czy możesz wskazać przepis zabraniajcy jazdy obok siebie dwóch motocykli na jednym pasie ruchu??

Napisano

> Takie oto zdjecia

> POZDRAWIAM

> Na IKN juz jest link.

Mam pytanie, w tym poscie chodzilo o promowanie bezpiecznej jazdy, czy jak widac powyzej o to kto komu bardziej dopiecze grinser006.gif

Napisano

> Pomijając to że nie jadą obok siebie tylko w szachownicę (jak już

> zauważyli inni koledzy), to czy możesz wskazać przepis

> zabraniajcy jazdy obok siebie dwóch motocykli na jednym pasie

> ruchu??

no niestety tak, wiem cos o tym bo mam aktualnie sprawę w sądzie grodzkim bo uraziliśmy ambicje jednego kierowcy w SC zlosnik.gif musisz sie trzymac prawej krawędzi drogi, chyba ze nie pozwalaja na to warunki na drodze (koleiny dziury itp) a zwykle tak jest smirk.gif

Dorzucajac do dyskusji to powiem tyle, ze kierowcy aut nie patrzą sie w lusterka...jak ktoś szykuje zamach na wasze zycie pojechac stuknac z góry w lusterko zlosnik.gif ... po co mu ono skoro i tak się w nie nie patrzy?

(Tylko nie brac tego az tak na serio bo wojne zrobicie wink.gif )

Trzeba sie patrzec w lusterka odwracac głowę tam gdzie sa martwe punkty i byc zorientowanym na drodze, to ze sie jedzie w cieplutkim, cichutkim i wygodnym autku nie znaczy ze sie siedzi jak w fotelu przed tv i niczym sie nie przejmuje tylko patrzy przed siebie...

Napisano

> Pomijając to że nie jadą obok siebie tylko w szachownicę (jak już

> zauważyli inni koledzy), to czy możesz wskazać przepis

> zabraniajcy jazdy obok siebie dwóch motocykli na jednym pasie

> ruchu??

Wydawało mi się ze KD mówi o tym, że powinniśmy jeździć przy prawej krawędzi jezdni, jeśli wyprzedzamy to jedziemy po przeciwnym pasie a jeśli jest to droga 2 jezdniowa to po lewym pasie, a po zakonczeniu manewru znów musimy zjechać na prawy pas, chyba ze chcemy kontynuować manewr. Czy nie mam racji?

Napisano
  • Autor

> Mam pytanie, w tym poscie chodzilo o promowanie bezpiecznej jazdy,

> czy jak widac powyzej o to kto komu bardziej dopiecze

Oczywiscie ze o promowanie bezpiecznej jazdy i o uwazanie na motocyklistow poruszajacych sie zgodnie z przepisami, ja nie wiem czy to tak trudno zrozumiec ????

Napisano

> zgadzam sie..

> ja zerkam zawsze do lusterka aczkolwiek sa takie sytauacje gdy taki

> bezmózg na motorku przecina kilka cm od lusterka auta na pełnej

> predkosci i niech ktos mi powie ze to nie jest proszenie sie

> motocyklisty o bum (sam miałem taka akcje na autostradzie gdy

> taki bezmozg przeciął mi koło lusterka dosłownie kilka cm),wtedy

> naprawde jestem za rozsypaniem gwozdzi na asfalcie przed nim ...

> nie twierdze ze nie łamie przepisów bo jak kazdy zdaza sie,

> aczkolwiek smiałbym tutaj powiedziec ze w 80/100 przypadkach

> winna jest predkosc motocyklistów i czasem nie zdązy sie

> zauwazyc nadlatujacego motocyklisty w lusterku..

> a juz w korkach to juz jest szczyt szczytów, wyprzedzanie na 3,

> przeciskanie sie pomiedzy autami,odkrecanie od swiateł do

> swiateł..

> Panowie sam smigałem na motorku, ale najpierw popatrzmy na siebie jak

> jezdzimy a pozniej ganmy innych.

> rozumiem prosta droga, niema zagrozenia dla innych a odkrec sobie

> robisz to na własne ryzyko,ale jazda w ruchu miejskim w taki

> sposób to juz jak dla mnie przekręt.

> pzdr i jak najmniej spotkan z asfaltem

dla Ciebie to jest kilka cm, przez które autem sie nie da przejechać smirk.gif jeden jeszcze sie odsunie i da wiecej cm a drugi pozazdrości i zajedzie ....

statystyki mówia inaczej ... zwykle motocyklisci są poszkodowanymi puszkarze winni

Napisano

> Oczywiscie ze o promowanie bezpiecznej jazdy i o uwazanie na

> motocyklistow poruszajacych sie zgodnie z przepisami, ja nie

> wiem czy to tak trudno zrozumiec ????

strasznie trudno zrozumiec a czym bardziej chcesz wytłuamczyć tym bardziej rozbudzasz cheć dopieczenia motocyklistom nadrodze.... oslabiony.gif

Napisano

> Oczywiscie ze o promowanie bezpiecznej jazdy i o uwazanie na

> motocyklistow poruszajacych sie zgodnie z przepisami, ja nie

> wiem czy to tak trudno zrozumiec ????

Promowanie bezpiecznej jazdy zrozumiec latwo, tylko cyrk jaki sie w tym watku zrobil i wzajemne docinki, a konkretnie ich sens trudno...

Pozdrawiam

Napisano

> Wydawało mi się ze KD mówi o tym, że powinniśmy jeździć przy prawej

> krawędzi jezdni, jeśli wyprzedzamy to jedziemy po przeciwnym

> pasie a jeśli jest to droga 2 jezdniowa to po lewym pasie, a po

> zakonczeniu manewru znów musimy zjechać na prawy pas, chyba ze

> chcemy kontynuować manewr. Czy nie mam racji?

Nie masz - żeby wyprzedzać nie trzeba wcale przejeżdżać na inny pas ruchu. Możesz wyprzedzać jadący motocykl jadąc tym samym pasem ruchu pod warunkiem że zachowasz bezpieczną odległość (nie mniej niż 1m od pojazdu jednośladowego).

Dalej czekam na przepis jednoznacznie zabraniający jazdy motocyklem obok siebie na jednym pasie ruchu.

Napisano

> od razu widac jaki jest stosunek samochodziarzy do motocyklistow...

> motocylisci sa w mniejszosci a idiotow wsrod kierowcow

> samochodow nie brakuje. moge podac duzo przykladow jade sobie

> motorem (750) po miescie, jade wolno centrum miasta idiota w

> beemce 3 mnie wyprzedza lat 18 nie wiecej, podpuszcza mnie, mam

> go w dupie ale to co robi chcac mnie sprowokowac w pale sie nie

> miesci... drugi idiota facet po 30 zonaty dziecko, jedzie omega

> b ta sama sytuacja. nie daje sie sprowowkowac chociaz moto

> osiagami bije na glowe samochody.

> na codzien jezdze oplem kadettem gsi takich sytuacji jak wyzej

> moglbym wypisywac mnostwo.

> kiedys bylem kierowca kultura polskich kierowcow jest zalosna. mysle

> ze jakby kazdy pojezdzil po tym kraju jako kierowca zawodowy to

> by zmienil swoj stosunek do innych uzytkownikow drogi.

> wiecej szacunku dla innych wspoluzytkownikow drog. pozdro

wiesz kazden medal ma dwie strony..

ja tak samo moge podac wiele przykładów "idiotów" na motorach..

a zapewniam ze porównujac stosunek uczestników ruchu w samochodach do motorów to z moich doswiadczen moge powiedziec ze znaczna wiekszosc motocyklistów to bezmyslne bestie..

a dlaczego?

pierwszy lepszy przykład jazda po miescie/w terenie zabudowanym z predkosciami grubo sponad norme nie mozna nazwac jazda tylko proszeniem sie o smierc.

od razu uprzedzam ze ludzie w samochodach jezdza podobnie natomiast rozwiniecie tej predkosci przez samochód jest znacznie trudniejsze...

nie chce tutaj prowadzic dyskusji nad wyzszascia idiotów na motorach a idiotów w autach, ale nie ma sie co oszukiwac ze duze grono motocyklistów powinno sie wystrzelac bo inaczej nie mozna powiedziec..

to co widze u mnie na osiedlu w lece to jest masakra...

pzdr dla motocyklistów i kier samochodów...i jak najmniej "bliskich" spotkan no chyba ze przy 20.GIFgrinser006.gif

Napisano

> no niestety tak, wiem cos o tym bo mam aktualnie sprawę w sądzie

> grodzkim bo uraziliśmy ambicje jednego kierowcy w SC musisz

> sie trzymac prawej krawędzi drogi, chyba ze nie pozwalaja na to

> warunki na drodze (koleiny dziury itp) a zwykle tak jest

Możesz opisać coś więcej ??

Kilkakrotnie temat jazdy obok siebie (oraz przeciskania się w korku) przewijał się na preclu i nie ma przepisu który by tego zabraniał.

Napisano

pewien jestes? bo ja widze, ze nie jada kolo siebie.

poprostu nie jada srodkierm pasa.jeden trzyma sie bardziej lewej a drugi prawej stzrony...

no chyba, ze z moimi oczami coraz gorzej wazniak.gif

Napisano

Niedoczekanie. Qltura jazdy naszych kierowcow jest do d... Dopiero od roku jezdzimy z moja serce.gif na skuterza, a juz wielokrotnie zajechano nam droge. Raz gosc prawie mnie potracil - specjalnie na zlosc przejechal kolo mnie ponad setka milimetry ode mnie bo jak sam powiedzial, jechalem se srodkiem. W dodatku prawie bylbym przez niego pobity. Wezwana policja na miejsce nic pomogla - jak sami powiedzieli nie ma dowodow ani szkod wiec nic zrobic nie moga... Niektore przypadki ludzkiej glupoty i zlosliwosci nie maja granic no.gif Ciesze sie na nadchodzaca wiosne i mozliwosc ujezdzenia w koncu jednoslada ale z drugiej strony rzygac chce mi sie na mysl jazdy ulicami publicznymi oslabiony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.