Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 2.2 170KM

Featured Replies

Napisano

Siedzi on w różnych modelach ale również w poliftowym e46. Dane techniczne znam ale opinii w necie za dużo nie znalazłem.

Jakieś doświadczenia/ spostrzeżenia odnośnie tego motoru?

Napisano

> Siedzi on w różnych modelach ale również w poliftowym e46. Dane techniczne znam ale opinii w necie

> za dużo nie znalazłem.

> Jakieś doświadczenia/ spostrzeżenia odnośnie tego motoru?

ten silnik słynie z tego że lubi olej...

skoro nowsze silniki Cię interesują to celuj w 2.5l cool.gif

Napisano
  • Autor

> ten silnik słynie z tego że lubi olej...

> skoro nowsze silniki Cię interesują to celuj w 2.5l

Na razie robię rekonesans smile.gif

Napisano

> Na razie robię rekonesans

z własnego doświadczenia powiem Ci że ten 2.2 w e46 nie jedzie... - takie miałem odczucia... ALE już w Z4 idzie bardzo ładnie...

fajnie musi to zamulać w E60 - tam 2.2 był jako podstawa/standard clown.gif

Napisano
  • Autor

> z własnego doświadczenia powiem Ci że ten 2.2 w e46 nie jedzie... - takie miałem odczucia... ALE

> już w Z4 idzie bardzo ładnie...

> fajnie musi to zamulać w E60 - tam 2.2 był jako podstawa/standard

Demon prędkości to nie jest ale osiągi na akceptowalnym poziomie na papierze bo nie wiem jak w praktyce smile.gif e46 miałem okazję być wiezionym 3.0 i 3.0d

Napisano

> Demon prędkości to nie jest ale osiągi na akceptowalnym poziomie na papierze bo nie wiem jak w

> praktyce e46 miałem okazję być wiezionym 3.0 i 3.0d

Dokładnie, jechałem raz u znajomego takim 2.2 to dupy nie urywa. Ale zawalidrogą też nie bedzie. Z tego co pamietam to nawet miał w niej jakis gaz holenderski i od czasu do czasu musial dolac oliwy.

Napisano

> 3.0 i 3.0d

benzynka super, a klekot jak klekot, jeździłem 184PS i było ok - gorzej jak w 2.8 ale było ok, za to spalanie było 3l mniejsze jak u mnie... szukałbym 3.0d 204PS ok.gif

Napisano

Jeździłem e46 z tym silnikiem i powiem Ci, że zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Dzięki podwójnemu vanosowi samochód bardzo fajnie ciągnie z dołu. W porównaniu z m52b28 w moim e39 to miałem wrażenie, że dół jest lepszy w 2.2 ale górą 2.8 idzie jednak lepiej.

Jak nie masz zapędów na stritrejsera to polecam.

Napisano

> Jakieś doświadczenia/ spostrzeżenia odnośnie tego motoru?

W tym silniku wypalaly sie/krzywily zawory na pierwszym albo ostatnim cylindrze... W szczegolnosci, gdy ktos nie dbal - taka wada, jako pocieszenie powiem, ze pasuje bez zadnych modyfikacji 2,5l M54.

Natomiast chyba cala rodzina M54 lubi pic olej..

Napisano

> Natomiast chyba cala rodzina M54 lubi pic olej..

To mogę potwierdzić zlosnik.gif

Napisano

> dużo pije?

1l / 100km grinser006.gif

Napisano

> Serio serio ?

to oczywiscie zarcik, ale mowiac powaznie to dolewalem miedzy 1 a 2L / 1000km - w zależności od traktowania silnika

Napisano
  • Autor

> to oczywiscie zarcik, ale mowiac powaznie to dolewalem miedzy 1 a 2L / 1000km - w zależności od

> traktowania silnika

No to grubo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Dla porownania moje 2.8 nie bierze nic oleju

Wiesz, rozumiem, że silnik potrzebuje czasami łyknąć ale tyle to już jest wg. mnie sporo zlosnik.gif

Napisano

> Wiesz, rozumiem, że silnik potrzebuje czasami łyknąć ale tyle to już jest wg. mnie sporo

Niektórzy nawet myślą, że ten olej znika przez uszczelniacze zaworowe, a prawda jest taka, że silniki M54 mają wadę konstrukcyjną od bloku, po głowicę.

Napisano

> Niektórzy nawet myślą, że ten olej znika przez uszczelniacze zaworowe, a prawda jest taka, że

> silniki M54 mają wadę konstrukcyjną od bloku, po głowicę.

eee to jest wynik po uszczelnieniu pokrywy zaworowej i podstawy filtra oleju - bo jak ciekło to dolewałem więcej.

Potem wymieniłem odme na wersje zimową (z izolacją), i trochę pomogło.

Testtowałem zato kilka rodzajów oleju - najmniej wciagała na Valvoline VR1 5W50, najwiecej brał mi Shella Helixa ultra.

Przypadek wciągania powyżej litra miałem na autostradzie w Niemczech w potwornym upale. Prędkość wówczas cały czas grubo powyżej 200 (trzymana 220-230) i musiałem dolać litra na 400km (połowa trassy). Ale to było ekstremum. Na codzien dolewałem miedzy 0,5 a 1l /1000km

Dodam, ze moj silnik miał na budziku 150tys przebiegu, wiec pewnie w rzeczywistości okolo 300tys