Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ocena stanu tylnej belki renault

Featured Replies

Napisano

Jak rozpoznać w jakim stanie jest tylna belka w renault Megane I, Scenic I, Laguna I w warunkach niewarsztatowych? Pierwsze co mi przychodzi do głowy to przejażdżka po nierównościach (ale lepiej małych czy raczej dużych dziurach?) nie powinno być stuków, ani skrzypienia. Wizualna ocena tulei metalowo gumowych belki, aby były bez pęknięć.

Czy podobnie jak w Citroenach jednym z objawów zużycia jest "rozjazd" kół, czyli patrząc od tyłu auta jak koła stoją tak / \ to odpuścić bo to raczej szrot?

Napisano

> Jak rozpoznać w jakim stanie jest tylna belka w renault Megane I, Scenic I, Laguna I w warunkach

> niewarsztatowych? Pierwsze co mi przychodzi do głowy to przejażdżka po nierównościach (ale

> lepiej małych czy raczej dużych dziurach?) nie powinno być stuków, ani skrzypienia. Wizualna

> ocena tulei metalowo gumowych belki, aby były bez pęknięć.

> Czy podobnie jak w Citroenach jednym z objawów zużycia jest "rozjazd" kół, czyli patrząc od tyłu

> auta jak koła stoją tak / \ to odpuścić bo to raczej szrot?

czemu szrot, w innych robisz tuleje wahaczy w reno tuleje belki...

w lagunie 1 kola nie beda staly okrakiem

Napisano

> czemu szrot, w innych robisz tuleje wahaczy w reno tuleje belki...

> w lagunie 1 kola nie beda staly okrakiem

No też mnie to zadziwia. Lęk przed innym (nie raz lepszym)

Na przykłąd czemu ludzie boją się, kiedy wahacz łożyskowany jest łożyskiem (zamiast prymitywnego silentblocka) i uważają to za rozwiązanie z piekła rodem?

Toż to się psuje raz na 10 lat i to jest 10 lat spokoju i pełnej sprawności/sztywności.

W tym czasie w innych autach można wymienić kilka kompletów silentblocków. Albo można i nie wymienić, w końcu stukanie słychać tylko na dołach a w ogóle to "nic nie puka nic nie stuka" smile.gif

Napisano
  • Autor

> czemu szrot, w innych robisz tuleje wahaczy w reno tuleje belki...

> w lagunie 1 kola nie beda staly okrakiem

Nie znam dokładnej konstrukcji tej belki dlatego dopytuję. Czy wymiana samej tulei rozwiązuje temat? Chyba nie, bo z tego co obiło mi się o uszy są tam jeszcze łożyska (czy one są elementem tulei?), które się sypią. Dodatkowo połączenia wielorowkowe drążków skrętnych również ulegają uszkodzeniu. Stąd pytanie jak ocenić w warunkach parkingowych kondycję tej belki.

Napisano
  • Autor

> No też mnie to zadziwia. Lęk przed innym (nie raz lepszym)

Myślę, że powoduje to brak wiedzy, dlatego dopytuję ok.gif

Napisano

> No też mnie to zadziwia. Lęk przed innym (nie raz lepszym)

> Na przykłąd czemu ludzie boją się, kiedy wahacz łożyskowany jest łożyskiem (zamiast prymitywnego

> silentblocka) i uważają to za rozwiązanie z piekła rodem?

> Toż to się psuje raz na 10 lat i to jest 10 lat spokoju i pełnej sprawności/sztywności.

> W tym czasie w innych autach można wymienić kilka kompletów silentblocków. Albo można i nie

> wymienić, w końcu stukanie słychać tylko na dołach a w ogóle to "nic nie puka nic nie stuka"

Widzisz może dlatego ,że prymitywny simerblock kosztuje 20-50zł a regeneracja belki duuużo więcej.Jakoś też dziwnym trafem przez 15 lat jak sprzedaje części to przeważnie łzy w oczach mają posiadacze tych fantastycznych rozwiązań.I tutaj mamy zwolenników regeneracji u Pana Heńka w stodole (przeważnie wytrzymuje 6miechów do roku),zwolenników zwożenia używanych ,,niewytłuczonych'' belek z Francji i ostatnia grupa to Ci sami próbują przy tym dłubać.

BTW Regenerowana belka do auta o którym kolega wspominał (Megane I) to koszt około 1tys na Allegro.Więc kolejny raz mnie nie dziwi fakt iż ludzie nie chcą wkładać 1/3 -1/4 wartości pojazdu i się obawiają wspomnianej cześci.

Napisano

Bez urazy, ale simerblock to po jakiemu hmm.gif

Nie lepiej używać właściwej nazwy silentblock zlosnik.gif

Napisano

> Bez urazy, ale simerblock to po jakiemu

> Nie lepiej używać właściwej nazwy silentblock

Wśród sprzedawców i mechaników używa się obu nazw, simerblock, to tak bardziej "po polskiemu" pomimo nie do końca poprawnej wymowy. Ja i tak najczęściej mówię tuleja.

Napisano

> Bez urazy, ale simerblock to po jakiemu

> Nie lepiej używać właściwej nazwy silentblock

Ja się nie obrażam ale co to wnosi do tematu? niewiem.gif Możemy powiedzieć tuleja tylnego wahacza (czy też tulejka jak kto woli) i tak naprawdę nic to nie zmienia.

Napisano

> Nie znam dokładnej konstrukcji tej belki dlatego dopytuję. Czy wymiana samej tulei rozwiązuje

> temat? Chyba nie, bo z tego co obiło mi się o uszy są tam jeszcze łożyska (czy one są

> elementem tulei?), które się sypią. Dodatkowo połączenia wielorowkowe drążków skrętnych

> również ulegają uszkodzeniu. Stąd pytanie jak ocenić w warunkach parkingowych kondycję tej

> belki.

łożyska to chyba w megane i scenic , laguna 1 ma same tuleje, a polaczenia wielorowkowe raczej sie nie uszkadzaja, czasem pogtrafi peknac sam drazek,

w citroenie i peugeot sa lozyska i uszczelniacze, czopy, wszystko dostepne, procedury naprawy opanowane, robisz i jezdzisz.

Napisano

Robocizna zawieszenia tylnego w Peugeot 406 czy Vectra B ,Carisma, komplet ile kosztuje ?

Napisano

> Ja się nie obrażam ale co to wnosi do tematu? Możemy powiedzieć tuleja tylnego wahacza (czy też

> tulejka jak kto woli) i tak naprawdę nic to nie zmienia.

Zmienia to na tyle, że jak sprzedający części używa sformułowań typu simerblok czy tłumnik, to ja bym go zdzielił przegłubem zewnętrznym po łbie i wyszedł ze sklepu.

Napisano

> Robocizna zawieszenia tylnego w Peugeot 406 czy Vectra B ,Carisma, komplet ile kosztuje ?

Podajesz same egzotyczne przykłady hehe.gif Carismy nie przerabiałem aczkolwiek 2 2 pierwszych mogę Ci powiedzieć iż napewno taniej niż w Megance.

Napisano

> Zmienia to na tyle, że jak sprzedający części używa sformułowań typu simerblok czy tłumnik, to ja

> bym go zdzielił przegłubem zewnętrznym po łbie i wyszedł ze sklepu.

Zakładam ,że jako szczęśliwy posiadacz passata chodzisz do sklepu tylko po to co masz w avatarze skromny.gif