Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie "szyby" - potrzebna pomoc

Featured Replies

Napisano

Mam do Was pytanie czy mamy kogoś obeznanego w przepisach ubezpieczeniowych? Otóż jest taki przypadek:

- pierwsza szkoda w tym roku - zbita szyba przednia - szybka wypłata z ubezpieczenia bez oględzin tylko na podstawie przesłanych zdjęć i złożenia oświadczenia - wypłata kwoty "X"

- druga szkoda - ta sama szyba (inne okoliczności) - na podstawie przesłanej dokumentacji i złożeniu oświadczenia Ubezpieczyciel chce wypłacić 60-65% kwoty "X". Zrobiłem kosztorys w serwisie. Ubezpieczyciel chce wypłacić 100% ale w momencie przedstawienia faktury lub udania się do serwisu.

I tu moje pytanie czy tak może zrobić, czy mogę i mam prawo domagać się wypłaty kwoty "X" tak jak przy pierwszej szkodzie?

I tu

Napisano

> Mam do Was pytanie czy mamy kogoś obeznanego w przepisach ubezpieczeniowych? Otóż jest taki

> przypadek:

> - pierwsza szkoda w tym roku - zbita szyba przednia - szybka wypłata z ubezpieczenia bez oględzin

> tylko na podstawie przesłanych zdjęć i złożenia oświadczenia - wypłata kwoty "X"

> - druga szkoda - ta sama szyba (inne okoliczności) - na podstawie przesłanej dokumentacji i

> złożeniu oświadczenia Ubezpieczyciel chce wypłacić 60-65% kwoty "X". Zrobiłem kosztorys w

> serwisie. Ubezpieczyciel chce wypłacić 100% ale w momencie przedstawienia faktury lub udania

> się do serwisu.

> I tu moje pytanie czy tak może zrobić, czy mogę i mam prawo domagać się wypłaty kwoty "X" tak jak

> przy pierwszej szkodzie?

> I tu

skoro przy naprawie w serwisie wypłacają 100% to nie wiem nad czym się zastanawiasz....chyba że chcesz zarobić jeszcze na tym ubezpieczeniu w takim razie czerwona.gif

Napisano

to jest ubezpieczenie dobrowolne, więc przeczytaj OWU i będziesz wszystko wiedział.

Pierwszą szkodę zlikwidowali jako drobna, druga potraktowali z pełną 'powagą', bo za gęsto te strzały szyby.

Napisano
  • Autor

> skoro przy naprawie w serwisie wypłacają 100% to nie wiem nad czym się zastanawiasz....chyba że

> chcesz zarobić jeszcze na tym ubezpieczeniu w takim razie

nie chodzi o zarobek .... po prostu byłem w miejscu gdzie do serwisu nie moglem dojechać gdyż było do najbliższego ok 200km a nie chciałem ryzykować utraty dowodu, dlatego zależało mi na gotówce aby zapłacić u mechanika ... w tym przypadku chodzi o zasadę i próbę "zaoszczędzenia" na mnie, pytanie czy mogą tak zaniżyć odszkodowanie?

Napisano

> nie chodzi o zarobek .... po prostu byłem w miejscu gdzie do serwisu nie moglem dojechać gdyż było

> do najbliższego ok 200km a nie chciałem ryzykować utraty dowodu, dlatego zależało mi na

> gotówce aby zapłacić u mechanika ... w tym przypadku chodzi o zasadę i próbę "zaoszczędzenia"

> na mnie, pytanie czy mogą tak zaniżyć odszkodowanie?

Ale od mechanika wziąłeś jakiś kwit, paragon, fakturę ...

Napisano

> nie chodzi o zarobek .... po prostu byłem w miejscu gdzie do serwisu nie moglem dojechać gdyż było

> do najbliższego ok 200km a nie chciałem ryzykować utraty dowodu, dlatego zależało mi na

> gotówce aby zapłacić u mechanika ... w tym przypadku chodzi o zasadę i próbę "zaoszczędzenia"

> na mnie, pytanie czy mogą tak zaniżyć odszkodowanie?

ale nikt nie chce na Tobie zarobic - wydasz na szybe x przedlozysz dokument uwiarygodniajacy poniesione wydatki i oddaja tyle ile wydales - to jaka chec zarobienia na Tobie tu jest?

Napisano

> ale nikt nie chce na Tobie zarobic - wydasz na szybe x przedlozysz dokument uwiarygodniajacy

> poniesione wydatki i oddaja tyle ile wydales - to jaka chec zarobienia na Tobie tu jest?

Tylo "myk" moze być taki że TU zwraca kase ale tylko za wymianę we wskazanych przez siebie zakładach...

Niestety bez owu i tak nic tu nie wywróżymy.

Na poczatek proponuję wysłac fakture do ubezpieczalni ...

Napisano

> Tylo "myk" moze być taki że TU zwraca kase ale tylko za wymianę we wskazanych przez siebie

jezeli chcesz sprawe zalatwic bezgotowkowo to tak jest

> Na poczatek proponuję wysłac fakture do ubezpieczalni ...

i to zalatwi sprawe zwrotu kasy w wysokosci faktycznie poniesionych kosztow

Napisano

> skoro przy naprawie w serwisie wypłacają 100% to nie wiem nad czym się zastanawiasz....chyba że

> chcesz zarobić jeszcze na tym ubezpieczeniu w takim razie

Ty to człowieku czytałeś kiedyś jakieś przepisy ubezpieczeniowe? Mają mu obowiązek zapłacić różnicę w stanie posiadania przed i po zdarzeniu i nie ma znaczenia co z tym odszkodowaniem zrobi. Jak najbardziej ma prawo odebrać odszkodowanie i nie naprawiać wcale albo wstawić używaną - ubezpieczyciel nie ma prawa wybierać metody rozliczenia. Przez takich jak ty jest jak jest, człowiek chce potem o swoje walczyć to musi do sądu iść a tam 4 lata rozpraw, bo ubezpieczyciel wie że może 5% poszkodowanych pójdzie do sądu i leci w kulki, tam 90% spraw przegrywają a i tak im się to opłaca. W 2013 roku Warta dostała 2,4 mln zł kary on KNF za takie praktyki i co? I nic dalej tak robią, bo ludzie myślą jak ty.

Gdzie ty tam widzisz zarobek, jak miał oryginalną szybę i chce pieniężną równowartość takiej samej nowej szyby?

Chyba że ma taki zapis w OWU, to jak się sam zgodził na takie warunki to nie ma o czym gadać.

Napisano
  • Autor

> Ty to człowieku czytałeś kiedyś jakieś przepisy ubezpieczeniowe? Mają mu obowiązek zapłacić różnicę

> w stanie posiadania przed i po zdarzeniu i nie ma znaczenia co z tym odszkodowaniem zrobi. Jak

> najbardziej ma prawo odebrać odszkodowanie i nie naprawiać wcale albo wstawić używaną -

> ubezpieczyciel nie ma prawa wybierać metody rozliczenia. Przez takich jak ty jest jak jest,

> człowiek chce potem o swoje walczyć to musi do sądu iść a tam 4 lata rozpraw, bo

> ubezpieczyciel wie że może 5% poszkodowanych pójdzie do sądu i leci w kulki, tam 90% spraw

> przegrywają a i tak im się to opłaca. W 2013 roku Warta dostała 2,4 mln zł kary on KNF za

> takie praktyki i co? I nic dalej tak robią, bo ludzie myślą jak ty.

> Gdzie ty tam widzisz zarobek, jak miał oryginalną szybę i chce pieniężną równowartość takiej samej

> nowej szyby?

> Chyba że ma taki zapis w OWU, to jak się sam zgodził na takie warunki to nie ma o czym gadać.

Właśnie mi chodzi o zasadę smile.gif I o to że ktoś próbuje mnie zrobić w h... Szyba jeszcze nie wymieniona ... gdyż postanowiłem trochę podążyć temat. Myślę tak samo jak przedmówca, że ubezpieczyciel chce iść chyba na skróty!!! Poprosiłem o gotówkę, gdyż mechanik nie rozliczał się bezgotówkowo, chciałem zamówić w serwisie oryginał, przedtem także miałem oryginał. Mnie chodzi teraz tylko o samą kwestie dlaczego próbuje się mnie oszukać angryfire.gif

W weekend zabiorę się za książeczkę z OWU 270751858-jezyk.gif