Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka kategoria prawa jazdy ?

Featured Replies

Napisano

> Witam,

> Czy B+E uprawnia do jazdy takim zestawem ?

Tak. To JCB Fastrac, jest to rejestrowane jako ciągnik rolniczy...

Napisano

> Tak. To JCB Fastrac, jest to rejestrowane jako ciągnik rolniczy...

Smiem twierdzic, ze nie

Kat T

wink.gif

Napisano

> Tak. To JCB Fastrac, jest to rejestrowane jako ciągnik rolniczy...

Moze bec rejestrowane na co chce, od kiedy kat. PJ sie na cokolwiek rejestruje ?

Kat. PJ BE to 7,5 t

Jak myslisz ile wejdzie na przyczepe ? Mysle, ze dobre 24 - 26 ton.

Decyduje DMC pojazdu ni ejego autentyczna waga

wink.gif

Napisano

> Smiem twierdzic, ze nie

> Kat T

Dobra, zapomniałem o

Quote:

w zakresie kategorii B+E dopuszczalna masa całkowita ciągniętej

przyczepy nie może przekraczać 3,5 t

wink.gif

A co to rejestracji, to logiczne, że chodzi mi o kategorię pojazdu, a nie PJ. Od sposobu rejestracji zależy potem kwestia, czy nie potrzeba np. "D"...

Napisano

> Witam,

Jak by nie patrzył jest to ciagnik rolniczy z jedną przyczepą (nie jedno osiową) wiec T

Napisano

To jeszcze zalezy w jakim kraju.

U mnie w Irlandii takim czyms mozna jezdzic na samym B.

Bo majac kategorie B dostaje sie tez kategorie W (odpowiednik polskiej kategori T).

Napisano
  • Autor

> Jak by nie patrzył jest to ciagnik rolniczy z jedną przyczepą (nie jedno osiową) wiec T

Generalnie chodzi o duży ciągnik rolniczy z naczepą typu łódka o ładowności ponad 23 tony.

Napisano

> Generalnie chodzi o duży ciągnik rolniczy z naczepą typu łódka o ładowności ponad 23 tony.

W Niemczech wystarxzyla By kat L ( maly Traktor ktora bostajesz gratisowo do kat. B ) pozoiatalo by pytanie z jaka predkoscoa ? biglaugh.gif

Co kraj to obyczaj biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Witam,

Tak B+E lub T lub C+E lub D+E, poczytaj sobie lepiej kodeks drogowy przecież tam jest napisane wszystko.

Napisano
  • Autor

> Tak B+E lub T lub C+E lub D+E, poczytaj sobie lepiej kodeks drogowy przecież tam jest napisane

> wszystko.

Jaki kodeks drogowy ? z tonu wypowiedzi udajesz mądrego a w sumie to cieniutko z podstawami.

Ustawa o kierujących pojazdami z dnia 5 stycznia 2011 r.

Napisano

> Jaki kodeks drogowy ? z tonu wypowiedzi udajesz mądrego a w sumie to cieniutko z podstawami.

> Ustawa o kierujących pojazdami z dnia 5 stycznia 2011 r.

Ale chyba chodzi o meritum hmm.gif

Quote:

Ponadto kategoria B+E uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) oraz pojazdem wolnobieżnym z przyczepą (przyczepami). Jednak zespół pojazdów nie może składać się z więcej niż trzech pojazdów.

Napisano

> Jaki kodeks drogowy ? z tonu wypowiedzi udajesz mądrego a w sumie to cieniutko z podstawami.

> Ustawa o kierujących pojazdami z dnia 5 stycznia 2011 r.

Z podstawami to raczej cieniutko u autora wątku hehe.gif skoro zadaje takie pytania na forum hehe smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Ale chyba chodzi o meritum

> Quote:

> Ponadto kategoria B+E uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) oraz

> pojazdem wolnobieżnym z przyczepą (przyczepami). Jednak zespół pojazdów nie może składać się z

> więcej niż trzech pojazdów.

Generalnie artykuł 6 wspomnianej ustawy przyporządkowuje prawa jazdy do pojazdów. Jednak B+E występuje w dwóch miejscach w których raz jest mowa o tonażu w innych już nie (bez ograniczeń).

Szukałem odpowiedzi w sieci studiując inne fora, podsumowując bez porady u prawnika się nie obejdzie.

Napisano

> Generalnie artykuł 6 wspomnianej ustawy przyporządkowuje prawa jazdy do pojazdów. Jednak B+E

> występuje w dwóch miejscach w których raz jest mowa o tonażu w innych już nie (bez

> ograniczeń).

> Szukałem odpowiedzi w sieci studiując inne fora, podsumowując bez porady u prawnika się nie

> obejdzie.

Koparka kołowa czy ładowarka, kombajn też ma 15-20 ton wagi to znaczy że nie mogę nią jechać na kategorię B tylko muszę mieć C bzdura, B uprawnia do jazdy ciągnikiem rolniczym, pojazdem wolnobieżnym tak samo B+E tymi pojazdami z przyczepami.

Napisano

> Generalnie artykuł 6 wspomnianej ustawy przyporządkowuje prawa jazdy do pojazdów. Jednak B+E

> występuje w dwóch miejscach w których raz jest mowa o tonażu w innych już nie (bez

> ograniczeń).

> Szukałem odpowiedzi w sieci studiując inne fora, podsumowując bez porady u prawnika się nie

> obejdzie.

A po co prawnik, przecież masz jak wół w 3 punkcie tego artykułu:

Quote:

3. Na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej prawo jazdy:

1) kategorii B, C1, C, D1 i D uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym, pojazdem wolnobieżnym oraz zespołem złożonym z tego pojazdu i przy-czepy lekkiej;

2) kategorii B+E, C1+E, C+E, D1+E i D+E uprawnia do kierowania zespołem pojazdów złożonym z ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami) lub pojazdu wolnobieżnego z przyczepą (przyczepami)

Moim zdaniem jest to jednoznaczne i nie ma tu drugiego dna wink.gif

Napisano

> Koparka kołowa czy ładowarka, kombajn też ma 15-20 ton wagi to znaczy że nie mogę nią jechać na

> kategorię B tylko muszę mieć C bzdura, B uprawnia do jazdy ciągnikiem rolniczym, pojazdem

> wolnobieżnym tak samo B+E tymi pojazdami z przyczepami.

Zapomniałeś o tym samym co ja...

Quote:

Kategoria BE, CE lub DE - pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą, przy czym w zakresie kategorii BE dopuszczalna masa całkowita ciągniętej przyczepy nie może przekraczać 3,5 t,

Napisano

Znajdź ciągnik rolniczy z 2 przyczepami o masie poniżej 3,5 tony hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem jest to jednoznaczne i nie ma tu drugiego dna

A właśnie w tym miejscu doszukuję się drugiego dana smile.gif Jak to w naszym kochanym prawodawstwie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Znajdź ciągnik rolniczy z 2 przyczepami o masie poniżej 3,5 tony

I właśnie po to jest kategoria T smile.gif

Napisano

> Znajdź ciągnik rolniczy z 2 przyczepami o masie poniżej 3,5 tony

A ty rozumiesz, co jest tam napisane? Bo raczej nie...

Na B+E możesz ciągnąć max 1 przyczepę. I musi być ona do 3,5T. I nie powiesz, że takie nie istnieją.

Cięższa przyczepa lub dwie wymaga już kategorii "T"...

Napisano

> A ty rozumiesz, co jest tam napisane? Bo raczej nie...

> Na B+E możesz ciągnąć max 1 przyczepę. I musi być ona do 3,5T. I nie powiesz, że takie nie

> istnieją.

> Cięższa przyczepa lub dwie wymaga już kategorii "T"...

dopiszę tylko, że z przyczepą lekka i urządzeniami roliczymi (podczepianymi) jeździmy na kat B i można zamknąć temat

Napisano

> A ty rozumiesz, co jest tam napisane? Bo raczej nie...

> Na B+E możesz ciągnąć max 1 przyczepę. I musi być ona do 3,5T. I nie powiesz, że takie nie

> istnieją.

> Cięższa przyczepa lub dwie wymaga już kategorii "T"...

Chyba Ty nie potrafisz czytać hehe.gif

Wkleję jeszcze raz, specjalnie dla Ciebie:

Quote:

3. Na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej prawo jazdy:

1) kategorii B, C1, C, D1 i D uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym, pojazdem wolnobieżnym oraz zespołem złożonym z tego pojazdu i przy-czepy lekkiej;

2) kategorii B+E, C1+E, C+E, D1+E i D+E uprawnia do kierowania zespołem pojazdów złożonym z ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami) lub pojazdu wolnobieżnego z przyczepą (przyczepami)

Masz tu jakąś wzmiankę o 3,5T icon_eek.gif

Napisano

to ograniczenie jest dla pojazdów samochodowych a nie ciągnika rolniczego czy pojazdu wolnobieżnego, kategoria B+E , C+E, D+E jest równoznaczna z kategorią T

Napisano

> Chyba Ty nie potrafisz czytać

> Wkleję jeszcze raz, specjalnie dla Ciebie:

> Quote:

> 3. Na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej prawo jazdy:

> 1) kategorii B, C1, C, D1 i D uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym, pojazdem wolnobieżnym

> oraz zespołem złożonym z tego pojazdu i przy-czepy lekkiej;

> 2) kategorii B+E, C1+E, C+E, D1+E i D+E uprawnia do kierowania zespołem pojazdów złożonym z

> ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami) lub pojazdu wolnobieżnego z przyczepą

> (przyczepami)

> Masz tu jakąś wzmiankę o 3,5T

mozesz mi prostemu kierowcy objasnic do czego uprawnia mnie kat B. tylko prosilbym o calosc.

Z gory dziekuje ?

Juz w 4 wypowiedzi temat zostal wyczerpany, K3 zrozumial swoj blad i dla niego jest rowniez jasne a Ty w zaparte idziesz a bladego pojecia o kategoriach niemasz, zamiast madrowac lepiej usiadz i przeczytaj bo publicznie sie osmieszasz.

wink.gif

Napisano

> mozesz mi prostemu kierowcy objasnic do czego uprawnia mnie kat B. tylko prosilbym o calosc.

> Z gory dziekuje ?

> Juz w 4 wypowiedzi temat zostal wyczerpany, K3 zrozumial swoj blad i dla niego jest rowniez jasne a

> Ty w zaparte idziesz a bladego pojecia o kategoriach niemasz, zamiast madrowac lepiej usiadz i

> przeczytaj bo publicznie sie osmieszasz.

Proszę tutaj masz cały tekst ustawy o kierujących pojazdami jakiś tekst

Polecam dokładne przeczytanie całego artykułu 6, tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.

Może również zrozumiesz, że sam się ośmieszasz i przeprosisz.

Napisano

> Proszę tutaj masz cały tekst ustawy o kierujących pojazdami jakiś tekst

> Polecam dokładne przeczytanie całego artykułu 6, tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.

> Może również zrozumiesz, że sam się ośmieszasz i przeprosisz.

6) kategorii B:

a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprze-kraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu i motocykla,

b) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy lekkiej,

c) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy innej niż lekka, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita ze-społu tych pojazdów nie przekracza 4250 kg, z zastrzeżeniem ust. 2,

d) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;

POmine juz fakt, ze w Punkcie 6. Art nie podeje, ze majac kat. B mozna przewozic 8 osob.

Stoi jak wol do masy 3,5 Tony wiec niby za co mam Cie przepraszec ?

Za to, ze niewyedukowany jestes, czy za to, ze nie wiesz co Ci wolno a czefo nie wolno ?

Siory Winetou miales szanse ktorá zaprzepasciles, teraz to juz pretensje do samego siebie.

W Przypadku kat B konczy sie na 3,5 t w przypadku B 96 na 4250 a w przypadku BE na 7 tonach.

CbdU

wink.gif

Napisano

> 6) kategorii B:

> a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprze-kraczającej 3,5 t, z wyjątkiem

> autobusu i motocykla,

> b) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy lekkiej,

> c) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy innej niż lekka,

> o ile łączna dopuszczalna masa całkowita ze-społu tych pojazdów nie przekracza 4250 kg, z

> zastrzeżeniem ust. 2,

> d) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;

> POmine juz fakt, ze w Punkcie 6. Art nie podeje, ze majac kat. B mozna przewozic 8 osob.

> Stoi jak wol do masy 3,5 Tony wiec niby za co mam Cie przepraszec ?

> Za to, ze niewyedukowany jestes, czy za to, ze nie wiesz co Ci wolno a czefo nie wolno ?

> Siory Winetou miales szanse ktorá zaprzepasciles, teraz to juz pretensje do samego siebie.

> W Przypadku kat B konczy sie na 3,5 t w przypadku B 96 na 4250 a w przypadku BE na 7 tonach.

> CbdU

Świetnie opanowane ctrl c,ctrl v. Zrozumienie czytanego tekstu mniej. Ciągnik rolniczy NIE JEST pojazdem samochodowym. A do takiego "kopiuj-wklej" się odnosi.

Napisano

> 6) kategorii B:

> a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprze-kraczającej 3,5 t, z wyjątkiem

> autobusu i motocykla,

> b) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy lekkiej,

> c) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy innej niż lekka,

> o ile łączna dopuszczalna masa całkowita ze-społu tych pojazdów nie przekracza 4250 kg, z

> zastrzeżeniem ust. 2,

> d) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;

> POmine juz fakt, ze w Punkcie 6. Art nie podeje, ze majac kat. B mozna przewozic 8 osob.

> Stoi jak wol do masy 3,5 Tony wiec niby za co mam Cie przepraszec ?

> Za to, ze niewyedukowany jestes, czy za to, ze nie wiesz co Ci wolno a czefo nie wolno ?

> Siory Winetou miales szanse ktorá zaprzepasciles, teraz to juz pretensje do samego siebie.

> W Przypadku kat B konczy sie na 3,5 t w przypadku B 96 na 4250 a w przypadku BE na 7 tonach.

> CbdU

To teraz poluzuj gumkę i przeczytaj na spokojnie całość (!!!) a nie jedynie pierwsze zapisy bo wychodzi, że mając B+E można a Ty wyzywasz od niewyedukowanych icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ciągnik rolniczy NIE JEST pojazdem samochodowym.

Wiec czym jest ?

Jakim pojazdem jest przyczepa ktorej fota zostala zamieszczona w pierwszym poscie tematu ? i jakie trzeba miec na nia uprawnienia ?

wink.gif

Napisano

> To teraz poluzuj gumkę i przeczytaj na spokojnie całość (!!!)

Przeczytalem i dalej pozostaje przy swoim.

> wychodzi, że mając B+E można

Sie wiec zapytam w jakim celu jest kategoria T ?

wink.gif

Napisano

> Wiec czym jest ?

ciagnikiem rolniczym... a czym ma byc?

Napisano

> Przeczytalem i dalej pozostaje przy swoim.

> Sie wiec zapytam w jakim celu jest kategoria T ?

w celu zeby mozna bylo jezdzic ciagnikiem oraz pojazdami kategorii AM i nie moc jezdzic samochodem.

poza tym mozna miec T od 16lat, a B+E raczej nie...

Napisano

> ciagnikiem rolniczym... a czym ma byc?

Pomijam juz, ze polskie prawo nie rozgranicza jeszcze ciagnika " lekkiego " od ciagnika " ciezkiego " jak to robi prawo niemieckie, ale to szczegol.

Jaka kat. PJ obowiazuje na Ciagnik a co wazniejsze na przyczepe o DMC ?

wink.gif

Napisano

Odpowiem Ci pytaniem z tematu, na jaki ostatnio dużo się pisało na motocyklowym: Skoro kat. B uprawnia do kierowania jak A1 to w jakim celu jest A1? Też będziesz twierdził, że skoro istnieje odrębna A1 to na B nie można jechać motocyklem pod pewnymi warunkami? cfaniaczek.gif

Napisano

Do T nie potrzebujesz E. Taka różnica.

Napisano

> w celu zeby mozna bylo jezdzic ciagnikiem oraz pojazdami kategorii AM i nie moc jezdzic samochodem.

> poza tym mozna miec T od 16lat, a B+E raczej nie...

Bez urazu ale nie bardzo wiem jak mam sie odnieszc do Twojej wypowiedzi ?

Ustawa jasno definiuje Kategorie PJ. Jezeli polskie prawo zezwala na poruszanie sie ciegnikiem posiadajac kat BE to niemam nic przerciwko, tylko prosze o okreslenie przedzialu wagowego tej kombnacji bo ta regulowana jest w ustawie -> do 7 t.

To, ze kat. T dozwolona jest dla 16 - to latkow - bo jest to co z tego ? Kat. A1 rozwija 2 krotnie wieksza predkosc nit kat T.

Kat. B reguluje inny wiek i inne DMC.

Nie mylcietego i nie wrzucejcie do jednego wora.

wink.gif

Napisano

> Do T nie potrzebujesz E. Taka różnica.

Aaaaaaaaaaa to juz spora roznica czyl moze juz zauwazyles ze to nie jedno i to samo a jakas roznica jest.

wink.gif

Napisano

> Wiec czym jest ?

> Jakim pojazdem jest przyczepa ktorej fota zostala zamieszczona w pierwszym poscie tematu ? i jakie

> trzeba miec na nia uprawnienia ?

Zajrzyj w definicje to będziesz wiedział zlosnik.gif

Napisano

> Odpowiem Ci pytaniem z tematu, na jaki ostatnio dużo się pisało na motocyklowym: Skoro kat. B

> uprawnia do kierowania jak A1 to w jakim celu jest A1? Też będziesz twierdził, że skoro

> istnieje odrębna A1 to na B nie można jechać motocyklem pod pewnymi warunkami?

Obydwaj wiemy, ze przed niecalym miesiacem sprawa wygladala jeszcze inaczej.

Obecnie warunkiem prowadzenia kat A1bez egzaminu jest posiadenie kat B od Minimum 3 lat czyli wiek nie mniejszy niz 21 lat.

Kat. A1 jest dla osob fizycznych ktore ukonczyly 16 rok zycia.

wyjasnia czy mam jeszcze cos dorzucic ?

wink.gif

Napisano

> Aaaaaaaaaaa to juz spora roznica czyl moze juz zauwazyles ze to nie jedno i to samo a jakas roznica

> jest.

Jeeezu...Nie brnij dalej, proszę...Następna jest taka, że mając B+E możesz na dodatek samochodem osobowym jeździć, nawet z przyczepą - co raczyłeś wkleić. mając T samochodem osobowym jeździć nie możesz. Wracając do tematu: do powożenia monstrum z tematu wystarczy B+E. Albo T.

Napisano

> Zajrzyj w definicje to będziesz wiedział

Kolego rozmawiamy wlasnie o mojej pracy zawodowej a Ty mi z definicja wyjezdzasz.

wink.gif

Napisano

> Wiec czym jest ?

> Jakim pojazdem jest przyczepa ktorej fota zostala zamieszczona w pierwszym poscie tematu ? i jakie

> trzeba miec na nia uprawnienia ?

Żeby skomplikować Ci życie - toto na zdjęciu to chyba w zasadzie ciągnie DWIE przyczepy. Bo pierwsza oś to zdaje się specjalny wózek z siodłem a reszta to naczepa. A że naczepa to przyczepa...

Napisano

> Kolego rozmawiamy wlasnie o mojej pracy zawodowej a Ty mi z definicja wyjezdzasz.

Nie chwaliłbym się tym publicznie...

Napisano

> Wracając do tematu: do powożenia monstrum z tematu wystarczy B+E. Albo T.

Powiem tak, wydaje Ci sie !

Miales przed oczami dowod rejestracyjny tej przyczepy ? Znasz DMC tej przyczepy ?

Poruszajac sie z ta przyczepa kat T jest ona nieinteresujaca bo kombinacja podlaga jako jedancalosc ->Kat T

Jadac BE mozesz sobie ten ciagnik poprowadzic a przyczepe to sobie mozesz podpiac ale gora o DCM do 3,5 t

kumasz czy to dla Ciebie za trudne ?

wink.gif

Napisano

> Odpowiem Ci pytaniem z tematu, na jaki ostatnio dużo się pisało na motocyklowym: Skoro kat. B

> uprawnia do kierowania jak A1 to w jakim celu jest A1?

W takim że A1 możesz zrobić mając lat 16, a B musisz mieć skończone 18.

Podobnie z T.

> Też będziesz twierdził, że skoro

> istnieje odrębna A1 to na B nie można jechać motocyklem pod pewnymi warunkami?

Ależ oczywiście że można, ale wpierw trzeba mieć 18+ na kat b, i potem 3 lata "praktyki" by wsiąść na moto. Czyli 5 lat różnicy w wieku dopuszczającym do korzystania z tego samego pojazdu.

Napisano

> Żeby skomplikować Ci życie - toto na zdjęciu to chyba w zasadzie ciągnie DWIE przyczepy. Bo

> pierwsza oś to zdaje się specjalny wózek z siodłem a reszta to naczepa. A że naczepa to

> przyczepa...

Wiesz, zawsze na kursie trafia sie od jakiegos czasu wlasnie taka czy inna madrala ktorej sie wydaje, ze wie lepiej biglaugh.gif

Ni zycia nie komplikujesz.

To zupelnie bez roznicy. Kat. T mozesz ciagnac 3 przyczepy a Kat B ile ?

Wiec juz sam strzeliles sobie w kolen sugerujac, ze sa dwie. biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Pomijam juz, ze polskie prawo nie rozgranicza jeszcze ciagnika " lekkiego " od ciagnika " ciezkiego

> " jak to robi prawo niemieckie, ale to szczegol.

> Jaka kat. PJ obowiazuje na Ciagnik a co wazniejsze na przyczepe o DMC ?

na ciagnik wystarczy T lub B, jesli pytasz o ciagnik z przyczepa to T lub B+E i nie ma ograniczonego DMC. Ograniczenie DMC pojawia sie w przypadku B+E o ile jedziesz pojazdem okreslonym dla kategorii B a ciagnik rolniczy takim pojazdem NIE JEST.

wiec nie rozumiem w czym widzisz problem... Pojazd przedstawiony na zdjeciu jesli jest zarejestrowany jako ciagnik rolniczy, w zestawie jak na zdjeciu moze byc prowadzony przez T i/lub B+E (oraz C+E,D+E).

Napisano

> Wiesz, zawsze na kursie trafia sie od jakiegos czasu wlasnie taka czy inna madrala ktorej sie

> wydaje, ze wie lepiej

> Ni zycia nie komplikujesz.

> To zupelnie bez roznicy. Kat. T mozesz ciagnac 3 przyczepy a Kat B ile ?

> Wiec juz sam strzeliles sobie w kolen sugerujac, ze sa dwie.

Sorry, w Policji nie pracuję więc dziury dalej szukał nie będę rotfl.gif

Napisano

> Żeby skomplikować Ci życie - toto na zdjęciu to chyba w zasadzie ciągnie DWIE przyczepy. Bo

> pierwsza oś to zdaje się specjalny wózek z siodłem a reszta to naczepa. A że naczepa to

> przyczepa...

Tyle, że tego wózka nie liczy się jako osobną przyczepę...