Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK]-zabezpieczenie domu przed zalaniem

Featured Replies

Napisano

witka!

interesuje mnie montaz zabezpieczenia polegajacego na zamykaniu elektrozaworu po przeslaniu sygnalu z czujnika obecnosci wody.ktos uzytkuje/sprzedaje/montuje i moze cos polecic?

Napisano

> witka!

> interesuje mnie montaz zabezpieczenia polegajacego na zamykaniu elektrozaworu po przeslaniu sygnalu

> z czujnika obecnosci wody.ktos uzytkuje/sprzedaje/montuje i moze cos polecic?

bez sensu. Wyłączy jak już będziesz miał zalane hehe.gif. Musiałbyś mieć czujnik wypływu - aktywowany kiedy trzeba.

Napisano
  • Autor

> bez sensu. Wyłączy jak już będziesz miał zalane . Musiałbyś mieć czujnik wypływu - aktywowany

> kiedy trzeba.

tzn?

bo cos czytalem ze wystarczy 1mm wody i taki czujnik juz wysyla sygnal ok.gif

czujnik wyplywu raczej odpada-przykladowo zona czesto na noc zostawia pranie.

Napisano

> bez sensu. Wyłączy jak już będziesz miał zalane . Musiałbyś mieć czujnik wypływu - aktywowany

> kiedy trzeba.

Oczywiście. I wydać pierdylion talarów na to, żeby wszystkie urządzenia w domu miały moduły radiowe sprzężone z tym czujnikiem, sygnalizujące mu kiedy planowo pobierają wodę, a on by miał jeszcze ich "mapy" na podstawie których by stwierdzał, że dane urządzenie (wliczając w to kran, prysznic i bidet) pobiera samo wodę zbyt długo zlosnik.gif

Napisano

> Oczywiście. I wydać pierdylion talarów na to, żeby wszystkie urządzenia w domu miały moduły radiowe

> sprzężone z tym czujnikiem, sygnalizujące mu kiedy planowo pobierają wodę, a on by miał

> jeszcze ich "mapy" na podstawie których by stwierdzał, że dane urządzenie (wliczając w to

> kran, prysznic i bidet) pobiera samo wodę zbyt długo

Wystarczyloby to recznie aktywowac wychodzac z domu i deaktywowac po powrocie ok.gif

Po co te cale kombinacje?

Napisano

> Wystarczyloby to recznie aktywowac wychodzac z domu i deaktywowac po powrocie

Tudzież sprząc z alarmem czy zamkiem drzwi zamykanym tylko z zewnątrz.

> Po co te cale kombinacje?

Bo wbrew pozorom sporo ludzi wychodząc z domów zostawia włączone pralki i zmywarki. Choćby dlatego, że mają energię dwutaryfową i wykorzystują południowy dołek cenowy.

A tak nota bene, wiesz co przy tym rozwiązaniu nawali pierwsze? Ów zawór odcinający codziennie, czasem kilka razy, zasilanie wodą domu czy mieszkania zlosnik.gif

Napisano

> witka!

> interesuje mnie montaz zabezpieczenia polegajacego na zamykaniu elektrozaworu po przeslaniu sygnalu

masz alarm ?

U mnie bedzie centralka alarmu tym sterowac, umieszczasz czujniki wody w mokrych pomieszczeniach +elektrozawor na wejsciu.

Napisano

> witka!

zrób pokój teściowej w piwnicy i masz czujnik za darmo

Napisano
  • Autor

> masz alarm ?

> U mnie bedzie centralka alarmu tym sterowac, umieszczasz czujniki wody w mokrych pomieszczeniach

> +elektrozawor na wejsciu.

alarmu nie mam,chcialbym polegac na samym elektrozaworze.ewentualnie jakis sygnalizator.

Napisano

> alarmu nie mam,chcialbym polegac na samym elektrozaworze.ewentualnie jakis sygnalizator.

Kabelki masz poprowadzone? To wystarcza wlasciwie same czujki, elektrozawor, odpowiednio dobrany przekaznik, odpowiednie zasilacz do zasilenia czujek i/lub elektrozaworu I tyle ok.gif

Mozesz dodatkowo dolozyc przycisk resetujacy I lampke/syrenke sygnalizacyjna.

Na poczatek poszukaj czujnika, ktory stykami beznapieciowymi 'pokazuje' biezacy stan (mokro/sucho).

Napisano

> Oczywiście. I wydać pierdylion talarów na to, żeby wszystkie urządzenia w domu miały moduły radiowe

> sprzężone z tym czujnikiem, sygnalizujące mu kiedy planowo pobierają wodę, a on by miał

> jeszcze ich "mapy" na podstawie których by stwierdzał, że dane urządzenie (wliczając w to

> kran, prysznic i bidet) pobiera samo wodę zbyt długo

Chyba lepiej czujnik zalania i powiadomienie na SMSa przez centralkę alarmową.

Do pralek, zmywarek jest aqua-stop (zawór odcinający na początku węża zasilającego)

Napisano

> Chyba lepiej czujnik zalania i powiadomienie na SMSa przez centralkę alarmową.

I nagle woda przestanie leciec po wyslaniu smsa? zlosnik.gif

> Do pralek, zmywarek jest aqua-stop (zawór odcinający na początku węża zasilającego)

A czym sterowany?

Napisano

> I nagle woda przestanie leciec po wyslaniu smsa?

> A czym sterowany?

Czujnikiem w urzadzeniu. Niestety jak wywali węża odprowadzającego wode to i tak nie zadziała.

Krawiec

Napisano

> Czujnikiem w urzadzeniu. Niestety jak wywali węża odprowadzającego wode to i tak nie zadziała.

> Krawiec

Z tego co gdzieś wygrzebałem, to są trzy rodzaje. Jeden na wężu bez czujek w urządzeniu, zamyka się, gdy trzaśnie wąż i pójdzie za duży strumień. Ten nie zabezpiecza przed np. padnięciem zaworu w urządzeniu i zalaniem lokalu "właściwym" poborem wody.

Drugi rodzaj to z czujnikiem w urządzeniu - na ogół pod spodem ma tackę, w którą się wlewa przeciekająca woda i w niej jest czujnik poziomu sterujący zaworem na początku węża. Ale samo to nie zadziała, jak piszesz, przy walnięciu węża.

I podobno są łączące cechy obydwóch, te powinny być najlepsze, ale też nie zabezpieczą przed małym wyciekiem z napękniętego węża czy jego przyłącza.

Napisano

> I nagle woda przestanie leciec po wyslaniu smsa?

No nie, ale jak już wiesz że rzecz ma miejsce to jest większa szansa na mniejsze straty.

> A czym sterowany?

Urządzenie otwiera go jak potrzebuje wody. Podejrzewam że gdy ciśnienie jest nieodpowednie to odcina. Uwagę zwraca też jakby podwójny wąż - czyli miniwyciek też wyłapie.