Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrzewaj z AK - o kotłach - czy jest na sali instalator??

Featured Replies

Napisano

> Wszystko zależy od odległości od pieca do miejsca poboru wody.

> U mnie do najdalszego punktu jest ok. 15 metrów.

> Czasami w nocy jak nie chodzi cyrkulacja to czekam na ciepłą wodę (z zasobnika) ok. 10-15 sekund,

> może nawet więcej.

> Więc nie jest to godzina, ale też nie jest to od razu.

U mnie maks. licząc po rurach to 4-5 metrów smile.gif

Napisano

Teraz robi się kotły dwu funkcyjne z małym zasobnikiem (45l) ładowanym warstwowo. Ciepła woda jest dostępna bez żadnej zwłoki.

Co do długości grzania to zużycie jest podobne w stosunku do pracy ciągłej na niskiej temperaturze, a chwilowej na wysokiej jednakże jest zupełnie inny komfort termiczny w pomieszczeniach (brak skoków temp) a to właśnie o to chodzi

Napisano

> Jakąś wskazówką dla mnie, że mam rację, jest to, że po roku grzania w nowym domu zużyłem najmniej

> gazu ze wszystkich znajomych, którzy ostatnio budowali domy i sąsiadów. Bo podszedłem do

> tematu na zasadzie, że wszystko ma być najprostsze. Nie mam pół metra ocieplenia, rekuperacji

> itd, za to mam prostą bryłę domu, prostą instalację C.O. i prosty sposób grzania.

Jak we wszystkim trzeba zachować umiar. W pewnym momencie korzyści z wdrożenia jakiegoś skomplikowanego rozwiązania są niewspółmiernie do jego kosztów i ledwo zauważalne. Poza tym im coś bardziej skomplikowanego tym łatwiej to zdymac. Ale nie mów mi, że gdybyś miał więcej izolacji i reku to byś spalił więcej gazu. Są rzeczy warte rozważenia i takie, którymi można sobie głowy nie zawracać.

Napisano

> Jak we wszystkim trzeba zachować umiar. W pewnym momencie korzyści z wdrożenia jakiegoś

> skomplikowanego rozwiązania są niewspółmiernie do jego kosztów i ledwo zauważalne. Poza tym im

> coś bardziej skomplikowanego tym łatwiej to zdymac. Ale nie mów mi, że gdybyś miał więcej

> izolacji i reku to byś spalił więcej gazu. Są rzeczy warte rozważenia i takie, którymi można

> sobie głowy nie zawracać.

prawdę powiedziawszy rekuperacja to jedyna rzecz, której trochę żałuję że nie zrobiłem wink.gif

Napisano

> prawdę powiedziawszy rekuperacja to jedyna rzecz, której trochę żałuję że nie zrobiłem

Tez mi sie wydaje, ze przy szczelnosci dzisiejszych domow swieze powietrze jest na wage zlota ok.gif A odzysk energii to tak przy okazji wink.gif

Napisano

> Wiesz , co to jest sprzęgło w instalacji?

> Bo nie mam ochoty na przydługi wykład.

> Idealnie by było, gdyby piec miał pompę o zmiennej wydajności i dbał o to, aby na zasilaniu

> sprzęgła była wysoka temperatura a na powrocie niska.

> A obwody by już sobie pobierały i oddawały wodę wg uznania sterownika mikserów, a piec dostosowywał

> moc palnika i kotła aby mieć odpowiednie temp na zasilaniu i powrocie.

Wlasnie - kiedy tak naprawde ma sens stosowanie sprzegla?

Napisano

> ciekawe, czy w immergasie mozna wymienic pompe obiegowa - w moim jest kurcze 100W!!!!!

dzis mialem przeglad - w srodku siedzi Grundfos. Serwisant ma sprawdzic, czy mozna na gwarancji (odplatnie) wymienic na pompe klasy A grinser006.gif

Mowil, ze wowczas moca pompy kociol steruje w zaleznosci od modulacji.

Napisano

> Mam dom i piec 2-funkcyjny. W najgorszym przypadku z samego rana czekam kilka sekund. Czy dla tych

> kilku sekund warto dodawać zasobniki, etc?

U mnie przy cyrkulacji ciepłą wodę mam praktycznie w sekundę. Jeżeli wyłączę cyrkulację, to ponieważ instalacja jest dosyć rozległa, na ciepłą wodę sobie poczekam i ponad minutę.

> W tym czasie i tak wiosłuję szczotką w zębach, więc

> może sobie kilka sekund lecieć zimniejsza woda.

Widać nie miałeś szamba. Bo wtedy takie 'zlewanie' wody szybko wychodzi bokiem przez częstsze wywozy.

> agregatory prądotwórcze

> kiedy to w skali roku może raz z godzinę prądu nie ma, etc.

U mnie w ciągu ostatnich dwóch miesięcy nie było zasilania 6 razy każdorazowo po mniej więcej 3-5 godzin.

> Na Syberii mieszkacie, że w

> okolicy cicho i głucho czy jednak w środku Europy, gdzie jak nawet z nie wiadomo jakiej

> przyczyny wyłączyli by prąd na dwa dni to za 200 zł można pokój w hotelu na ten okres wynająć

> i przeczekać jakby ktoś nie dał rady bez prądu.

Dlaczego mam wydawać pieniądze na hotel, mając dom? Po drugie, jeżeli mam robotę do oddania za godzinę, a prąd mi zanika, to generator rozwiązuje sprawę.

Napisano

> U mnie w ciągu ostatnich dwóch miesięcy nie było zasilania 6 razy każdorazowo po mniej więcej 3-5

> godzin.

Tyle to w ciągu ostatnich 11 lat mieszkania we Wrocławiu to chyba nie miałem

> Dlaczego mam wydawać pieniądze na hotel, mając dom? Po drugie, jeżeli mam robotę do oddania za

> godzinę, a prąd mi zanika, to generator rozwiązuje sprawę.

A generator to za darmo w sklepie leży? Hotel jest przykładem skrajnym, tak samo nie jest za darmo jak ten generator.

Napisano

> Tyle to w ciągu ostatnich 11 lat mieszkania we Wrocławiu to chyba nie miałem

Ja wcześniej w Warszawie - od lat 60, kiedy to okresowe długotrwałe wyłączenia były sposobem na zarządzanie bilansem energetycznym sieci - przez 20 lat też nie miałem. Pierwszy UPS musiałem kupić na wsi w 1995 roku.

> A generator to za darmo w sklepie leży? Hotel jest przykładem skrajnym, tak samo nie jest za darmo

> jak ten generator.

No niezupełnie, bo chałupę w trakcie pobytu w hotelu mogą Ci wynieść. A generator mi się bardzo szybko po wielokroć zwrócił i teraz pracuje "za darmo", czyli tylko za paliwo.

Napisano

> Hej. Jestem właśnie na etapie wyboru kotła dwufunkcyjnego do domu. Chciałbym Was spytać o opinie na

> temat Waszych doświadczeń z piecami. Po przeczytaniu informacji w necie, mam wrażenie , że

> opinie na ten temat wypisują jedynie handlowcy poszczególnych marek i nie ma w tym nawet krzty

> prawdy Czy kondensacja przy klasycznym ogrzewaniu grzejnikami ma sens?

> Jak wiadomo nie od dziś AK zna się na wszystkim to i kotły to będzie pikuś

> A może jest na sali jakiś obiektywny instalator, który chciałby pomóc w doborze i instalacji

Ma sens. De Dietrich MC3 24 kW

grzejniki Stelrad Planar

do lekkiego mrozu na 30 stopniach ide

Napisano

> Hej. Jestem właśnie na etapie wyboru kotła dwufunkcyjnego do domu. Chciałbym Was spytać o opinie na

> temat Waszych doświadczeń z piecami. Po przeczytaniu informacji w necie, mam wrażenie , że

> opinie na ten temat wypisują jedynie handlowcy poszczególnych marek i nie ma w tym nawet krzty

> prawdy Czy kondensacja przy klasycznym ogrzewaniu grzejnikami ma sens?

> Jak wiadomo nie od dziś AK zna się na wszystkim to i kotły to będzie pikuś

> A może jest na sali jakiś obiektywny instalator, który chciałby pomóc w doborze i instalacji

Rak na prawde, to i tak w wiekszosci siedza te same wloskei bebechy wink.gif, parametry maja identyczne. Roznia sie przede wszytskim marka, wielkoscia, kolorem, sterowaniem,itd.

Wybierajac piec wez pod uwage: gdzie masz najblizszego (dobreg) serwisanta i jakie on ma stawki (np za przeglady, odpalenie), moc min oraz max pieca (im wiesza rozpietosc tym lepiej), cene oraz mozliwosci sterowania.

Jezeli masz przystosowany komin (jak nie to jest to dod koszt) to warto piec kondensacyjny, nawet do zwyklego CO.

Aha i przemysl czy na pewno potrzebuejsz 2-funcyjny piec tongue.gif

Napisano

> Kondensacyjny ma sens. Ja bym kupił Termet Eco Condens Gold z modulacją od 2 kW do 25 kW i pompą

> klasy A.

To nie takie proste, chcialem taki kupic ... i nie ma.

Mialy byc w pazdzierniku, potem przesuneli na listopad, az w koncu kupilem ze zwykla pompka, bo sami nie wiedzieli kiedy bedzie dostepny na 100%

Napisano

> To nie takie proste, chcialem taki kupic ... i nie ma.

> Mialy byc w pazdzierniku, potem przesuneli na listopad, az w koncu kupilem ze zwykla pompka, bo

> sami nie wiedzieli kiedy bedzie dostepny na 100%

Fiutki.

Ja sobie za jakiś czas sam wymenię w swoim 10 letnim ulrichu pompę na klasy A z własnym sterowaniem.

Napisano

> Fiutki.

> Ja sobie za jakiś czas sam wymenię w swoim 10 letnim ulrichu pompę na klasy A z własnym

> sterowaniem.

Liczylem nawet roznice w pradzie, wychodzilo mi ze chyba ok 6 lat bedzie sie zwracac. Kilku serwisantow powiedzialo mi, ze te elektorniczne strasznie padaja w stosunku do tych tradycyjnych .. ale w sumie jest na to gwarancja.

Pompke mozna wymieniac ale jak piszesz ze sterowaniem, tak mi serwis Termetu powiedzial.

Napisano

> Liczylem nawet roznice w pradzie, wychodzilo mi ze chyba ok 6 lat bedzie sie zwracac. Kilku

> serwisantow powiedzialo mi, ze te elektorniczne strasznie padaja w stosunku do tych

> tradycyjnych .. ale w sumie jest na to gwarancja.

> Pompke mozna wymieniac ale jak piszesz ze sterowaniem, tak mi serwis Termetu powiedzial.

Ja mam obwody grzewcze całkowicie odsprzęglone od pieca i u mnie pompka z odpowiednim sterowaniem przy piecu kondensacyjnym dała by spore oszczędności gazu.

Ale teraz mam jeszcze kociołek turbo. Jak znajdę uszkodzonego Ulricha Kondensich za 200 zł, to go kupie i wyremontuję ( połowa części ta sama, jak w moim Ulrich Futura) i zamiast wewnętrznej pompy dam zewnętrzną diamond.

Napisano

> To nie była złośliwość z mojej strony, po prostu wlazłem na stronę producenta i widzę, że kocioł

> jest za 7.

> Pewnie tradycyjnie przy montażu okaże się, że kocioł niby 3,5, ale należy doliczyć mały pstryczek

> robiący bip-bip, rurkę Pitota i modulator materii i wyjdzie 6 tysiaków plus montaż.

Kupowalem Termet 1-fun Gold 2 tyg temu, 3033zl netto (+8%vat), pompka A+ jest 300zł droższa. Odpalenie 150zł.

Piec ma to co inne, czyli zawór tójdrogowy oraz pompkę. Dokupuje się podłaczenie kominowe oraz opcjonalnie sterownik pokojowy.

Napisano

> Liczylem nawet roznice w pradzie, wychodzilo mi ze chyba ok 6 lat bedzie sie zwracac. Kilku

> serwisantow powiedzialo mi, ze te elektorniczne strasznie padaja w stosunku do tych

> tradycyjnych .. ale w sumie jest na to gwarancja.

> Pompke mozna wymieniac ale jak piszesz ze sterowaniem, tak mi serwis Termetu powiedzial.

Kwestia tego, czy to tylko prąd ma się zwracać, czy tez gaz.

Przy kondensacji najważniejsza jest temp powrotu. Jeśli jest odpowiedni algorytm pracy tej pompy, tak aby powrót był zimny, to będą spore oszczędności gazu - do 10%.

Napisano

> Kwestia tego, czy to tylko prąd ma się zwracać, czy tez gaz.

> Przy kondensacji najważniejsza jest temp powrotu. Jeśli jest odpowiedni algorytm pracy tej pompy,

> tak aby powrót był zimny, to będą spore oszczędności gazu - do 10%.

co znaczy zimny ?

W Termetach chyba jest tak,że piec utrzymuje 5C różnicy podczas pracy.

Napisano

> co znaczy zimny ?

> W Termetach chyba jest tak,że piec utrzymuje 5C różnicy podczas pracy.

To oznacza, że aby zwiększać efektywność kondensacji należy utrzymywać powrót na najniższym poziomie.

Kondensacja się zaczyna przy 57 stopniach a każdy stopień poniżej to dodatkowe 20 W odzyskane ze spalin.

Napisano

> To oznacza, że aby zwiększać efektywność kondensacji należy utrzymywać powrót na najniższym

> poziomie.

> Kondensacja się zaczyna przy 57 stopniach a każdy stopień poniżej to dodatkowe 20 W odzyskane ze

> spalin.

Tyle, że to piec tym steruje ...