Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podłączenie / rozdzielenie prądu

Featured Replies

Napisano

Mam ja sobie w piwnicy oświetlenie (jedna żarówka) - instalacja wisząca luzem na ścianie. Chce zrobić dodatkowy punkt świetlny i przy nim gniazdko żeby móc podłączyć czasem jakieś urządzenie. Jak to zrobić w miarę bezpiecznie i estetycznie.

Napisano

> Mam ja sobie w piwnicy oświetlenie (jedna żarówka) - instalacja wisząca luzem na ścianie. Chce

> zrobić dodatkowy punkt świetlny i przy nim gniazdko żeby móc podłączyć czasem jakieś

> urządzenie. Jak to zrobić w miarę bezpiecznie i estetycznie.

Natynkowa puszka na rozdzielenie kabli i od niej poprowadzić kabel do natynkowego gniazda.

Napisano

> Mam ja sobie w piwnicy oświetlenie (jedna żarówka) - instalacja wisząca luzem na ścianie. Chce

> zrobić dodatkowy punkt świetlny i przy nim gniazdko żeby móc podłączyć czasem jakieś

witaj

tylko jeżeli to blok to zapytaj/ doczytaj czy możesz bo to prąd w pomieszczeniach wspólnych. w mojej administracji już kilka lat temu była akcja sprawdzeń; niektórzy majsterkowali a wszyscy płacili w sumie poszło o grosze.

pozdrawiam

Napisano

> witaj

> tylko jeżeli to blok to zapytaj/ doczytaj czy możesz bo to prąd w pomieszczeniach wspólnych. w

> mojej administracji już kilka lat temu była akcja sprawdzeń; niektórzy majsterkowali a wszyscy

> płacili w sumie poszło o grosze.

> pozdrawiam

u mnie pozakładali wszędzie różnicówki i wkręcenie żarówki mocniejszej niż 40W wywala prąd, także uwaga.

Napisano

> u mnie pozakładali wszędzie różnicówki i wkręcenie żarówki mocniejszej niż 40W wywala prąd, także

> uwaga.

Chyba nadmiarówki ??

Napisano

> u mnie pozakładali wszędzie różnicówki i wkręcenie żarówki mocniejszej niż 40W wywala prąd, także

> uwaga.

a u moich rodziców w bloku w piwnicy zmienili napięcie na 12V i juz nie podłączysz dodatkowej zamrażarki czy pilarki zlosnik.gif

Napisano

> Chyba nadmiarówki ??

twierdzili, że różnicówki dlatego tak napisałem, co faktycznie jest nie wiem, ale jak ktoś kiedyś wkręcił żarówkę sam (60W) to wywaliło odrazu.

Pewnie masz rację i jest to nadmiarowy, ja tylko wiem że działa i co mówili wink.gif

> a u moich rodziców w bloku w piwnicy zmienili napięcie na 12V i juz nie podłączysz dodatkowej zamrażarki czy pilarki

tą metodę zastosowali na klatkach z dzwonkami wink.gif

Napisano

Najtańszy i w pełni odwracalny sposób:

http://www.sklepy24.pl/sklep/centrumelek...rawka-e27/50225

grinser006.gif

Napisano

> Najtańszy i w pełni odwracalny sposób: 27/50225

Tak, tylko ma jeden (być może pomijalny) minus: napięcie w gniazdku będzie dopiero, gdy włączysz oświetlenie.

Oczywiście ten minus może być dla kogoś plusem grinser006.gif wszystko zależy od użytkownika.

Napisano

> Tak, tylko ma jeden (być może pomijalny) minus: napięcie w gniazdku będzie dopiero, gdy włączysz

> oświetlenie.

> Oczywiście ten minus może być dla kogoś plusem wszystko zależy od użytkownika.

Sory, ale w piwnicy bez okien to chyba bez światła nie pomajsterkujesz cfaniaczek.gif

Napisano

> Sory, ale w piwnicy bez okien to chyba bez światła nie pomajsterkujesz

Sorry, ale autor wątku nic nie wspominał o majsterkowaniu, podłączenie urządzenia to może być np. prostownik do aku, który z zasady działa nie tylko wtedy, gdy ktoś go nadzoruje. Wyłączasz światło i koniec ładowania... cfaniaczek.gif

Quote:

Chce zrobić dodatkowy punkt świetlny i przy nim gniazdko żeby móc podłączyć czasem jakieś urządzenie.

Napisano

to nie wyłącza światła tylko wykręca żarówkę! grinser006.gif

Napisano

> to nie wyłącza światła tylko wykręca żarówkę!

To lekko "drutem" zalatuje... grinser006.gifhehe.gif

Napisano

> To lekko "drutem" zalatuje...

już ta "złodziejka" zalatuje więc.... 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Sorry, ale autor wątku nic nie wspominał o majsterkowaniu, podłączenie urządzenia to może być np.

> prostownik do aku, który z zasady działa nie tylko wtedy, gdy ktoś go nadzoruje. Wyłączasz

> światło i koniec ładowania... Quote:

> Chce zrobić dodatkowy punkt świetlny i przy nim gniazdko żeby móc podłączyć czasem jakieś

> urządzenie.

Nie nie nie tylko urządzenie z nadzorem. Żadnych lodówek itd - czasem lutownica i moze katówka.