Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektrycy! Pomocy!!!

Featured Replies

Napisano

Elektrycy, potrzebuje pomocy albo chociaż porady.

Od 2 miesięcy "wywala" mi zabezpieczenie różnicowo-prądowe, zwykle raz na dzień, czasem na dwa.

Po załączeniu jest wszystko OK do następnego dnia. Czasem wytrzymuje 2 dni, a czasem potrafi zadziałać po pół godzinie.

W instalacji żadnych niepokojących objawów nie zauważyłem, nic "nie kopie", nic nie mruga.

Nie znalazłem też żadnych korelacji z pogodą, ani z obciążeniem.

Najbardziej podejrzany obwód to zasilanie garażu (przewód o dł 50 m zakopany w ziemi, ale ten przewód leży tak już 10 lat i wcześniej nie było takich problemów) oraz oświetlenie ścieżki do garażu (nowy przewód YKY 3x1,5 zasilający 5 reflektorów diodowych przez 5 włączników krzyżowych IP44)

Drugim podejrzanym jest sama różnicówka (o ile możliwe jest takie uszkodzenie, że sama się wyłącza raz dziennie)

Pomóżcie - gdzie i jak znaleźć przyczynę problemów.

Napisano

> Elektrycy, potrzebuje pomocy albo chociaż porady.

> Od 2 miesięcy "wywala" mi zabezpieczenie różnicowo-prądowe, zwykle raz na dzień, czasem na dwa.

> Po załączeniu jest wszystko OK do następnego dnia. Czasem wytrzymuje 2 dni, a czasem potrafi

> zadziałać po pół godzinie.

> W instalacji żadnych niepokojących objawów nie zauważyłem, nic "nie kopie", nic nie mruga.

> Nie znalazłem też żadnych korelacji z pogodą, ani z obciążeniem.

> Najbardziej podejrzany obwód to zasilanie garażu (przewód o dł 50 m zakopany w ziemi, ale ten

> przewód leży tak już 10 lat i wcześniej nie było takich problemów) oraz oświetlenie ścieżki do

> garażu (nowy przewód YKY 3x1,5 zasilający 5 reflektorów diodowych przez 5 włączników

> krzyżowych IP44)

> Drugim podejrzanym jest sama różnicówka (o ile możliwe jest takie uszkodzenie, że sama się wyłącza

> raz dziennie)

> Pomóżcie - gdzie i jak znaleźć przyczynę problemów.

Trzeba odpinać po kolei odbiorniki i sprawdzić, kiedy nie wywala.

Napisano

odlacz zewnetrzne kable i sprawdz czy dalej wywala

a ogolnie takie kable na zewnatrz najlepiej puscic z osobnego bezpiecznika

bo wyjedziesz na dluzej i zastaniesz np rozmrozona i smierdzaca lodowke

Napisano

U mnie to był wolny kabel do podłączenia oświetlenia zewnętrznego. Był zaizolowany taśmą niezbyt dobrze i mrówki go sobie upodobały. I co jedna wlazła to pssst upalona i wywalona różnicówka.

Sprawdź połączenia w urządzeniach zewnętrznych, czy gdzieś końcówka na ziemi nie leży albo czy owady nie zwierają?

Napisano

> odlacz zewnetrzne kable i sprawdz czy dalej wywala

> a ogolnie takie kable na zewnatrz najlepiej puscic z osobnego bezpiecznika

> bo wyjedziesz na dluzej i zastaniesz np rozmrozona i smierdzaca lodowke

A ja ciekaw jestem... Sasiad opowiadal, jak jego elektryk sprawdzal obwody - dotykal golymi rekami i sprawdzal, czy wywalilo roznicowke. Jak na moj gust, to cos go elektryk sciemnil (sasiada mniej podejrzewam o fantasmagorie, bo chyba nawet nie wie, co to roznicowka jest).

Napisano

Zaproś elektryka z miernikiem do pomiarów rezystancji izolacji i niech ten że elektryk pomierzy obwody, na pewno znajdzie przyczynę zadziałań wył. różnicowo prądowego. Może okazać się że kabel zasilający garaż czy to oświetlenie zewnętrzne ma jakiś upływ...

Napisano

Jak w skrzynce masz jedną różnicówkę, to bez większych kłopotów możesz zmierzyć prąd płynący przewodem PE - jak okaże się, że sumaryczny prąd jest w okolicy np. 20mA, to okresowo może to powodować wyłączenia. Najprościej wtedy wyłączać po kolei obwody i patrzyć, kiedy wystąpi jakaś znacząca zmiana w mierzonym prądzie.

Oczywiście ta metoda nie jest idealna, ani nie jest bezpieczna, ale może uda Ci się nią wykryć podejrzany obwód.

Napisano

> A ja ciekaw jestem... Sasiad opowiadal, jak jego elektryk sprawdzal obwody - dotykal golymi rekami

> i sprawdzal, czy wywalilo roznicowke. Jak na moj gust, to cos go elektryk sciemnil (sasiada

> mniej podejrzewam o fantasmagorie, bo chyba nawet nie wie, co to roznicowka jest).

Zalezy co sprawdzal i co dotykal zlosnik.gif

Napisano

Mi po jakiś 2 latach jedna różnicówka zaczęła wywalać, najpierw co kilka dni, potem coraz częściej, aż w końcu w ogóle nie dało rady jej załączyć.

Pomogła wymiana - już jakieś 3 lata chodzi i nie ma problemu.

Napisano
  • Autor

> Mi po jakiś 2 latach jedna różnicówka zaczęła wywalać, najpierw co kilka dni, potem coraz częściej,

> aż w końcu w ogóle nie dało rady jej załączyć.

> Pomogła wymiana - już jakieś 3 lata chodzi i nie ma problemu.

Moja działa już 12 lat, wcześniej wywalała tylko jak podczas jakiś prac elektrycznych zdarzyło mi się zewrzeć przewód ochronny z neutralnym.

Rozważałem już opcję wymiany, ale szkoda mi 100 zł, jeśli przyczyną będzie jednak uszkodzenie przewodu gdzieś w obwodzie.

Napisano

> Moja działa już 12 lat, wcześniej wywalała tylko jak podczas jakiś prac elektrycznych zdarzyło mi

> się zewrzeć przewód ochronny z neutralnym.

> Rozważałem już opcję wymiany, ale szkoda mi 100 zł, jeśli przyczyną będzie jednak uszkodzenie

> przewodu gdzieś w obwodzie.

Ja byłem pewny na 100% że problem jest z różnicówką. Skoro miałeś jakieś modyfikacje instalacji to spróbuj może wyłączać bezpieczniki poszczególnych obwodów i obserwuj czy nadal wywala.

Napisano

> Ja byłem pewny na 100% że problem jest z różnicówką. Skoro miałeś jakieś modyfikacje instalacji to

> spróbuj może wyłączać bezpieczniki poszczególnych obwodów i obserwuj czy nadal wywala.

Niekoniecznie to musi być problem z instalacją. Wystarczy, że włączy się do gniazdka wadliwe urządzenie np. grzejnik elektryczny, w którym grzałka daje okresowo przebicia do obudowy i problem gotowy. Ja na takie okazje mam dość stary miernik rezystancji izolacji w postaci induktora na korbkę - czasami jest to jedyne urządzenie, które pozwala zdiagnozować przejściowe problemy z izolacją.

Napisano

> Moja działa już 12 lat, wcześniej wywalała tylko jak podczas jakiś prac elektrycznych zdarzyło mi

> się zewrzeć przewód ochronny z neutralnym.

> Rozważałem już opcję wymiany, ale szkoda mi 100 zł, jeśli przyczyną będzie jednak uszkodzenie

> przewodu gdzieś w obwodzie.

A sprawdzasz okresowo sprawność różnicówki przyciskiem?

Bo moja działala i działała, aż pewmego dnia się okazało, że nie reaguje na przycisk. Mało tego, nie reagowała nawet na żarówkę 60W podłączoną między fazę i PE zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuje wszystkim za porady, ale chyba wymyśliłem przyczynę problemów.

Instalując naświetlacze led na ścieżce, dwa zamocowałem na słupkach metalowo betonowych (2 m rura zabetonowana do poziomu gruntu). Reflektory miały 3 przewody (faza, zero i ochronny) no i ja (głupia c...a) podłączyłem zero i ochronny z reflektora do zerowego przewodu w instalacji czyli de facto, przewód zerowy z instalacji jest połączony z metalową rurą wkopaną w ziemię.

Dziwię się tylko, że tak sporadycznie upływność była na tyle dużą, że wzbudzała zabezpieczenie,

i zdarzało się to niezależnie od tego, czy było mokro czy (w miarę) sucho.

Napisano

> Dziękuje wszystkim za porady, ale chyba wymyśliłem przyczynę problemów.

> Instalując naświetlacze led na ścieżce, dwa zamocowałem na słupkach metalowo betonowych (2 m rura

> zabetonowana do poziomu gruntu). Reflektory miały 3 przewody (faza, zero i ochronny) no i ja

> (głupia c...a) podłączyłem zero i ochronny z reflektora do zerowego przewodu w instalacji

Pomijając już to zerowanie ochronne w instalacji z wyłącznikiem różnicowym, to co w takim razie zrobiłeś z przewodem ochronnym instalacji? Chyba nie masz oświetlenia zewnętrznego na obwodzie dwuprzewodowym? i aktualnie wszystkie metalowe rury słupków nie są przyłączone do niczego?