Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nierównomierne zużycie opon na przodzie

Featured Replies

Napisano

rzędu ponad 1 mm, rzekłbym rzędu dwoch (identyczne opony z tego samego tygodnia produkcji, przez 3. sezony jezdzace na przodzie). Problem z pólosiami? niewiem.gif Brak efektów specjalnych przy ruszaniu, różnice w sile hamowania - w normie.

Napisano

złe ciśnienie w oponach?

a bieżnik równo starty?

Napisano
  • Autor

> złe ciśnienie w oponach?

> a bieżnik równo starty?

zasadniczo tak (moze cos z brzegiem opony za bardzo zjechane)

Napisano

jak prawa, to zbyt szybka jazda po rondach i nie nadążające zawieszenie

wiem po sobie frown.gif

Napisano

> rzędu ponad 1 mm, rzekłbym rzędu dwoch (identyczne opony z tego samego tygodnia produkcji, przez 3.

> sezony jezdzace na przodzie). Problem z pólosiami? Brak efektów specjalnych przy ruszaniu,

> różnice w sile hamowania - w normie.

Jak samochód nie jest duży i jeździ nim zazwyczaj 1 osoba, to prawe przednie koło jest znacznie słabiej obciążone od przedniego lewego, przez co przy ruszaniu częściej traci przyczepność, a przy hamowaniu częściej się blokuje, więc zużycie bieżnika może być szybsze.

Napisano
  • Autor

> jak prawa, to zbyt szybka jazda po rondach i nie nadążające zawieszenie

> wiem po sobie

prawa, tlumienie (tak wiem, stacje i ich badania) po 65 procent.

Nigdy tak nie mialem, zawsze rownomiernie lub prawie.

Napisano

> zasadniczo tak (moze cos z brzegiem opony za bardzo zjechane)

Zbieżność, albo luz na wahaczu. Jak silnik ciągnie to koło idzie trochę do przodu i traci geometrię, przy hamowaniu odwrotnie.

Napisano

> Zbieżność, albo luz na wahaczu. Jak silnik ciągnie to koło idzie trochę do przodu i traci

> geometrię, przy hamowaniu odwrotnie.

A nie ściągałoby wtedy na jedną stronę? hmm.gif

Napisano

> A nie ściągałoby wtedy na jedną stronę?

Luz na wahaczu/tulei materializuje się w postaci ściągania raz w jedną, raz w drugą stronę, w zależności od obciążenia przyśpieszanie/hamowanie. To się raczej czuje.

Napisano

Jak luz jest niewielki, to niekoniecznie. Kiedyś myślałem, że jak przy mocnym hamowaniu auto nie ściąga w żadną stronę, to hamulce na pewno działają równo hehe.gif okazało się, że 50% różnicy w sile hamowania z przodu wcale nie powoduje ściągania przy hamowaniu zlosnik.gif (tym autem był matiz)

Napisano

> Jak luz jest niewielki, to niekoniecznie. Kiedyś myślałem, że jak przy mocnym hamowaniu auto nie

> ściąga w żadną stronę, to hamulce na pewno działają równo okazało się, że 50% różnicy w sile

> hamowania z przodu wcale nie powoduje ściągania przy hamowaniu (tym autem był matiz)

Raczej za słabo hamowałeś żeby wyczuć różnicę.

Napisano

> Jak luz jest niewielki, to niekoniecznie. Kiedyś myślałem, że jak przy mocnym hamowaniu auto nie

> ściąga w żadną stronę, to hamulce na pewno działają równo okazało się, że 50% różnicy w sile

> hamowania z przodu wcale nie powoduje ściągania przy hamowaniu (tym autem był matiz)

50% różnicy w sile hamowania na przedniej osi nie powoduje ściągania? Mocno to Ty nie hamowałeś hehe.gifhehe.gifrotfl.gif

Napisano

Jasne, że będzie ściągać. Tylko musiał byś to przetestować na równej drodze przyspieszając bez "trzymanki".

Napisano

> 50% różnicy w sile hamowania na przedniej osi nie powoduje ściągania? Mocno to Ty nie hamowałeś

Właśnie hamowanie było bardzo mocne, prawie na granicy przyczepności. Przy wielu próbach auto zawsze hamowało idealnie w linii prostej. Też wydawało mi się to niemożliwe, a jednak hehe.gif Przyczyną był zardzewiały tłoczek hamulcowy, więc raczej usterka nie pojawiała się i znikała.