Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana prędkości alternatora

Featured Replies

Napisano

Z racji że regeneruję sobie alternator (wymiana łożysk) zauważyłem że można zmienić rozstaw talerzy paska klinowego, czy warto by było zwiększyć ten rozstaw powiedzmy o 1mm? alternator będzie się trochę szybciej kręcić wtedy... hmm.gif

Napisano

Prędzej (przy niższych obrotach silnika) osiągnie wymagane napięcie i regulator zrobi swoje.

Napisano

> Z racji że regeneruję sobie alternator (wymiana łożysk) zauważyłem że można zmienić rozstaw talerzy

> paska klinowego, czy warto by było zwiększyć ten rozstaw powiedzmy o 1mm? alternator będzie

> się trochę szybciej kręcić wtedy...

Ja bym to zrobił prościej - wdepnął głębiej pedał gazu grinser006.gif

Napisano

> Z racji że regeneruję sobie alternator (wymiana łożysk) zauważyłem że można zmienić rozstaw talerzy

> paska klinowego, czy warto by było zwiększyć ten rozstaw powiedzmy o 1mm? alternator będzie

Ale w jakim celu miałbyś to robić? smile.gif

Napisano

Oprócz wcześniejszego wzbudzenia, większego zużycia paska i łożysk, zwiększonego obciążenia silnika nic się nie stanie, chyba że będziesz motor wysoko kręcił to alternator może nie wytrzymać obr i uj go strzeli grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Oprócz wcześniejszego wzbudzenia, większego zużycia paska i łożysk, zwiększonego obciążenia silnika

> nic się nie stanie, chyba że będziesz motor wysoko kręcił to alternator może nie wytrzymać obr

> i uj go strzeli

Patrząc na wykresy wydajności alternatora to dany prąd ładowania będzie dostępny przy niższych obrotach silnika...

Napisano

> Ja bym to zrobił prościej - wdepnął głębiej pedał gazu

Na postoju? hmm.gif

Napisano

> Na postoju?

Dobra przegazówa to podstawa zlosnik.gif

Napisano

> Patrząc na wykresy wydajności alternatora to dany prąd ładowania będzie dostępny przy niższych

> obrotach silnika...

Masz jakies problemy z ladowaniem? Bo u mnie generalnie to nigdy nie bylo z tym problemow, a patrzac na autka z podkreconymi silnikami to widze zupelnie odwrotna praktyke, zmienia sie tak przelozenie, zeby alternator mial nizsze obroty, podczas krecenia silnika wysoko.

Napisano

> Masz jakies problemy z ladowaniem? Bo u mnie generalnie to nigdy nie bylo z tym problemow, a

> patrzac na autka z podkreconymi silnikami to widze zupelnie odwrotna praktyke, zmienia sie tak

> przelozenie, zeby alternator mial nizsze obroty, podczas krecenia silnika wysoko.

bo każdy altek ma swoja graniczną prędkość - zwykle miedzy 10 a 20 tys obr/min.

pozdr

Napisano

> bo każdy altek ma swoja graniczną prędkość - zwykle miedzy 10 a 20 tys obr/min.

> pozdr

zazwyczaj 12 tyś, max 15

Napisano

> zazwyczaj 12 tyś, max 15

alternatory kompaktowe o zmniejszonych wymiarach mają prędkości ma do 20 tys obr/min.

i to nie jest jakaś nowość - to już 20 lat temu było..

pozdr

Napisano

> alternatory kompaktowe o zmniejszonych wymiarach mają prędkości ma do 20 tys obr/min.

> i to nie jest jakaś nowość - to już 20 lat temu było..

> pozdr

ale chyba nie ten z uno grinser006.gif

Napisano

> ale chyba nie ten z uno

ano nie - pisząc 20tys obr/min miałem na myśli ogólnie alternatory samochodowe a nie tylko z uno.

pozdr

Napisano

> ano nie - pisząc 20tys obr/min miałem na myśli ogólnie alternatory samochodowe a nie tylko z uno.

> pozdr

Nie dam sobie jajec ogolić ale chyba nasze elmoty miały zakres 12/15 tyś , wracając do tematu, jeżeli do jazdy emeryt style to można zwiększyć obr alternatora dla własnego samopoczucia grinser006.gif