Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak podgrzac wode z 40 do 60stC

Featured Replies

Napisano

mam w bojlerze wymiennik podpięty po CO

przy obecnych temperatuch zew. nie mam potrzeby trzymania na piecu wiecej niz 42-46stC

w w związku z tym CWU jest tylko letniej temperatury ~40stC

kończy sie tak ze zakręcam wymiennik i włączam grzałkę na 230V

pomyslalem zeby podlaczyc na wyjsciu z bojlera przeplywowy podrzewacz np: taki http://allegro.pl/przeplywowy-ogrzewacz-wody-podgrzewacz-dafi-5-5kw-i4822553524.html

pytanie jak on sie zachowa jak na wejciu bedzie miec 40stC? i czy cisnienie bedzie "normalne"

Napisano

> mam w bojlerze wymiennik podpięty po CO

> przy obecnych temperatuch zew. nie mam potrzeby trzymania na piecu wiecej niz 42-46stC

> w w związku z tym CWU jest tylko letniej temperatury ~40stC

> kończy sie tak ze zakręcam wymiennik i włączam grzałkę na 230V

> pomyslalem zeby podlaczyc na wyjsciu z bojlera przeplywowy podrzewacz np: taki

> http://allegro.pl/przeplywowy-ogrzewacz-wody-podgrzewacz-dafi-5-5kw-i4822553524.html

> pytanie jak on sie zachowa jak na wejciu bedzie miec 40stC? i czy cisnienie bedzie "normalne"

Ten ogrzewacz jest najprawdopodobniej zero-jedynkowy, a temp. można regulować szybkością przepływu wody.

Lepszym rozwiaząniem byłby ogrzewacz elektroniczny ze sterowaniem tyrystorowym.

Np. taki Kospel

Napisano

> przy obecnych temperatuch zew. nie mam potrzeby trzymania na piecu wiecej niz 42-46stC

> pomyslalem zeby podlaczyc na wyjsciu z bojlera przeplywowy podrzewacz np: taki

> http://allegro.pl/przeplywowy-ogrzewacz-wody-podgrzewacz-dafi-5-5kw-i4822553524.html

> pytanie jak on sie zachowa jak na wejciu bedzie miec 40stC? i czy cisnienie bedzie "normalne"

Czy to grzałka w bojlerze, czy przepływowy ogrzewacz, jedno i drugie na prąd. Gdybyś miał w instalacji CO wydzielony, krótki obieg kotła, mógłbyś grzać kocioł do wyższych temperatur bez przegrzewania domu. Może lepiej o tym pomyśleć, a nie ratować się jakąś protezą?

Napisano

>

Termostaty na grzejnikach masz ?

Napisano
  • Autor

> Termostaty na grzejnikach masz ?

Podlogowka i piec w salonie

Wiec podnosząc parametr na piecu robi się w salonie niepotrzebnie ciepło

Napisano
  • Autor

> Czy to grzałka w bojlerze, czy przepływowy ogrzewacz, jedno i drugie na prąd. Gdybyś miał w

> instalacji CO wydzielony, krótki obieg kotła, mógłbyś grzać kocioł do wyższych temperatur bez

> przegrzewania domu. Może lepiej o tym pomyśleć, a nie ratować się jakąś protezą?

Ale grzejac grzalka musze odnoscic temp z 8 do 55stC

Przyplywowy podgrzewalby tylko z 40 do 55stC

Napisano

Mam także Kospel"a tylko troszkę inny model KDE i powiem ci że w instrukcji jest napisane że jest możliwość aby pracował z wodą częściowo podgrzaną.Musiałbyś poczytać.W ogóle Kospel to porządna firma i robi dobre podgrzewacze.Także jak radzi kol 9442 idż tym tropem i porachuj co wyjdzie taniej.A czy 3 fazy czy 230V to się nie znam.Ale wiem że miałem jakiegoś Siemensa 18kv a teraz Kospel 15kv i nie dosyć że rachunki spadły o 40 zł/mc to i tak jest duży zapas mocy.

Napisano

> Ale grzejac grzalka musze odnoscic temp z 8 do 55stC

> Przyplywowy podgrzewalby tylko z 40 do 55stC

A to teraz jak masz uruchomiony kocioł to on również podgrzewa wodę do ok 40, a resztę załatwi grzałka hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A to teraz jak masz uruchomiony kocioł to on również podgrzewa wodę do ok 40, a resztę załatwi

> grzałka

nie bardzo bo jak odkrece nagrzewnice to grzalka bedzie poza CWU dogrzewac wode w CO spineyes.gif

Napisano

Wstawiaj kospela elektronicznego. Żaden hydrauliczny, tylko mikroprocesorowy.

Te kospele są przystosowane do dogrzewania wody wstępnie podgrzanej.

Jak masz dobrą instalację, to weż tak ze 24 kW - nie ma problemu ze zminiejszaniem mocy.

Ale jak masz instalację kiepską i np. przygasa ci światło jak włączysz farelkę albo dwie - to weź o mocy 15 kW lub mniej.

Przy mocach ułamkowych grzałki kluczują i widać wyraźne mruganie żarówek - więc lepiej dać mniejsze grzałki.