Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

prosty prostownik

Featured Replies

Napisano

Polećcie prostownik do ladowania aku. Budżet powiedzmy 100 pln, mał ładować aku nie większe niż 72-75 Ah.

mialem fajny radziecki sprzęt ale ducha wyzionął więc szukam następcy...

Napisano

> Polećcie prostownik do ladowania aku. Budżet powiedzmy 100 pln, mał ładować aku nie większe niż

> 72-75 Ah.

> mialem fajny radziecki sprzęt ale ducha wyzionął więc szukam następcy...

Do 100 zł to będzie raczej coś kiepskiego. Jakiś przyzwoity będzie w cenie 180 - 250 zł

Napisano

Może napraw ten sowiecki hmm.gif

Jeśli transformator jest sprawny to naprawa powinna być opłacalna...

Napisano
  • Autor

> Do 100 zł to będzie raczej coś kiepskiego. Jakiś przyzwoity będzie w cenie 180 - 250 zł

Uzasadnij prosze

Napisano

Kup automat z Lidla albo Biedry ok.gif

Napisano
  • Autor

> Może napraw ten sowiecki

> Jeśli transformator jest sprawny to naprawa powinna być opłacalna...

Zamierzam naprawic, sluzyl dzielnie ojcu potem mnie. Moze da rade. Mimo wszystko rozgladam sie za nastepca...

Napisano
  • Autor

> Kup automat z Lidla albo Biedry

Ale ze co. Tzw. Ladowarke?

Napisano

> Zamierzam naprawic, sluzyl dzielnie ojcu potem mnie. Moze da rade. Mimo wszystko rozgladam sie za

> nastepca...

Jakiś czas temu kupiłem używany, właśnie rosyjski, na Allegro za całe 50PLN grinser006.gif

Działa ok.gif

Napisano

> Ale ze co. Tzw. Ladowarke?

Ja mam taki już pare lat i daje rade a ładuje duże aku do diesli ok.gif

Napisano

> Polećcie prostownik do ladowania aku. Budżet powiedzmy 100 pln, mał ładować aku nie większe niż

> 72-75 Ah.

Kupiłbym jakąś ładowarkę. Sam mam CTEK-a, pewnie ciut droższy niż 100 pln, ale jakiś klon spokojnie będzie do dostania za stówę. Zaleta urządzenia taka, że podpinasz i sam się przełączy w tryb doładowywania w odpowiednim momencie. Te ciut bardziej wypasione maja opcję jakiegoś trybu regenerującego nieco akumulator, nie wiem czy warto dopłacać (podejrzewam, że nie).

Napisano

> Ale ze co. Tzw. Ladowarke?

Tzw. prostownik mikroprocesorowy. Podłączasz pod aku, włączasz do kontaktu i temat zamknięty. Możesz tak zostawić i na miesiąc, bo przełącza się sama w tryb podtrzymywania. Ładuje tyle ile trzeba (nie przeładowuje jak zwykły prostownik, którym każdy ładuje 10 godzin prądem odpowiadającym 1/10 pojemności, ale po pierwsze stary akumulator nie ma już takiej pojemności jak na etykiecie, po drugie podłączane akumulatory nie są najczęściej "puste", ale tylko w pewnym stopniu niedoładowane.)

Polecam markę Sena.

Napisano

Mam TAKI działa 4 lata, ładował nie jeden aku, raz przez głupotę spaliłem bezpiecznik, a tak bezawaryjnie. Swojego kupiłem w OBI

W budżecie się zamyka ok.gif

Napisano

> Tzw. prostownik mikroprocesorowy. Podłączasz pod aku, włączasz do kontaktu i temat zamknięty.

> Możesz tak zostawić i na miesiąc, bo przełącza się sama w tryb podtrzymywania. Ładuje tyle ile

> trzeba (nie przeładowuje jak zwykły prostownik, którym każdy ładuje 10 godzin prądem

> odpowiadającym 1/10 pojemności, ale po pierwsze stary akumulator nie ma już takiej pojemności

> jak na etykiecie, po drugie podłączane akumulatory nie są najczęściej "puste", ale tylko w

> pewnym stopniu niedoładowane.)

> Polecam markę Sena.

Czy do lądowania mikroprocesorowym odpinacie klemy od aku podczas lądowania?

Napisano

> Czy do lądowania mikroprocesorowym odpinacie klemy od aku podczas lądowania?

Nie. Tak zresztą jest w instrukcji mojej ładowarki.

Napisano

Ja nie odłączam i jest ok. W transformatorowym nie chciała mi sie zapalic dioda ze aku był naładowany, tutaj ten problem nie wystepuje.

Napisano

Lepiej odpiąć, bo w lepszych ładowarkach moga nie zadziałać niektóre jej funkcje.

Napisano

> Lepiej odpiąć, bo w lepszych ładowarkach moga nie zadziałać niektóre jej funkcje.

A jakie konkretnie funkcje masz na myśli hmm.gif

Napisano

> A jakie konkretnie funkcje masz na myśli

Sam też nie odpinam z lenistwa, ale kiedyś w Kappie taka ładowarka wygotowała mi cały akumulator smile.gif Podejrzewam, że rezystancja i/lub pojemność układu elektrycznego samochodu może w jakimś stopniu wpływać na mikroprocesor sterujący ładowarką.

Wtedy w Lancii to był co prawda jeden raz, ale całkiem dobry akumulator poszedł na śmietnik.

Napisano

> 72-75 Ah.

Ładowarka mikroprocesorowa z biedry za 45 zyli.